HABERLER>EKONOMİ
10 Ocak 2019 Perşembe - 14:46

Bakanlık’tan Ege Bölgesi'ne dev yatırım!

Tarım ve Orman Bakanlığı, Ege Bölgesi’nin ve Türkiye’nin en verimli tarım alanları arasında bulunan Büyük Menderes Havzası için düğmeye bastı. Bakanlık, havzaya Nehir Havza Yönetim Planlarına (NHYP) çerçevesinde bin 264 tedbir adedi uygulandığını açıkladı. Bu tedbirlerin yatırım maliyetinin 2.29 milyar TL’ye denk geldiği, tedbirlerin işletme ve bakım maliyetinin ise 193 milyon TL’lik oranda olduğu aktarıldı. Bu durumun kişi başı ortalama bin 1 TL’lik yatırımı temsil ettiği vurgulandı. Ayrıca havzadaki 134 su kütlesinden 23'ünün (yüzde 16,9) iyi durumda olduğu aktarıldı.

Bakanlık’tan Ege Bölgesi ne dev yatırım!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Tarım ve Orman Bakanlığı, ülkedeki 4 havzada ‘Nehir Havza Yönetim Planları’ hazırladı. 2014 yılında başlayan ve Avrupa Birliği mali desteği ile yürütülen ‘Havza Koruma Eylem Planlarının Nehir Havza Yönetim Planlarına (NHYP) Dönüştürülmesi Projesi’ çerçevesinde Meriç-Ergene, Konya, Büyük Menderes ve Susurluk Havzalarına yönelik planlar oluşturuldu.

Bakanlığın yaptığı açıklamada proje süresince, 4 havzada 12 paydaş katılım toplantısı düzenlendiği aktarıldı. Havzalarda bulunan kurum ve kuruluşların bizzat ziyaret edildiği ve bu temaslar kapsamında 374 farklı kurum ve kuruluştan yaklaşık bin 500 kişi ile istişarenin yapıldığı aktarıldı.

Bakanlık tarafından şu bilgiler verildi: Proje kapsamında ayrıca 24 adet teknik eğitim ve çalıştay, 7 adet ulusal paydaş ve bilgilendirme toplantıları düzenlenmiş olup bu faaliyetler çerçevesinde ise yaklaşık 600 temsilciye ulaşılmış ve kurum ve kuruluşlarımızın bilgi birikimi artırılmıştır. Bu doğrultuda, proje kapsamında paydaş katılım süreci gerçekleştirilmiştir.

TEDBİRLER PROGRAMI BELİRLENDİ
Proje uygulama döneminde havzalar için gerçekleştirilen etkinlikler ise şu şekilde özetlendi:

Her pilot havzada, havzanın özelliklerinin analizi, nehir havzası bölgesinin belirlenmesi, yeraltı ve yerüstü suyu kütlelerinin belirlenmesi, su kütleleri üzerinde insan faaliyetlerinin etkisinin değerlendirilmesi ve su kullanımının ekonomik analizi de dâhil olmak üzere havzanın karakterizasyonu

Önemli su yönetimi konularının belirlenmesi

Özel koruma gerektirdiği belirlenen korunan alanların kaydının yapılması

Kentsel Atık Su Arıtma Direktifi uyarınca atık su toplama alanlarının (aglomerasyonların) belirlenmesi

Su kütlelerinin durumunun değerlendirilebilmesi için izleme faaliyetlerinin hazırlanması ve yürütülmesi

Çevresel Hedeflerin belirlenmesi ve analizi

Tedbirler Programının belirlenmesi

HAVZALARIN SU DURUMLARI HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİ
Dört havzada gerçekleştirilen izleme çalışmaları neticesinde 502 yerüstü ve 90 yeraltı suyu kütlesinin miktar ve kalite durumlarının da tespit edildiği aktarıldı.

Bu doğrultuda yerüstü su kütleleri hakkındaki bilgilendirmede, ‘Büyük Menderes Havzasında 134 su kütlesinden 23'ü (yüzde 16,9), Meriç Havzasında 120 su kütlesinden 4'ü (yüzde 3,3), Konya Havzasında 92 su kütlesinden 12'si (yüzde 13), Susurluk Havzasında 156 su kütlesinden 16'sı (yüzde 10,2) iyi su durumundadır.

Yeraltı su kütlelerinde ise Büyük Menderes Havzasında 38 su kütlesinden 17'si (yüzde 44,7), Meriç Havzasında 12 su kütlesinden hiçbiri (yüzde 0), Konya Havzasında 18 su kütlesinden 3'ü (yüzde 16,7), Susurluk Havzasında 22 su kütlesinden 7'si (yüzde 31,8) iyi su durumundadır’ ifadeleri yer aldı.

RAKAMLAR VE TABLO!
Bu minvalde dört havzadaki tüm su kütlelerinin iyi duruma erişmesi ve iyi durumda olanların da durumlarının korunması maksadıyla proje kapsamında belirlenen tedbirlerin maliyetleri ve planlama döngüsü oluşturuldu. Dört havzada tedbirler programı toplam 9,28 milyar TL'lik bir yatırımın gerektiği belirtildi. Havzalarda yaşayan nüfus dikkate alındığında, Susurluk Havzasında tedbirler programının kişi başına ortalama 711 TL'lik, Büyük Menderes Havzasında kişi başı ortalama bin 1 TL’lik, Meriç-Ergene Havzasında bin 157 TL’lik, Konya Havzasında ise bin 218 TL’lik yatırımı temsil ettiği ifade edildi.

Proje kapsamında belirlenen tedbirler alındığında Büyük Menderes, Susurluk ve Meriç-Ergene Havzasında 2030 yılında tüm su kütlelerinde iyi su durumuna erişilmesi planlanmaktadır. Konya Havzasında ise 2036 yılında iyi su durumuna erişilmesi planlanmaktadır.

Ege Bölgesi’ni de yakından ilgilendiren gelişmeye göre; Büyük Menderes Havzası’na; bin 264 tedbir adedi uygulandı. Bu tedbirlerin yatırım maliyetinin 2.29 milyar TL’ye denk geldiği açıklandı. Tedbirlerin işletme ve bakım maliyetinin ise 193 milyon TL’lik oranda olduğu aktarıldı. Planlama döngüsünün ise 2018 ve 2030 yılları arasını kapsadığı belirtildi.

 
Altay'da Ivanov gitti, Tavares geldi!
 
KOBİ'lere destek paketinin ayrıntılarını açıkladı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
masal 11 Ocak 2019 Cuma 01:51

Tarım bakanlığı insanlara masal, martaval okuyacağına ithal edilen mercimeği, nohutu, samanı, eti anlatsın önce! Çevreyi önemsediğini söyleyenlerin göl kurutmalarını, nehir kurutmalarını ve kendilerine isyan eden köylü direnişlerini unutmadık, unutmuyoruz!

Yorumu oyla      9      5  
KAZİM EMİR 10 Ocak 2019 Perşembe 17:33

SEÇİM VAR HA SEÇİM HA HOLLANDA KONYA BÜYÜKLÜĞÜN GÜNEŞ GÖRMEZ TOPRAK TAŞIMA USULÜYLE ELEKTRİK ENERJİSİYLE TARIM ÜRÜNLERİ ÜRETİP İHRAÇ EDİYOR BAKAN BURADANDA BAKSANA

Yorumu oyla      14      5  
Mümtaz Adaer 10 Ocak 2019 Perşembe 15:22

Lafla peynir gemisi yürümez. Sulak alanlar elden çıkıyor.Kirlilik,aşırı su kullanımı ve yapılaşma sulak alanlarımızı tahribata uğratıyor.Kirlilik tarımsal kullanımda alarm veriyor.GÖLLER KURUYOR. Neyse tedbirin ivedilikle uygulamaya koy.Laf salatası tedbir değil.

Yorumu oyla      18      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dün 5.5450'ye kadar çıkan Dolar/TL bugüne 5.4855 seviyesinden başladı. ...
Hazine'den 3 bankaya tahvil ihracı yetkisi
Hazine 2029 vadeli dolar cinsi tahvil ihracı için Citigroup, Deutsche ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
ABD ile ilişkilerin tekrar bozulabileceği endişeleriyle dün 5.50 seviyesinin ...
 
İşte kredi kartı borç yapılanmasından detaylar!
Kredi kartı borcunu ödemekte güçlük çekenlere yönelik yeni bir imkan getiriliyor. ...
İzmir’de kişi başına düşen milli gelir ne kadar?
2017 yılında Gayrisafi Yurt içi Hasıla’dan (GSYH) en büyük payı yüzde ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar/TL, geçen hafta Çin'in ekonomiyi desteklemek adına açıkladığı önlemler, ...
 
Mermiye 'enflasyonla mücadele' indirimi!
MKEK, enflasyonla mücadele kapsamında milli ve yerli üretim tabanca fişeklerinin ...
Dolar haftaya nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Geçtiğimiz haftayı 5.33'lü seviyelerde tamamlayan Dolar/TL yeni haftaya ...
Dolar kurunda sert düşüş!
Türk Lirası hafta boyunca yaşadığı kayıpların neredeyse tamamını iki günde ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva