HABERLER>GÜNCEL
17 Ekim 2017 Salı - 18:49

Bakanlığın İzmir’deki o projesi için duruşma zamanı: Söz itirazcılarda...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın 3’üncü Bölge Müdürlüğü tarafından yapımı planlanan Seferhisar Ürkmez Yat Limanı Projesi için açılan davanın duruşması gerçekleşti. İtirazcılar gerekçelerini sıraladı.

Bakanlığın İzmir’deki o projesi için duruşma zamanı: Söz itirazcılarda...

EGEDESONSÖZ- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından startı 16 Nisan referandumu öncesinde verilen Seferihisar Ürkmez Yat Limanı Projesi’ne karşı açılan davanın duruşması İzmir 1’inci İdare Mahkemesi’nde gerçekleşti.

Doğanbey Limanı’nda Bakanlığın 3’üncü Bölge Müdürlüğü tarafından yapımı planlanan proje için süreçte itirazlar yapılmıştı.

Seferihisar Belediye Başkanlığı, Ürkmez Çevre Derneği olmak üzere 59 davacı ile başlatılan süreçte duruşmaya; davacılardan Ürkmezi Güzelleştirme, Çevre Koruma ve Kültür ve Turizmi Geliştirme Derneği Başkanı Erdal Turgut, Seferihisar Belediye Meclis üyesi Tayfun İlhan ve çok sayıda müvekkil katıldı.

KARŞI ÇIKILMA GEREKÇELERİ…
Mahkemede itiraz gerekçelerini sıralayan avukatlar, "Seferihisar-Ürkmez’de gerçekleştirilmek istenen 768 tekne kapasiteli Yat Limanı yer seçimi aşağıdaki nedenlerden dolayı hatalıdır. Bölge Ege Bölgesinin narenciye üretim merkezidir, ve Seferihisar ilk cittaslow ünvanı alan şehridir, bu kriterleri ile yerli ve yabancı turistler için çekim merkezidir. Yat Limanı inşa alanı 1.Derece Arkeolojik Sit Alanı olan Antik LEBEDOS Kenti ile bitişiktir,

Yat Limanı inşa alanı olarak seçilen kıyı yöre halkı ve yakın çevrenin ücretsiz olarak kullandığı halk plajıdır. Bu uygulama ülkemizde çok enderdir. Çünkü plaj olarak kullanılabilecek kumsallarımızın nerdeyse tamamı ücretlendirilerek halkın bu hakkı engellenmektedir, planlanan faaliyet için bir ÖN ÇED ve MEVCUT DURUM ANALİZİ (BASE LINE STUDY) yapılmasına gerek duyulmadan yani EKOLOJİK BÜTÜNLÜK kavramının irdelenmesine gerek duyulmadan ÇED yaptırılmıştır, planlanan faaliyet İmar Planının şehircilik ilkeleri, Planlama esasları, imar mevzuatı ve kamu yararı gözetilmeksizin uygulamaya konulmak istenmektedir. Planlanan faaliyet ÇEVRENİN EKOLOJİK DENGESİNE yaratacağı olumsuz etki yeteri kadar araştırılmadan karar verilmek istenmektedir, planlanan faaliyet Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğinin ilkeleri ile uyuşmamaktadır, ÇED için yapılan halkın katılımı toplantısı Nisan-Mayıs ayında yapılmış olup bölge daha çok ikincil konutlar içerdiğinden toplantıya yeterli katılım sağlanamamıştır.

Zira büyük çoğunluk Haziran ayından sonra yöreye gelmektedir, Yat Limanı için yer seçimi kriterleri bilimle uyuşmamaktadır. Gerekçe olarak ifade edilen dört temel kıriter akılla, bilimle ve sağduyuya terstir. Planlanan faaliyet sahasında özellikle denizde korunması gereken türlere ilişkin flora ve fauna kapsamında verilen raporlar çelişkili olup Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile yörede çalışmalar yapan İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Bilim insanlarının raporları birbiri ile çelişmektedir, planlanan Yat Limanı gerek bölgeye gerekse de ülke geneline vereceği olumsuz etkilerin, getireceği ekonomik katkının çok gerisinde kalacağı açıktır" dedi.

RAPORUN İPTALİ YÖREYE KATKI SAĞLAYACAKTIR!
Davanın sonuç bölümünde ise şunların konuşulduğu öğrenildi: "İzmir İli Seferihisar İlçesi, Ürkmez Beldesi, Kuşadası Körfezi, Doğanbey Limanı mevkiindeki, T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı,  3. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan SEFERİHİSAR ÜRKMEZ YAT LİMANI projesi hakkında verilmiş bulunan ÇED OLUMLU RAPORU ve EKLERİ bilimsel açıdan incelendiğinde, yukarıda 38 madde halinde sıraladığımız, bilimsel çelişki, hata, ekosisteme olan olumsuz etkiler, yöreye sosyal ve ekonomik getiri olarak vaad edilenlere karşın bu meblağın binlerce katı maliyet oluşturacak kirlenme daha da vahimi kötü yönde kullanım sonucu geri döndürülemez doğa tahribatı oluşacaktır. Başta yer seçimi bilimsellikten uzak nedenlere dayanmaktadır. İnşa tekniği nedeniyle halkın kullandığı plaj ve kumsalı kullanılamaz hale getirecektir. İşletme süresince tekne faaliyetleri ile deniz suyu kalitesi bozulacak, flora ve fauna zarar görecek, kirlenmenin artışı biyoakümülasyon ve biyomagnifikasyon prosesleri ile sucul ekosistem olumsuz etkilenmesinin sonucunda yakın bir gelecekte bu kıyıların plaj olarak kullanımı mümkün olamayacaktır. Hiçbir Yat Limanı ve Marina içinde ve yakınında insanlar sağlık amaçlı denizi kullanamamaktadırlar. Bütün bu sebeplerden dolayı yürütmenin durdurulmasına ve takiben ÇED raporunun iptaline karar verilmesi yöreye katkı sağlayacaktır"

HAKİM ÇÖZÜM GETİRMEK ZORUNDADIR
Çevreci avukat Şehrazat mercan ise, “Hakim, insana, tabiata, gerçeğe, olağana sırt çevirmeden ve katı kalplar içinde sıkışıp kalmadan, uyuşmazlığa, insan kokusu taşıyan bir çözüm getirmek zorunluluğundadır” dedi. 

 
Deniz Baykal 3. kez ameliyat edildi
 
İzmir'de ortağını 34 yerinden bıçaklamıştı... Aldığı ceza belli oldu
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lale sen 20 Ekim 2017 Cuma 00:03

Urkmezde yaz kis oturan birisi olarak bu guzelim sahile marina yapilmasi doganin katliamindan baska bir sey degildir tertemiz suyu olan guzelim kumsallarimizin bozulmsini istemiyorum biz yillardir buralardan denize giriyoruz ve disaridan gelen herkez denizine ve kumsalina hayran kalip yerlesmeye karar veriyor cunku hala bu sahiller bakir sekilde korunuyor buyuk oteller fazla yok kucuk isletmeler de buranin her turlu ihtiyacini karsiliyor kisin dahi acik olan cafelerimiz sicacik cayimizi kahvemizi icebildigimiz, elimize kitabimizi alip banklarda dalga sesleri ile okuyabildigimiz, deniz kenarinda uzun bir yuruyus parkurumuzun olmasida harika bir yasam alani sunuyor bize ve bu guzellikleri yore halkina kirlilikten baska bir faydasi olmayacak marina yapip bozmak isteyen zihniyeti anliyamiyorum baska ulkelerde olsa bu kumsallar altin kiymetinde olur ve bozulmamasi mavi bayrakli denizin kirletilmemesi icin her sey yapilirdi lutfen bodrum gibi marmaris gibi sigacik gibi sehirde oturanlarin denize girebilmek icin baska yerlere gitmesi gibi bizim 5 dakikada denize sahile ulasabildigimiz denizimizi sahillerimizi bozmayin doga katliami yapilmasin biz marina istemiyoruz

Yorumu oyla      11      5  
Semra öztürk 19 Ekim 2017 Perşembe 17:50

Ürkmez doğa harikası denizi muhteşem mavi bayraklı kesinlikle yatlimanı olmasını istemiyoruz .

Yorumu oyla      11      5  
18 Ekim 2017 Çarşamba 08:40

İzmirin merkez Çiğli ilçesi denize kıyısı olupta halka yararlandırılmayan tek yerdir. İlçeye Vapur iskelesi yapılması için baskı kurulmasına rağmen büyükşehirdeki kodamanların keyfi için mavişehire iskele yapılacakmış. Dibindeki bostanlıda iskele var zaten. Çiğli'ye vapur iskelesi yapsanıza. Yok ürkmeze plaja yaparsınız anca.

Yorumu oyla      13      6  
sezarın hakkı sezara 17 Ekim 2017 Salı 22:46

İZmir merkezine yat limanı yapmak varken neden halen daha çevre ilçeler tercih edilmekte? seferihisar-sığacıkta zaten güzel ve büyük bir yat limanı bulunmakta. ürkmeze yat limanı yapmanın amacı nedir. zaten konaklama yada kışlama yapıcak tekneler senelerdir sığacık limanını tercih etmekte. kendi teknem yada yelkenlim yok . fakat olan arkadaşlarım var . Ortak fikirler genelde konaklama için hiç bir şekilde ürkmez- özdere hattı tercih edilmeyeceği. para vermek istemezseniz urla-sığacık hattında bir çok doğal liman da bulunmakta. ÜRkmez kesinlikle ölü yatırım. zaten aksi olsaydı buzamana kadar setur ve d-marin gibi heryere marina konduran firmalar boş bırakmazlardı.

Yorumu oyla      11      5  
berrin aksaray 17 Ekim 2017 Salı 22:19

kıyımız, toprağımız, denizimiz, insanımız gözetilmeden karar alıyorlar. şirket düşük maliyetle yat limanı sahip olsun, yat sahipleri ucuz liman bulsun amaçları. ya orada yaşayan insanlar, ya doğamız, denizimiz? Seferihisar belediyesi alternatif yer öneriyor. ille halk plajı.

Yorumu oyla      12      5  
Bircan özkan 17 Ekim 2017 Salı 21:52

Ürkmezde ikamet etmekdeyim duruşmaya katılamafım ancak bende bu projeye itaz ettiğimi belirtmek istiyorum..

Yorumu oyla      12      5  
Gönül Özdil 17 Ekim 2017 Salı 21:34

1995 yılindan beri sadece yazlari 2012 den bu yana sürekli ikametim olan bu doğa harikasi beldenin rant için heba edilmesini istemiyorum.... Büyükşehirlerin gürültüsünden keşmekeş halinden ve özellikle Kış aylarında nefes almamızı imkansız kılan havasından kaçmak isteyenlerin ,özellikle emekli bireylerin huzurlu bir ortamda yaşantilarıni idame ettirmelerine engel olunmasina izin vermemeliyiz !

Yorumu oyla      13      5  
Alim Çetin 17 Ekim 2017 Salı 21:12

Ürkmez sahil şeridine yat limanı istemiyoruz. Mavi bayrakla taçlandırılmış denizi birileri rant sağlasın diye kirletilmesini istemiyoruz.

Yorumu oyla      13      5  
Alim Çetin 17 Ekim 2017 Salı 21:06

Kesinlikle ürkmez sahil şeridine yat limanı yapılmasını istemiyoruz. Tertemiz denizimizi, mavi bayrakla taçlandırılmış denizimizi kirletilmesini istemiyoruz.

Yorumu oyla      12      5  
Nuray Şanlısoy 17 Ekim 2017 Salı 21:02

Ürkmez''de, yaz kış yaşayan biri olarak. Buraya Marina yapılmasının Ürkmez halkına hiç bir katkısı olmayacağı gibi. Yer Seçimi de çok yanlıştır. Umarım yetkililer sağduyu ile karar verir ,Denizimizin katili olmazlar.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Deniz Baykal 3. kez ameliyat edildi
Baykal'a tedavi gördüğü hastanede 3. operasyon yapıldı.
Bozgun sonrası ilk kez konuştu
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, “Tarih boyunca Kürt ...
İzmir'deki yangında faciaya ramak kaldı!
İzmir'in Ödemiş İlçesi'ndeki odun ve kömür deposunda, park halindeki hafif ...
 
Mersin'deki saldırıda 'motorsiklet' şüphesi!
Mersin'de polis servis aracına yönelik bombalı saldırı düzenlendi, 17'si polis 18 kişi yaralandı
İzmir ulaşımı artık cepte: Online bakiye yükleme devri başladı!
Kent ulaşımında milyonlarca insan tarafından kullanılan İzmirim Kart için ...
İzmir'de feci ölüm: Gömleğini vidanjör mafsalına kaptırmıştı...
İzmir'in Kınık İlçesi'nde, gömleğini vidanjörün mafsalına kaptırarak ağır ...
 
Ruhsatsız madende facia! 7 işçi öldü
Şırnak'ta kömür ocağında göçük meydana geldi. Olayda 7 işçi hayatını kaybetti, ...
Melih Gökçek o programını iptal etti!
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara amatör kulüplerine ...
İzmir'de 'Çakal Carlos büstü' yaptı... Bakın başına ne geldi
İzmir şair, yazar ve heykeltıraş Dr. Ümit Yaşar Işıkhan, Venezuela Devrim ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva