HABERLER>POLİTİKA
29 Nisan 2017 Cumartesi - 13:11

Bakan Zeybekci: Kabine değişikliği sağlık işaretidir

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, referandum sonrası kabine değişikliğinin normal olduğunu, parti yönetimi ve kabine değişikliklerinin sağlık işareti olduğunu söyledi.

Bakan Zeybekci: Kabine değişikliği sağlık işaretidir

Müstakil Sanayi ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Denizli Şubesi'nin Başaranlar Mermer'de düzenlediği Mermer Sektör Kurulu Toplantısı'na Ekonomi Bakanı Nihat Zeyekci de katıldı. Basına kapalı yapılan toplantı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zeybekci, Merkez Bankası'nın son dönemde aldığı kararları isabetli bulduklarını, arkasında olduklarını söyledi. Zeybekci, "Merkez Bankası'nın son dönemdeki tüm uygulamalarının arkasındayız. Son dönemdeki gerek faiz artışları, gerek faiz uygulamalarıyla ilgili genel itibariyle faizin alt ve üst bandını sabit bırakması, borç verme faizlerinde 50 baz puanlık bir artışa gitmesiyle ilgili de uygulamaların arkasındayız. Bunları da isabetli buluyoruz. Diğer taraftan enflasyon beklentisiyle ilgili de şu andaki öngörülerini yukarıya doğru revize edilmiş haliyle değil, önceki haliyle gerçekleşir. İnşallah onları yakalarız" dedi.

"KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ NORMALDİR"
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, basın mensuplarının soruları üzerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partiye üye olması, Bakanlar Kurulu ve parti yönetiminde değişiklik yapılmasının normal olduğunu söyledi. Zeybekci, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti'ye üyeliği ve AK Parti'de genel başkanlık süreci şu an itibariyle başladı. 21 Mayıs'ta eğer çok aksi bir şey olmazsa veya o tarihe yakın bir zamanda partimizin Merkez Karar Yürütme Kurulu'nun alacağı bir karar ondan sonraki süreçte hızlı bir şekilde yerine getirilecektir. Cumhurbaşkanımız partimizde aktif olarak partinin yönetimini üstlenecektir, eğer kongremiz onaylarsa. Partimiz anlamında Türkiye'de siyasetin bundan sonraki istikrarı veya öngörülebilirliği anlamında da son derece pozitif bir dönem başlayacaktır. Gerek partimizin yönetiminde gerekse hükümette kabinede değişiklikler bugüne kadar hep olagelmiştir ve bunlar da hep sağlıklı olmuştur. Sağlık işaretidir bunlar. İhtiyaç duyulursa bu alanların her ikisinde de gerek parti yönetiminde gerekse kabinede bu değişikliklerin olması bundan öncekiler gibi son derece normal olacaktır" dedi. Türkiye'nin, 2019 Mart'ındaki yerel seçimler, 2019 Kasım'ındaki genel seçimlere kadar seçimsiz bir dönemle önüne bakacağını söyledi.

"DOMATES FİYATLARI BİR HAFTAYA KADAR NORMALE DÖNER"
Ekonomi Bakanlığı olarak tarım ürünleri fiyatlarında oynaklığa müdahale ettiklerini de belirten Zeybekci, "Kuru bakliyatta, kuru gıdada, son dönemde nohutta, fasulyede ve diğer ürünlerde gümrük vergisi oranlarını sıfırlamış olmamız, bu müdahalelerdendir. Gerekirse ette de müdahale edebilecek olmamız da aynı şekilde. Türkiye tarımda, hayvancılıkta ette ve sütte tavukta bütün bu gıda ürünlerinde kendi kendine yetebilen bir ülke. Yani yurt dışından tarım ürünü, gıda ürünü ithal ederek, böyle bir gelenek veya böyle bir alışkanlık olmaması içinde çok özel gayret gösteriyoruz. Türkiye'de tarım ürünleri yüksek oranda gümrük vergileriyle de korunmakta. Ama diğer taraftan bizim tüketiciyi de korumamız gerekiyor. Spekülatif amaçlı bazı hareketlenmeler olduğunda buna müdahale ediyoruz. Son dönemde domatesteki fiyat artışları da sezon geçişi nedeniyle oraya çıkan bir şey. Yani seralardan, açık tarlalardaki domateslerin devreye girmemesi nedeniyle gecikme oldu. Belki bir hafta içinde bunlar normale dönecektir, normal fiyata gelecektir. Sezonun en bol olduğu zamanlarda çiftçimizin de üreticimizin de yanında olmak için tedbirler alıyoruz. Şu anda Gıda Komitesi olarak vermiş olduğumuz kararlar sonucunda da Ekonomi Bakanlığı olarak bu zincirin yani üretiminden tüketimine kadar olan zincirin, her aşamasındaki yatırımların tüm aşamasını teşvik kapsamına alıyoruz" dedi.

"PİYASADA NAKİT SIKINTISI YOK"
Bakan Zeybekci, piyasalardaki nakit sıkıntısı konusundaki bir soruya da, "Piyasalarda nakit sıkıntısı şu anda yok. Biz bankacılık sistemleri içerisinde izlediğimiz kadarıyla da tam tersi belki biraz nakit bolluğu da ortaya çıktığını da görebiliriz. Son dönemde sadece Kredi Garanti Fonu'ndan piyasalara 150 milyar liralık bir nakit imkanı sağlandı. Bunun piyasalarda oldukça olumlu etkileri oldu. Şu anda piyasalar çok hızlı bir şekilde normalleşti, normalleşiyor. Piyasalarda bizim artık 16 Nisan'daki referandumun asıl amaçlarından birisi anayasa değişikliğinin en önemli amaçlarından birisi Türkiye'de seçimler olduğunda piyasaların durmaması, alışverişin durmaması, yatırımların durmaması artık özel tüketimin bile ertelenmemesi yani, 'Seçimler var ne olacak belli değil' şeklindeki bir tedirginliğin ekonomiyi etkilememesi için zaten. Tek başına iktidarı garanti altına alan, koalisyonları ilelebet ortadan kaldıran böyle bir çözüm için bu anayasa değişikliğini yaptık. Bundan sonra böyle şeyler kesinlikle olmayacak" diye konuştu.

MÜSİAD'ın Sektör Kurulu Toplantısı'na katılıp, sektörün sorun ve beklentilerini dinleyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, daha sonra Çameli İlçesi'ne gitti. (DHA)

 
Kılıçdaroğlu: Oylar sandıkta değil YSK'da çalındı!
 
Cami inşaatı çöktü: 4 ölü, 2 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu: Oylar sandıkta değil YSK'da çalındı!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin il başkanları toplantısında konuştu.
CHP'den 1 Mayıs genelgesi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba imzasıyla partinin 81 il örgütüne ...
Erdoğan: Bir gece ansızın gelebiliriz!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sınır ötesi operasyonlara ilişkin, "Vakti saati ...
 
AK Partili Kocabıyık'tan ağır sözler: Gavur bile...
İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık CHP’nin referandum sonuçlarını AİHM’e ...
Yeni kabine için kimlerin adı geçiyor?
AK Parti’de, olağanüstü kongrenin ne zaman olacağına dair kafa karışıklığı ...
Çavuşoğlu: Hatalarını anladıklarını da gördüm
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Diyalog ve iş birliği istiyorsanız bunun ...
 
CHP'den YSK'ya 'gerekçeli karar' tepkisi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) referandumun ...
Erdoğan ile Putin hangi konuları görüşecek?
Erdoğan ve Putin'in Soçi'de ikili ilişkiler, Suriye krizi ve terörle mücadelede ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kritik Rusya ziyareti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'in davetlisi olarak ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva