HABERLER>EKONOMİ
18 Ağustos 2016 Perşembe - 13:55

Bakan Zeybekci’den İzmir çıkarması: ESBAŞ ve İTB’de ne mesaj verdi?

Ekonomi Bakanı Zeybekci İzmir ziyaretinde önemli mesajlar verdi. ESBAŞ’ta 15 Temmuz soruşturması kapsamında kapatılan şirketlerin çalışmaya devam edeceğini açıklayan Zeybekci, Borsa’da ise tarımsal üretimin Gümrük Birliği’ne dahil edileceğini açıkladı.

Bakan Zeybekci’den İzmir çıkarması: ESBAŞ ve İTB’de ne mesaj verdi?

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ – Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yeni bakanlık döneminde İzmir’e ilk ziyaretini gerçekleştirdi.

İzmir’deki oda, borsa ve kuruluşların etkinliklere katılacak Zeybekci, kentte ilk olarak Ege Serbest Bölgesi’nin genişletilme protokolüne katıldı.

Bakan Zeybekci’nin ikinci durağı İzmir Ticaret Borsası’nın, tarımsal üretimin teşvik edilmesi amacıyla geleneksel olarak düzenlediği ilk ürün toplantısı oldu.  2016 – 2017 sezonunun ilk çekirdeksiz kuru üzüm ve ilk kuru incirinin tanıtımı ile satışının gerçekleştiği törende Zeybekci ülke ve kent gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Borsa Üzüm Salonu’nda gerçekleşen törene Bakan Nihat Zeybekci’nin yanı sıra İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan,  MHP İzmir Milletvekili Oktay Vural, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ender yorgancılar  İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu ve çok sayıda oda ve borsa temsilcisi katıldı.

İNCİRDE OLUMLU SİNYALLER

Toplantıda ilk konuşmayı ev sahibi İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli gerçekleştirdi.  Geçtiğimiz sezon rekoltelerine karşın bu sene ürünlerin yüzleri güldürdüğünü ifade eden Kestelli,  “Kuru üzüm ve kuru incir, ülkemizin tarım ve ticaret tarihine damga vurmuş ürünler.  Bu ürünlerimiz başta en büyük pazarımız olan Avrupa olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde, Smryna Figs, Smyrna Sultanas olarak biliniyor ve talep görüyor. On binlerce üretici aile geçimini bu ürünlerden sağlıyor. Yüzlerce işletme ve ihracatçımız bu ürünleri yurt içi ve yurt dışına pazarlıyor. Katma değer yaratıyor, önemli sayıda istihdam sağlıyor” diye konuştu.

Ürün kalitesinin sürekli artması gerektiğini dile getiren Kestelli ihracat rakamları hakkında bilgi verdi. Bu sene 313 bin tonlu çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesini referans gösteren Kestelli, kuru incirde de rekoltenin iyi beklendiğini söyledi.

İZMİR TARIMDA TÜRKİYE’NİN 2 BUÇUK KATI BÜYÜDÜ 
Kestelli’nin ardından kürsüye İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu geldi. İzmir’deki tarımsal  büyümenin Türkiye üstünde olduğunu rakamlarla açıklayan Kocaoğlu, “Biz Büyükşehir olarak  tarımsal kalkınmayı sonuna kadar destekliyoruz. Türkiye tarımı 2000 yılından bu yana 2.1 oranında  büyürken, İzmir tarımı 5.5 büyümüş durumda. Yani Türkiye büyümesinin 2 buçuk katı büyüme var. Bizler ülkemizin kalkınmasına, merkezi hükümetimizle birlikte çalışmalarımızla birlikte sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Kocaoğlu’nun ardından konuşan İzmir Valisi Erol Ayyıldız, tarımsal faaliyetlerin Türkiye ekonomisindeki öneminden söz ederken yeni sezonda tüm paydaşlara bolluk ve bereket diledi.



ÜZÜM VE İNCİRDE ‘DÜNYA TEKELİ’ OLMA GÜCÜMÜZ VAR

Son olarak konuşmasını gerçekleştiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, sözlerine yeni sezon hakkındaki iyi dileklerini ifade ederek başladı.  İzmir ve Ege Bölgesi’nin tarımsal verimliliği hakkında konuşan Zeybekci, “Ben tarımsal geçmişten biri olarak buradaki ürünün ne emeklerle buraya nasıl geldiğini çok iyi biliyorum. Bu sene inşallah pazarımız çok güzel olacak. Allah’ın nimetlerini bolca verdiği bir coğrafyadayız.  Bizim ürettiğimiz ürünlerde dünyada tek el olabilme, fiyatları kontrol edebilme gücümüz var. Bunlardan en önemli ürünler üzüm incir, zeytinyağı, fındık  gibi ürünlerde her şeyi kontrol edebiliriz” diye konuştu.

HÜKÜMET OLARAK EN BÜYÜK PAY TARIMA
Tarıma verilen destekler hakkında konuşan Zeybekci, ”Hükümet olarak tarıma gösterdiğimiz hassasiyeti hiçbir yerde göstermiyoruz. Tarımda korumacı politikalarımızdan asla taviz vermiyoruz. Belki spekülatif yaklaşımlarda müdahale söylemlerimiz olabilir ama genel olarak korumacıyız. AB ile yaptığımız ticaret anlaşmasında tarımı kenarda bırakmışız. Biz burada hassasız demişiz. Bizim bütçemizin içinde verildiğimiz en büyük pay tarıma verilen  paydır. Sorunları gayet iyi biliyoruz. İmkanlarımız doğrultusunda destekleri sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

İHRACATTA YENİ DÖNEM
İhracatta yeni döneme girildiğini dile getiren Zeybekci artık işlenmiş ürünlere daha çok destek verileceğini söyleyerek, “İhracat ürünlerinde dönüşüme gideceğiz. Doğrudan ürüne verdiğimiz desteği işlenmiş ürüne vereceğiz. Paketli işlenmiş oranlara daha çok destek vereceğiz.  Üzümü 100 gramlık pakete koyduğunuzda daha çok destek vereceğiz. Çuvala koyup gönderdiğinizde kusura bakmayın diyeceğiz. Çünkü tek el olabileceğiz diyebiliyorsak, bizim bu alanda markalaşmamız lazım” dedi.

İZMİR’İN DÜŞMANA KARŞI BİR REFLEKSİ VAR
Konuşmasında 15 Temmuz darbe girişiminde İzmir’deki demokrasi mitinglerini değerlendiren Zeybekci, ”İzmir’in düşmana karşı bir refleksi var. Ne zaman düşman gördü, ayaklandı. Ne zaman düşman gördü, Konak Meydanı’nda destan yazdı. Kimsenin tereddüdü olmasın. Bu milletin sözlüklerinde esir düşmek, aman dilemek yoktur.  15 Temmuz akşamı yaşananlar bir işgal hareketiydi. Bir çökertme hareketiydi.  15 Temmuz işgal hareketi uzun bir operasyonun parçasıydı. Bu aşama başarılı olamayınca algı operasyonuyla devam ediyorlar. Dünyadaki algı operasyonlarına karşı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ziyaretlerimiz yapıyoruz. Giderken yanımızda AK Partili CHP’li, MHP’li vekillerimizi götürüyoruz” şeklinde konuştu.

GÜMRÜK BİRLİĞİ’NDE TARIM HAMLESİ
Zeybekci konuşmasının son bölümünde Gümrük Birliği’ne tarımsal ürünlerin dahil edileceğini açıkladı. Zeybekci,”Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerin tarımsal güvenliği sağlamak, üretimi gerçekleştirmek gibi bir sorumluluğu var. 2017’nin başından itibaren tarımı ve tarımsal üretimi Avrupa Birliği Ticaret Anlaşması kapsamında görüşmelere başlıyoruz. Türk tarımızın artık Avrupa Birliği ile rekabet edecek konuma getireceğiz.  AB ve Gümrük Birliği kapsamında gümrük duvarlarını kaldırarak AB ile fiyat olarak homojen bir yapıda olmasını sağlayacağız.  Bu süreçte tarımsal desteklerle sizlerin hakkını koruyacağız” diye konuştu.

İLK SATIŞ
Konuşmaların ardından Borsa’da ilk ürünlerin temsili satışı gerçekleştirildi. Bakan Zeybekci tarafından açık arttırma ile yapılan ilk satışları gerçekleştirildi.  Manisa Alaşehir’den Mehmet Ok’un üzümü kilosunu 175 TL’den Ege İhracatçı Birlikleri,  Mehmet Karayiğit’in inciri, kilosu 175 TL’den İzmir Ticaret Borsası tarafından alındı.

EGE EXPO’SU İSTİYORUZ
Bakan Zeybekci Borsa’daki törenin öncesinde ESBAŞ tarafından düzenlenen Ege Serbest Bölgesi’nin genişletilme ve süre uzatımı törenine katıldı.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, ESBAŞ zirvede İzmir’e yeni serbest bölgeler kurulması için çalışmaların sürdüğünü belirterek, İzmir merkez olacak şekilde Ege’nin tüm illerinin tıpkı beşi bir yerde gibi EXPO EGE’yi yapmasını istediklerini söyledi. 

İzmir’in özellikle 24 Mayıs’tan sonra kendileri için çok daha önemli hale geldiğini açıklayan Bakan Zeybekci, “Biz geçen yıllardan beri ‘İzmir Türkiye’nin serbest bölgeler şehri olmalı’ demiştik. Bu sözümüzden hiç bir zaman geri kalmadık. Çünkü bu şehir 10 bin yıldır bu bölgenin ticaret merkezi. Bu deneyimi iyi kullanmalıyız” diye konuştu.

EGE ZENGİN EKONOMİYE SAHİP OLACAK
İzmir’de yeni uzmanlaşmış ihtisas serbest bölgeler kurulması konusunda çalıştıklarını vurgulayan Zeybekci şunları söyledi: Bunlardan biri Aliağa’da olacak. Turizm Ticaret Serbest Bölgesi gibi bir çalışmayı da İzmir il sınırlarında yapacağız. EXPO Ege projemiz de yapma fikrimiz sürüyor. Bu projenin peşinde olalım. Ege’yi tek bir şehir gibi görüp hiçbir kenti diğerinden ayırmadan bir EXPO yapalım. İzmir’den insanlar hızlı trene binip 1 saatte Denizli’ye gidip geldiğinde bu proje kafamızda ‘cuk’ diye oturur ve Ege çok daha zengin bir ekonomiye sahip olur. İzmir Ege’nin illeriyle takılarını tamamlamış olur. Sağlık, Kültür, Turizmi başka yerlerde başka illerde yapabilir…

EL KONULAN ŞİRKETLER ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEK
15 Temmuz sonrası yaşanan sıkıntıları bildiklerini kaydeden Bakan Zeybekci, “O nedenle cerrah hassasiyetiyle operasyonlar yapılıyor. Ama cerrah ne kadar mükemmel olursa olsun bir iz bırakacağının bilincindeyiz. Bu yüzden 18 bin kişinin istihdam edildiği ve 4 milyar dolarlık ihracatın yapıldığı ESBAŞ gibi diğer varlıklar Türkiye’nin varlığıdır. Ama bazı şirketler mikrop üreten kuluçka makinesi haline gelmiş. Bunlar da iki elin parmağı olmayacak kadar. Bunlarla ilgili gerekli temizlik sonuna kadar yapılacak. Bu ülkenin tüm varlıklarıyla ilgili şöyle bir hassasiyet olacak. Eğer şirketin başında olanlar ihanette yer almışsa o yargılanacak ama o şirket ülkenin varlığıdır ve ihanete bulaşmamış aile yakınları tarafından işletilmesini sağlayacağız. Ekonomik anlamda zarar verilmesini istemiyoruz” diye konuştu.

 
Dünyanın kanını donduran fotoğraf!
 
Göztepe Teknik Direktörü Buruk'tan 'FETÖ' açıklaması!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
FETÖ'nün Brüksel'de 'TUSKON' oyunu!
FETÖ ile bağlantılı TUSKON, kapatılmadan çok önce TUSKON EU (TUSKON AB) ...
Ege-Koop’un ’13.Onur Projesi’ görücüye çıktı
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Çiğli’de inşa edilecek ve ’13.Onur ...
Dolar 15 Temmuz öncesine dönüyor!
Dolar/TL, güne düşüşle başlayarak 2,9141 ile Fetullahçı Terör Örgütü'nün ...
 
Fed'de faiz artırım zamanlaması çatlağı
ABD Merkez Bankasının (Fed) temmuz toplantısına ait tutanaklar açıklandı. ...
Ege turizmine uluslararası uzlaşı dopingi!
Türkiye terör olaylarıyla sarsıldığı kara yılın ardından sektörde ağır ...
Bakanlık açıkladı: Yeni vergi mi geliyor?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, vatandaşlara ek yük getirecek bir çalışma ...
 
Motorine yine zam geldi!
Bu gece yarısından geçerli olmak üzere motorinin litre fiyatı ortalama 7 kuruş artacak.
3.Köprü'de hazırlıklar tamam: Darısı İzmir'in başına!
İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'e bakan kuzey tarafında yapımı devam eden ...
Murat Ülker'den FETÖ iddialarına yanıt
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, 15 Temmuz darbe girişimi ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Meksika’da sol ve Hindistan’da yeniden aşırı sağ!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yeryüzü kaosa sürüklenirken
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Mekanlara / kurumlara isim verme özensizliği!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP ‘iktidar’ olamazsa giderim diyen tek lider!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva