HABERLER>GÜNCEL
3 Ağustos 2020 Pazartesi - 18:54

Bakan Soylu: Trafik kazalarındaki oran ciddi şekilde düştü

İçişleri Bakanı Soylu, "Son 10 yılın 5 günlük bayram ortalamalarına göre hem trafik kazalarındaki oran ciddi bir şekilde düşmüştür hem de hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı ciddi oranda düşmüştür." dedi.

Bakan Soylu: Trafik kazalarındaki oran ciddi şekilde düştü

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bayram müddetince yani arife gününden bugüne kadar, bir tanesi de yeni Çorum'da oldu, şu saate kadar toplam 45 vatandaşımız hayatını kaybetti. Yani bayramın arifesinden 4'üncü günü olan bugüne kadar toplam 5 gün içerisinde." dedi.

Balıkesir'in Susurluk ilçesindeki Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliği yanında bulunan trafik denetleme noktasına gelen Bakan Soylu, Kurban Bayramı tatili dönüş trafiğiyle ilgili yetkililerden bilgi aldı.

Soylu, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık 1,5 saatte İstanbul-İzmir arasındaki otoyol ve kara yolunu havadan denetlediklerini söyledi.

Türkiye genelinde gerek trafik polisleri gerekse jandarma trafik ekiplerinin dönüş yolculuğuyla ilgili görev başında olduğunu belirten Soylu, bakan yardımcıları, valiler, kaymakamlar ve emniyet müdürlerinin de denetimlerini sürdürdüğünü anlattı.

Denetimlerin yarın da devam edeceğini bildiren Soylu, "Hafta sonu cumartesi ve pazara kadar bayramdaki sıkı denetim anlayışımızla beraber yollarda kaza olmaması, vatandaşlarımızın can güvenliği içerisinde bayramlara nasıl gittilerse öyle geri dönmelerini temin etmek için arkadaşlarımız büyük bir gayretle ve fedakarlıkla çalışıyorlar. Bizler de bu çalışmalarında onların yanında olmaya, aynı zamanda da genel tedbirlerin ne sonuçlar verdiğini bire bir onlardan öğrenmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Kendinize uyku borcunuz olduğunu düşünüyorsanız bunu direksiyon başında ödemeyin"
Sürücülere tavsiyelerde bulunan Soylu, mümkün olduğunca gece yola çıkılmaması gerektiğini vurguladı. Bakan Soylu, şöyle devam etti:

"Vatandaşlarımızdan istirhamımızdır ve ricamızdır. Mümkün olduğunca gece yola çıkmazlarsa görüş kabiliyetleri daha net olur, gündüz araç sürerlerse. Dinlenmiş bir şekilde yola çıksınlar. Uykusuz bir şekilde kesinlikle yola çıkmasınlar ve trafik kurallarına muhakkak riayet etsinler, emniyet kemerlerini taksınlar. Yine bir tavsiyemiz daha var. Eğer kendinize uyku borcunuz olduğunu düşünüyorsanız lütfen bunu direksiyon başında ödemeyin. Belki de en temel kurallardan bir tanesi bu. Bu bayramda dikkat etmemiz gereken birçok husus vardı ama bizim öne çıkardığımız bir husus var; lütfen şerit değiştirmeleri ve şerit ihlalleri yapmayalım. Son zamanlardaki kazaların önemli bir bölümü de bundan meydana geliyor.

Bayram müddetince yani arife gününden bugüne kadar, bir tanesi de yeni Çorum'da oldu, şu saate kadar toplam 45 vatandaşımız hayatını kaybetti. Yani bayramın arifesinden 4'üncü günü olan bugüne kadar toplam 5 gün içerisinde. Bu kaybın bir tanesi bile bizim için esas itibarıyla büyük bir acıdır ve bize ağırdır. Şunu söylemek isterim: Sabahleyin erken vakitlerde Hakkari'de 6 vatandaşımızın Göller bölgesinde İkiyaka'da uçurumdan aşağıya yuvarlanarak hayatını kaybettiğini duyunca başıma bir ağrı girdi ve hala çıkmadı. Yani bunların her birinin bizi etkilediğini, her birinin bizde bir travmaya yol açtığını burada vatandaşlarımıza bir kez daha söylemek istiyoruz ki lütfen her birimiz çok dikkatli olalım. Yani aracın teknik kabiliyetiyle aracın teknik donanımıyla ilgili kulaklarımız bir doktor gibi sanki vatandaşı dinliyor, kendi hastasını dinliyor gibiyiz. Bütün trafik kurallarına mümkün olduğunca riayet edelim ki bayramı hüzne döndürmeyelim. Temel amacımız budur."

"Kazaların önemli bir bölümü varış noktasına çok az bir zaman dilimi kala oluyor"
Soylu, son yıllarda bayram tatillerinde yaşanan kaza ve yaşamını yitiren kişi sayısına da değindi. Bakan Soylu, "Son 10 yılın 5 günlük bayram ortalamalarına göre hem trafik kazalarındaki oran ciddi bir şekilde düşmüştür hem de hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı ciddi oranda düşmüştür ama bu bize yeterli değildir. Yüzde 32; şu anda son 10 yıldaki 5 günlük trafik kazalarındaki ortalama değerlendirmeleri yaptığımız zaman bu bayramdaki azalmamız." bilgisini paylaştı.

Bu azalmada denetimler kadar standartların da etkisinin olduğunu dile getiren Soylu, Susurluk'tan hem İstanbul ile İzmir arasındaki otoyolun hem kara yolunun geçtiğini anımsattı.

Her iki yolu da havadan görme imkanı bulduklarını söyleyen Soylu, "Şimdi burada (kara yolundaki yoğunluk) yaklaşık yüzde 50 azaldı. Orada da aynı şekilde bir artış söz konusu ve yoğunluğun büyük bir bölümünün de oraya aktığını görüyoruz. Demek ki ülkemizin yol standartları ne kadar yükselirse, araç standartları ne kadar yükselirse trafikteki denetimlere ne kadar riayet edersek sonucu aynı bu şekilde trafik kazalarını azaltarak, ölümleri azaltarak yakalama imkanına sahip olabiliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Vatandaşların Kurban Bayramı'nı tebrik eden Soylu, uykusuz ve dinlenmeden yola çıkılmaması uyarısını yineledi. Sürücülere, 2 saatte bir 10 dakika dinlenmelerini tavsiye eden Soylu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yani gideceğimiz yerler bizden kaçmıyor. Rahat bir şekilde gittiğimiz zaman sevdiklerimizle, komşularımızla, akrabalarımızla oralarda buluşabilme imkanımız da var. Şunu da akıllarından çıkarmasınlar, kazaların önemli bir bölümü varış noktasına çok az bir zaman dilimi kala oluyor. Onun için rahat rahat, yavaş yavaş, huzurlu bir şekilde bir vesileyle menzilimize ulaşmayı Cenabıallah nasip etsin. Herkesin kendi evine, yoluna, yolculuğuna ulaşmayı Cenabıallah nasip etsin, duamız budur. Allah yardımcımız olsun. Birbirimize muhakkak hatırlatalım. Yola çıkanlara hatırlatalım; dikkatli gitmelerini, trafik kurallarına uymalarını. Hep birlikte, hepimiz trafik kurallarına riayet etmelerini sürücülerimizden, sürücülerin yanındaki özellikle bizim arkadaşlarımız olan çocuklardan, onlara ani sürücülere de bir şekilde mukayyet olmalarını istirham ederek diliyoruz. Allah inşallah kazasız belasız nice bayramlara hepimizi ulaştırır. Sayın Cumhurbaşkanımıza bir kez daha şükranlarımızı, Ulaştırma Bakanlarımıza, bu yolu tamamlayan tüm Karayolları mensuplarına minnetlerimizi ifade ediyoruz. Çünkü trafik güvenliğinin en önemli meselelerinden bir tanesi de elbette ki standardı yüksek yol güvenliğidir, bunu da biliyoruz."

Durdurulan araçlardaki sürücü ve yolcularla sohbet eden Soylu, ayran ikram etti, trafikle ilgili uyarıcı broşürler dağıttı. Bir yolcu otobüsüne binen Bakan Soylu, yolcularla sohbet ederek hediyeler verdi.

Sürücüler için oluşturulan emniyet kemeri konusunda bilgilendirme amaçlı yaşam tünelini de inceleyen Bakan Soylu'ya, Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, AK Parti Balıkesir milletvekilleri Yavuz Subaşı ve Mustafa Canbey, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Tarık Hekimoğlu eşlik etti.

Bakan Soylu Karacabey'de trafik denetleme noktasını ziyaret etti
Bursa'nın Karacabey ilçesinde Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Tesisleri önündeki trafik denetleme noktasında incelemelerde bulunan Soylu, burada yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı süresince arife gününden önce başladıkları yol kontrollerinde 162 bin personelin görev aldığını söyledi.

Trafikteki bir can kaybının dahi kendilerini üzdüğünü vurgulayan Soylu, "Bugün sabah ne yazık ki müessif bir kaza yaşadık. Hakkari'de pikniğe giden öğretmenlerin de içinde olduğu bir grup, maalesef ilk aldığımız bilgi araçlarındaki frenlerin boşalması sebebiyle olduğu. Aslında nitelikli de bir araçları vardı ama böyle bir kazayla karşı karşıya kaldık. Allah rahmet eylesin." dedi.

Sürücülerin, araçlarıyla sadece mekanik bağ kurmasının yeterli olmadığını anlatan Soylu, duygusal bağ da kurup aracının sesini dinlemesi, ihtiyaçlarına kulak vermesi gerektiğine dikkati çekti.

Emniyet kemeri kullanmanın önemine işaret eden Soylu, "Kazalarda maddi hasarlar geçiştirilebilir ancak insan vücudunda oluşturduğu ve hayatı boyunca ruhen ve fiziken bir travma geçirebilecek bir durum söz konusu. Erken gidene ödül verilmiyor. 'Aman ben yolu şu kadar saatte bitirdim, aman şu kadar kilometreyi şu kadar saatte aldım.' gibi sözler esas itibarıyla Allah korusun ecele davetiye çıkarmaktır." değerlendirmesinde bulundu.

"Son 7 ayda ölüm sayısı geçen yıla göre azaldı"
Bakan Soylu, Türkiye'de yükselen yol standartlarının dünyanın birçok ülkesinde bulunmadığını vurguladı. Ölümle sonuçlanan kazalara değinen Soylu, şöyle konuştu:

"Aldığımız tedbirlerle, altını çizerek söylüyorum, Türkiye'nin hastanelerde, sağlık sisteminde ve acil durum yönetiminde ortaya koymuş olduğu anlayışla birlikte trafik kazalarında neredeyse ölümleri Avrupa seviyesine getirme konusunda bir çabayı hep beraber ortaya koyuyoruz. 100 binde 9,5'ten, 100 binde 6'ya getirdik. Size son 7 ayda geçen yıla göre azalan ölüm sayısını söyleyeyim, 342. Yani nüfusumuz artıyor, ehliyet artıyor, araç artıyor, 7 bin 500 olan 2016 yılındaki, 2015 yılındaki ölüm sayımız, 5 bin 473'e düştü. 2019 yılı sonunda 2 bin 57, şimdi bir 342 de 7 ayda var azalma. Bu azalmayı eğer devam ettirirsek biz Avrupa standartlarında ki çok daha alacağımız mesafe var, biz onların da altına geçme konusundaki irademizi tamamlamalıyız."

Anne ve babalarının yanında yolculuk yapan çocukların da trafik kuralları konusunda büyüklerine hatırlatma yapmasını isteyen Soylu, güvenli sürüş kurallarına uyulmasının önemini hatırlattı.

Trafik denetleme noktasında durdurulan araçtaki sürücü ve yolcularla sohbet eden Soylu, bir otobüsteki denetlemeye de katılarak yolcuların bayramını kutladı.

Soylu'ya denetlemelerinde Bursa Valisi Yakup Canbolat, bazı milletvekilleri ve diğer ilgililer eşlik etti. (AA)

 
Düğünde maganda dehşeti: 3 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti
 
Halı sahalarda korona tedbirleri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Düğünde maganda dehşeti: 3 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti
Maraş'ın Afşin ilçesinde düğünde vücuduna kurşun isabet eden 3 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti.
Bayramın son günü trafik kazalarında 15 kişi öldü!
Kurban Bayramı'nın dördüncü gününde yurdun çeşitli noktalarında meydana ...
Düğün bitti, gelinde korona çıktı
Tokat'ta, düğünden sonra rahatsızlanan ve koronavirüs test sonucu pozitif ...
 
Bakan Pakdemirli açıkladı: Yangınlar sonrası düzenleme yolda!
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir ve Manisa'da çıkan orman ...
Başkan Oran’dan saldırıya tepki: Kadına kalkan eli lanetliyorum!
Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran Ukraynalı top model Daria Kyryliuk‘un ...
'Yerlere çöp atmayın' diye uyarınca darp ettiler!
Kastamonu'nun Cide ilçesinde kan donduran bir olay meydana geldi. İlçede ...
 
Minibüs şoförünü bıçaklayan gençler yakalandı!
Balıkesir'in Edremit ilçesinde, bindikleri minibüste maske takmadıkları ...
Su kuyusunda mahsur kalan 4 kişi hayatını kaybetti!
Adana Valisi Süleyman Elban, "Adana'nın merkez Çukurova ilçesinde, su ...
Sokak ortasında annesini dövdü!
Erzurum'da cadde ortasında annesini tekmeleyen genç, olayı gören 2 kişi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva