HABERLER>POLİTİKA
21 Şubat 2021 Pazar - 13:44

Bakan Kurum’dan İzmir mesaisi: Rıza Bey Apartmanı yeşil alan olacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bir dizi etkinlik ve program çerçevesinde İzmir’e geldi. Bakan Kurum, yıkılan Rıza Bey apartmanının yerine yeşil alan yapılacağını duyurdu.

Bakan Kurum’dan İzmir mesaisi: Rıza Bey Apartmanı yeşil alan olacak

EGEDESONSÖZ- Bir dizi program için İzmir'e gelen Bakan Kurum'u, Adnan Menderes Havalimanı'nda İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ile milletvekilleri karşıladı. 

Kurum, ilk olarak Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) İzmir İl Müdürlüğü Koordinasyon Toplantısı'na katıldı. Bakan Kurum ve beraberindekiler, AFAD İzmir İl Müdürlüğüne geçti.

Bakan Kurum'un başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, AK Parti İzmir milletvekilleri Ceyda Bölünmez Çankırı, Necip Nasır, Yaşar Kırkpınar, Cemal Bekle, Mahmut Atilla Kaya, MHP İzmir milletvekilleri Tamer Osmanağaoğlu, Hasan Kalyoncu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, TOKİ Başkanı Ömer Bulut ve bakanlık bürokratları katıldı. 

RIZA BEY APATMANI YEŞİL ALAN OLACAK
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bir dizi etkinlik ve program çerçevesinde İzmir’e gelmişti. Bayraklı'da deprem bölgesini ziyaret eden Kurum, Rıza Bey apartmanı sakinlerine müjdeyi verdi. Kurum, İzmir depreminde yıkılan Rıza Bey Apartmanı'nın yerinde yeşil alan düzenlemesi yapılacağını ve depremde hayatını kaybedenlerin hatıralarının yaşatılacağı bir mekan inşa edileceğini bildirdi.

Kurum açıklamasında "Depremzede kardeşlerimizden gelen talep doğrultusunda Rıza Bey apartmanı, burada 38 vatandaşımızı kaybettik. Bu depremin üzerinden 3 ay geçti hala acılarımız dinmedi. Tabi burada kurtarma çalışmalarında 84 milyonumuzu mutluluğa boğan Ela ve Ayda bebeklerimiz bu apartmandan çıktılar. Bu apartman depremin temsil alanı haline geldi. Burada yapmış olduğumuz istişarelerde de,  burada vefat eden vatandaşlarımızı anacağımız, hatıralarını yad edeceğimiz özel bir apartmanın alanını boş bırakıyoruz. bu alanda yeşil alan düzenlemesi ve depremzede vatandaşlarımızın hatıralarının yaşatılacağı bir alanı da inşallahTOKİ yapıp, İzmir’e kazandırmış olacağız. Bu çalışmayı da bugün yapma kararı aldık. Amacımız güzel İzmir’imizi 2023’e giden yolda çok daha iyi noktalara getirmektir. Gerek altyapı gerek deprem dönüşümü projelerinde de yapılacak tüm adımları da Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla atmaya devam edeceğiz” dedi.

Rıza Bey Apartmanı'nın yeşil alan olarak düzenlenmesi kararı deprem mağduru vatandaşları sevinci boğdu. Vatandaşlar AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ'a sarılarak teşekkür ettiler.

Depremzede ailelerden Emine ve Hüseyin Bilgin Yücel çifti ve yakınlarıyla bir süre sohbet eden Kurum, aileye başsağlığı diledi. Yücel ailesi de Rıza Bey Apartmanı'nın yeşil alan olarak değerlendirilmesi kararı dolayısıyla Bakan Kurum'a teşekkürlerini iletti. Görüşme sırasında Emine Yücel'in gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

"DEVLETİMİZ HEP YANIMIZDA OLDU"
Depremde iki çocuğunu yitiren anne Emine Yücel, alanın park yapılacağı müjdesini öğrendiğinde çok mutlu olduğunu söyledi.

Zor günler yaşadığını anlatan Yücel, "Devletimiz her zaman yanımızda oldu. Cumhurbaşkanımıza, Bakanımıza, Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ'a ve milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Hiçbir canlı enkaz altında kalmayı hak etmiyor. Bu alan farkındalık yaratacaktır. Umarım herkes oturduğu yeri sorgular. Büyüyemeyen çocuklarımız için devletimize teşekkür ediyorum. Evimiz bizim mezarımız oldu. Şimdi başka insanlara ve gelecek nesillere ibret olsun, orası hiç kimse bunlara yaşamasın istiyoruz." dedi. 

Emine Yücel'in eşi Hüseyin Bilgin Yücel ise Rıza Bey Apartmanı alanının park yapılması için yaklaşık 4 aydır mücadele verdiklerin söyledi.

Daha önce alanın konut alanı olarak değerlendirileceği söylediğinde eşiyle büyük üzüntü yaşadıklarını aktaran Yücel, şunları kaydetti:

"Rıza Bey Apartmanı alanını park olması için eşimin başlattığı kampanyada görüşmediğimiz yetkili kalmadı. İzmir halkından imzalar topladık. Bunun mücadelesini her yerde verdik. Orada hayatını kaybeden insanlar kusur ve ihmal sonucu hayatlarını kaybettiler. Raporlanmasına rağmen çürük binalarda, yaşamalarına göz yumulduğu için hayatlarını kaybettiler. Bunun herkes bilmesi gerekir. Bu kez rant yerine insanlık kazandı. İzmir'de böyle olması gerekiyordu. Depremin vereceği hasarı ve yaşattığı acıları herkes bilecek." 

Kendisi de depremde 2 çocuğunu yitiren Hüseyin Bilgin Yücel'in kardeşi Deniz Yücel ise ihmallerin son bulması için bu parkın İzmir için bir sembol olacağına inandığını söyledi. 

KURUM: YAPTIĞIMIZ İZMİR TARİHİNİN EN BÜYÜK KENTSEL VE DEPREM DÖNÜŞÜMÜDÜR
Toplantı sonrası açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir tarihinin en büyük kentsel ve deprem dönüşümünü gerçekleştireceklerini söyledi. Kurum açıklamasında “30 Ekim depremi sonrasında Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla tüm kurumlarımızı seferber oldular. İzmirimizin yanında oldular. Bakanlığımız, İçişleri Bakanlığımızın ekipleri, Kızılay’ımız, AFAD’ımız, TOKİ’miz,UMKE’miz, Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüz, Büyükşehir Belediyemiz ve ilçe belediyelerimizle  birlikte ortak bir çalışma sürecini başlattık. Bu süreci Valiliğimiz koordinasyonunda yürüttük ve mahalle mahalle, sokak sokak afetzede vatandaşlarımızın yaralarını saracak çalışmaları başlattık. Depremin üzerinden geçen 2 ayın ardından yerinde yapmış olduğumuz konutların temellerini atmaya başladık. İnşallah Pazartesi günü Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle Elazığ ve Malatya’da olduğu gibi, İzmir’de de deprem konutu temellerini atacağız. Bin 844 konutun temelini atmış olacağız. Mart ayına kadar söz verdiğimiz 5 bin 34 konutun temellerini atıp, Ağustos ayı itibariyle de konutların teslimlerini etap etap başlatıyor olacağız. Hızlı bir dönüşü yapıyoruz, yaptığımız dönüşüm İzmir tarihinin en büyük kentsel ve deprem dönüşümüdür. Bu kapsamda gerek yerinde gerek rezerv alanda altyapısı ve sosyal donatılarıyla Türkiye’ye örnek olacak bir dönüşümü de inşallah güzel İzmir’imizde yapıyor olacağız. Ben bu sürece kadar destek veren tüm paydaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu anlayışla birlikte sürecimizi tamamlayıp vatandaşlarımıza güvenli, altyapısı olan, sosyal ihtiyaçlarını gidecekleri konutlarını teslim edeceğiz. Az önce depremzede vatandaşlarımızla görüştük. Birazdan tekrar görüşeceğiz. Onların acısını, gözyaşını dindirecek inşallah sağlam güvenli konutları bir an önce inşa edip, onların mutluluğuna şahit olacağımız  teslim törenini de 1 yıl içinde yapıyor olacağız” açıklamasında bulundu.

“HİÇBİR MAĞDURİYET YAŞATMAYACAĞIZ”
Deprem konutlarının maliyetinin yaklaşık 3 milyar TL olduğunu belirten Kurum, hiçbir vatandaşım mağduriyet yaşamayacağını belirtti. Bakan Kurum, “Bugüne kadar İzmir’imize 80 milyar liralık eğitim, sağlık, kültür, sanayi, turizm alanında yatırım yaptık ve şu an yaptığımız deprem konutlarının maliyeti yaklaşık 3 milyar lira. Toplu Konut Dairesi Başkanlığımız hızlı bir şekilde süreci yürütüyor. AFAD’ımızla birlikte çalışmaları sahada kararlı bir şekilde yapıyorlar. Belediyelerimiz yine bu çalışmaya ortaklık ediyorlar, destek veriyorlar. İnşallah Elazığ, Malatya gibi burada da bu süreci hiçbir mağduriyet yaşatmadan vatandaşlarımıza teslim ediyor olacağız. Tabi İzmir için deprem dönüşümü, kentsel dönüşümü sadece bu yapacağımız projelerden ibaret değil. Birçok riskli alanda projelerimiz var. Bugüne kadar 407 milyon lira sadece 2002 yılından bu yana kadar kira yardımı ödedik.  Bakanlığımızın yapmış olduğu düzenlemeler çerçevesinde gerek kullanacağı kredi tutarında gerek KDV indiriminde, damga vergisi muafiyeti, vergi, resim harçlarla ilgili desteklerimizi de vereceğimizi buradan bir kez daha ifade etmek isterim” dedi.

MENEMEN ZİYARETİ
Toplantının ardından Kurum, Menemen Belediyesi’nde yapılan başkanvekili seçimini kazanan Aydın Pehlivan’ı makamında ziyaret etti. Kurum, Menemen’de sanayinin taşınması projesi ile pazaryeri alanının millet bahçesi yapılması projesi ile ilgili de alan incelemesi çalışmalarına katıldı.

Bakan Kurum'u, burada Menemen Kaymakamı Fatih Yılmaz, Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, AK Parti Menemen İlçe Başkanı Ahmet Can Çelik, partililer ve belediye çalışanları karşıladı. 

Basına kapalı gerçekleştirilen ziyarette Menemen Belediye Başkan Vekili olarak belirlenen Pehlivan tarafından Bakan Kurum'a projelere ilişkin sunum yapıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, AK Parti İzmir Milletvekilleri Ceyda Bölünmez Çankırı, Necip Nasır, Yaşar Kırkpınar eşlik etti.

 
Altay, puanları gurbette topladı
 
Kepçeyle tarihi eser arayan 7 kişiye suçüstü!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Poyraz 22 Şubat 2021 Pazartesi 15:59

600 milyon 600 bin lira olacaktı.

Yorumu oyla      2      3  
Poyraz 21 Şubat 2021 Pazar 19:21

5 bin 34 konutun maliyeti 3 milyar lira ise daire başına 600 milyon lira düşüyor.

Yorumu oyla      3      3  
21 Şubat 2021 Pazar 18:21

Yapılan kentsel dönüşüm müdür? Kentsel dönüşümden anladığınız buysa diyecek bir şey yok.

Yorumu oyla      3      3  
Bülent ışık 21 Şubat 2021 Pazar 17:38

AKP milletvekilinin yerinde belediye başkanının olması gerekirdi.

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti İzmir'de yeniden Sürekli dönemi!
AK Parti İzmir'de il başkanlığı kongresi heyecanı yaşandı. Çok sayıda ...
CHP'nin yeni sloganı belli oldu
CHP, sosyal medya hesaplarındaki görsel kimliğini yeniledi. Öte yandan ...
Soylu, Gara'ya giden vekilin ismini açıkladı!
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gara'ya giden vekilin HDP Ağrı Milletvekili ...
 
Oktay, Türk Konseyi Genel Sekreteri Amreyev ile görüştü
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği ...
Erdoğan'dan ABD'ye Gara çağrısı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi ...
Eski Bakan Berat Albayrak CHP'ye dava açıyor
Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın avukatı İsa Sinan Göktaş, ...
 
'Hükümete fatura çıkaranlar fitnenin beşinci kolu'
Lideri Devlet Bahçeli, "CHP Gara’da yakalandı, HDP zaten oradaydı. İP ...
Açılış Erdoğan'dan... 22 Şubat'ta yola çıkıyor
İzmir'deki depremde en fazla yıkımın görüldüğü Bayraklı'da yeni binaların ...
İnce, partisinin genel merkez binasını kiraladı
Memleket Hareketi’ni başlatarak CHP’den istifa eden Muharrem İnce kuracağı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva