HABERLER>EKONOMİ
4 Ocak 2019 Cuma - 15:14

Bakan Kurum'dan flaş poşet açıklaması

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "4 günlük uygulama sonucunda plastik poşet kullanımı yaklaşık yüzde 50 azaldı. Derdimiz para değil çevreye olan tahribatı en aza indirmek" dedi

Bakan Kurum dan flaş poşet açıklaması

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Çevre ve Sanayi İstişare Toplantısı'nda Konuştu. Bakan Kurum "Derdimiz plastik poşetlerden para almak değil. 25 kuruş alıyoruz 15 kuruşunu da Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca bir kaynak olarak kullanılacak." açıklamasında bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, logolu poşetlere ilişkin, "Bu vatandaşımız tarafından sosyal medyada eleştiriliyor. Biz üreticilerimize de o noktada, doğanın korunmasına ilişkin ifadelerin de yer aldığı bir düzenlemeyi inşallah usul ve esasları yayınlayarak yapacağız." dedi.

Kurum, Ankara Sanayi Odasında düzenlenen "Çevre Mevzuatı Kapsamında Farkındalığın Artırılması" toplantısında yaptığı konuşmada, sözlerine bu konuya hassasiyet göstererek programa katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varan'a teşekkürlerini ileterek başladı. Kurum, ASO ile 81 il, 7 bölgede düzenleyecekleri çevre ve sanayi istişare toplantılarının hayırlı olmasını diledi.

Kurum, toplantıda Bakanlığın çevre ile ilgili mevzuat ve uygulamalarına yönelik çalışmaları değerlendireceklerini, karşılaşılan sorunlara ilişkin görüşleri paylaşacaklarını aktardı.

Türkiye'nin son 17 yılda büyük bir atılım gerçekleştirdiğini belirten Kurum, 36 milyar dolar olan ihracatın, bugün 165 milyar dolara seviyesine çıktığını söyledi.

Kurum, 2002'den önce eksi büyümedeki ülke sanayisinin pozitif büyüme gösterdiğine işaret ederek, "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde büyüyen ülkemiz, siz değerli sanayicilerimizin de katkılarıyla bu seviyeye geldi. Ben tüm sanayicilerimize de bu süreçte gösterdiği özveriden ve çalışmadan dolayı da teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Bakan Kurum, dünyanın karşı karşıya kaldığı çevre sorunlarının, günden güne ülkeleri meşgul etmeye başladığını vurguladı. Hava ve su kirliliğinin, toprak bozulmasının, ormansızlaşmanın, iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik kaybının tüm dünyayı etkilediğini belirten Kurum, "Araştırmalar ortaya koymuştur ki dünyayı en çok kirletenlere baktığımızda ABD yüzde 28, AB ülkeleri yüzde 15, Çin 9 oranında kirletirken, ülkemiz dünyayı yüzde 0,7 oranında kirletmektedir. Bu seviye gelişmiş ülkelere baktığımızda çok düşük bir seviyededir." diye konuştu.

"ACİLEN ESKİ PAZAR ÇANTALARIMIZA, FİLELERİMİZE DÖNMEMİZ GEREKİYOR"
Dünyadaki gelişmeleri izleyen değil gelişmelerin içinde olan ve yön veren bir ülke olarak sorumluluk aldıklarına dikkati çeken Kurum, atıkların geri toplanması ve plastik poşetlerin ücretli olmasına ilişkin önemli bir düzenleme yapıldığını anlattı.

Kampanyanın başlamasıyla sosyal medyada güzel videoların yer aldığını belirten Kurum, şunları söyledi:

"Biz de bunları gülümseyerek, tebessümle izliyoruz, takip ediyoruz. Tabii ki bizim de yanlışlarımız varsa o yanlışlara ilişkin düzenlemeler yapmaya çalışıyoruz. Milletimizin pratik zekasını da burada görmüş oluyoruz. El arabasıyla, küfeyle markete gidenler... Dün bir tane gördüm, 'Tek kullanımlık poşet, bir kere kullandım. Hasarsız, sahibinden, 20 kuruşa veririm.' gibi kampanyaya katılım sağlıyorlar. Ben bu hassasiyetlerden ötürü tüm vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyorum."

Acilen eski pazar çantalarına, filelere dönülmesi gerektiğini vurgulayan Kurum, "Marketlerimizde, belli noktalarda hem Bakanlığımız hem üreticilerimiz promosyon uygulaması yaptılar, yapmaya da devam edeceğiz. Derdimiz, buradan para kazanmak değil gerçekten çevreye olan tahribatı en aza indirmek. Bu sayede gelecek nesillere temiz bir dünya ve çevre bırakmaktır." diye konuştu.

Kurum, konuşmasının bu kısmında eline file torbası alarak, "Eskiden böyle filelerimiz vardı. Bu fileleri, hanımlar çantasında taşıyacak şekilde de inşallah örnek uygulamalarını yapacağız. Geri dönüşümden elde edilmiş, doğanın, denizin, canlıların güvende olduğu ve geri dönüşümden elde edilmiş poşetleri, tek kullanım değil bu poşetler, kullanarak daha temiz bir Türkiye ve dünya için tüm vatandaşlarımızı bu kampanyaya davet ediyorum." çağrısında bulundu.

Kaynaklardan elde edilen bedelle şehirlere bisiklet ve yürüyüş yolları, gürültü bariyerleri, atıkların geri toplanması, atık su arıtma tesisleri kazandıracaklarını belirten Kurum, poşet bedellerini vatandaşın hayat standardını yükseltmek için kullanacaklarını bildirdi. (Habertürk)

 
Yıldırım: Bu rezilliğe son vereceğiz
 
Dışişleri'nden Pompeo'nun sözlerine tepki!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
derdiniz 5 Ocak 2019 Cumartesi 05:02

derdiniz para değil madem neden poşet başına 15 kuruşu çöpleri toplayacak olan belediyelere değil de bakanlığa veriyoruz? Siz kimi kandırdığınızı zannediyorsunuz? Yarın insanlardan 'temiz hava'vergisi almayacağınızın garantisi var mı?

Yorumu oyla      9      5  
HAKLI 4 Ocak 2019 Cuma 16:23

AYNI HASSASİYETİ İMAR BARIŞI İÇİNDE GÖSTERSENİZ MEMLEKET TALANDA

Yorumu oyla      10      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
GSS ve SGK prim borçlarına uzatma
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, GSS ve SGK ...
407 marka enflasyon indirimini sürdürecek
BMD Başkanı Sinan Öncel, "Biz bu yıl da enflasyonla mücadelede üzerimize ...
İhracatta Cumhuriyet tarihi rekoru kırıldı!
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Aralık ayı ve 2018 yılı toplam ihracat rakamlarını ...
 
İzmir'in 'Deli Dumrul Yolu'na yılbaşı zammı: İşte yeni fiyat tarifesi!
Gebze - Orhangazi – İzmir Otoyolu kapsamında yapımı tamamlanan ve Saruhanlı ...
Ücretli poşet raporu: Yüzde 50 azaldı
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum "4 günlük uygulama sonucunda plastik ...
İZTO’dan 'enflasyonla mücadele' raporu: İşte destek veren firma sayısı
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “enflasyonla ...
 
Dolar güne nasıl başladı? İşte rakamlar...
Dolar/TL yeni güne 5.4490 seviyesinde başladı. 2019 yılına 5.30 TL seviyelerinden ...
Dev projede yer alıyordu: O firma konkordato ilan etti!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapımını sürdürdüğü İzmir Hafif Raylı ...
Dolar 5.50'nin üzerini gördü
Dolar-euro kaç TL? Dolar kuru en son ne kadar, dolarda durum ne? Dün gece ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva