HABERLER>SAĞLIK
8 Temmuz 2020 Çarşamba - 20:07

Bakan Koca: İzmir 5. haftada pik yaptı!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklama yaptı. Koca, "İstanbul, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Eskişehir illerimizde 5. haftada piki yaptığımızı görüyoruz. Anadolu'daki illerimizde ise 14. haftada Hakkari, Kütahya, 16. haftada Bursa, Van, 17. haftada Ankara, Diyarbakır, Şanlıurfa, Ayfon'un pik olduğunu görüyoruz. Anadolu'da birinci dalga devam ediyor" dedi. Koca ayrıca Kurban Bayramı'nda il bazlı bazı kısıtlamaların gelebileceğini söyledi.

Bakan Koca: İzmir 5. haftada pik yaptı!

Koronavirüs gündemiyle toplanan Bilim Kurulu toplantısı sona erdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca toplantı sonrası açıklama yaptı. 

Bakan Koca'nın açıklamaları şöyle: 

"Dün 19 insanımızı kaybettik, umutları son ana kadar koruyan 19 aile sizce neler hissetti? Bu ölümler önlenebilir sebeplere bağlı. Covid-19'dan kaçınmak mümkün. Hastalığa yol açan virüs solunum yoluyla bulaşlıyor. Maske çok önemli bir tedbirdir, mesafe de tartışılmaz bir tedbirdir. El temizliği ise olmazsa olmaz bir kuraldır.

"Nişan törenleri, düğünler, taziyeler, toplu taşıma araçları, sahiller, plajlar... Kalabalık yerlerde virüsün bulaştığını biliyoruz. 

"8 ilimizde asker uğurlamaları yasaklandı. Din görevlilerimiz, toplu ibadet kaynaklı merasimleri önlemek için çalışma başlattı. Düğünlerde gözlemci bulundurulması konusunda hazırlık söz konusu. Sağlık Bakanlığı, birçok bakanlık ile iş birliği içinde. Amaç tedbirlere uymayanların tedbirlere uyanları riske atmasını önlemektir. 

"Covid-19'la mücadelede kendini riske atan topluma karşı sorumluluğunu da çiğner. Konunun ahlaki bir boyutu var. Hekimlerimizi, bizleri düşünen bir duruma değinmek zorundayım. Son 1 hafta içinde 81 ilimizde Covid-19 tedbirlerine uyulmadığı için 18 bin kişiye ceza kesildi. Tedbirlere uyum kendiliğinden, yaptırımsız olmalıydı. Mecburiyet olmasa bile kullanılmalıydı. Mesafe saygının şartı kabul edilmeliydi. İl Hıfzıssıhha Kurulu gereken tedbirleri alıyor. 

"Son 10 gün içinde gerileme gösterdiğimiz yerden toparlanabildiğimizi kanıtladık. Yeni vaka sayılarımız bin seviyelerinde. Diyarbakır Konya adana Gaziantep başta olmak üzere bazı yerlerde hastalık pik seviyesine ulaşıyor. Mevcut durum Türkiye ortalamasına ilişkin genel dağılımdan çok belli şehirlerdeki artışlardan kaynaklanıyor. 

Son 24 saatte 22 can kaybı, bin 41 yeni vaka görülmüştür. Bugün iyileşen hasta sayısı 2 bin 219'dur. 

Hastalığın tırmandığı ülkeler sonbahar için karamsar, biz de bunu hesaba katmalıyız. Mücadelede yerimizi koruyalım, terk etmişsek yerimizi yeniden alalım. 83 milyon bir olalım. Bilim Kurulu üyelerimizin selamını iletiyorum. 

İstanbul'un piki tamamladığını giderek aşağı düştüğünü görüyoruz. Ama Anadolu'daki illerimizi. Eskişehir, Ankara, Kütahya, Sakarya gibi daha tamamlamadığını ve devam ettiğini görüyoruz.

İstanbul, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Eskişehir illerimizde 5. haftada piki yaptığımızı görüyoruz. Anadolu'daki illerimizde ise 14. haftada Hakkari, Kütahya, 16. haftada Bursa, Van, 17. haftada Ankara, Diyarbakır, Şanlıurfa, Ayfon'un pik olduğunu görüyoruz. Anadolu'da birinci dalga devam ediyor. 

Bugüne kadar 1 milyon 364 binden fazla insanı taradık. Ortalama filyasyon süremiz ortalama 48 saatken son günlerde 12'ye indi. 

Ortalama yoğun bakımda kalış süremiz de giderek düşüyor. Yatış süresi 21 22 günden, 3 günlere kadar indiğini, yoğun bakım sürelerinin 18-20 günden 2 günlere indiğini gösteren bir tablo. 

Son 3 gün ortalamasıyla en çok vakanın görülen 7 il: İstanbul, Ankara, Gaziantep, Konya, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa. 

En az vaka görülen iller: Tunceli, Artvin, Iğdır, Erzincan, Bayburt, Kırklareli ve Bilecik....

Kurban Bayramı kısmen Bilim Kurulu'nda gündeme geldi. Kısmi tartışıldı ama öneri gelmedi. Önümüzdeki günlerde daha netleşmiş olur. Sokağa çıkma yasağı gündeme gelmedi. Ama özellikle il bazında birtakım kısıtlamaların gündeme gelebileceği konuşuldu. Bunu da bayrama doğru illerdeki vaka seyrine göre il hıfzısıhha kurulu kararları almaya yetkili. İl bazında birtakım kısıtlamalar sözkonusu olabilir. Gelecek hafta yine konuşmuş olacağız.

Uygulanamayacak hiçbir şeyi biz önermek istemeyiz. Uygulanabilir olduğuna taraflarca tartışıldıktan sonra öğrencilerimiz, çocuklarımız, evlatlarımız için en uygun olan çözüm şekli içerisinde oluruz. 31 Ağustos'ta okulların açılacağı, bir takvimin belirtilmesi için açıklanmış oldu. Salgının seyrinde farklılık olursa gerektiğinde daha önce yapıldığı gibi online uzaktan erişim gibi birtakım yöntemler Bilim Kurulu tarafından önerilebilir. Karar Bakanlar Kurulu'nda alınmış olur. Özellikle belirtilen 4 metre kare konusu sınıfta özellikle 1 metre mesafenin korunması, toplam kapalı alan içinde en fazla 4 metrenin geçerli olması. Detaylarıyla ilgili de ilgili taraflarla zaten bizim halk sağlığı ekibi, Bilim Kurulu ekibi önümüzdeki günler çalışmaya devam ediyor olacaklar. Bazı okullar için beden eğitimi, hareketin yoğun olduğu yerler için bu metreleri 4 metre kadar belki şekillendirmek gerekli olur. Önümüzdeki haftalar ayrıca üzerinde yoğun çalışılacağı, Milli Eğitim Bakanlığımızla birlikte açıklamış olacağız.

Salgının seyrinde farklılık olmazsa 31 Ağustos'ta okullar açılmış olacak. Salgının seyrinde farklılık olursa eğitim devam eder bu online veya hibrit farklı yöntemler olabilir. Bilim Kurulu önerisini yapar karar bildirilmiş olur. Burada sorun yok. Uygulanabilirliğiyle ilgili 4 metre kare her okul için önerilen bir durum değil. Okulun kapalı alanı, sınıfın değil en fazla 4 metre kare olmak üzere ve okulun da niteliği. İlkokul, ortaokul, lise veya spor ve benzeri hareketliliğin fazla olduğu alanlar düşünülerek detaylı bir çalışma Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte yapılıyor olacak. Kapalı alanının öğrenci başına en fazla 4 metre kare ve okulun niteliğine göre.

 
Trafikte telefonla konuşan polis memuruna ceza
 
İzmir'de belediye başkanına hakaretten ceza!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
bucalı 8 Temmuz 2020 Çarşamba 23:30

Bakanım sizler geceli gündüzlü çalışıyorsunuz fakat halkımız hala işin bilincinde değiller.bu yazıyı yazarken bile mahallede toplanmışlar sosyal mesafeyok düğün yapıyorlar..bütün çalışmalar boşuna...

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Korona neden erkekleri daha fazla etkiliyor?
Pandemiye dönüşen yeni tip koronavirüs (Covid-19 ) özellikle yaşlıları ...
Bir bu eksikti... 'Beyin yiyen amip' Türkiye'de!
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana ...
Karatay'a kötü haber: Tavuk döner kazandı!
Tavukçular, katıldığı TV programlarında ürünlerinin kanser yaptığını söyleyen ...
 
Bayramda İstanbul'da 1 milyon kişi risk altında!
İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat ...
Koronavirüs'ün ardından yeni kabus!
ABD'de bir kişi "Naegleria Fowleri" adlı tek hücreli organizmanın yol ...
Bakan Koca uyardı: Bunlar iyi günlerimiz olabilir
Sağlık Bakanı Koca, 1127 olarak açıklanan dünkü yoğun bakım hasta sayısı ...
 
Ege'nin korona raporu: 24 saatte kaç vaka var?
Sağlık Bakanlığına bağlı Halk Sağlığı Müdürlüğü Ege bölgesindeki illere dair vaka sayısını açıkladı.
İzmir'de yurt dışından gelen ve giden yolculara 3 saatte Kovid-19 testi
Yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığının İzmir Adnan ...
60 yaş üstü için 'düğüne gitmeyin' uyarısı!
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva