HABERLER>GÜNCEL
27 Mart 2020 Cuma - 19:46

Bakan Koca açıkladı: Can kaybı 92 oldu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de toplam can kaybının 92 olduğunu duyurdu. Bakan Koca, Gazeteci Yılmaz Özdil'in İzmir'deki koronavirüs vakaları ile ilgili getirdiği iddialara ilişkin olarak ise "Biz hangi ilde ne kadar vaka olduğunu biliyoruz. Özellikle bazı illerimiz fazla. Bu konuda değerlendirmeli yapacağız. İtalya'daki gibi bölgeden bölgeye geçişler olacağını düşünerek il il vaka ve ölümleri açıklamadık" dedi.

Bakan Koca açıkladı: Can kaybı 92 oldu

Bilim Kurulu toplantısın ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca corona virüs önlemleri kapsamında açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca'nın konuşmasından öne çıkanlar,

''Önümüzdeki günler Wuhan adından bir kent, bir süre bunu duydunuz. Önümüzdeki günler istesek de istemesek de değişiklikler olacak. En çok kalabalık ortamlarda bulaşıyor. Tedbirler aslında basit ama oldukça da önemli. Bugün kurulumuzla belki de en önemli toplantımızı yaptık. Dünyada başarı göstermiş yöntemleri değerlendirdik.

SOSYAL YAŞAM KISITLAMASI
En önemli tedbir olan izolasyonu prensip haline getirelim. Bazı kapalı ortamlarda temasın nasıl olması yönünde kararlara vardı. Sokakta geçirilecek konulara ilişkin kısıtlama konusunda değerlendirmelerde bulundu. Çalışma saatleri konusunda düzenlemeye ihtiyaç duyduk. Sosyal hareketlilik azaltılmalı. Ve teması en aza indirecek bir hayata ihtiyacımız var.  Kısıtlama önerisini ise Cumhurbaşkanı Erdoğan değerlendirecek. 

CAN KAYBI 92'E YÜKSELDİ
Hastalığa dair verileri hergün internet sitemizde yayınlayacağımızı söylemiştim. Son 24 saatte 17 kişi daha hayatını kaybetti. Ve Türkiye'de can kaybı 92'e yükseldi. 42 hasta ise iyileşerek taburcu oldu. 7 bin 553 test yapıldı, 2 bin 69 vaka tespit edildi. 

Biz hangi ilde ne kadar vaka olduğunu biliyoruz. Özellikle bazı illerimiz fazla. Bu konuda değerlendirmeli yapacağız. İtalya'daki gibi bölgeden bölgeye geçişler olacağını düşünerek il il vaka ve ölümleri açıklamadık

350 hızlı tanı kitine sahibiz. Bunları da Bilim Kurulu'nun belirlediği ölçüde bazı hastalarımıza uyguluyoruz. Elimizde yeterinde tarama kitimiz var. Şahısların veya özel bir kuruluşun kendi başına kit alarak, numuneleri test ediyor olması asla kabul ettiğimiz bir durum değil. 

N95 dediğimiz hekimlerin kullandığı maske, 3 milyon 615 bin tane iki gün önce bütün kurumlarımıza dağıtıldı.

58-59 KİŞİYLE TEMAS ETMİŞ
"33 yaşında kaybettiğimiz vatandaşımızla ilgili şunu söylemek istiyorum. Hatırlarsanız ilk gördüğümüz vakalardan bir aileden bahsetmiştim ve çalışanlarından. Bu virüsün nasıl bulaştığına önemli bir örnek. Yurt dışı teması olan kişi genç, babası ve amcası 60 yaşın üzerinde olan kişilerle temasında o kişiler yoğun bakım şartlarında tedavi edildi. Biz taramaları yaparak tespit ettik, ailede bu arada benzer yine yoğun bakım şartlarında tedavi olan bir üçüncü hasta daha oldu. Tedavisi devam eden bu hastanın muhasebe işlemleri için ilk enfekte olan ama durumu iyi olan kişi yakınının muhasebe işlemleri için sağlık çalışanınla temas eden, hayatını kaybediyor. Sağlık çalışanımız muhasebede çalışan, 5-6 yaşından beri tedavisi devam eden önemli kronik hastalıkları olan birisi. O temasla o virüsü kapıyor, ondan önce de ateşinin olduğunu biliyoruz, muhtemelen mevsimsel bir grip tablosu vardı, Koronavirüs'le temas etmesiyle takip edildiği hasteneye gidiyor. Orada bir 58-59 kişiyle temas ediyor, o kişi yoğun bakıma girdi ve onu da kaybettik. Bu bulaştırıcılığı yapan kişi hayatta. O virüsü taşıyan kişi direnci düşük olan, yaşlı veya kronik hastalığı olan kişilerle temas ettiğinde önemli ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Diyoruz ki, herkes kendisini virüsü taşıyormuş gibi düşünerek davranıyor olmalı, temasını ona göre sağlıyor olmalı, mümkün mertebe bu dönemde evde kendimizi izole ederek geçirelim istiyoruz. Çünkü herhangi bir bulgunuz olmayabilir, hafif geçiriyor olabilirsiniz ama direnci düşük olan gençler için de kötü sonuçları olduğunu görmüş oluyoruz. Bir başka kişinin hayatını kaybetmesine de bir sebep olmuş oluyoruz. Herkesin bu noktada son derece kendisini izole ederek geçici yaşam dönemi sağlamasının önemli olduğunu bu örnekle görmüş oluyoruz.

"Spor camiasında da pozitif olan vakaların sayısı az değil, eğer bu dönemde temas ve izolasyonu olması gereken şekliyle sağlamazsak, birçok camiada birçok vatandaşımızın bu enfeksiyonu taşıması mümkün hale gelmiş olur. Toplu bir arada yaşamın, bir kişide görülmesi temas ettiği birçok kişide olması anlamına geliyor. O nedenle temas, temas, temas diyoruz. Lütfen kendimizi izole edelim diyoruz. Herkes evde kendisini izole etme konusunda gayret içinde olmalı.

YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİNDE YÜZDE 62-63 ORANI
Yoğun bakım ünitelerinde yüzde 62-63 oranında bir doluluk var

BAKANLIĞININ RESMİ SİTESİNDEN YAPILAN AÇIKLAMA ŞÖYLE:

 
Balık tutmak, piknik yapmak yasaklandı!
 
Market kapısına tüküren adamın virüs testi pozitif çıktı: İdam cezası alabilir
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balık tutmak, piknik yapmak yasaklandı!
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ormanlarda ve sahil kenarlarında spor ...
Bakan açıkladı: Otobüs seyahatleri kısıtlanıyor!
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, koronavirüs tedbirleri kapsamında şehirler ...
Bakan Soylu: 12 yerleşim yeri karantinada!
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Koronavirüs nedeniyle, toplam 12 belde ...
 
65 yaş üstüne araç muayene ertelendi
İçişleri Bakanlığı , 81 il valiliğine corona virüs tedbirleri kapsamında ...
155'i arayan yaşlı adam 'beni evlendirin' dedi!
Çorum’da, 155 polis hattını arayan Celal Fakı (86), biten ilaçları için ...
Kentin göbeğinde kadın cinayeti!
Rize'de, bir akrabasıyla caddede yürüyen Hatice Kurt (46), boşandığı A.R.H. ...
 
İzmir'de akü hırsızları yakalandı!
Seferihisar ilçesine bağlı Sığacık Mahallesinde balıkçı teknelerinden akü çalan 3 kişi yakalandı.
Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı ertelendi!
Milli Savunma Bakanlığı'nca Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı'nın Ölçme, ...
Virüs minibüsçüleri de vurdu: 7 yolcuyu da bulamıyor!
İzmir'de koronavirüs ile mücadelede uygulamaya konulan toplu taşıma düzenlemesi ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva