HABERLER>POLİTİKA
19 Mart 2024 Salı - 15:16

Bakan Kacır ‘İzmir potansiyelinin altında’ dedi, ekledi: Bizim hiç kabahatimiz yok!

İZQ’da düzenlenen toplantıda konuşan ve İzmir’in potansiyelinin altında olduğunu belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “İzmir’in potansiyelinin altında ama inanın bizim hiç kabahatimiz yok. Biz İzmir’e her zaman en güçlü şekilde sahip çıktık. Ama maalesef siz de biliyorsunuz bu ritme ayak uyduracak bir yerel yönetimden çok uzun zamandır mahrum kaldı İzmir. Ümit ediyorum 31  Mart'tan sonra inşallah Türkiye yüz yılında İzmir'in yıldızını parlatacak bir yerel yönetim anlayışı ile gerçekten İzmir’in kalkınma yolculuğunu hızlandırırız” ifadelerini kullandı.

Bakan Kacır ‘İzmir potansiyelinin altında’ dedi, ekledi: Bizim hiç kabahatimiz yok!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ-  Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır İZTO, EBSO ve İTB’nin ev sahipliğinde İZQ binasında düzenlenen İzmir iş Dünyası Buluşması toplantısına katıldı.

Düzenlenen toplantıya Bakan Kacır’ın yanı sıra İzmir Valisi Süleyman Elban, AK Parti İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, İZTO Başkanı Mahmut Özgener, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, İTB Başkanı Işınsu Kestelli ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

ÜRETİM MERKEZİNE DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA
Toplantıda konuşan Bakan Kacır, AK Parti hükümetlerinin çalışmalarına değinirken, “Derin teknolojiler bilişim fabrikasının açılışını gerçekleştirdik. Ümit ediyorum ki İzmir'e kazandırdığımız yatırımlar, projeler işlerin kalkınma yolculuğuna yeni bir ivme kazandıracaktır. Ve sizlerin eliyle inşallah yüzümüz güçlü şekilde Türkiye'nin kalkınma yolculuğuna, sanayi, teknoloji, inovasyon odaklı devam edecektir. Son 22 yılda hakikaten Türkiye adım adım bir resme dönüştü. Bunu en iyi sizler biliyorsunuz. Çünkü bu işin öznesi aslında sizlersiniz. Karar verici ve sorumluluk taşıyan kişilerin yani bizlerin yapabileceği en iyi iş, en kıymetli iş sizin önünüzü açmak, sizin önünüzdeki engelleri kaldırmak. Biz özel sektör öncülüğünde, kalkınma modelini benimsemiş bir ülkeyiz. Hükümet olarak da bu modeli icra ediyoruz ve yaptığımız işlerin her birinde Türk özel sektörün hızlanmasını, rekabet gücünü kazanmasını temin etmeye gayret ediyoruz. Türkiye'nin üretim yolculuğunda tabii bakanlığımız pek çok alanda yürüttüğü çalışmalarla hakikaten önemli bir sorumluluk üstleniyor. Türkiye'yi planlı sanayi alanlarıyla donatıyoruz. Türkiye'nin dört bir yanında sayılarının 190 kilometreye çıkardığımız organize sanayi bölgeleri… Buralarda istihdam 415 binden 2 milyon 600 binin üzerine çıkarmayı, üretimde olan tahsis sayılarını, organize sanayi bölgelerinde 11  binden 58 bine yükseltmemiz aslında son 22 yılda katettiğimiz mesafeyi gösteriyor ve Türkiye hakikaten artık pek çok alanda bölgesel ve küresel bir üretim merkezlerine dönüşmüş durumda” diye konuştu.

AYRIM YAPILDIĞINI İDDİA EDENLER OLDU
Muhalefetin İzmir’e yatırım yapılmadığı çıkışlarının aksine İzmir’e her zaman sahip çıktılarını belirten Kacır, “22 yıldan bu gelişmeler Türkiye çatısında yaşanırken İzmir'e de her daim sahip çıktık. Bazen bizlerin şehirler arasında ayrım yaptığını iddia edenler oldu. İşte biz bunu hem tebessümle karşılıyor hem de bu iddiaları aslında sanayicilerimize yatırımcılarımıza havale ediyoruz. Çünkü en iyi sizler biliyorsunuz. Bizim İzmir'de, Diyarbakır'da, Trabzon'da, Edirne'de, Konya'da, Kayseri'de yürüttüğümüz çalışmaların hiçbirinde bir ili diğerinden ayırmadık. İzmir, Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı, İzmir sanayi şehri, teknoloji şehri, bilim şehri, üniversiteler şehri, inovasyon şehri… Ama potansiyelinin altında. Ama bunu da inanın bizim hiç kabahatimiz yok. Biz İzmir’e her zaman en güçlü şekilde sahip çıktık. Ama maalesef siz de biliyorsunuz bu ritme ayak uyduracak bir yerel yönetimden çok uzun zamandır mahrum kaldı İzmir. Ümit ediyorum 31  Mart'tan sonra inşallah Türkiye yüz yılında İzmir'in yıldızını parlatacak bir yerel yönetim anlayışı ile, gerçekten İzmir’in kalkınma yolculuğunu hızlandırırız” dedi.

İzmir’e merkezi hükümetin yatırımlarını anlatan Kacır, “İzmir'de Organize Sanayi Bölgeleri'nin sayısını 10’dan 14’e, organize sanayi bölgelerinde istihdamı bin 650’den, 124  bin 400’e, OSB'lerde faaliyet gösteren tesis sayısının 700’den, bin 956’ya çıkardık. İzmir'e üç endüstri bölgesi kazandırdık. İzmir'e 100 AR-GE merkezi ve 24 tasarım merkezi, 4 teknopark bu dönemde son 22 yılda kazandırmış olduk. Bugün İzmir'de kurulmuş olan 4 Teknopark'ı bakanlık olarak bugüne dek 200 milyon lira hibe ettik, İzmir'in sağladığımız tüm aynı teşviklerin toplamı 23 milyar lira. KOSGEB'i biz kurmadık. KOSGEB’i Sayın Cumhurbaşkanımız kurmadı… KOSGEB 1990’da kurulmuş bir müessese. İzmir'de 2002 yılına kadar KOSGEB desteklerinden yararlanan KOBİ'lerin sayısı sadece 493. 2002 bugüne geldiğimizde bu sayının 70 bin 859’a çıktığını ve KOSGEB'e İzmir'de KOBİ'lerimize 8 milyar 300 milyon lira katkı sağladığımızı görüyoruz. Tarım teknolojileriyle ilgili çalışacak olan Tek-Men için de biz değerlendirmemizi olumlu şekilde tamamladık. Birlikte inşallah bunu da İzmir'e  kazandırmış olacağız, hayırlı uğurlu olsun. TÜBİTAK destekleriyle de İzmir'i hiç yalnız bırakmadık. TÜBİTAK desteklerinden yararlanan TÜBİTAK akademiye yönelik desteklerinden projelerin sayısını 181’den 3 bin 222’ye, bu projelere verilen desteğin bugünkü değerini itibariyle26 milyon liradan 7 milyar 540 milyon liraya çıkar. TÜBİTAK bilim insanı destek programlarıyla son 22 yılda 76  bilim insanı ve araştırmacıya 2 milyar lira destek verdik” şeklinde konuştu.

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM İÇİN DAHA FAZLA ÇALIŞACAĞIZ
Bakan sözlerini şu ifadeler ile sürdürdü;

“Yatırım teşviklerimiz kapsamında İzmir'de 6 bin 361 yatırım için teşvik belgesi düzenledik. 707 milyar liralık özel sektör yatırımının ve 178  bin ilave istihdamın önünü aştık. İzmir fikri mülkiyette de son 22 yılda önemli bir mesafe katetti. İzmir'de gerçekleşen başvuruların toplam sayısı 2002 yılına kadar sadece 178 iken patent başvurusu sayısı bu dönemde 5 bin 516’ya yükseldi. Ve bütün bu gayretlerimizle İzmir ekonomisinde üretimin, sanayinin payını yüzde 32’den yüzde 42’ye sizin öncülüğünüzde çıkarmış olduk. Bugün  organize sanayi bölgelerinde 3 bin 201 yatırım yerinden 2 bin 940’ı  yatırımcılara tahsis edilmiş durumda. Bunların bin 856’sı üretime, 378’inin de inşaat çalışmalarına devam ediyor. 706 parselde de proje aşaması sürüyor. 261 üretim parselimizde inşallah yakında yatırımcılara tahsis ediliyor olacak. Bütün bunları şunun için sıraladım; Biz İzmir'de el birliğiyle bu olumlu trendi yakaladık. Ama İzmir'in gerçekten potansiyeli bugünkünden çok daha önemli. İnşallah önümüzdeki dönemde harekete geçirebilmek için birlikte daha fazla çalışacağız. “

YÜZDE 1’E ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ
“Sanayi alanlarının genişlemesi meselesi sadece İzmir'de değil. Doğrusu bütün Türkiye'de çok önemli bir mesele olarak karşımızda duruyor. Hali hazırda Türkiye'nin toplam yüz ölçümünde planlı sanayi alanının payı oldukça sınırlı. İzmir'deki oranlara yakındır. Yüzde 0,36  diyebiliriz. Bizim bunu yüzde 1’e hedefimiz var. Ama şunun farkındayız ki aşağıdan yukarıya yerelde başlayan çalışmaların neticelenmesiyle ilerlemek bizi istediğimiz düzeyde hızlandırmıyor. Ve aslında bazen de olması gerekli istikamette sanayi alanlarını büyütemiyoruz.  Sanayi alanlarımızın en büyük handikaplarından biri hali hazırda raylı sistem bağlantılarının çok sınırlı olması. Önümüzdeki dönemde ilk kez Türkiye sanayi alanları master planı çalışmasını şu anda gerçekleştiriyoruz ve hızla tamamlanacak. Ve hedefimiz önümüzdeki 10-15 yıllık periyot için Türkiye'de sanayi alanlarının, planlı sanayi alanlarının yüzölçümü ise oranı yüzde 1’e çıkarmaya dönük bir ana planı ortaya çıkarmak”

10-15 YILDA KURABİLDİĞİMİZ SEVİYEDE…
“Etrafında sanayi alanlarını oluşturmaya dönük yeni modellerle de bu alanı ivmelendirmek istiyoruz. Bunlardan biri de kamu-özel işbirliği modeli. Malumunuz Türkiye dünyanın en büyük hastanelerinin, köprülerin, otoyolların havalimanlarını, Kamu Özel İşbirliği ile dünyadaki örneklerinden çok daha hızlı bir şekilde hayata geçirmeyi başardı. İnşallah önümüzdeki dönemde büyük ölçekte endüstri bölgeleri oluştururken bu modeli de hayata geçirecek böylelikle yüksek kamulaştırma maliyetlerini, yüksek altyapı maliyetlerini, hibe kaynaklarından da yararlanarak hızlı bir şekilde karşılayabilecek bir finansman modelini uyguluyor olacağız. Ve hedefimiz önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde bir önceki 10-15 yılda kurabildiğimiz ölçüde planlı sanayi alanını Türk sanayisine kazandırmak.  Bu aslında sanayi alanlarında hali hazırda büyük ölçüde şikayetçi olduğumuz yüksek maliyetlerin de çözüm niteliğinde olacak. Çünkü nihayetinde bu bir arz talep meselesidir. Bu alanda talebi kısmak gibi bir düşünce aklımızdan geçecek değil. Dolayısıyla fiyatların daha makul olması için yapmamız gereken tek şey arzı arttırmak. İnşallah sanayileşmede, sanayi alanlarının kurulunda hızlanarak bunu önümüzdeki dönemde temin etmeyi hedefliyoruz”

MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ İLE GÖĞÜSLEYECEĞİZ
“Çok uzun bir dönem dünyaya vaat edilen serbest ticaret liberal ekonomi politikaları, küreselci yaklaşımları icat edenler, vaat edenler ve dünyayı hakim kılmaya çalışanlar tarafından hızla terk ediliyorlar. Ne zaman ki bu uygulamalar, bu politikalar bunları vaaz eden ve dünyaya bu fikirlerin öncülüğünü yapanların aleyhine işlemeye başladı. Şimdi artık onlar daha korumacı ve yeniden üretimi kendi ülkelerine çekmeye dönük yaklaşımları oldu. Tabii bu bir yeni rüzgar ortaya çıkaracak. Türkiye aslında bu büyük dönüşümü milli teknoloji hamlesiyle göğüslüyor. Biz son dönemde elde ettiğimiz üretim, AR-GE ve teknoloji kazanımlarıyla, özellikle savunma sanayinde elde ettiğimiz bir birikim, deneyimle inşallah önümüzdeki dönemde tüm alanlarda bu yaklaşıma Türkiye'yi taşıyabilmek ve Türk sanayicisinin rekabet gücünü ve Türkiye'de üretimin yükseldiği bir dönemi inşallah ortaya çıkarabilecek şekilde uygulamak imkanına sahip olacağımızı düşünüyoruz. Türkiye'nin bu alanda potansiyeli yüksek. Özellikle Çin ve diğer Uzakdoğu ülkelerine karşı batı tedbirler geliştiriyor ama biliyoruz ki biz halen pek çok Batı ülkesinden en sahip olduğumuz beşeri sermaye açısından çok genç bir oluşumumuz var. Ben her seferinde bunu hatırlatıyorum. Yaşlanan bir nüfusumuz olsa da halen Avrupa'dan çok genciz. Eğer iş gücümüzü doğru yetiştirebilir, doğru yönlendirebilir, doğru iş alanlarıyla buluşturabilirsek Türkiye'nin önümüzdeki dönemde en büyük avantajı bu olacaktır.”

BAZI ÖDEVLER DE VERECEĞİZ
“Nitekim istihdamı ortaya çıkaracak eğitimdir. Aranan iş gücünü yetiştirecek eğitim nihayetinde meslek eğitimidir. Mesleki eğitiminde de söz sahibi olması gereken ve bu alanı himaye etmesi gereken özel sektör. Elbette biz bu alanı destekliyoruz. Daha fazla destekleyeceğiz ama gözlemliyoruz ki özel sektör ne kadar bu alana sahip çıkarsa bu alanın pres gücü o kadar yükseliyor. Bu alanda gelişmenin birincisi o kadar kuvvetleniyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye'nin lise giriş sınavlarında tam puan alan öğrencilerinin bir kısmı meslek liselerini tercihi yaptılar.  Meslek liselerinin arkasında, mesleki eğitimin arkasında, özel sektörün, güçlü oyuncuları, güçlü markaları olursa anne-babalar, öğrenciler bu alana daha fazla kıymet verirler.  Ben önümüzdeki dönemde bu alanı hem bakanlık hem organize sanayi bölgelerindeki kaynaklarla çok güçlü şekilde destekleyeceğimizi ifade etmek istiyorum. Ama bunun yanında size bir haber daha getirmiş olayım; Yatırım teşviklerle ilgili de bir düzenleme çalışması yaptık. Kapsamlı bir reform yapacağız teşviklerde. Özellikle yatırım kredilerinde destekler getireceğimiz bir kapsamlı gelişime inşallah hazırlanıyoruz. Ama bununla beraber Türkiye'nin büyük ölçekli şirketlerine yatırım teşvikleri verirken onlara mesleki eğitimle ilgili ev ödevleri de veriyor olacağız. Tüm büyük ölçekli şirketler, bakanlığımızdan yatırım teşvikleri kullanıyorlarsa bu alana sahip çıkmak zorunda olacak. Bunu açıkça ifade ediyorum. Bu olmadan da tek başına devlet eliyle bu alanın istediğimiz düzeyde gelişmesini beklemek gerçekçi olmayacaktır diye düşünüyorum”

 
Erdoğan duyurdu: 31 Mart'a kadar ücretsiz!
 
Bakanlık acı haberi duyurdu: 1 asker şehit oldu!
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
MURTAZA KABAHATLI 19 Mart 2024 Salı 17:18

Vallahi de billahi de Sayın Bakan doğru söylüyor(!). Ne diyor Sayın Bakan " Bizim hiç Kabahatimiz yok". Haklı tek kabahatli var bu ülkede.... Oda biz sokaktaki sıradan insanlar kısacası yurdumun insanları Sayın Bakanım.

Yorumu oyla      7      0  
vatandas 19 Mart 2024 Salı 17:17

izmir ankara hizli treni icin izmir tarafinda hic yatirim olmamasi / otogar metrosunun 10 bin liralik butcelerle gecistirilmesi kimin kabahati acaba?

Yorumu oyla      7      0  
19 Mart 2024 Salı 16:36

SOKAK kendine gel kendine senın partın parası ödenmiş afişleri kendi belediyesinin zabıtalarıyla toplatıyor yahu sokak chp tröllüğü yapıyorusn da bar,i yalan soylşeme ayrıca bırak artık su klavye kahramanlığını da ver adresini veya bulusma yerini de bir görüşelim senınle bakalım

Yorumu oyla      0      9  
VfV 19 Mart 2024 Salı 16:14

Adam haklı. Doğru söylüyor. Tüm kabahat ülkeyi 22 yıldır yöneten Cehape'de. İşi artık dalga geçmeye kadar getirdilerse kendileri de umudu kesmiş kendilerinden.

Yorumu oyla      7      0  
private35 19 Mart 2024 Salı 16:12

istanbulda U metro var da izmirde niye yok? nasıl sahip çıktığınızı açıklarsanız daha manalı olur.

Yorumu oyla      16      1  
SOKAK 19 Mart 2024 Salı 15:37

Devlet olanakları ile yerel seçim çalışmaları yapmak, Dünya'nın acaba hangi ülkelerinde normal bir durum olarak karşılanmaktadır? Bir bileniniz varsa lütfen açıklasın?

Yorumu oyla      22      2  
19 Mart 2024 Salı 15:35

İzmir'den topladığınız verginin % kaçını İzmir e ayırıyorsunuz Nüfüsu daha düşük illere daha fazla kaynak ayırıyorsunuz

Yorumu oyla      18      2  
VATANDAŞ_1 19 Mart 2024 Salı 15:26

Sayın Bakan yine seçim çalışmalarında. Kolay gelsin Sayın Bakanım.

Yorumu oyla      19      2  
şahin 19 Mart 2024 Salı 15:24

metroya üç bin tl ayır yok tabi, ülkenin en büyük 2. vergi kentini cezalandır...

Yorumu oyla      23      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan duyurdu: 31 Mart'a kadar ücretsiz!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Arnavutköy-İstanbul Havalimanı Metro ...
Cumhur'un adayı Dağ'dan Basmane esnafına müjde!
Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Basmane ...
Bakan Kacır haberleşme uydusu açıklaması: 10 ülkeden biri olacağız
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Önümüzdeki 3-4 ay içerisinde ...
 
CHP adayı Yıldız: Çiğli’nin zaman kaybetme lüksü yok
Seçime günler kala, hız kesmeden ziyaret ve buluşmalarını sürdüren Çiğli ...
Kocaoğlu kefil oldu... İlçeden onay aldı, il veto etti!
Cumhuriyet Halk Partisi’nde 5 kez il başkanlığı yapmasına rağmen açıklamaları ...
Tugay’dan birlik mesajları… CHP adayları işçilerin vitrininde!
CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay ve ilçe belediye ...
 
AK Partili Çelik'ten Özgür Özel'e 'darbe' tepkisi!
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "CHP Genel ...
Bakan Tunç'tan 'para sayma' açıklaması!
CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği iddia edilen para sayma görüntülerine ...
CHP adayı Tugay'dan üreticilere moral: Karamsar olmayın, beraber atlatacağız
CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Cemil Tugay, Tire Süt Kooperatifi'ni ...
 
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Alkışlayalım mı? Eleştirelim mi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva