HABERLER>GÜNCEL
9 Mart 2020 Pazartesi - 11:40

Bakan Ersoy detayları anlattı: Çeşme Projesi 20 milyar dolar!

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Yarımada Bölgesi’nde hayata geçirilmesi planlanan Çeşme Projesi İzmir’de ilk lansmanı yapıldı. Toplantının ardından konuşan Bakan Mehmet Nuri Ersoy, projenin 20 milyar dolara mal olacağını açıkladı. Projenin bitimi ise 2023 yılı olarak öngörülüyor.

Bakan Ersoy detayları anlattı: Çeşme Projesi 20 milyar dolar!

Mehmet İŞLER/EGEDESONSÖZ- Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım İşletmeler Genel Müdürlüğü’nün organizasyonunda hayata geçecek olan Çeşme Projesi’nin tanıtımı için İzmir Ticaret Odası’nda toplantı düzenlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Yarımada Bölgesi'nde hayata geçirilmesi planlanan 'Çeşme Projesi'nin tanıtımı için İzmir'e gelen Bakan Mehmet Ersoy, İzmir Ticaret Odası'nda (İZTO) basına kapalı olarak gerçekleşen 'Ege Turizm Planı Değerlendirme' toplantısına katıldı. Toplantıda İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İZTO Yönetim Kurulu Başkan Mahmut Özgener, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Jak Eskinazi, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk ile oda başkanları da hazır bulundu.

BUNDAN SONRAKİ DURAK ÇEŞME
Lansamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Ersoy, ikinci toplantının Çeşme’de yapılacağını açıkladı. Ersoy, “Ege turizminin Türkiye turizm pastasından hak ettiği değeri alması için çalışma başlattık. Ege Turizm Merkezleri planı kapsamında Çeşme ve Didim projeleri yer almakta. Bunların ilki Çeşme Planı. Ege turizm merkezi olması ve Ege’nin başkentinin İzmir olduğunu düşünecek olursak projenin ilk lansmanın İzmir Ticaret Odası’nda yapılmasını uygun gördük. Sivil toplum kuruluşlarının hepsini davet ettik ve görüşlerimizi paylaştık. Bundan sonraki paylaşımları da projenin gerçekleştirileceği Çeşme bölgesinde yapacağız” dedi.

“KAFADAN KARŞIYIZ” DEMEMELERİ LAZIM
Proje ile ilgili olarak itirazlar için konuşlan Bakan Ersoy, “toplantının ön yargıların kırılması açısından çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Proje daha ham ve geliştiriliyor. Projenin hayata geçirilmesi için başta bölgede yer alan STK’ların ve Ege turizminde yer alan kuruluşlarının görüşlerini çok önemsiyoruz. Bunla ilgili çalışma grupları oluşturuyoruz ve projeyi şekillendirmek istiyoruz. Bu projenin siyaset üstü bir proje olarak görülmesi lazım. Ege için doğru olanların yapılması gerekiyor. Herkesin projeye bu şekilde yaklaşmasını ve “kafadan karşıyız” diyerek yaklaşmamalarını, dinlemelerini varsa doğru fikirleri dikkate alacağımızı bilmelerini istiyorum. Biz bunu bölge insanı ile birlikte bu projeyi gerçekleştirmek istiyoruz” diye konuştu.

DÜNYADA PARMAKLA GÖSTERİLECEK
Projenin dünyaya örnek olacağını söyleyen Ersoy, “detaylar açıklandıkça sizler de göreceksiniz tamamen Ege kültürüne ve doğasına uygun bir proje hazırlanıyor. Dünyada parmakla gösterilecek bir proje hazırlanıyor. Sadece Türkiye’nin değil dünyanın en iyi projelerini birisi olacak. Dünyada bu tarz başarılı olmuş projelerin hepsini inceliyoruz. Onlarda başarılı olan kısımlarını bu projeye yansıtıyoruz. Denenmiş ve başarısız olmuş kısımları ise ayıklıyoruz. 4x4’lük bir çalışma oluyor. Amaç gelecek 50 yılın turizmine hitap edecek bir konsept yaratmak” dedi.

BAŞKAN ORAN’A CEVAP: KENDİSİNE KIRGIN DEĞİLİM
Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’ın alternatif toplantı yapması ile ilgili olarak ise “Davetleri ben belirlemiyorum. İzmir Ticaret Odası belirledi. İkincisi kimseyi dışlamak ve buyur etmek gibi bir şeyimiz yok. Herkesin başımızın üstünde yeri var. Başlangıcımız İzmir. Çünkü bu bir Çeşme projesi değil, Ege Turizm Merkezi-Çeşme Etabı. Saat 16.00’da ise Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Bey ile de toplantım var. Ayrıca Çeşme Belediye Başkanı’na bu projeyi daha ilk fikir döneminden bu yana bilgilendiriyorum. Kendisine kırgın değilim. Kendisine ve proje ile ilgili karşıma çıkan kişilerin karşısına çıkar, projeyi anlatırım. Projeyi dinledikçe herkes mutlu oluyor” dedi.

HERKESİN ENDİŞESİNİ GİDERECEĞİZ
Projenin yüzde 99’unun kamu arazisi olduğunu ve kıyı bölgelerinin genel kullanım alanına açık olacağını belirten Bakan Ersoy, “Herkesin endişesini gidereceğiz. Çünkü arazi geniş. Burada özveride bulunan devlet. Devletin asli görevi bu. Bizim burada yatay mimari olmazsa olmazımızın ve şartımız. Yapılaşma yoğunluğu çok düşük planlanıyor. Kıyı bölgelerinde 150-1000-1500 metre derinliğinde genel kullanım alanları yaratılacak. Dünyada eşi benzeri olmamış bir çalışma yapılıyor. Bütün bunları yaparken diyoruz ki bunları kafamıza göre yapmak istemiyoruz. Fikirlerimizi, buranını doğru ve işleyen ekonomisi için gereken her fikri yazıyoruz. Uygun olan görüşleri alırız, uygun bulunmayan görüşleri çıkarırız. Mayıs sonuna kadar bir proje grubu oluşturacağız. Geniş bir bileşen içerisinde, içerisinde yabancı mimarların da olduğu bir çalışma grubu olacak. Aşamalı olarak bu planı aktarmaya başlayacağız. Bu süreçte de görüşler almaya devam edeceğiz. Bu projeyi siyaset üstü bir proje olarak görmek lazım, endişelerden ve ön yargılardan uzak olmak lazım. Haddinden fazla şeffaf davranıyoruz. Yapılması gereken her şeyi kamuoyu ile paylaşarak gerçekleştiriyoruz” dedi.

PROJENİN MALİYETİ 20 MİLYAR DOLAR
Projenin maliyeti ile ilgili konuşan Bakan Ersoy, “arazinin yüzde 99’u devlete ait ve devlet kendi arazisini tahsis ediyor. Tahsis gelirlerinden 1 milyar dolar civarı gelir elde edeceğiz. Çok makul hesaplarla belirlenmiş bir tutar bu. Bütün bu saydığımız kamu alt yapılarını, sosyal ve kültürel alanlar için gerekli binaların yapımını buradan elde edilen gelirle gerçekleştireceğiz. Yatırımcıya ekstra bir yük binmeyecek. Tahsisle elde edilecek gelirle tüm yatırımları gerçekleştiriyoruz. Geri kalan yatırımcıların da yapacaklarını hesaba katarsak tahmini yatırım bedelinin 20 milyar dolar olacağını düşünüyoruz. Bu tahsis alan yatırımcılar tarafından gerçekleştirilecek yatırım. Devlet bunun önünü açmak için gerekli alt yapı ve halkın kullanabileceği alanlarla ilgili çalışmaları bu tahsisten elde edilecek gelirle yapacak. Ne genel bütçeye bir yük gelecek ne yatırımcıya ekstra bir yük getiriyoruz ne de belediyelere ekstra bir yük getiriyoruz. Hepsini bu kaynaktan sağlıyoruz” dedi.

2023’TE BİTECEK
Projenin 2023 yılına kadar bitirmek istediklerini vurgulayan Bakan Ersoy, “bizim öngörümüz Haziran ayı gibi proje ekibi oluştuktan sonra 2021 yılının son çeyreğine kadar proje ve planların hepsinin tamamlanıp 2021’nin son çeyreğinde tahsis ihalelerinin yapılması ve 2023’te hayata geçmeye başlamayı hedefliyoruz.

Kamulaştırma ile ilgili sorunları giderdiklerini belirten Bakan Ersoy, “Yenilenmiş proje ile yüzde 1,98’e kadar düştü. Üzerinde yapı olan alanlara çok konsantre değiliz.  İlk etapta dâhil ettik ama aşama aşama o alanları daraltıyoruz. Kıyı olmazsa olmaz hattımız. Kıyıların genel kullanıma açık alanlar olacağı için olmazsa olmazımız. Onun dışında çok katı değiliz. 18 uygulamaları ile ilgili bize başvurular gelmeye başladı. Hepsine açığız. Bu talepleri değerlendirdikten sonra bizim öngörümüz toplam proje alanında kamulaştırılmak zorunda olacak 1000’de 3 civarında olacağını düşünüyoruz. Bu alanın da kamulaştırma bedelini ödeyip yolumuza devam edeceğiz. Yapılaşma alanlarının olduğu bölgeleri zaten projeden çıkardık. Şu an konuştuğumuz araziler üzerine yatırım yapılmammış araziler. Varsa üzerinde binalar kıyı bandı hariç onları da çıkarıyoruz zaten. Bölgeyi agro turizm alanı yapacağız. Köy sağlıklaştırmaları da yapacağız, onlara da destek vereceğiz. Köylerin desteklenip o bölgenin cazibe merkezleri haline getirmemiz gerekiyor. Bu proje kapsamında onları da yapacağız. Bu projenin gelirleri Çeşme ile sınırlı değil. Buradan elde edeceğimiz gelirle Kemeraltı ve Agora’da devam eden projelerimizi de tamamlayacağız. Proje kapsamında Ege’nin en büyük müzesi burada yapılıyor. Sosyo-kültürel alanlar yapılacak ve bunlar İzmir halkına açık olacak. Özellikle bu projeyi turizm projesi olarak görmeyin lütfen. Bu çok önemli bir çevre projesi olarak gelişiyor. Çevreye duyarlı bölge sertifikasyonu olan dünyada ilk bölge olacak. Buradaki yatırımların tamamına çevre belgesi alma şartı getiriyoruz. Çevre belgesinin de dünyadaki bütün örneklerini inceliyoruz ve eksik bırakılan bir belge var ise Çevre Bakanlığımızın da katılımını sağlayacağız. Hem proje bazında dünyada ilk çevre belgesi almış bölge olacak. Hem de yatırımların tamamının çevre standartlarına uygun ve sertifikaları alma şartı getirilmiş olacak” dedi.

SOYER İLE BAŞBAŞA GÖRÜŞME
Bakan Ersoy’un ayrıca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer ile de baş başa görüşeceği ve projeyle ilgili fikir alışverişinde bulunacağı belirtildi. Soyer ile görüşmenin saat 16:00’da yapılması bekleniyor.

 
Bakan Pakdemirli Başkan Koştu ile proje inceledi
 
Karşıyaka iç sahada suskun!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Seyhan kurt 9 Mart 2020 Pazartesi 18:28

Çok güzel proje ama gene bi kaç çıban çıkacak çünkü ne zaman kim yatırım yaparsa bunlar çıkar yok talan rant konusurlar bilip bilmeden yatırım yapana her zaman destek verilmesi lazım istemesyuk diyenler de cesme ile urla ile alakası olamayan tipler başarılı proje insallah cabuk biter

Yorumu oyla      2      3  
Hasan Tahsin Kocabaş 9 Mart 2020 Pazartesi 17:44

Bravo doğrusu. Beyefendi sadece Turizm değil KÜltür Bakanı da. İzmir Kültür Envanterini hala çıkaramayan İzmir Kültür Müdürlüğü'nü biliyor mu sordunuz mu? İzmir Valiliğinin asırlık ötesi yaşındaki Emir Sultan Zaviyesi ve Haziresi'nin ne hale soktu, tursitler sokulmuyor, insanlar korkuyor sordunuz mu? Arekolojik alanlarla ilgili dünya kadar sorun var, Müzelerle ilgili dünya kadar sorun var. Nedi r bu "az kültür çok turizm bakanlığı" yahu? Medya neden sormaz bunu? Ama lafa gelinde hep beraber İZMİR deriz değil mi?

Yorumu oyla      4      3  
Asla 9 Mart 2020 Pazartesi 15:09

Turizm Bakani disardan olup birde üstüne Turizmci olursa anlayin gerisini. Kimler parmagini yalayacak artik.

Yorumu oyla      7      4  
izmirli 9 Mart 2020 Pazartesi 14:03

hiçbirşey demeyeceğim... sahiller halkındır.. kıyıları talan edemeyeceksiniz.. hesap verirsiniz..

Yorumu oyla      7      5  
İlgi lütfen 9 Mart 2020 Pazartesi 14:01

İnciraltı üvey evlat... Lütfen ilgilenin artık yazık günah bu güzelim alana....

Yorumu oyla      3      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlıktan Büyükşehir’e yat limanı sorusu: Pasaport'ta fikriniz nedir?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Konak Pasaport’ta yapılması planlanan İzmir ...
Öykü Arin, kadınlara destek yürüyüşüne katıldı
Antalya'da lösemi tedavisi gören Öykü Arin Yazıcı (5), ilk defa kalabalık ...
Kapılar açıldı, Basmane'de oteller boşaldı
Türkiye'nin yurt dışına geçmek isteyen göçmenlere 'açık kapı' politikası ...
 
400 yıllık tarihi çınar ağacını yaktılar!
Bursa'nın İnegöl ilçesinde, 400 yıllık olduğu tahmin edilen çınar ağacı, ...
Mevlitte tavuklu pilavı yiyen hastanelik oldu!
Sakarya’nın Sapanca ilçesinde, mevlidin ardından ikram edilen tavuklu ...
İzmir'de feci kaza: Kamyona ok gibi saplandı!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde, seyir halindeki servis minibüsü, aynı yönde ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Yargıtay Başkanı bile ‘yargı’dan şikayetçi olursa!
Mehmet KARABEL yazdı... Yargıtay Başkanı bile ‘yargı’dan şikayetçi olursa!
İZBAN’da intihar girişimi!
İZBAN Demirköprü istasyonunda saat 22.00 sıralarında intihar girişimi yaşandı.
İğrenç takip sosyal medyaya düşünce polis harekete geçti!
Antalya’da 14 yaşındaki kız çocuğunu takip edip asansörde taciz ettiği ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva