HABERLER>EKONOMİ
29 Mayıs 2017 Pazartesi - 10:49

Bakan Ağbal: 80,4 milyar lirayı yapılandırdık

Maliye Bakanı Naci Ağbal, milyonları ilgilendiren yeni yapılandırma ile ilgili detaylar verdi.

Bakan Ağbal: 80,4 milyar lirayı yapılandırdık

Ağbal, 7020 sayılı yeni yapılandırma kanunu ve mevcut yapılandırma kanununa ilişkin Bakanlık binasında basın toplantısı düzenledi. 

Bakan Ağbal; "Bugüne kadar, vergi dairelerimize yaklaşık 8,5 milyon başvuru aldık, 80,4 milyar lira yapılandırdık. Kanundan 6 milyon vatandaşımız yararlandı.

Bugün itibarıyla vergi dairelerimiz tarafından 16 milyar lira, Gümrük ve diğer idarelerimiz tarafından 1,5 milyar lira, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 3,4 milyar lira olmak üzere yaklaşık 21 milyar lira tahsilat yapıldı.

Bu derece önemli imkanlar sunan kanundan yararlanmak için son gün 31 Mayıs. Bu sürenin uzaması söz konusu değil. Kamu bankalarımız da 31 Mayıs günü 21.00'e kadar açık olacak" dedi.

Bakan Ağbal, 7020 sayılı yeni yapılandırma kanunuyla vergiye gönüllü uyumu teşvik eden, iyi niyetli mükellefleri zor günde borçlarını ödemelerine yardımcı olan yeni bir sistemi devreye soktuklarını belirterek, "Mükellefler uygun taksitlerle, mali durumlarının kötülük derecesine bağlı olarak daha düşük faiz oranları ile borçlarını ödeme imkanına sahip olacaklar" şeklinde konuştu.

Yeni yapılandırma kanunu ile 23 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen deprem nedeniyle Van'ın tamamında, Ağrı-Patnos ve Bitlis-Adilcevaz ilçelerinde vergi yükümlülükleri açısından mücbir sebep halini kaldırdıklarını bildiren Ağbal, söz konusu yerlerde yaşayan vatandaşların vergi beyannamelerini normal bir şekilde vermeye başlayacaklarını dile getirdi. Ağbal, "Ancak mücbir sebep halinin olduğu döneme yani geçmiş 6 yıllık döneme ilişkin oluşmuş vergi borçları ne ise 1 Ocak 2018 tarihinden sonra yaklaşık 5 yıllık bir taksitle ödeme imkanına kavuşmuş oldular" diye konuştu.

"YAKLAŞIK 5 YILA KADAR TAKSİT İMKANI VAR"

Yeni kanunla zor duruma düşen vergi mükelleflerine, borçlarını daha kolay şekilde ödeme imkanı sağlandığını kaydeden Ağbal, bu anlamda iyi gününde vergisini düzenli ödeyen mükelleflerin, kolaylaştırılmış tecil müessesesi yoluyla, en fazla bir yıla kadar geriye dönük vergi borçlarının uygun şartlarla ödemelerinin önünü açtıklarını ifade etti.

Ağbal, söz konusu düzenlemenin vergiye gönüllü uyumu teşvik eden, iyi niyetli mükelleflere zor günde borçlarını ödemelerine yardımcı olan yeni bir sistemi devreye soktuğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Bu düzenleme, vergi sistemimize yepyeni bir müessese kazandırmış oldu. Zaman zaman yeniden yapılandırma kanunlarını yaparken söylüyoruz. Bir şekilde zor durumda olan mükelleflerin, borçlarını uygun koşullarda ödemelerini sağlayacak bir sistemin olması gerekir diye. 7020 sayılı kanundaki düzenlemeyle artık bu ihtiyacın ortadan kalktığını düşünüyoruz. Çünkü zor durumda olan mükellefler uygun taksitlerle, yaklaşık 5 yıla kadar taksit imkanı var, mali durumlarının kötülük derecesine bağlı olarak daha düşük faiz oranları ile borçlarını ödeme imkanına sahip olacaklar."

Ağbal, sistemi 1 Ocak 2018'den sonraki dönemlere ilişkin oluşabilecek ödenmemiş borçlar için devreye soktuklarının altını çizdi. 

BEYANNAME İHLALLERİNE TEK CEZA VERİLECEK

7020 sayılı kanun kapsamındaki düzenlemelerden birinin haziran ayında pilot uygulamasına başlayacakları muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile ilgili olduğunu kaydeden Ağbal, iş çevrelerinin ve meslek mensuplarının yoğun taleplerini de dikkate alarak vergi dairelerine verilen muhtasar beyanname ile Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen aylık prim ve hizmet belgesini birleştirdiklerini ve buna ilişkin yasal düzenlemeyi yaptıklarını ifade etti. 

Yıl başından itibaren tüm Türkiye'de muhtasar beyanname ile bildirgeleri tek bir beyanname olarak Gelir İdaresi Başkanlığının internet ortamında almayı hedeflediklerini dile getiren Ağbal, bu durumun vergiye uyumla ilgili önemli bir kolaylık sağlayacağını söyledi. Ağbal, "Bu noktada beyannamenin tekleştirildiğini dikkate alarak beyannamenin herhangi bir şekilde süresinde verilmemesi, eksik verilmesi gibi hallerde normalde ayrı ayrı ceza uygulanması gerekiyordu. Yapmış olduğumuz düzenlemeyle birleştirilen bu beyanname dolayısıyla artık tek bir cezanın verilmesini düzenlemiş olduk" dedi.  (AA)

 
Çatı davasına avukat engeli: Partigöç'ün savunması...
 
İzmir'de şaşkınlık veren olay: Ambulansta boşandılar!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türk dericilere 'ince arama' eziyeti
Rusya’nın başkenti Moskova’da yarın başlayacak olan uluslar arası moda ...
Bakan Müezzinoğlu'ndan 'taşeron işçi' açıklaması
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Siyasi ve teknik ...
Mahkeme 'Booking.com' kararını açıkladı
Dünyaca ünlü online rezervasyon sitesi booking.com'un kendisi hakkında ...
 
Babalara yarı zamanlı çalışma müjdesi
Yarı zamanlı çalışmaya ilişkin yönetmelikte sona gelindi. Eşi doğum yapan ...
İzmir'den Türkiye'ye örnek olacak proje: Tek bir fakir kalmasın!
 İzmir Valilisi Erol Ayyıldız, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği ...
Kemeraltı'nda Ramazan bereketi
İzmir'de, ramazan ayına sayılı günler kala Kemeraltı Çarşısı ve Havra ...
 
TOBB Genel Kurulu'nda EBSO farkı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin 73. Mali Genel Kurulu’nda Ege Bölgesi ...
Milyonları ilgilendiriyor: Kıdem tazminatı...
Kıdem tazminatında yeni sistem netleşiyor. Çalışanlar fondaki birikimlerini ...
Bakan Çelik'ten 2 bin 700 kişiye iş müjdesi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, "Bakanlığımız bünyesine 2 bin, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva