HABERLER>SAĞLIK
31 Mart 2016 Perşembe - 12:53

Bahar nezlesine dikkat!

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte, bahar ya da saman nezlesi olarak bilinen alerjik rinit şikayetlerinde artış yaşanıyor. Özellikle polene karşı alerjisi olanların bu dönemde yaşam kalitesi düşüyor.

Bahar nezlesine dikkat!

Doğadaki yabani ot, ağaç ve çimen gibi polen üreten bitkilerin neden olduğu bahar nezlesi, toplumun yaklaşık yüzde 10-15'ini etkiliyor. Polenler ilkbahar aylarında atmosfere yoğun olarak salındığı için hastaların büyük çoğunluğu olumsuz etkileniyor. Uzmanlar, polene karşı hassasiyeti olan kişilerin mecbur kalmadıkça doğaya ve açık alanlara çıkmamasını öneriyor.

İzmir Üniversitesi Hastanesi Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ünsel, bahar nezlesinin nezle ile benzer belirtiler gösterdiğini belirterek, "Polen alerjisi olan hastalar bahar ve yaz döneminde çok sık hapşırık, şeffaf burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, gözlerde sulanma, kulak ve boğazda kaşıntı gibi sorunlar yaşıyor. Bu hastaların yaklaşık 3'te 1'inde tedavi olmadıkları takdirde alerjik astım gelişebilir. Alerjik nezle belirtileri ile birlikte göğüste hırıltı ve sıkışma, öksürük, nefes darlığı olabilir. Bu yakınmalar genellikle gece veya sabahın erken saatlerinde artış göstermektedir. Nezle ile karıştırılan belirtiler, alerji ilacı içeren nezle ve grip ilaçları ile baskılanabilir. Bu durum tanı karmaşasına yol açarak tedavinin gecikmesine neden olur" dedi.

Hastaların bu dönemde polenlere maruz kaldıklarını belirten Doç. Dr. Mehmet Ünsel, "Bu polenler hastanın burnuna, gözüne ve solunum yoluna giderek alerjik nezleye ve alerjik astıma neden olurlar. Polenlerden tamamen kaçınmak mümkün değildir. Ancak alınacak korunma tedbirleri ile polenlere maruziyet en aza indirilir. Şikayetler polen sezonunu sona ermesiyle tamamen ortadan kalkar" diye konuştu.

PİKNİK İÇİN 2 KERE DÜŞÜNÜN
Polenlerden korunmak için bahar aylarında doğadan uzak durulmasını öneren Ünsel, "Özellikle bahar aylarında piknik yapmaktan kaçının, çünkü polenler doğada daha fazla bulunur. Açık havada spor yapmayın. Sabaha karşı ve gün batımında pencerelerinizi kapalı tutun. Polenler özellikle güneş doğarken uçuşmaya başlarlar. Mecbur kalmadıkça bahçenizde veya ev dışında çalışmaktan kaçının. Günlük giydiğiniz elbiseleri uyuduğunuz odadan farklı bir yerde çıkarın. Polenlerin saçlarınızda kalmasını önlemek için yatmadan önce saçlarınızı mutlaka yıkayın" dedi.

TEDAVİ EDİLEBİLİR
Polenlerden tam anlamıyla korunmanın mümkün olmadığını ifade eden Doç. Dr. Mehmet Ünsel, "Bazı insanların bir bitkiye, bazı insanların birden fazla bitki polenine alerjisi olur. Alerji testinin mutlaka yapılmasını öneriyoruz. Bahar nezlesi yaşayanların yaşam standardı düşüyor. Hastalık genellikle yavaş yavaş başlar. Hastalığın süresi tedavi edilmediği sürece uzayabilir. Yıllar geçtikçe aylara ve tüm yıla yayılabilir. Tanı ne kadar erken olursa tedavisi o kadar kolay olur. Yapılan tetkiklerle hastaya neye karşı alerjisi olduğunu ve nasıl korunacağını anlatıyoruz. Tedavi yapılmadığı takdirde yeni alerjiler gelişebilir ve mevcut durum daha da ilerleyebilir" diye konuştu. (dha)

 
İzmir’de sağlıkçılardan açığa alma isyanı!
 
Lakers'ı karıştıran aldatma itirafı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de sağlıkçılardan açığa alma isyanı!
TTB Merkez Konseyi ve İzmir Tabip Odası üyesi Dr. Sürenkök ile SES İşyeri ...
Flaş! Bakanlıktan skandal iddiaya soruşturma
Sağlık Bakanlığı bir ilaç şirketinin Türkiye'de rüşvet dağıtarak iş aldığı ...
İlaç krizinde kritik gün: Anlaşılmazsa...
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasında ...
 
Kızılay'dan Bornova'da 'kan bağışı' zirvesi
Bölgedeki kan bağışı açığını gidermek için çalışmalar tam gaz devam ederken ...
Tabip Odası açıkladı: Vali o doktorun görevden alınmasıyla ilgili ne dedi?
TTB Merkez Konseyi ve İzmir Tabip Odası üyesi Dr. Sürenkök’ün katıldığı ...
'Güneşlenmek ömrü yaklaşık 2 yıl uzatabilir'
Güneş ışınlarına fazla maruziyetin bazı sağlık sorunlarına yol açtığı ...
 
Valilikten 'eylem' cezası: Tanınmış doktor görevden alındı!
TTB Merkez Konseyi ve İzmir Tabip Odası üyesi Dr. Sürenkök 2015 yılının ...
Arda Efe sağlığına İzmir’de kavuşacak!
Marmaris’te kalbinde delikle dünyaya gelen 5 yaşındaki Arda Efe, ameliyat ...
İlaçta büyük krize 3 gün kala kritik açıklama
Eczaneler ve SGK arasındaki protokol tartışması büyüyor... Konuyla ilgili ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva