HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Mayıs 2016 Salı - 15:34

AYM’den önemli 'İzmir' kararı: O yetki Valiliğin!

İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin itirazını değerlendiren Anayasa Mahkemesi, Büyükşehir Belediyesi’nin dava açtığı jeotermal kaynaklar ve doğal mineralli suların ruhsatının valilik yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı tarafından verilmesi konusunda karar verdi.

AYM’den önemli  İzmir  kararı: O yetki Valiliğin!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Anayasa Mahkemesi İzmir İl Özel İdaresi’nin kapatılmasından sonra yetkinin geçtiği Valilik Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın görevi ile ilgili önemli bir karar verdi. Mahkeme, İzmir. 2. İdare Mahkemesi’nin kanun maddesinde yer alan ibarelerin yeniden düzenlenmesi teklifini kabul etmedi.

Anayasa Mahkemesi’nin önüne gelen dosyanın konusu ise İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Valiliği’ni karşı karşıya getiren malların paylaşımı oldu.  Özel İdare kapatılınca taşınır ve taşınmaz malların devrini yapmakla yükümlü olan Valilik YİKOB’a jeotermal kaynaklar ve doğal mineralli sular işletme ruhsatı verilmesi de tartışmaya açıldı. Büyükşehir, mallar ve taşınmazlar gibi yetkinin de kendilerine verilmesini talep etti. Bu dosyayı inceleyen 2. İdare Mahkemesi, Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı davayı görüşürken 6360 Sayılı 14 İlde Büyükşehir Belediyesi Kurulması ve27 İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’da çeşitli eksiklikler olduğunu belirtti.

TEK YETKİLİ OLMAZ
Kanunun geçici 1.maddesinde yer alan “devir tasfiye ve paylaştırma işlemlerini yürütmek üzere vali tarafından bir vali yardımcısı başkanlığında ‘valilin uygun göreceği’ kurum ve kuruluşların temsilcileri ile belediye başkanlarının katılımı ile tasfiye-paylaştırma komisyonu kurulur” ibaresi tartışmaya açıldı. Mahkeme, ‘valinin uygun göreceği’ ibaresinin yanlış anlaşılmalara neden olacağını vurguladı.

İdare Mahkemesi itirazında, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hukuk devletinin temel ilkelerinden birisi de ‘belirlilik’ ilkesidir. Bu ilkeye göre kanuni düzenlemelerin kişi ve idare yönünden şüphe-tereddüde mahal vermemesi gerekir.  Komisyonun oluşmasında valinin tek yetkili olarak belirlenmesi ve takdir yetkisinin sınırsız yetki kullanımına olanak verebileceği düşünülmektedir” dedi.

Mahkeme ayrıca, yine kanun maddesinde yer alan, “il özel idarelerinin malları ve taşınmazları komisyon kararı ile ilgilisine göre bakanlıkları, kuruluşlara, valilik ve YİKOB ile ilçe belediyelerine devredilebilir” ibaresinin da belirsizlik taşıdığının altını çizdi. Bu konuyla ilgili itirazda da ‘ilgilisine göre’ kavramının kanunda tarifinin yapılmadığı belirtildi. Yasama yetkisinin TBMM’de olduğunun da altı çizilirken bu yetkinin başka bir kurum ya da yapılanmaya devredilemeyeceğinin altı çizildi.

OY BİRLİĞİ İLE RET
İtirazları değerlendiren Anayasa Mahkemesi, “Valinin uygun göreceği ibaresi ile “ilgilisine göre” ibaresinin Anayasaya aykırı olmadıklarına, itirazın reddine oy birliği ile karar verdi.  Anayasa Mahkemesi ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ruhsatların verilmesi konusuna dava açtığını, kanunda yer alan maddelere bir itirazının bulunmadığını ifade etti. Bu konunun, yüksek mahkemenin değerlendirebileceği bir durum olmadığını da vurguladı.

 
Yıldız FM'den turizm hamlesi: Mavi Yıldız
 
Sahil Güvenlik’ten Deniz Aslanı-2016 tatbikatı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! İki ilçede 72 saatlik su kesintisi
Bornova ve Bayraklı’da bugün saat 14.00’da başlayan su kesintisi programı ...
Başkan Şenol ‘şenlik inadını’ anlattı!
Bu yıl 19.’su düzenlenen Gaziemir Ulusal ve Uluslararası Çocuk Şenliği, ...
Buca’nın Romanları’na yaşam atölyesi!
Buca’da yaşayan Roman vatandaşlar için Buca Belediyesi tarafından düzenlenen ...
 
Bornova’da gençlerden miniklere masallar
Bornovalı çocuklar, Bornova Belediyesi’nin Ege Üniversitesi Atatürk Meslek ...
İZSU'dan Japonlarla hayat kurtaracak işbirliği!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü,  kentin kanal sistemini ...
Neşe müzesinde neşeli atölye
Konak Belediyesi'nin Neşe ve Karikatür Müzesi'nde ortaokul öğrencileri ...
 
'Özel gözler'in perspektifinden İzmir!
Karşıyaka Belediyesi; Ulusal Down Sendromu Derneği ve İzmir Fotoğraf Sanatı ...
İzmir'de atıklar oyuncağa dönüşüyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal sorumluluk projeleri kapsamında ...
Trafiğe tramvay ayarı: O çıkış 10 gün kapalı!
Kent içi trafiğe nefes aldırmak ve ulaşımı çevreci yatırımlarla desteklemek ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva