Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
29 Ocak 2020 Çarşamba

“Bir mimarın misyonu, insanların hayatı daha güzel kılabileceklerini ve dünyayı yaşanılası bir yere dönüştürebileceklerini anlamalarına yardımcı olmak ve hayatı yaşamak için onlara sebep, ahenk ve anlam vermektir.”

(Frank Lloyd Wright)

 

Öğreniyoruz ki;

20. yüzyılın en önemli deha ve mimarları arasında gösterilen Frank L. Wright’ ın 1959 yılında, NewYork’ un en havaları caddelerinden 5th Avenue’ da, dairesel formlu, kocaman cüsseli ve dikdörtgen mimarisiyle yapılmış Solomon R. Guggenheim Müzesi 60. yaşını kutlamış, kuruluş günü olan 21 Ekim’ de girişler ücretsiz olmuş, müze gece geç saatlere kadar ziyarete açık olmuş, müze içerisinde caz konserleri verilmiş, yıldönümü partileri verilmiş ve geçtiğimiz Temmuz ayında da UNESCO Dünya Mirası listesine girmiş. Açıldığı dönemde New Yorker dergisinde çalışan karikatürist Alan Dunn açılışa ait eğlenceli konuşmaları karikatürlerinde anlatmış. Misal; yuvarlak- kubbeli müzenin kıvrımlı bir köşesinde, bir adamın yanında duran kadın “umarım ayağın açıya uyum sağlamıştır” demiş. Topuklu ayakkabıları ve uzun paltolarıyla rampada yürüyen iki kadından biri diğerine “bir daha gelelim de resimlere bakalım” demiş. Bir kadın, bir beye yaklaşıp “asansör nerede? tersim döndü” demiş. Yürüyüş halinde olan iki kadın “aşağıya bakmadığım sürece sorun yok” demişler.    

 

Fransız yardım kuruluşu Aider les Autres, elde edilecek geliri Kamerun, Fas ve Madagaskar’ da yaşayan insanlara temiz su sağlamak amacıyla kullanacağı, çekilişle Picasso’ nun 1921’ de yaptığı “Nature Morte” isimli yağlı boya tablosunu hediye edeceği “1 Picasso için 100 Euro” başlıklı çekilişi 9 Ocak’ ta Paris’ te bir mahkeme görevlisini gözetimi altında gerçekleştirmiş. Kimin kazandığını araştırdım ama bulamadım. 

Dünyadan haberleri sunduk.

Ülkemizden haberlere gelince:

Okan Bayülgen’ li, Selçuk Yöntem’ li sahnelenen “Amadeus” tiyatro oyunun 18 Mart’ a kadar olan biletleri bitmiş/ tükenmiş, bilet almak isteyenleri de beraberinde tükenmişlik sendromuna sokmuş, 18- 28- 29 ve 30 Mart’ taki biletlerin satışı da internette satışta görünmesine rağmen sistemsel hatalar yüzünden bir türlü işlem yapılamıyormuş… Tükenmişlik sendromuna yakalananlar arasındaki Aylin bildirdi!

 

Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Eren Eyüboğlu’ nun 100’ e yakın eseri hatta içlerinden 40 tanesi ilk kez Galeri Selvin ve Harmonyhip işbirliğiyle Nişantaşı’ nda (Abdi İpekçi No: 45) “Yalnızlığın Mis Kokmalı” ismiyle sergilenmek üzere ziyarete açılmış ve 20 Şubat’ a kadar ücretsiz olarak ziyarete açık olacakmış.

 

Ceyl’an Ertem’in “Cahille Sohbeti Kestim” albümü ve gayeleri sadece müzik yapmak olan Hedonutopia Grubu’ nun “Arzu Ütopyası” isimli, içerisinde yüksek dozdaki melankoli şarkılar barındıran albümü pek beğenilmiş, çok dinlenmiş.

 

Şehrimizden haberlere gelince:

 

İzmir Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenecek ve 4 Şubat’ ta prömiyeri yapılacak olan “Kafesten Bir Kuş Uçtu/ Guguk Kuşu” oyununun biletleri satışa çıkmış.

 

Ayrıca gençlerin Kemeraltı’ na ilgisini artırmak amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “Gençler Kemeraltı’ nda” adıyla etkinlik düzenlenecek. Etkinlik 31 Ocak’ ta başlayacak ve 3 gün sürecek. 31 Ocak’ ta Kemeraltı 865. sokakta, saat 18: 30’ da grafiti sanatçıları ve DJ Markone ve MC Alvin’ in katılacağı bir parti düzenlenecek. Partide BMX Bisiklet ve Extreme Show, akrobasi ve dans gösterileri düzenlenecek, grafiti sanatçıları eşliğinde kepenkler boyanacak.

Bilginize!

Daha fazlası için listeyi kaydırın, planlarınızı ona göre yapın.      

      

İzmir- İN de bu hafta!

Konserler

Nazım Hikmet Kültür Merkezi

29 Ocak Agora Minör

 

 

Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrası

30 Ocak KODA Konseri Şef Oğuzhan Balcı ve Keman Tolga Kulak

 

 

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi

2 Şubat İki Buğday Başağı

4 Şubat Tranquillo Ensemble

 

İzmir Arena

31 Ocak Katatonia

 

Ooze Venue

29 Ocak İstanbul Arabesque Project

31 Ocak Sagopa Kajmer

1 Şubat İlyas Yalçıntaş

5 Şubat Soner Arıca

 

Sold Out

31 Ocak Zuhal Olcay

1 Şubat Zerrin Özer

 

 

Hangout Performance Hall

1 Şubat Yüksek Sadakat

 

 

Drop Bornova

1 Şubat Ece Mumay

 

 

Sergiler

Fotoğraf Sanatçısı Tahir Ün Türkiye ve Ermenistan’ da yaşayan 15- 35 yaş arasındaki 81 gence “kendi geleceklerinin tasavvurlarından ortak bir geleceğin hayalini kurabilirler mi?” ve “Kendin için nasıl bir gelecek ve nasıl bir dünyada?” sorularını sordu, video ve ses kayıtlarını aldı, bu proje bir kitap, sergi ve filmle bütünleşti. “Aynı Gökyüzünün Altında” isimli sergiyi 30 Ocak- 29 Şubat tarihleri arasında Galeri Diogenes’ de (Kıbrısşehitleri Caddedi’ nde) ziyaret edebilirsiniz. Önemli bir bilgi: sergiyi ziyaret etmeden önce 0533 634 09 89 numaralı telefonu arayıp randevu almanız gerekiyor.

 

Recep Çiftçi’ nin “Küçük İşler Büyük Anlatımlar” isimli sergisi 31 Ocak- 15 Şubat tarihleri arasında GT Galeri’ de ziyarete açık olacak.

 

Türkiye- Yunanistan Nüfus Mübadelesi’ nin 97. Yılında mübadeleye ait acı öykü seramik eserlerle “Ya yine?” ismiyle 30 Ocak- 30 Mart tarihleri arasında Kültürpark Pakistan Pavyonu’ nda sergilenecek.

 

İlkem Güneri’ nin “Filler Tepişir, Çimenler Ezilir” isimli kişisel sergisi 29 Ocak- 22 Şubat tarihleri arasında Kovan’ da (Kemeraltı Piyaleoğlu Hanı) ziyarete açık olacak.

 

Veysel Günay’ ın “Belleğin Rengi” isimli Resim Sergisi 31 Ocak- 29 Şubat tarihleri arasında Galeri A’ da.

 

Vizyona Girecekler

Bal Ülkesi (Dram)

Tavşan Jojo (Dram- Savaş- Komedi)

Güller Ülkesi: Damascena (Dram)

Sefiller (Dram)

Vahşi Dostum (Dram)

Aşk Tesadüfleri Sever 2 (Dram- Aşk)

Eltilerin Savaşı (Komedi)

Lanetli Kardeş (Korku)

Kirpi Latte ve Büyülü Taş (Animasyon)

31 Ocak’ ta vizyonda!

 

Karaca Sineması’ nda Jerzy Kosinski’ nin yönetmenliğinde çekilen, İkinci Dünya Savaşı’ nı bir çocuğun gözünden anlatan “Boyalı Kuş” filminin 29 Ocak’ ta 20: 30 seansında gösterimi olacak.

Yeniden Sinematek etkinliği kapsamında belgesel- biyografi- tarih türündeki Errol Mrris yönetmenliğindeki “The Fog Of War/ 100 Yılın İtirafları” filminin gösterimi 31 Ocak’ ta İzmir Sanat’ ta.

 

Nazım Hikmet Kültür Merkezi’ nde 30 Ocak’ a kadar Macar filmlerine ait seçkiyi ücretsiz olarak izleyebilirsiniz. Etkinlik kapsamında 30 Ocak’ ta “Cehennemde İki Devre” ve “Mefisto” filmi gösterimde olacak. Ayrıca İzmir Odağ Psikanaliz ve Psikoterapi Derneği tarafından düzenlenecek Psikanaliz ve Sinema etkinliği kapsamında Michael Haneke yönetmenliğindeki “The Piano Teacher/ Piyanist” filminin gösterimi de 30 Ocak’ ta 19: 30 seansında ve ücretsiz olarak gerçekleşecek.

Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Sinema Salonu’ nda 29 ve 30 Ocak’ ta “Büyük Macera” filmi gösterimde olacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ nin katkılarıyla düzenlenen Çocuk Filmleri Şenliği 18 Ocak’ ta başladı ve 1 Şubat’ a kadar devam edecek. Film gösterimleri olacak ilçeler arasında Foça- Kemalpaşa- Narlıdere- Balçova- Seferihisar- Tire- Bayındır- Beydağ- Ödemiş- Bergama- Dikili- Gaziemir- Bornova- Kiraz- Aliağa- Çeşme- Karaburun- Karşıyaka- Torbalı- Çiğli- Kınık- Güzelbahçe- Konak- Buca- Menderes- Bayraklı- Selçuk- Menemen- Karabağlar ve Urla var. Gösterilecek filmler ise “Bücür”, “Fırıldak Ailesi”, “Kral Şakir Oyun Zamanı”, “Bizim Köyün Şarkısı” ve “Can Dostlar” filmleri. Gösterimlerin ücretsiz olacağını ve detaylara İzmir Büyükşehir Belediyesi’ nin resmi web sayfasından bakabileceğinizi de belirtelim.  

 

Yeni Çıkanlar

Empati Kraliçesi olarak da adlandırılan Jodi Picoult’ un ırka, ayrıcalığa ve güce karşı bütün önyargıların bir kenara bırakılarak okunması tavsiye edilen ve can alıcı pek çok ikilemin merkezinden bildirerek okuyucusuna önyargılarını sorgulattığı kitabı “Küçük Muazzam Şeyler” çıktı.  

 

Tiyatro

İzmir Devlet Tiyatrosu

29- 30- 31 Ocak ve 1- 4- 5 Şubat “Kim Bay Schmitt?” (Konak Sahne)

29- 30- 31 Ocak ve 1- 4- 5 Şubat “Kanlı Düğün” (Karşıyaka Sahne)

29- 30- 31 Ocak ve 1 Şubat “Moira’ nın Gece Döngüsü” (Bornova Bozkurt Kuruç Sahnesi) 

2 Şubat “Kuzu Maydanoz’ un Maceraları” (Konak Sahne)

2 Şubat “İki Köyün Masalı” (Karşıyaka Sahne)

4- 5 Şubat “Kafesten Bir Kuş Uçtu” (Bornova Bozkurt Kuruç Sahnesi) 

5 Şubat “Kuzu Maydanoz’ un Maceraları” (Bornova Bozkurt Kuruç Sahnesi) 

 

 

Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi

29 Ocak “Burda Olan Burda Kalır”

30 Ocak “Seni Unutmak İstemedim Ki”

 

Torbalı Belediyesi Kültür Merkezi

29 Ocak “Bir Baba Hamlet”

 

Sahne Tozu Tiyatrosu

29 Ocak “Romeo ve Juliet Ya Ölmeseydi?”

31 Ocak- 1 ve Şubat “Bir Şehnaz Oyun”

1 Şubat “Karlar Ülkesi” Müzikal

 

Bostanlı Suat Taşer

30 Ocak “Bir Baba Hamlet”

31 Ocak “İki Bekâr”

31 Ocak “Canım Kardeşim Benim” Çocuk Oyunu

5 Şubat “Kibarlık Budalası”

 

Nazım Hikmet Kültür Merkezi

30 Ocak “Kırmızı Erik Çekirdeği” Çocuk Oyunu

31 Ocak “Barista”

1 Şubat “Tut Elimden Düşmeyelim”

5 Şubat “Sıfır Noktasındaki Kadın”

 

Tiyatro Pınarı Ünal Gürel Sahnesi

31 Ocak “Elveda Tiyatro”

 

Atatürk Kültür Merkezi (Yunus Emre Salonu)

1 Şubat “İki Bekâr”

3 Şubat “Doğu Demirkol” Tek kişilik Oyunu

4 Şubat “Kibarlık Budalası”

5 Şubat “Sineklerin Tanrısı”

 

Tiyatro 35

2 Şubat “Suç ve Ceza”

 

Sahne Terminal

1 Şubat “Sırf Cinayet”

 

Tepekule Kongre ve Kültür Merkezi

4 Şubat “Nina-İçi Doldurulmuş Martıların Hassasiyeti”

 

İzmir Devlet Opera Balesi

1- 3 Şubat “La Boheme” Opera

4 Şubat “Sihirli Dünya” Çocuk Müzikali

El sallayan sarı kafa emojisi. İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine e-mail gönderebilirsiniz.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva