Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
9 Ekim 2019 Çarşamba

“Bir gün sana dünyada katlanılacak tek şeyin sevgi olduğunu öğreteceğim .” (Yusuf Atılgan)

Geçen haftayı biraz değerlendirelim mi?

İzmir için;

Bu yıl ilk kez düzenlenen İzmir Piyano Festivali gerçekten çok renkli ve çok önemli bir festival oldu. Ege Kültür Platformu Derneği tarafından hazırlanan festivalde uluslararası yarışmalarda derece alan ve geleceğin yıldızları diyebileceğimiz yetenekler sahne aldı, ulusal ve uluslararası ödüllere sahip Prof. Gülnara Aziz ve genç piyanistlere eğitimi ile ün yapmış Dr. İrina Mints teknik bilgilerini gençlere ışık tutmak adına paylaşımlarda/ çalışmalarda bulundu, dünyaca ünlü konuk piyanistler Iraz Yıldız ve Rüya Taner performanslarıyla ayakta alkışlandı, Tekerlekli Sandalye Dans Gösterisi, Trio Orkestrası’ nın konseri ve Çocuk Korosu’ nun sürpriz konserleri de izleyicileri mest etti, festivalden elde edilen gelir de “Müzikle umuda dokunmak” adına Ege Orman Vakfı’ na bağışlandı… Ve öğrendik ki bu festival önümüzdeki yıllarda da devam edecek.

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası 1 Festival İzmir’ in biletleri satışa çıktığı gibi hızla tükenmeye başladı…Festival bu yıl 14- 18 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek. Festival kapsamındaki tüm konserler Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi’ nde olacak.

Filmekimi’ nin İzmir’ deki gösterime girecek filmlerinin hem listesi açıklandı hem de biletleri nihayet satışa çıktı.

Eats and Beats Oktoberfest’de gençleri coşturdu…

Arkas Sanat Merkezi’ nde 18 Eylül’ de açılan Picasso Sergisi çok yoğun ilgi gördü, bu süre içerisinde 30 bini aşkın kişi tarafından ziyaret edildi. Tüm bunlar sonucunda Arkas Sanat ziyaret saatlerinin süresini uzattı ve Perşembe günlerine ek olarak hafta sonları da ziyaret saatlerini 10: 00- 20: 00 yaptı.

Ülke ve Dünya için;

Biletleri günler öncesinden satışa çıkan “Joker” filmi nihayet vizyona girdi, milyonlar tarafından izlendi (izlenmeye devam ediyor), başrol oyuncusu Joaquin Phoenix (Joker) oyunculuğu ile büyüledi, mest etti, hayran bıraktı, Oscar ödülü ona (bizim tabirimizle) “annesin ak sütü gibi helal” olabilir dedirtti, evet birçok ülkede filmin gösterimi izleyici tepkileri açısından endişe yarattı, maskeler yasaklandı, önlemler alındı falan filan… ama bana da sistemi çok sağlam sorgulattı! İzlemenizi tavsiye ederim.

Netflix’ teki Bill Gates’ i anlatan “İnsight the Bill’ s Brain” belgeselindeki özellikle bir sahne sanıyorum izleyen herkesi etkiledi. Yani Bill Gates’ in Afrika’ ya giderken hazırladığı çantanın içine birkaç tane kitap koyduğu sahne. Microsoft’ u kuran insanın kitapları dijitalden değil de baskılı halini okuması çok hoşuma gitti. Çünkü bana göre de kitabın kokusu bir başka, dokusu ve ten de yarattığı his de öyle…

İstanbul Bienali’ ni ziyaret için gerekli plan ve programların % 50’ si hazırlandı. (ayy pardon bu kişisel bir bilgi için)

Yılın en önemli dört moda etkinliği Londra, Milano, Paris ve New York moda haftaları bitti. Defileler beni benden aldı ve ben artık kendimde değilim…

Ne diyorum ben!!! Hoooppp özüme dönüyorum.

Ama bu alanda özellikle paylaşmak isterim ki bu etkinliklerin neredeyse tamamına ‘çevre hassasiyeti’ ve ‘geri dönüşümlü ürünler’ damga vurdu. Ne cici yahu!

Bu haftanın öne çıkanlarını değerlendirelim mi?

Sadece İzmir için;

Sultan V. Murad’ ın hapiste yattığı 28 yıl boyunca ve Çırağan Sarayı’ ndaki piyanosuyla bestelediği 500’ e yakın eserden bazıları ve Sultan Abdülaziz, Sultan 3. Selim, Sultan Murad’ ın kızı Hatice Sultan, Osmanlı Humaynı Mızıkası Şefi Rıfat Bey, Adelburgh ve Pisani gibi Osmanlı padişahlarına ithafen hazırlanan eserlerden oluşan “V. Murad Balesi” 12 Ekim’ de İzmir Devlet Opera Balesi’ nin Bornova Kültür Salonu’ nda prömiyerini yapacak. Gelirseniz görüşürüz. 

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen İzmir Coffee Festival 11- 12- 13 Ekim tarihlerinde yine her zamanki yerinde. (Arena’ da) Norm Ender, Can Bonomo, Yüksek Sadakat Grubu da sahne alacak sanatçılar arasında.

Bu yıl ilki düzenlenen (yanlış bilmiyorsam eğer) Eat’ em All Sokak Lezzetleri Festivali de 12 Ekim’ de İnciraltı’ nda (Eski Cezve’ nin orada) düzenlenecek. Aybüke Albere, Tezgâh ve Ogün Haksever’ in konserleri olacak.

Hadi biraz da geleceği değerlendirelim mi?

Çok tehlikeli sulara girdim biliyorum. Mevzu derin.(ben yüzmeyi biliyorum)

Yani bana kişisel istek/ hayâl/ dua/ düşünce/ plan/ proje ya da eylemlerinden bahsedebilirsin, bu köşenin içeriğine istinaden bu şehirde görmek istediğimiz konser/ sanatçı/ sergi/ tiyatro/ müzikal ne varsa katılmak/ izlemek istediğini de söyleyebilirsin/ söyleyebilirim.

Ama biliyor musun?

“Tuhaf” adında bir dergi var. Aylık ve içinde çok değerli bir kadroyu barındıran, röportajları ve hikâyeleriyle beni de resmen benden alan bir dergi.  Misal; “Tuhaf Duygular” bölümünün (ki bu bölümün hastasıyım) yazarı Ebru Ceylan bu ayki köşesinde “Gece yatağında dönüp dururken aldığın kararların ve bulduğun şahane fikirlerin gündüz olduğunuzda hiçbir anlam ifade etmemesi,” tespiti ya da Ahmet Mümtaz Taylan ve Hakan Günday’ ın (Tahin & Pekmez köşesi ki bu köşenin de hastasıyım) yine bu ayki köşelerinde “Vasat bir tabuttur. Ölmeden içine girme” önerisi sence de geleceği değerlendirirken dikkat edilmesi gerekenler arasında değil mi?

Bana öyle geldi ve paylaşayım dedim.

Bir hafta boyunca İzmir’ de neleri değerlendirebileceğinin listesi aşağıda.

İyi eğlenceler İzmir…

 

İzmir- İN de bu hafta!

Konserler

Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu

10 Ekim Ajda Pekkan

11 Ekim Sertab Erener

12 Ekim Candan Erçetin

13 Ekim Manuş Baba

14 Ekim Musa Göçmen Senforock

 

Bostanlı Suat Taşer

10 Ekim Alpay

 

Autumn Fest- Life Park Buca

12 Ekim Hayko Cepkin- Mor ve Ötesi- Ceylan Ertem- Gripin- Pera- Necati ve Saykolar- Fondip- Narkoz- Rolla- Mösyö- Siyah- Krep

 

Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi- 1 Festival İzmir Konserleri

14 Ekim Işın Karaca ve İzmir Metropolitan Orkestrası (Açılış Konseri)

15 Ekim Stanley Clarke Band

16 Ekim Tanini Trio ve Melihat Gürses

17 Ekim Antonio Lizana Band

18 Ekim New York GYPSY All Star feat Ara Dinkjian

 

Ooze Venue

9 Ekim Şanışer

11 Ekim Yüzyüzeyken Konuşuruz

12 Ekim Rubato

16 Ekim Evet Ne Söylüyorduk

 

SoldOut

11 Ekim Feridun Düzağaç

 

Volume Alsancak

11 Ekim İvo Dimchev

 

Bios

11 Ekim Necati ve Saykolar

12 Ekim Pink Floyd Saygı Grubu 7PF2P

Hangout Performance Hall

12 Ekim Hayko Cepkin- Sattas ve Tilt

Hikmet Şimşek Sanat Merkezi

12 Ekim Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrası Konseri- Şef Rengim Gökmen, Solist Gökhan Aybulus (Piyanist) İki bölümlük konserin ilk bölümünde Chopin 1. Piyano Konçetrosu ve ikinci bölümde Mozart 25. Senfoni eserleri seslendirilecek.

 

Sergiler

İzmir Türk Amerikan Derneği’ nde düzenlenecek Ahmet Feyzi Korur’ un Resim Sergisi 15 Ekim- 1 Kasım tarihleri arasında ziyarete açık olacak.

Behçet Aktaş, Beste Erener ve Filiz Onat’ ın “Timsah Çukuru- aligator hole” isimli resim, video ve enstalasyon eserlerinden oluşan sergisini 19 Ekim’ e kadar Galeri A’ da ziyaret edebilirsiniz.  

 Pintura Urla Sanat Galerisi’ n de çağdaş sanatın usta isimlerinden Genco Gülan’ ın “Eklektik” isimli kişisel sergisini 3 Kasaım’ a kadar ziyaret edebilirsiniz. Sergide sanatçıya ait resim, heykel, seramikler, çizimleri ve videoları olacak.

100 Fotoğraf sanatçısı lösemi tedavisi gören çocuklara destek olmak adına “Siz Yetersiniz Derneği” çatısı altına dokuzuncu kez bir araya geliyor. Çocuklara umut olmak, küçük yüreklere dokunabilmek, yüzlerindeki gülümsemeyi görebilemek için düzenlenecek sergi 16- 17 Ekim tarihleri arasında Çetin Emeç Sanat Galerisi’ nde düzenlenecek. Elde edilen gelirin tamamı lösemi tedavisi gören çocuklara bağışlanacak. 16 Ekim’ de saat 18: 30’ da serginin açılışının olacağını da önemle paylaşalım. 

Vizyona Girecekler

7. Koğuştaki Mucize (Dram)

Acı ve Zafer (Dram)

Aşkı Beklerken (Dram)

Gerçeğin Peşinde (Dram)

Müfreze (Dram)

Saklambaç (Korku)

Muhteşem Üçlü (Komedi)

İkizler Projesi (Aksiyon)

11 Ekim’ de vizyonda!

 

Yönetmenliğini Pedro Almodôvar’ ın yaptığı ve başrollerde Antonio Banderas ve Elena Anaya’ nın olduğu 2011 yılı yapımı “İçinde Yaşadığım Deri” filmi 9 Ekim’ de saat 21: 30 seansında Karaca Sineması’ nda gösterimde. Ayrıca Metallica grubunun San Francisco Symphony konserine ait belgesel türündeki filmi de 9- 16 Ekim tarihleri arasında 19: 00 seansında yine Karaca Sineması’ n da izleyebilirsiniz.

Yeniden Sinematek etkinliği kapsamında “Taçsız Kral” filmi 9 Ekim’ de Seferihisar Kültür Merkezi’ n de ve “Koltuk Belası” filmi de 11 Ekim’ de İzmir Sanat’ ta gösterimde olacak. 

Yeni Çıkanlar

Roman yazmak isteyen ancak hem nasıl yola çıkılacağını hem de ne yazacağını bilmeyenler için adeta bir rehber niteliğindeki Walter Mosley’ e ait “Bu Yıl Romanını Yazıyorsun” kitabı çıktı. 

Tiyatro

İzmir Devlet Tiyatrosu

9- 10- 11- 12 Ekim “Arf Sabiti (Konak Sahne)

15- 16Ekim “Türkiye Kayası” (Konak Sahne)

9- 10- 11- 12 Ekim “Kantocu” (Karşıyaka Sahne)

15- 16Ekim “Annemin Son Çığlıkları” (Karşıyaka Sahne)

10- 11- 12- 16Ekim “Kanlı Düğün” (Bozkurt Kuruç Sahnesi)

 

Bostanlı Suat Taşer

9 Ekim “Van Gogh”

12 Ekim “Can Yücel- Bir Garip Orhan Veli”

14 Ekim “Bir Baba Hamlet”

15 Ekim “1984- Büyük Gözaltı”

16 Ekim “Notre Dame’ ın Kamburu Quasimodo Müzikali”

 

Tepekule Kültür ve Kongre Merkezi

9 Ekim “Uğur Yücel- Azınlıkta Kaldık”

 

Sahne Modda

9 Ekim “Ben Ruhi Bey Nasılım”

 

Sardunya Alsancak

9 Ekim “Bir Varmış bir Yokmuş”

 

Atatürk Kültür Merkezi

13 Ekim “Notre Dame’ ın Kamburu Quasimodo Müzikali”

 

Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi

14 Ekim “Notre Dame’ ın Kamburu Quasimodo Müzikali”

 

İsmet İnönü Sanat Merkezi

14 Ekim “1984- Büyük Gözaltı”

15 Ekim “Bir Baba Hamlet”

 

İzmir Sanat

14 Ekim “Ben Marxist Değilim”

 

Nazım Hikmet Kültür Merkezi

15 Ekim “Hiç Kimse”

 

Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu

15 Ekim “Kaan Sekban- Saçmalar”

 

İzmir Devlet Opera Balesi

12- 15Ekim “V. Murad” Bale

16Ekim “Şekeronya” Müzikal

 

El sallayan sarı kafa emojisi. İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine e-mail gönderebilirsiniz

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva