HABERLER>EGE
21 Ocak 2021 Perşembe - 09:26

Aydın ve Seferihisar'da halk ayaklandı: JES isyanı!

Jeotermal Araştırma Komisyonu üyesi milletvekilleri, Aydın'ın verimli ovalarında açılan ve açılması planlanan kuyulardan mustarip köylülerle görüştü, üreticilerle birlikte direnişe geçti. 100 yaşında zeytin ağaçlarının bulunduğu Seferihisar'ın Orhanlı mahallesinde kurulması planlanan JES'i engellemek için yargıya gidildi.

Aydın ve Seferihisar da halk ayaklandı: JES isyanı!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Ege Bölgesi'ni sarıp sarmalayan Jeotermal Enerji Santralı (JES) projeleri, vatandaşları da, üreticiyi de isyan ettirdi. Aydın ve Seferihisar'da JES'e karşı büyük bir direnç gösterilirken, JES'lerin havayı, suyu, toprağı kirlettiği öne sürüldü.

CHP Aydın İl Başkanı Ali Çankır ile birlikte Jeotermal Araştırma Komisyonu Başkanı, CHP'nin Doğadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Komisyon üyeleri CHP Aydın Milletvekilleri Süleyman Bülbül, Hüseyin Yıldız, Denizli Milletvekili Teoman Sancar, Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Manisa Milletvekili Ali Vehbi Bakırlıoğlu, Aydın'ın Germencik ve Efeler ilçelerine bağlı, JES'lerin yoğun olduğu köyleri ziyaret etti. İl Başkanı Çankır, "Sivil toplum kuruluşlarını dinledik, onların raporlarını aldık. Sonra mahalleleri ziyaret ettik, vatandaşlarımızı dinledik. Aydın, Denizli ve Muğla'daki JES'lerle ilgili oluşturacağımız raporları sonra kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.

AKCİĞER HASTALIKLARI VE KANSERDEN ÖLENLER 4 KAT ARTTI
Çankır, "En verimli tarım arazilerine yeni kuyular açmaya devam ediyorlar" diyerek tepkisini ortaya koyarken, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Çevrecileri, üreticileri dinlemiyorlar. Devletin ilgili birimleri, tüm itirazlara rağmen yeni kuyuları açmaya devam ediyorlar. Aydın'daki JES'lerin yarattığı kirlilik, normal değerlerin 10, bazı yerlerde 20 katı yüksek. Akciğer hastalıkları ve kanserden ölümlerde büyük artışlar olduğu öngörülüyor. Aydın'da akciğer hastalıklarından ölümler yüzde 4.8 iken, JES'lerin olduğu bölgelerde bu oran yüzde 20'lere yaklaşmış durumda. Filtre takmıyorlar, uluslararası standartlara uymuyorlar. 26 kilometrekarelik alan, dumanla saçılan partiküllerle zehirleniyor.  Bu gidişle Covid 19 döneminde taktığımız maskeyi, ömür boyu takmak zorunda kalacağız. Efeler ilçesinde kuzey, güney, doğu, batı bölgelerinde, 4.5 kilometrekarelik alanda 4 tane izin verilmiş santral projesi var. Yapımları devam ediyor. Oysa JES'lerin yerleşim yerlerine, zeytinliklere 45 kilometre ötede olması lazım. Kazanılmış davalara rağmen JES'ler faaliyetlerini sürdürüyor, yenileri geliyor. İktidar, JES'in üreticiye, halka verdiği zararı görmezlikten geliyor. Şu anda 17 firma, faaliyetlerine devam ederken, 100'den fazla kuyunun açılması için de ÇED izni alınmadan çalışma başlatıldığını biliyoruz. Aydın, Avrupa kıtasının binde 1'i kadar bir yer. Fakat Aydın'daki JES'ler, Avrupa'daki JES'lerin toplamından daha fazla. Aydın'da tarımı bitiriyorlar. İktidar partisinin vekilleri, bu duruma neden ses çıkarmıyorlar."

YETİŞKİN: HALKLA EL ELE VERİP O TESİSİ KURDURMAYACAĞIZ
Seferihisar'ın en güzel köylerinden biri olan Orhanlı'da da JES'e karşı büyük bir mücadele sergileniyor. Asırlık zeytin ağaçlarının bulunduğu köyde yaşayan vatandaşlar, jeotermal santral projesine karşı çıkarak eylemlerde bulunurken, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin de köylülere tam destek verdi. JES'in, tarihi bir değeri olan zeytin ağaçlarına ve o bölgede yaşayan insanlara zarar vereceğini belirten Başkan Yetişkin, "Orkinos çiftliğine karşı verdiğimiz mücadeleyi nasıl kazandıysak, bu mücadeleyi de kazanacağız" dedi. Köye kurulan sondaj kulesi, halkın ve Belediye Başkanı İsmail Yetişkin'in gösterdiği tepkiden sonra kaldırıldı.

Başkan Yetişkin, çok çeşitli tarım ürünlerinin yetiştiği alana ve içme suyu kaynaklarına zarar verecek her türlü projeye karşı olduklarını belirterek, "Bu projenin de Orhanlı köyüne büyük zararlar vereceği ortada. Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, dava açtı. Biz de belediye olarak vatandaşlarımızın tarafındayız. Bu girişime kesinlikle izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

 
31 sabıka kaydı olan suç makinesi yakalandı
 
Twitter, başkanlık hesabını Joe Biden'a devretti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muğla'da sazlık alanda yangın çıktı!
Muğla'nın Seydikemer ilçesinde, sazlık alanda çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin ...
Alaşehir'de kaçak kazıda patlama: 1 yaralı!
Manisa'nın Alaşehir ilçesinde, 2 kişinin boş arazide define aramak için ...
Marmaris Belediyesi riskli olduğu için boşaltıldı
Marmaris Belediyesi hizmet binası riskli yapı olduğu gerekçesiyle boşaltıldı.
 
Uşak polisinden can dostlara sıcak destek
Uşak'ta polis ekipleri bazı sokak hayvanlarını battaniyeye sardı.
Bodrum'da iş yerinin deposunda çıkan yangın söndürüldü
Muğla'nın Bodrum ilçesinde, bir iş yerinin deposunda çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü.
Sahibi çok ekmek yiyor diye öldürdü
Muğla'da bir kişi, günde 5 ekmek yediği gerekçesiyle köpeğini vurarak ...
 
Muğla'da büyük gayrimenkul vurgunu!
Muğla'nın Fethiye ilçesinde, 84 yaşındaki N.K. adlı yaşlı adamın 111 taşınmaz ...
Datça'nın yüksek kesimleri beyaza büründü
Muğla'nın Datça ilçesinde yüksek kesimlere kar yağdı. 
Denizli'de gece yarısı korkutan deprem!
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), saat 03.41'de Denizli'nin ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Ayıptır söylemesi' denilirken…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva