HABERLER>EKONOMİ
7 Aralık 2015 Pazartesi - 15:15

Atık sudan enerji fırsatı için geri sayım

Türkiye’de hızlı nüfus artışı, iklim değişikliği, kentleşme gibi nedenlerle tatlı su kaynak miktarı her geçen gün azalsa da günlük kişi başına düşen atık su miktarı 182 litreyi geçiyor. Ülkemizde bugüne kadar değerlendirilmeyen atık sulardan düşük maliyetle enerji üretimi sağlamak amacıyla proje geliştiren Yaşar Üniversitesi ve Ege Üniversitesi akademisyenleri projenin 2016 yılında tamamlanacağını duyurdu. TÜBİTAK tarafından 380 bin TL’lik hibe desteği de alan ‘Atık Su Isı Pompası Araştırma Projesi’ tamamlandığında elde edilecek enerji bina ve sera alanlarının ısıtma ve soğutma ihtiyaçlarını karşılayabilecek.

Atık sudan enerji fırsatı için geri sayım

Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen “Atık Su ile Isıtma ve Soğutma Fırsatları Kolokyumunda” gelişmiş ülkelerde atık suyun yenilenebilir enerji kaynağı olarak kullanıldığını belirten uzmanlar Türkiye’deki yüksek atık su potansiyeline dikkat çektiler. Moderatörlüğünü Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arif Hepbaşlı’nın üstlendiği kolokyuma enerji uzmanları ve enerji firmalarının yetkilileri katıldı. Özellikle büyük kentlerde yoğun şekilde bulunan atık suların binaların ısıtılması ve soğutulması için ısı pompalarında enerji kaynağı olarak kullanılabildiğini belirten Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, “1980`li yılların başlarından itibaren atık su ısı pompaları İsveç ve Norveç gibi Kuzey Avrupa ülkelerinde yaygın olarak, Çin’de ise kısmen uygulanmaktadır” dedi.
 
YÜZDE 40’I KANALİZASYON HATTINA GİDİYOR
Şehirlerimizin büyük bir atık su potansiyeline sahip olduğunu anlatan Hepbaşlı, “Şehirlerde çok büyük miktarlarda atık su üretiliyor ve yıl boyunca neredeyse hiç değişmeyen bir akış bulunuyor. Ancak şehirlerde üretilen ısının yaklaşık yüzde 40’ı kanalizasyon hattına atık su olarak atılıyor. İsviçre’deki geleneksel bir bina için ise binaya sağlanan ısının yaklaşık yüzde 15’i kanalizasyon vasıtasıyla dışarı atılıyor.” bilgisini verdi.
 
YAZ-KIŞ UYGULANABİLİR
Prof. Dr. Arif Hepbaşlı’nın yürütücülüğünde, Yaşar Üniversitesi akademisyenlerinden Yrd. Doç. Dr. Emrah Bıyık, Mustafa Araz ile Ege Üniversitesi akademisyen ve öğrencilerinden Doç. Dr. Orhan Ekren, Doç. Dr. Hüseyin Günerhan ve Yüksek Mühendis Oğuzhan Çulha tarafından gerçekleştirilen TÜBİTAK destekli Atık Su Isı Pompası Araştırma Projesinde sona yaklaştıklarını belirten Araştırma Görevlisi Mustafa Araz, proje hakkında bilgi verdi. Araz, “Havanın ısısı mevsimlere ve günün saatlerine göre değişiklik gösterir. Oysa dev borulardaki atık suların ısısı dışarıdaki hava değişiminden çok etkilenmez. Örneğin, Çiğli’de kışın kanalizasyondaki su sıcaklığı 14 derece, dışarıda ise 9 derece; yazın ise kanalizasyondaki su sıcaklığı 28-29 dereceyi, dışarıda ise 35-36 dereceyi bulur. Yani kışın dışarıdaki havadan daha sıcak, yazın ise dışarıdaki havadan daha soğuk bir ısı kaynağı ortaya çıkıyor. Projemizde de atık suları kullanıyoruz. Öncelikle örneğin 10-12 derece sıcaklıktaki atık suyun ısısını ısı pompası adı verilen sıcaklık değiştirici özel bir cihaz yardımıyla alıyoruz. Daha sonra kullanacağımız amaca göre ısı ayarını değiştirici özel cihazlar aracılıyla ya yükseltiyoruz ya da düşürüyoruz. Isı pompası, düşük sıcaklıktaki bir ortamdan alınan ısıyı, yüksek sıcaklıktaki ortama verebilen bir makinedir. Kışın ısıtma maksadı ile kullanılan ısı pompası, yazın da soğutma için kullanılabilir.” bilgisini verdi.
 
GÜNLÜK 217 LİTRE SU KULLANIYORUZ
TÜİK tarafından 2950 belediye bazında yapılan araştırmaya göre kişi başına düşen günlük ortalama içme ve kullanma suyu miktarı 217 litreyi, atık su miktarı ise 182 litreyi buluyor. 2950 belediye arasında kanalizasyon şebekesi bulunan belediye sayısı ise 2235.  
 

 
Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi 1 yaşında
 
Konak personeli tiyatroda buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’deki fakülte inşaatında ağaç kıyımı!
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yaptığı plan değişikliği sonrasında çalışmalara ...
Ambalaj etkisi: Yumurta el yakıyor!
Protein deposu yumurtalar el yakıyor. Üreticiden tanesi 25 kuruşa çıkan ...
Şimşek uyardı: Zor bir dönem
Başbakan Yardımcısı Şimşek, Fed’in bu ay faizleri artıracağına inandığını ...
 
Cer Çelik'in hisseleri icradan satılık!
Türkiye’deki en eski çelik fabrikalarından biri olan İzmir Bornova’daki ...
Bakan Çelik açıkladı: Ekmeğe zam olacak mı?
Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "ekmeğe zam geleceği" iddialarına ilişkin soruyu yanıtladı.
Krizde fırsat: Rusya'nın almadığı sebzelerin...
Türkiye'nin önemli turşuculuk merkezlerinden Bursa'nın Gedelek Mahallesi'ndeki ...
 
Büyükşehir 2 büyük şirketi faaliyetten men etti!
Alınan encümen kararıyla Ekiz Tavukçuluğun Kemalpaşa’daki tesisi eksikler, ...
İnşaat sektöründen plan iptallerine tepki!
İzmir'de Yeni Kent Merkezi olarak ilan edilen Bayraklı ile Mavişehir imar ...
Esnafın derdi büyük: İzmir’de AVM kuşatması!
İzmir’de alışveriş merkezi (AVM) sayısı 22'ye ulaştı. Üçkuyular, Alsancak, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva