HABERLER>GÜNCEL
18 Nisan 2013 Perşembe - 12:47

Atatürk Maskı altındaki müze Ata'nın kemiklerini sızlatıyor!

Dünyanın sayılı rölyefleri arasında yer alan Atatürk Maskı'nın altındaki kapalı alanda bulunan Milli Mücadele ve 9 Eylül Müzesi'nin içler acısı hali yürekleri sızlatıyor.

Atatürk Maskı altındaki müze Ata nın kemiklerini sızlatıyor!

İZMİR - Buca eski Belediye Başkanı Cemil Şeboy tarafından yapımına 2006 yılında başlanan ve 4.2 milyon TL'lik fiyatıyla tartışmalara yol açan Dünyanın sayılı rölyefleri arasında yer alan 42 metre yüksekliğindeki Atatürk Maskı Buca'nın şimdiki Belediye Başkanı Ercan Tatı tarafından 2009'da tamamlandı.

Tatı, Buca Belediyesi Başkanı seçildikten kısa süre sonra Atatürk Maskı tamamlayınca altındaki kapalı alanı da müze yapmak için çalışmalara başladı. Anıtkabir Müze Komutanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı'nın da katkıda bulunduğu Milli Mücadele ve 9 Eylül Müzesi için Genelkurmay'ın arşivinden görsel materyal temini gerçekleştirildi. Kurtuluş Savaşı ve İzmir'in kurtuluş sürecine ilişkin fotoğrafların bulunduğu müzede savaş sürecinde kullanılan silahlar ve materyallere de yer verildi. Müzede ayrıca Kurtuluş Savaşı'nda yaşananlar oluşturulan cephelerde çeşitli ses ve ışık efektleriyle canlandırıldı.
 
2.5 YIL ÖNCE TÖRENLE AÇILDI
Büyük bir çaba sonucu yapımı tamamlanan Atatürk Maskı altında bulunan Milli Mücadele ve 9 Eylül Müzesi 20 Eylül 2010'da törenle hizmete girdi. Buca Çaldıran Mahallesi sınırlarında bulunan müzenin açılışından önce halk oyunları gösterileri düzenlenmiş, büyük bir coşku yaşanmıştı. Müze açılışı nedeniyle düzenlenen törene Ege'nin Kurtuluş mücadelesinde simge olan zeybekler ve efeler de gösteri yapmıştı. Törende konuşan Buca Belediyesi Başkanı Ercan Tatı, müzenin ulusal kurtuluş sürecini genç kuşaklara aktarılmasında önemli bir köprü olacağını ifade ederek şunları söylemişti: "Müze Cumhuriyetçiliğin ve Atatürkçülün daha çok yaygınlaştırılması amacıyla oluşturuldu. Hedeflenen kitle özellikle çocuklar." Törenden sonra müzeye katkıda bulunan Cem Üsküp ile Orhan Akseki ve Kıbrıs Gazisi Sayın Şükrü Karaca'ya plaket verildi. Müze açıldıktan sonra randevulu bir gezi programı uygulandı. İlkokul öğrencileri müzeye belediye araçları ile getirilerek, müzeyi görmeleri sağlandı ve derslerini burada işleme imkanı buldular.

 
KADERİNE TERK EDİLDİ
Coşku ve sevinçle açılan müze aradan geçen zaman içerisinde kaderine terk edildi.

Egeli Sabah’tan Ceyhan Torlak’ın haberine göre kapısına kilit vurulan müze bakımsızlıktan adeta dökülürken, etrafı ise evsizlerin mekanı haline geldi. Müzenin bahçesinde de herhangi bir güvenlik görevlisinin olmaması dikkat çekti. 



Müzenin beyaz duvarları pislikten siyaha dönüşürken, Atatürk'ün Gazilik unvanını aldığı ve Kurtuluş Savaşı sırasında göğsüne şarapnel parçası isabet etmesi sonucu yaralandığını gösteren resmin bulunduğu yerin bakımsızlığı ve resmin önündeki cepheye dönüştürülen alanın içindeki boş damacana ise yürekleri sızlattı. Müzenin duvarlarının ve pencerelerinin bazı kişilerce kırılarak tahrip edildiği gözlenirken, yağmur ve rutubet nedeniyle de duvarların ve yerlerin zarar gördüğü anlaşıldı. Müzenin önündeki boş alana bırakılan yataktan burada bir evsizin kaldığı görülürken, açılış sırasında müzede bulunan malzemelerin birçoğunun olmadığı görüldü. (Ceyhan Torlak / Egeli Sabah)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
bulent gul 18 Nisan 2013 Perşembe 22:06

dunyanın hıc bir yerinde cevre duzenlemasi yapılmadan mask ve heykel acılısı yapılmaz etrafı gecekondularla dolu terkedilmis goruntusu veren heykel/mask olurmu.hemen kamulastırma yapılarak cevre duzenlemesi yapılıp korumaya alınmalıdır..

Yorumu oyla      18      7  
mehmet eroğlu 18 Nisan 2013 Perşembe 20:12

çok üzücü bir şey daha söyiyeyim.maskın yüzeyindeki aydınlatmalar yanmıyor.o kadar kötü duruyorki içler acısı.lütfen sayın yetkililer gece bir baksınlar.

Yorumu oyla      21      5  
Emre 18 Nisan 2013 Perşembe 16:22

ESAS AYLARDIR KAPALI OLAN KORDON'DA Kİ ATATÜRK MÜZESİNİN DURUMU NEDİR? GÜVENLİK BİLE UZAKLAŞTIRIYOR AMAÇ NEDİR? HALA ORAYI UNUTTURUP SATMAK MI?

Yorumu oyla      26      7  
ENES YALÇIN 18 Nisan 2013 Perşembe 16:20

Haydi şimdi de yorum yapsanıza ATATÜRK alıp satan yobazlar!Hadi neredesiniz her habere SIÇramayı iyi biliyorsunuz.Böyle sahip çıkıyorsunuz değil mi onur duyduğunuz insanın hatırasına?

Yorumu oyla      22      8  
T.C SEYDİBABA 18 Nisan 2013 Perşembe 14:12

SN.E.TATI MECLİS ÜYELERİ İLE UĞRAŞACAĞINIZA,Bİ ZAHMET BU YAPICI ELEŞTİRİLERE KULAK VERİN LÜTFEN.SİZİN İÇ ÇEKİŞMENİZ YÜZÜNDEN CUMHURİYET HALK PARTİSİ ZARAR GÖRÜYOR.DERHAL İLGİLİLERE TALİMAT VERİNDE BU GÜZEL MÜZE 23 NİSAN BAYRAMI ÖNCESİ TERTEMİZ OLSUN.ALAKALARINIZ VE İLGİNİZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE.

Yorumu oyla      22      8  
Sözde Atatürkçüler göreve... 18 Nisan 2013 Perşembe 13:52

Atatürkü her ortamda siyasi malzeme olarak kullananlar onun manevi hatırasına sahip çıkmakta hiçte gönüllü davranmıyorlar,Ya bu belediye Akp'li olsaydı yer yerinden oynardı kuru gürültü koparırdı bu sözde laik ve Atatürkçü kesim...

Yorumu oyla      23      13  
deniz 18 Nisan 2013 Perşembe 13:21

iki partinin 'ortak' rengi. biri atatürk'ün biri de dinin arkasına saklanıyor.

Yorumu oyla      18      14  
AK Partili Yorumcu 18 Nisan 2013 Perşembe 13:05

Bu nasıl bir iştir. Ulusalcılar meydanlarda akil insanlara laf yetiştirecekleri zamanın birazını da bu kazanımların korunması için niye harcamazlar. Bu müzeyi ziyaret edecek olanlar niye bu müzenin yaşaması için maddi manevi katkı yapmazlar. AK Partili belediye olsa ortalık yıkılırdı. “Atamızın müzesine bakılmıyor” diye. Ulusalcı kardeşlerimi enerjilerini faydalı işler yapmaya davet ediyorum. Ha ben de gider uğraşırım ama sizi önden alalım.

Yorumu oyla      28      17  
bucalı 18 Nisan 2013 Perşembe 13:01

bunu akpartili bir belediye yapsa topa tutarlardı işde sizin zihniyetiniz bu kadar

Yorumu oyla      37      22  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Akil’lerden İzmir raporu: Destek ne kadar/Endişeler ne?
Akil İnsanlar Ege Bölgesi Heyeti, hafta sonu gerçekleşen ve bir takım ...
Dilek’ten AK Parti’ye jet yalanlama: Bakan cebime…
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, katıldığı ...
TV’de yeni dönem: Antenler tarih oluyor
Türkiye genelinde ücretsiz olarak izlenebilen karasal yayın, 300 milyon ...
 
Fenerbahçe yasta: Serkan Acar yaşamını yitirdi
Fenerbahçe Spor Kulübü Genel Müdürü Serkan Acar hayatını kaybetti.
Bakan açıkladı: Dilek kaç parayı reddetti?
Kanser hastası Dilek Özçelik ile Bakan Erdoğan Bayraktar arasındaki para ...
İzmir'de motorsiklet kazası: Selim köyüne gidemedi
Urla’da kullandığı motosikletle yol kenarındaki aydınlatma direğine çarpan ...
 
AK Partili vekilin kardeş acısı
AK Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan'ın kardeşi Özcan Candan, ...
İzmir'de kaçak elektronik sigara baskını
İzmir'de düzenlenen operasyonda, kaçak olarak yurda getirilen 3 bin lira ...
Beko’dan rest: 650 işçiyi vermeyeceğiz
DİSK Genel Başkanı Kani Beko, İzmir'de yarın tüm Türkiye'deki taşeron ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva