HABERLER>GÜNCEL
4 Mayıs 2021 Salı - 08:34

Askerin ölümü İzmir'de Romanları sokağa döktü!

30 Nisan’da Suriye’de intihar ettiği iddia edilen Kırklarelili er Caner Sarmaşık’ın bölük komutanı tarafından uzun süredir Roman olduğu için aşağılandığı ve psikolojik baskı altında olduğunu iddia eden Roman vatandaşlar, ülkenin birçok noktasında eylemler düzenledi. Vatandaşlar İzmir'in Buca ilçesinde de yolu kapatıp, protesto gösterisi düzenledi.

Askerin ölümü İzmir de Romanları sokağa döktü!

EGEDESONSÖZ- Piyade er Caner Sarmaşık'ın Suriye sınırında İdlib’de vatani görevini yaptığı sırada 29 Nisan perşembe günü yaşamını yitirdi.  Askeriyeden yapılan açıklamada ölümün intihar olduğu belirtildi.

İddiaya göre Sarmaşık'ın bölük komutanı tarafından Roman olması sebebiyle sürekli aşağılandığı ve hakarete maruz kaldığı belirtildi. Bölük komutanının okuma, yazma bilmediği halde Caner Sarmaşık’a bir kağıt verip ezberlettirmeye çalıştığı, “Şopar, siz anca teneke çalıp oynarsınız, bu kadar metni bile ezberleyemiyorsun” diyerek hakaret ettiği, Sarmaşık'ın durumu ailesine bildirmesi üzerinin ailenin muhtarlık üzerinden bölük komutanına ulaşmasına karşın komutanın tavrını daha da sertleştirdiği iddia edildi.

BUCA'DA VATANDAŞLAR SOKAĞA DÖKÜLDÜ
Caner Sarmaşık'ın şüpheli ölümü ise Roman vatandaşlar arasında infiale neden oldu. Ülkenin dört bir yanında Türk bayrakları ile eyleme geçen Romanlar protesto gösterileri düzenledi.

Protestoların adreslerinden birisi de İzmir'in Buca ilçesi oldu. Gece saatlerinde Gediz Mahallesi'nde biraraya gelen yüzlerce Roman vatandaş, olayı protesto etti. Caner Sarmaşık’ın fotoğraflarını taşıyan kalabalık yolu kapatarak “Şehitler ölmez, vatan bölünmez” sloganları attı.

PURÇU OLAYIN DETAYLARINI ANLATTI
CHP’li Roman vekil Özcan Purçu, Cumhuriyet'e yaptığı açıklamada, Caner Sarmaşık'ın naaşının Türk bayrağına sarılmadan tabutla gönderildiğini ve bu olayın şüpheli bir ölüm olarak ele alınması gerektiğini söyledi. Purçu şu şekilde konuştu:  

'ÇOCUK SOLAK, KALBİNDEN KENDİNİ VURAMAZ'
"Başka birinin silahıyla vefat ettiğini, şüpheli bir ölüm olduğunu öğrendik. Ailesi bir aydan beri de çocuğun üzerinde ciddi bir baskı olduğunu söyledi. Caner, idlib'e gönüllü olarak gitmiş. Böyle bir beyanı olan, 'arkadaşlarımla birlikte İdlib'de öleceğim' diyen birinin intihar etmesi çok şüpheli bir durum. CHP olarak bu olayın peşindeyiz. Hukuki süreç için mücadele edeceğiz. Bu çocuk canını hiçe sayıp bu ülkenin güvenliği için gidip orada ölüyor ve şehit sayılmıyor. Ailesi 'benim oğlumun onurunu iade edin, benim oğlum şehit edildi' diyor. Bayrağa sarılmadan tabutla geldi, şehit bile sayılmadı. Şüpheli bir ölüm olduğunu düşünüyorum. Nöbet esnasında kendi silahı yerine başka bir silahtan çıkan kurşunla ölüyor. Çocuk solak, kalbinden kendini vuramaz. Psikolojisi yerinde olmasa neden başkasının silahıyla intihar etsin?"

Gelen bilginin intihar yönünde olduğunu fakat Caner S.'nin psikolojik açıdan hiçbir sıkıntısının olmadığını söyleyen Romanlar Derneği Başkanı Orhan Tangel de, Cumhuriyet'e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

'DEVLET YETKİLİLERİNİN BU OLAYI ARAŞTIRIP BİLGİ VERMESİNİ TALEP EDİYORUZ'
"Çocuk askere gönüllü gidiyor. Askerliğinin bitmesine 40 gün kala normal silahla hayatına son verildi. Resmi kaynaklar 'intihar' diyor. Askeri birlikten gelen bilgi intihar ettiği yönünde. Psikolojik açıdan hiçbir sıkıntısı yoktu, mahalledeki  arkadaşlarının da bu yönde açıklaması vardı. Bu çocuğun herhangi bir sorunu yoktu. 'Askerden döndüğümde sevdiğim kızı aileme isteteceğim' diyor. Komutanın silahını alıp kendini vurduğu söyleniyor. Bir insan silahı kalbine doğrultup vurmaz. Defin işlemleri yapılırken kalbinin olduğu bölge bantlanmıştı. Alınan duyumlar Caner'in intihar etmediği yönünde. Askerdeyken bölük komutanı Caner'i 'seni vuracağım, öldürüp burada gömeceğim, sana bu onuru yaşatmayacağım' diye tehdit ediyormuş. Bugün yapılan eylemin temel amacı bilgi edinmek. Bir haftadır devlet yetkililerinin bu olayı araştırıp bilgi vermesini istiyoruz. Fakat herhangi bir yetkili bu olaya dahil olup ilgi göstermedi."

HAKARET EDİLDİ İDDİASI
Tangel ayrıca yaptığı açıklamada, “Kırklareli’den Caner kardeşimiz Şırnak’ta askerlik görevini yapıyordu. Caner kardeşimiz gönüllü olarak sınır harekatına katılmak istiyor fakat oradaki bölük komutanı bu arkadaşımıza roman olduğundan dolayı “şopar öyle yap, şopar böyle yap” şeklinde hakaret ediyor. Caner kardeşimizin “Bana şopar demeyin” ve “bu roman kelimesiyle önüme çıkmayın” diyor fakat bölük komutanı da bu arkadaşımızın okuma yazması olmadığından dolayı bu arkadaşı rencide etmek için elinden geleni yapıyor. 'Git evine bunu ezberle' diyor. 'Komutanım ben bunu nasıl ezberleyeyim benim okuma yazmam yok' diyor. Komutanının üzerine gitmesi nedeniyle Caner kardeşimiz ailesini arayarak 'Bu komutan benim üzerime çok geliyor ne yapacağımı bilemiyorum’ diyor. Ailesi de muhtara gidiyor ve muhtar da bölük komutanını arıyor. Komutan da 'O bizim askerimiz aramızda bir sorun yok' diyor” ifadelerini kullandı.

MSB'DEN AÇIKLAMA
Milli Savunma Bakanlığı'nca, "Piyade Er Caner Sarmaşık’ın 29 Nisan 2021 tarihinde nöbette iken intihar ettiği tespit edilmiştir" açıklaması yapıldı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 1'inci Komando Tugayı Komutanlığı’nda görev yapan Piyade Er Caner Sarmaşık'ın ölümünün intihar değil, şüpheli bir ölüm olduğu yönünde basında haberler yer aldığı belirtildi. Açıklamada, "İlk bilgiler kapsamında Piyade Er Caner Sarmaşık’ın 29 Nisan 2021 tarihinde nöbette iken intihar ettiği tespit edilmiştir. Her olayda olduğu gibi olayla ilgili adli ve idari tahkikat başlatılmıştır. Tahkikat sonuçlanınca kamuoyu ile paylaşılacaktır" denildi.

 
İzmir'de derneğe kumar baskını: 12 kişiye 37 bin 800 lira ceza!
 
Midibüs takla attı: Ölü ve yaralılar var
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
KSKLİ 4 Mayıs 2021 Salı 13:58

Roman kardeşlerim bu ülkenin en talihsiz en az ilgi gören insanları. Allah rahmet eylesin suçlular en ağır şekilde cezalandırılsın.

Yorumu oyla      6      3  
münire 4 Mayıs 2021 Salı 12:01

Hainler her olayı kullanıyorlar. Etnik ve mezhepler üzerinden bölücülük kışkırtılıyor. Münferit bir olay kullanılarak ordu düşmanlığı yapılırken toplum ayrıştırılmaya çalışılıyor.Bu olay doğruysa,roman olduğu için değilde insan olduğu için üzerine gidilmelidir. Yüz yıllardır birlikte yaşadığımız, kader birliği yaptığımız insanlar kışkırtılmamalı. Bu gibi olayları siyasi ranta çevirenlere fırsat verilmemeli. Bu fırsatçılar, olayın tarafı olarak gösterilmeye çalışan komutan tavrından daha tehlikeli olduğu unutulmamalıdır.

Yorumu oyla      9      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de derneğe kumar baskını: 12 kişiye 37 bin 800 lira ceza!
İzmir'in Buca ilçesinde, kumar oynandığı belirlenen bir derneğe yapılan ...
Fırının bacasında çıkan yangın 3 evi küle çevirdi!
İzmir'in Konak ilçesinde, bir fırının bacasından çıkan yangın 2'si metruk ...
Parkta tanıştığı kişiyi öldürüp, itiraf etti!
Fatih'te evine gittiği kişinin ellerini bağlayıp boğarak öldüren 19 yaşındaki ...
 
Camide örgütlü provokasyon girişimine gazlı müdahale
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM),Gaziantep'teki bir camide yaşanan olayın ...
Bayram sonrası sırayla açılış: Öncelik okullarda
17 günlük tam kapanma uygulamasının ardından önce okulların açılıp sınavların ...
İçişleri’nden market genelgesi
İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ilin valiliğine gönderilen genelgeye ...
 
Polisin durdurduğu araçtan silah ve uyuşturucu çıktı
İzmir'in Ödemiş ilçesinde polis ekiplerinin durdurduğu araçta yaptığı ...
Polisten kaçerken tırmandığı kayalıkta mahsur kaldı
Yaklaşık 100 metre yükseklikte kurtarılmayı bekleyen kişi, ekiplerce halatla kayalıktan indirildi.
Son 24 saatte 347 can kaybı, 24 bin 733 yeni vaka!
Türkiye'de 24 bin 733 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı, 347 kişi hayatını kaybetti
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva