HABERLER>DÜNYADAN
29 Ağustos 2017 Salı - 08:20

Arakan'da katliam! 3 günde 3 bin ölü!

Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar’ın Arakan bölgesinde yaşayan Müslümanlara yönelik devlet güçleri ve aşırılıkçı Budistlerin saldırıları son birkaç gündür arttı. Şiddetten kaçan binlerce Müslüman, komşu Bangladeş sınırına dayandı. Myanmar’ın Nobel’li lideri Aung San Suu Kyi ise Müslüman azınlığı suçladı

Arakan da katliam! 3 günde 3 bin ölü!

Birleşmiş Milletler’in “dünyanın en çok eziyet gören etnik gruplarından biri” diye tanımladığı Myanmar’ın Arakan eyaletinde yaşayan Müslümanlar, cuma gününden bu yana Myanmar ordusu ve Budist çetelerin ağır saldırılarına ve katliamlarına uğramaya başladı. Son saldırı dalgası, Myanmar hükümetinin, Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu adlı İslamcı grubun karakollara ve askeri tesislere yönelik eylemlerini gerekçe göstermesiyle başladı. Cuma günü bu grubun, Myanmar-Bangladeş sınırındaki bir askeri üsse düzenlediği saldırının ardından çatışmalar arttı. 30 polis karakolunun da saldırıya uğradığı haberleri geldi. Militanların sopa, bıçak ve el yapımı bombalar kullandığı ifade edildi. Myanmarlı yetkililer, çatışmalarda can kaybının 100’ü geçtiğini, 80 militanının ve 12 güvenlik gücünün öldüğünü bildirdi. Geri kalan can kaybının sivil olduğu düşünülüyor.

DEHŞET VERİCİ
Ancak Avrupa Rohingya Konseyi (ERC) Sözcüsü Dr. Anita Schug, haber almanın zor olduğu ülkede Myanmar ordusunun 2 bin ila 3 bin Arakanlı Müslüman’ın öldüğü bir katliam yaptığını öne sürdü. Myanmar yönetimi, çatışmalar üzerine Müslüman olmayan sivil halkı Arakan’daki çatışma yerlerinden tahliye etmeye başlamıştı. Myanmar hükümeti, Müslüman azınlık için bir tahliye planı uygulamıyor. Müslümanlar, hükümet güçlerinin ve Budist çetelerin saldırıları nedeniyle evlerini terk edip Bangladeş’e doğru yola düştü.

NOBEL’Lİ LİDERDEN SUÇLAMA
BM Mülteciler Yüksek Temsilciliği, 3 bin kişinin Myanmar’dan Bangladeş’e geçtiğini aktardı. Ancak önceki gün Bangladeş sınır muhafızları, sığınmacıları geri çevirmeye başladı. Myanmar’ın Nobel Barış ödüllü lideri Aung San Suu Kyi Müslüman grupları suçladı. Suu Kyi, “Teröristler, cephe hattında çocukları kullanarak güvenlik güçleriyle savaşıyor, etnik azınlığın köylerini yakıyor. Aşırılıkçı teröristlerle ilgisi olmayan sivillerin endişe etmesine gerek yok” dedi.

ERDOĞAN: DÜNYA KÖR  VE SAĞIR
Arakan’da yaşanan vahşete dünyadan tepki yağıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün katıldığı canlı yayında, “Maalesef dünya Myanmar’a, diyebilirim ki kör ve sağır. Bu son Bangladeş olayı ise çok daha acınası bir olay. Tabii bu konuyla ilgili biz bunu ağır, şiddetli bir şekilde kınıyoruz. Yine onun takibini de ilgili uluslararası kurumlar vasıtasıyla başta BM olmak üzere dile getireceğiz” dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı da Müslümanlara yönelik saldırıları sert bir dille kınadı. Açıklamada, Myanmar hükümetine Arakanlı Müslümanların yaşadığı bölgede bir an önce barışın sağlanması çağrısı yapıldı.

BİLGİ NOTU
Myanmar askeri cuntayla yönetilirken 1982’de çıkarılan bir yasayla Arakanlı Müslümanlara vatandaşlık verilmesi için atalarının 1823’den önce bu ülkede yaşadığını ispatlamaları şartı getirildi. Bu nedenle nesillerdir Arakan’da yaşayan Müslümanlara vatandaşlık verilmiyor. 53 milyon nüfuslu ülkede yaşayan 1.1 milyon Müslüman’ın  birçok hakkı kısıtlanmış durumda. 2012’deki şiddet olaylarından sonra 120 bin Arakanlı Bangladeş ve diğer bölge ülkelerine sığındı. Bangladeş’teki Arakanlı göçmen sayısı 400 bin. (Hürriyet)

 
Bahçeli o ismin istifasını istedi!
 
CHP İzmir’de kongre mesaisi: Kemalpaşa’da son durum ne?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
O ülke alarma geçti... Tanımlanamayan füze!
Güney Kore Ordusu, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne yerel saatle 05:57'de ...
Komşuda belediye başkanına bıçaklı saldırı
Yunanistan'ın Eleusina Belediye Başkanı bıçaklı saldırıda yaralandı.
Barzani'den referandum sansürü
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) 25 Eylül'de yapılması planlanan ...
 
Bu acıya yürek dayanmaz... İzmir'deki Alperen gibi...
ABD’de bir şirkette üst düzey araştırmacı alarak çalışan Karen Osorio-Martinez ...
ABD'den Kuzey Kore'ye yanıt: Barışçıl tavrımız sürecek!
Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Kuzey Kore tarafından yapılan yeni füze ...
Alplerde facia... 5 dağcı hayatını kaybetti
Avusturya'nın Salzburg ve Tirol kentleri sınırındaki Zillertal Alpleri'nde ...
 
Terörle böyle mücadele edecek!
Rusya’nın Kafkaslar bölgesinde yer alan Çeçenistan’ın lideri.Ramazan Kadirov, ...
Irak güçleri Telafer'i tamamen geri aldı
Türkmen kenti Telafer'de Irak güçlerinin, terör örgütü DEAŞ'la mücadelede ...
IKBY'den Köln'de ‘bağımsızlık referandumu' festivali
Irak’ta Eylül ayında yapılması planlanan bağımsızlık referandumunu destekleyen ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva