HABERLER>OTOMOBİL
25 Ağustos 2020 Salı - 17:15

Araç satışından en fazla 3 gün önce ekspertiz şartı!

TÜV SÜD D-Expert Genel Müdür Yardımcısı Ozan Ayözger, "İkinci el araç satışı yapan işletmeler, satış tarihten önce üç gün içinde ekspertiz raporu almak zorunda olacak" dedi.

Araç satışından en fazla 3 gün önce ekspertiz şartı!

TÜV SÜD D-Expert Genel Müdür Yardımcısı Ozan Ayözger, ikinci el araç satışı yapan işletmelerin, satış tarihinden önce üç gün içinde ekspertiz raporu almasının zorunlu olacağını belirterek, "Ekspertiz raporu ücreti, satış işleminin alıcıdan kaynaklanan bir nedenle gerçekleşmemesi durumunda alıcı, diğer hallerde satıcı işletme tarafından ödenecek" dedi.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan 2. el motorlu kara taşıtları ticaretine ilişkin yönetmelik 15 Ağustos’ta yürürlüğe girdi.

Yeni yönetmeliğe göre kullanılmış otomobil alım satımı yapan kişiler 31 Ağustos tarihine kadar yetki belgesi almak zorunda.

Yeni düzenlemeyle birlikte araç alım satımının önemli bir halkası olan "oto ekspertiz" konusunda da adımlar atıldı.

Ayözger, sektörün kurumsallaşması yolunda uzun zamandır atılan adımlarda sona gelindiğini belirterek, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapan işletmelerin, 31 Ağustos tarihine kadar yetki belgesi almaları gerektiğini anımsattı. 

"Raporun en az beş yıl süre ile saklanması da zorunlu olacak"
Yeni düzenlemeyle değişecek konulara değinen Ayözger, "Yetki belgesi olmayan firmalar bir yıl içinde en fazla 3 adet ikinci el araç satışı yapabilecek. İkinci el araç satışı yapan işletmeler, satış tarihten önce üç gün içinde ekspertiz raporu almak zorunda olacak.

Ekspertiz raporu ücreti, satış işleminin alıcıdan kaynaklanan bir nedenle gerçekleşmemesi durumunda alıcı, diğer hallerde satıcı işletme tarafından ödenecek. Model yılına göre sekiz yaşın veya yüz altmış bin kilometrenin üzerindeki taşıtlar için ekspertiz raporu alınması zorunlu olmayacak" ifadelerini kullandı.

Yönetmelikte en önemli detaylardan birinin ise araç alım satımları sonrası gizlenen kusurlara ilişkin yapılan ekspertiz zorunluluğuna yönelik olduğuna belirten Ayözger, "Raporun, satıcı ile ekspertiz işletmesi tarafından en az beş yıl süre ile saklanması da zorunlu olacak" dedi.

"SATIŞ TARİHİNDEN İTİBAREN ÜÇ AY VEYA 5 BİN KM GARANTİ"

Garanti kapsamına giren hususlarla ilgili açıklamada da bulunan Ayözger, "Ticareti yapılan ikinci el otomobil, satış tarihinden itibaren üç ay veya beş bin kilometre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmenin garantisi altında olacak. İşletme, garanti kapsamına giren hususları sigorta yaptırmak suretiyle karşılayabilecek." ifadelerini kullandı.

Ayözger garanti kapsamı dışında yer alan hususlarla ilgili ise "Ekspertiz raporunda belirtilen arıza ve hasarı bildiği halde mevcut aracı alan kişiler bu garanti sisteminden faydalanamayacak. Bununla birlikte satış sırasında alıcı tarafından bilindiği işletme tarafından belgelendirilen arıza ve hasarlarda garanti kapsamında bulunmayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Ekspertiz merkezlerinin son düzenlemeye birlikte otomotiv sektörünün tamamlayıcı unsuru olmaya devam edeceğini belirten Ayözger, hem alıcı hem de satıcıların güven altına alınması için yeni düzenlemenin titizlikle denetlemesi gerektiğini söyledi. 

"KURUMSAL FİRMALAR SÜREÇTEN GÜÇLENEREK ÇIKACAK"

Sürecin ilerleyen dönemlerine yönelik öngörüsünü de paylaşan Ayözger, şunları kaydetti:

“TÜİK’in açıkladığı verilere göre, 2020 yılının Ocak-Haziran aylarında 3,9 milyon adet ikinci el araç satıldı. İkinci el araç pazarı 2019'un aynı dönemine göre yüzde 21,6 arttı. 2019'un son altı ayında 4,5 milyon adet ikinci el otomobil ve hafif ticari araç satışı gerçekleşti. Düzenlemenin hayata geçirilmesiyle birlikte ikinci el araç ticaretinde de ciddi bir artış yaşanacağını öngörüyoruz.

Yönetmelik sayesinde sektörde kurumsallıkla ilerleyen firmaların avantajlı olacağını söyleyebilirim. Hizmet kalitesini tescilleyerek, güven sağlayanların güçlenerek yollarına devam edeceklerini düşünüyorum.”

TÜV SÜD D-Expert Genel Müdür Yardımcısı Ozan Ayözger, araç alım satımlarında yürürlüğe giren güvenli ödeme sistemleriyle para transferinin güvenilir bir şekilde gerçekleştirileceğini de sözlerine ekledi.(AA)

 
İki başkandan Ankara'ya çıkarma: Lider'e İzmir daveti!
 
Genel Başkan Yardımcısı Torun’dan 'kartvizit' çıkışı: Kendisini uyardık!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İkinci el otoda 1 Eylül hazırlığı
Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, ...
Otomobil üretimi geçen yıla göre yüzde 27 azaldı
Yılın ilk 7 ayında toplam araç üretimi bir önceki yılın aynı dönemine ...
İzmir taksilerinde temassız ödeme dönemi
Esnaf-kamu işbirliğiyle hayata geçirilen “ENTAKSİ İZMİR”in entegre edilmediği ...
 
Başkan Anık: Kimse bizi fazla ücret almakla itham edemez
İzmir'de, bir grup taksici taksimetre ayarı için alınan 490 TL ile 1980 ...
İkinci el arabada fiyat artışına yasal fren!
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ikinci el motorlu kara taşıtlarının ...
İkinci el araç satışında yeni düzenleme
Ticaret Bakanlığınca yapılan yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. ...
 
Başkan Batur, esnafı yalnız bırakmadı
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, taksimetre ayarı yaptıran taksicileri ...
TOGG'dan yerli aracın fiyatıyla ilgili açıklama
Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) seri üretime geçilecek elektrikli ...
Araç muayene süreleri uzatıldı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Covid-19 tedbirleri kapsamında araç muayene ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva