HABERLER>GÜNCEL
24 Eylül 2019 Salı - 15:02

Antik Efes'te tarihi Rus ayini

İzmir Rus Dil ve Kültür Derneği, Rus Ortodoks Kilisesi ve Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliği ile Efes Antik Kenti'ndeki Meryem Ana Kilisesi'nde ayin düzenledi. Anma günü kabul edilen 22 Eylül'de yapılan ayine 100'ü aşkın Rus katıldı. Yaklaşık 1000 yıl önce aynı yerde yapıldığına inanılan ve bir daha gerçekleşemeyen kutsal ayini, Türkiye'deki Rus vatandaşlarının dini ihtiyaçlarının karşılanması ve organizasyonlarının gerçekleştirilmesinden sorumlu Peder Georgiy Sergeev Yury gerçekleştirdi.

Antik Efes te tarihi Rus ayini

Ayin sonrası Peder Georgiy Sergeyev, ayin alanında bulunan kiliseden, MS 431 yılında düzenlenen 1. Efes Konsili'nden ve onun tarihinden bahsetti, konsil toplantılarında kabul edilen dini öğretilerin önemini vurguladı. Peder Sergeyev, bu geziyi organize etmekte yardımcı olan Soljenitsin Rus Dil ve Kültür Derneği, Dernek Başkanı Andrey Ponomarev ve Puşkin Milletlerarası Rus Okulu Kurucusu Natalia Kuznetsova-Karaman'a desteklerinden dolayı teşekkürlerini ifade etti. Merkezi İzmir'de olan Rus Dil ve Kültür Derneği'nin Başkanı Andrey Ponomarev, buluşmayı Moskova Patrik Kilisesi ve Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirdiklerini söyleyip, "Böylesine büyük bir organizasyonu Türkiye'de ilk kez gerçekleştirdik" dedi.

'SADECE İZMİR'DE YERLEŞİK OLAN RUSÇA KONUŞANLARIN SAYISI 10 BİNİ AŞIYOR'
Ponomarev, "Artık düzenli bir şekilde yılda 4 kez bu ayinleri gerçekleştireceğiz. Ancak bizim ciddi anlamda ibadet yapacak yerimiz yok. Sadece İstanbul'daki konsolosluk hariç hiç Rus Ortodoks kilisemiz yok. Daha önceleri Rum kiliselerine gidiyorduk. Ancak Ukrayna ile Rusya arasındaki gerginlik sonrası buraya da gidemiyoruz" dedi. Türkiye'deki Rus sayısının gittikçe arttığına dikkat çeken Ponomarev, "Bu ülkeyi ve insanlarını çok seviyoruz. Harika arkadaşlıklar, dostluklar kurduk. Türkiye ve Rusya ilişkileri her geçen gün daha da gelişiyor, sağlamlaşıyor. Sadece İzmir'de yerleşik olan Rusça konuşanların sayısı 10 bini aşıyor. Ama sayılarımızın büyük olmasına rağmen kilisemiz yok" diye konuştu.

İzmir Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'nden destek beklediklerini belirten Ponomarev, "Türkiye'de birçok boş kilise var. Yüksek Rus nüfusuna sahip olmamıza rağmen bizim kilisemiz yok. Rus Dili ve Kültür Derneği olarak bu sorunu çözmek için Büyükşehir Belediyesi'ne başvurduk. Vali Erol Ayyıldız bizim bu problemimizle yakından ilgilendi. Umarız ki Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de sorunlarımıza duyarsız kalmayacak" dedi. Ponomarev, sorunlarının çözülmesi durumunda Rus turistlerin İzmir'e daha çok ilgi göstereceklerinin altını çizip, "Rusya'da yaşayan Müslümanlar için camiler yapılıyor. Bunun gibi en azından en büyük şehirlerde Ortodoks kiliseleri açılabilir. Ayrıca mezarlıklarımız yok. Vefat eden yurttaşlarımızı Rusya'ya gönderiyoruz. Ama biz Türkiye'de yaşıyoruz. Çocuklarımız burada doğuyor. Mezarlarımızın da burada olması bizleri mutlu eder" ifadelerini kullandı. Rus Ortodoks Kilisesi ile Fener Rum Patrikhanesi'nin diplomatik ilişkileri, Rusya-Ukrayna krizi sonrası yaşanan gelişmelerle kesilmişti.

 
Milletvekili Bakan tarif etmişti: Uzlaşı adayı o isim mi?
 
Tire'de dededen toruna dokuma dersleri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hızla ilerliyor: İzmir’de sağanak alarmı!
İzmir akşam saatlerinden itibaren gök gürültülü sağanak yağışın etkisi ...
Polis sınavıyla ilgili 40 gözaltı kararı
FETÖ'nün 2011'deki Polislikten Komiser Yardımcılığına Geçiş Sınavı sorularını ...
Engelli kadın bıçaklanarak öldürüldü
Antalya'da bedensel engelli bir kadın evinde öldürülmüş halde bulundu. ...
 
AVM'de tarihi eser satmaya çalışırken yakalandılar
İzmir'in Torbalı ilçesindeki bir alışveriş merkezinin otoparkında, geç ...
'Sanat Güneşi' vefatının 23. yılında unutulmadı
Türk sanat müziğinin usta ismi Zeki Müren, vefatının 23'üncü yıl dönümünde ...
Kemalpaşa'daki ithal atığa rekor ceza!
Avrupa'dan geri dönüşüm için getirilen plastik atıkların İzmir Kemalpaşa'ya ...
 
Şule Çet davasında yeni gelişme
Şule Çet'in ölümüyle ilgili davada olay yerinde yapılan keşif sonrası ...
İzmir'in asayiş raporu: 1 ayda 284 kişi!
İzmir’de, polis ekiplerince huzur ve güvenliğin sağlanması için yapılan ...
İğrenç olay! Oturduğu apartmanın otoparkında cinsel saldırıya uğradı
Konya'da 2 çocuk annesi N.Ş.'nin (43),  oturduğu sitenin otoparkında kendisine tacizde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva