HABERLER>GÜNCEL
4 Ekim 2017 Çarşamba - 09:34

Anneler günü faciası için kritik rapor: Kazanın sorumlusu...

Muğla'daki feci kazanın ardından teknik ve trafik bilirkişiler tarafından hazırlanan raporda, olayın tek sorumlusunun ve asli kusurlu kişinin, araca fren sistemini güçlendirmek için uygun olmayan ek hava takviyeli  fren sistemi  takan araç sahibi Bülent Çetindağ olduğu belirtildi.

Anneler günü faciası için kritik rapor: Kazanın sorumlusu...

Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde geçtiğimiz 14 Mayıs’ta  Anneler Günün de meydana gelen ve 24 kişinin öldüğü  10 kişinin de yaralandığı  trafik kazasıyla ilgili trafik ve teknik bilirkişi raporlarında, olayın tek sorumlusunun ve asli kusurlu kişinin, araca  fren sistemini güçlendirmek için ek hava takviyeli  fren sistemi  takan araç sahibi Bülent Çetindağ olduğu belirtildi. Bilir kişiler  40 sayfadan oluşan  raporlarını olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı’na teslim ettikleri öğrenildi.

Olaya neden olan kaza, geçtiğimiz 14 Mayıs’ta  12.30 sıralarında, Muğla- Marmaris karayolunun Sakar Geçidi rampasında meydana geldi. İzmir Buca İlçesi  Anneler Günü kapsamında düzenlenen günübirlik Marmaris gezisi için yola çıkan, kadınlar ve çocukların da bulunduğu grubu taşıyan, şoför Armağan Serttaş yönetimindeki 03 FR 747 plakalı tur midibüsünün iddiaya göre freni boşaldı. Keskin virajların bulunduğu rampada sürücünün kontrolünü yitirdiği midibüs hızla yol almaya başladı. Yolcuların çığlıkları arasında, virajda yaklaşık 30 metreden alt yola uçan midibüs, 35 AL 1645 plakalı otomobilin üzerine düştü. Midibüsten fırlayıp etrafa saçılan ve araç içinde sıkışan 24 kişi yaşamını yitirirken, 10 kişi ise  yaralı olarak hastanelere kaldırılıp tedavi altına alındı.

Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı olayla ilgili rapor hazırlamaları için  iki ayrı  trafik ve teknik bilirkişisi oluşturdu.  Trafik Bilirkişileri Komiser yardımcısı Can Kurt, polis memurları Ergün Peker ve Şahin Çavuş ile  teknik bilirkişiler  Ege Üniversitesi  Ege MYO. Otomotiv Prg. Öğretim üyesi  Yardımcı ı Doç. Dr.  Bülent Demir, Ege Üniversitesi  Ege MYO. Otomotiv Prg. Öğr. Elemanı  Recep Erken , ISUZU Mekanik Teknik uzmanları  Mustafa Ünal ve  Yusuf Kenan Kurt  hazırladıkları raporları savcıya teslim etti.

MİDİBÜS 21 KİŞİLİK
Trafik ve teknik bilirkişileri raporlarında kazanın oluşuna neden olan  sebep konusunda  ortak noktada buluştukları dikkat çekti.  Trafik Bilirkişileri Komiser yardımcısı Can Kurt, polis memurları Ergün Peker ve Şahin Çavuş raporlarında şunları belirtti;

“03 FR 747 plakalı araç 03.10.2002 trafiğe çıkmıştır. 2003 model araç  yaklaşık 14 yaşında ,20 yolcu+ sürücü koltukludur.11.10 2013 tarihi itibariyle  Bülent Çetindağ adına  kayıtlı olduğu tespit edilmiştir. Şoför olay günü  yönetimindeki araçla  kazanın olduğu bölgenin 18 kilometrene geldiğinde,direksiyon hakimiyetini kaybederek, önce bölünmüş yolun sol arasındaki bariyerlere,sonra da yolun sol  tarafındaki  beton bariyerleri aşarak alt yola düşmesi sonucu  ölümlü ,yaralamalı ve maddi hasarlı trafik kazası meydana  gelmiştir “dedi.

Araç içerisinde sağ  kurtulan tanıkların  “Aracın frenlerinin patladığı ve tutmadığı “ yönünde  ifade verdiklerini de belirten trafik bilirkişileri, teknik inceleme sonucunda ise  trafik kazasının sebebinin aracın fren hidroliğinin boşalması  sonucu  fren sisteminin  devre dışı kalması  ve frenlerinin  tutmaması olduğunun tespit edildiğini belirtti. Araç üzerindeki inceleme neticesinde  aracın fren sisteminin devre dışı kalması temel iki nedeni olduğu anlaşılmıştır .

“KAZANIN OLUŞU İKİ NEDENDEN”
Kazanın oluş nedenin iki nedenden meydana geldiğini de belirten bilirkişiler, “ Birinci neden;  Sağ arka tekerlekte bulunan fren teker silindiri  o-ringinin  (lastik sızdırmazlık contasının ) yırtılması  sebebi ile sağ arka  tekerlekten fren hidroliğinin tamamen  boşalması. İkinci neden :  Aracın fren sisteminin orijinal  yapısına müdahale  edilerek ,fren sistemini güçlendirmek  ve kolaylaştırmak amacıyla  uygun olmayan hava  tankları, ek hava takviyeli ‘Servo fren’ sistemi takılmasıdır.  Bu işlemler aracın orijinal fren sistemini bozmuştur. Orijinal fren sisteminde ön ve arka tekerler için  iki ayrı  ve birbirinden bağımsız hidrolik çıkış mevcuttur.Makine Mühendisleri Odası  ve Türk Standartları Enstitüsünden  (TSE) gerekli yasal ve  izinler alınmadan  yapılan bu sistemde ‘Ana marka pompası ‘ çıkışlı ek bir bağlantı ile  direk bu harici takılan hava tankına verilmiştir. Bu tanktan alınan çıkışın ön ve arka  tekerlekte ( bir hatta kaçak oluşu, diğer hat etkilenmesin  diye iki ayrı  hatta  verilmesi gerekirken)  sadece bir hat üzerinden  verildiği görülmüştür. Aracın dört tekerleğinden, sağ arka teker fren hattından fren  hidroliği kaçağı olması nedeni ile  tüm sağ tekerin hidroliğinin boşaldığı  ve hidrolik kalmadığı için aracın hiçbir teker frenin  tutmadığı anlaşılmıştır. Aracın sahibi Bülent Çetindağ, aracın  orijinal fren sistemini standart dışı  fren sistemi ile değiştirdiğinden, ‘Asli kusurludur’ . Şoför Armağan Sertbaş,  kazada tüm kurallara uyarak,bütün tedbirleri  aldığı,gerekli uyarıları yaptığı,aracı durdurmak için çaba harcadığı, ancak aracın frenleri patladığından kazayı etki eden araç aksamları fren patlaması kusurundan kazanın meydana gelmesi sebebiyle bu kazanın  oluşumunda ‘Kusur  izafe edilemeyeceği ‘ kanaatine  varılmıştır. Meydana gelen kaza ile ilgili olarak 35 AL 1645  plakalı araç  sürücüsü  Cemil Bahşi  ve 03  FR 747 plakalı  otobüs içerisinde yolcu olarak bulunan maktül  ve müştekilerin , yolun yapım,bakım ve onarımından sorumlu  Karayolları Genel Müdürlüğünün kazanın oluşumunda , Karayolları Trafik  Kanununu ihlal eden bir davranışlarının olmadığından dolayı  kusur izafe edilemeyeceği kanaatine  varılmıştır.Bu nedenlerden dolayı maktül sürücü Armağan Sertbaş, müşteki sürücü Cemil Bahşi ve araçta ölen ve yaralanan kişilerin kusuru bulunmamaktadır “dedi.

“TEKNİK BİLİRKİŞİLERDE AYNI YÖNDE RAPOR VERDİ “
Teknik bilirkişiler  Ege Üniversitesi  Ege MYO. Otomotiv Prg. Öğretim üyesi  Yardımcı ı Doç. Dr.  Bülent Demir, Ege Üniversitesi  Ege MYO. Otomotiv Prg. Öğr. Elemanı  Recep Erken , ISUZU Mekanik Teknik uzmanları  Mustafa Ünal ve  Yusuf Kenan Kurt  ta hazırladıkları iki sayfadan oluşan raporlarında , “ Kaza anında aracı kullanan araç sürücüsünün,  aracın sürekli kullanan br sürü olmadığı,raporumuzun teknik açıklamalar kısmında detaylı olarak belirtildiği  üzere kaza  esnasında sürücünün el  frenini de kullandığı ancak yolun eğiminin yüksek olması  nedeniyle el  freni sisteminin  de aracı durduramadığı,sürücünün kazada fren patladıktan sonraki eylemlerinde ve frenin patlaması ihtimali  olmadığı kanaatine varılmıştır. Bu tespitlerimiz neticesinde, sonuç olarak meydana gelen  kazada ‘Araç malikinin asli kusurlu olduğu’  hususundaki görüş,tespit ve kanaatlerimizi  içerin raporumuzu, hukuki  değerlendirilmesi ve  nihai  kararı  savcılığınıza ait olmak üzere  saygılarımızla arz ederiz “ dedi.

Her iki raporun olayı soruşturan Muğla Cumhuriyet Savcısına teslim edilmesinin ardından, savcılığın kısa sürede olayla ilgili kusurlu bulunan kişiler hakkında dava açması bekleniyor. (Bahri Karataş)

 
Kara Sevda'nın büyük başarısı
 
Hakkari'de patlama! 4 şehit, 4 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de sokak ortasında korkunç cinayet!
Karşıyaka ilçesinde bir gece kulübünün önünde yaşanan bıçaklı kavgada ...
Emrah Serbes'in karıştığı kazada yaralanan anne hayatını kaybetti!
Yazar Emrah Serbes'in 22 Eylül'de İzmir'de arkadan çarptığı araçta yaralanan ...
Fransa'da 3 Türk'ün öldüğü yangında itiraf
Fransa'nın Mulhouse kentinde önceki gece meydana gelen yangınla ilgili ...
 
Danıştay'dan Manisa'daki 2 milyon ağaçla ilgili flaş karar!
Danıştay 8. Dairesi, Manisa'nın Turgutlu İlçesi'ndeki Çaldağı'nda işletilmek ...
Bin 500 hakim ve savcı adayı alınacak
Adalet Bakanlığınca adli yargıda görevlendirilmek üzere bin 500 hakim ve savcı adayı alınacak.
İzmir Adliyesi'nde yeni dönem: Güvenlik onlardan sorulacak
İzmir Adliyesi’nde geçtiğimiz 5 Ocak’ta düzenlenen terör saldırısının ...
 
İzmir'de annelerini vahşice öldürmüşlerdi: İşte aldıkları ceza!
İzmir'in Aliağa ilçesinde, anneleri Gülseren Süngü'yü elektroşok cihazıyla ...
Kınık'ta motorsiklet operasyonu
İzmir'in Kınık ilçesinde, polisin yaptığı denetimlerde plakasız toplam ...
3 lira için az kalsın canından oluyordu!
Kocaeli'nin Gölcük İlçesi’nde, 3 TL’lik park ücretini ödemeden ayrılan ...
 
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Alkışlayalım mı? Eleştirelim mi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva