HABERLER>GÜNCEL
24 Ağustos 2017 Perşembe - 08:30

Ankara'da ABD ile kritik zirve!

Ankara dün ABD Savunma Bakanı James Mattis’i ağırlarken en önemli konu Suriye’de Amerikan yönetiminin PYD/YPG’yle işbirliği oldu. Görüşmede ABD’nin PYD/YPG’ye verdiği ve Türk güvenlik güçlerinin terör örgütü PKK’da ele geçirdiği güdümlü tanksavar füzesi gibi silahlarla ilgili belgeler masadaydı.

Ankara da ABD ile kritik zirve!

Hürriyet'ten Uğur Ergan ve Erdoğan Çelikkan'ın haberine göre, ABD Savunma Bakanı James Mattis’in dün Ankara’ya yaptığı günübirlik ziyarette ana gündem Rakka’ya yönelik operasyonda ABD’nin terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG ile işbirliği oldu. 

Ankara, bu konudaki rahatsızlığını bir kez daha dile getirirken, ABD’nin PYD/YPG’ye verdiği, Türk güvenlik güçlerinin PKK’da ele geçirdiği silahların dökümünü ortaya koydu. Mattis’e gösterilen belgelerden biri, 16 Ağustos’ta 48’inci Hudut Tugay Komutanlığı’nca Şırnak’ın Uludere ilçesindeki Biliç Tepe bölgesinde ele geçirilen iki AT-4 güdümlü tanksavar füzesine ilişkindi. Askeri kaynaklar, İsveç menşeili tanksavarların PYD/YPG güçlerine verildiğini ileri sürmüşlerdi. 

Genelkurmay Başkanlığı da füzelerin fotoğraflarını yayınlarken, seri numaralarını paylaşmamıştı. Mattis’e füzelerin seri numaralarının da verildiği öne sürüldü. Güvenlik birimleri, ABD’nin Türkiye’nin eline koz vermemek için, PYD/YPG’ye verdiği silahların büyük çoğunluğunun başka ülke menşeili olduğunu tespit etmişlerdi.



Mattis’in dün Ankara’daki ilk durağı Milli Savunma Bakanlığı oldu. Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, bir saatten fazla görüştüğü ABD’li mevkidaşını askeri törenle karşıladı. İki bakan daha sonra Erdoğan tarafından kabul edildi.

KÜRT KUŞAĞINA İZİN VERMEYİZ 
Mattis’in temaslarında Irak ve Suriye’deki gelişmeler önemli yer tuttu. Ankara, PYD/YPG güçlerinin özellikle Afrin bölgesinde Türkiye’nin toprak ve sınır güvenliğini tehdit eden hareketliliğinden duyduğu rahatsızlığı aktardı. Gerek görüldüğünde Afrin’e yönelik askeri harekâtın devreye sokulacağı vurgulanarak, “Güney sınırlarımızda Kürt kuşağı kurulmasına izin vermeyiz” mesajı iletildi. Irak’ta 25 Eylül’de yapılacağı belirtilen referandum da görüşüldü. Tarafların bu konuda fazla görüş ayrılığı bulunmadığı belirtildi. 

ÖZEL TEMSİLCİ MCGURK GELMEDİ
Mattis’in Türkiye öncesi Ürdün ve Irak’a yaptığı ziyaretlere ABD yönetiminin DEAŞ’la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk katılırken, dün Ankara’ya gelmemesi dikkat çekti. McGurk, Türkiye’yi Suriye sınırında El Kaide unsurlarına göz yummakla suçlamış, Dışişleri Bakanlığı bizzat McGurk’ü arayarak tepki göstermişti.

ERDOĞAN'DAN SİTEM
CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, ABD Savunma Bakanı James Mattis’e ABD’nin PYD/YPG’ye verdiği destekten Türkiye’nin duyduğu rahatsızlıkları dile getirdi. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre kabulde, DEAŞ ve PKK başta olmak üzere terör örgütleriyle ortak mücadele konusundaki kararlılığın yanı sıra Suriye ve Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması gerektiği vurgulandı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin referanduma gitmesinin yanlış olacağı belirtildi. 

DEAŞ’tan temizlenen yerlerde yönetimin yerel halka bırakılması gerektiğine dikkati çeken Erdoğan, Suriye’de çatışmasızlık bölgeleri oluşturmayı hedefleyen mekanizmanın önemine de değindi. 

 
Kim, ne kadar zam alacak?
 
İzmir'de şüpheli ölüm: Dükkanında ölü bulundu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karayılan'ı çıldırtmışlardı! Hepsi öldürüldü!
Dağlıca’da Mehmetçiğin cansız manken koyduğu mevzilere saldırıp gerçeği ...
İzmir'de havadan, karadan, denizden huzur operasyonu!
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde yapılan 'Huzur Türkiye' ...
Öyle bir şey ürettiler ki!
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ...
 
'Huzur Türkiye' uygulaması ile sıkı denetim
İzmir, Denizli, Manisa ve Uşak'ta emniyet ve jandarma birimlerinin katılımıyla ...
Korkunç tesadüf: 2 yılda 2'si de aynı şekilde can verdi
Rize'de apartmanın beşinci kattındaki evlerinin balkonundan düşen 2 yaşındaki ...
Suriye sınırında patlama, Türk mühendis öldü
Kilis’te, Suriye sınırında modüler duvar inşasında görevli mühendis 30 ...
 
239 bin öğrenci, borcunu ödeyemedi
Öğrenim kredisi kullanan 1 milyon 156 bin 832 öğrenciden 239 bin 97’sinin ...
FETÖ'nün ABD'de okul açma talebi reddedildi
FETÖ ABD'nin Tennessee eyaletinde ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde ...
Çok sayıda terörist öldürüldü!
Türk Hava Kuveetlerine ait savaş uçaklarının Irak'ın kuzeyi Hakurk bölgesine ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva