HABERLER>POLİTİKA
13 Ağustos 2013 Salı - 10:00

Anayasa’da ‘eşcinsel’ uzlaşı ve ‘türban’a yeşil ışık!

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, iktidar partisini itiraz ettiği “anayasada eşcinsellere güvence” maddesinde ara formülle anlaştı. Uzlaşma Komisyonu'nda 4 partinin vardığı uzlaşmayla devletin kadınların siyasi alandaki haklarını kullanmasını zorlaştıran engellerin kaldırılması için önlem alma yükümlülüğü getirildi. Söz konusu düzenleme 'türbanlı milletvekiline' yeşil ışık olarak yorumlandı.

Anayasa’da ‘eşcinsel’ uzlaşı ve ‘türban’a yeşil ışık!

ANKARA - Uzlaşma Yazım Komisyonu din “eşitlik” ve “çocuk hakları” maddelerini ele aldı. Yazım çalışmaları başladığından bu yana CHP ve BDP, gay, lezbiyen başta olmak üzere tüm LBGT vatandaşlara da ayrımcılık yapılmasının önüne geçilmesi için eşitlik maddesinde “cinsel yönelim” ifadesinin yer almasını istiyordu. AK Parti ise buna başından beri şiddetle karşı çıktı ve bu ifadenin maddenin gerekçesine bile yazılmasına izin vermedi.
 
ORTA YOL BULUNDU
Dün sürpriz bir uzlaşma sağlandı. CHP ile BDP, cinsel yönelim ifadesinin madde metninde yer almasından vazgeçti ve “gerekçede bunu yazalım” dedi. AK Parti de ısrarından vazgeçti ve cinsel yönelim ifadesinin gerekçede yer alması benimsendi. Komisyon metnine “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ile ilgili ayrımcılık yasağı gerekçede ifade edilecektir” notu düşürüldü.
 
TÜRBANLI VEKİLE YOL AÇILIYOR
Eşitlik maddesinde bir başka uzlaşma ise siyaset ve kamuda kadın kotası uygulanmasının yolunu açan fıkrasında sağlandı. Maddedeki, devletin kadınların siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel alanlardaki hak ve özgürlüklerini kullanmasının önündeki zorlaştırıcı engel ve her türlü ayrımcılığı ortadan kaldıracak tedbirler alacağına ilişkin hüküm, kamunun yanı sıra kadın milletvekillerine de türban serbestisi getireceği şeklinde yorumlanıyor. Komisyon, görüşülen başka maddelerde de bu yönde ön uzlaşma sağlamıştı.

Dün ele alınan eşitlik maddesi şöyle yazıldı: “Devlet, kadınların siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel alanlardaki hak ve özgürlüklerini kullanmasını ve bunlardan yararlanmasını zorlaştırıcı engelleri ve her türlü ayrımcılığı ortadan kaldırmaya yönelik tedbirleri alır. Kadınların, TBMM, siyasal partilerin genel merkez ve il örgütleri, üniversiteler ile sendika ve üst kuruluşların yönetim organları, il genel meclisi, il belediye meclisi ve büyükşehir belediye meclisi gibi seçimle gelinen görev ve mevkilerin yanı sıra, idare ve yargı organları ile mesleki konumlara erkeklerle eşit katılımını sağlamak amacıyla kota uygulaması da dahil olmak üzere özel önlemler alınır.”
 
ÇOCUKLAR DİLİNİ ÖĞRENSİN
Çocuk hakları maddesinde, çocukların kendi kültüründen yararlanması hükmüne AK Parti, CHP ve BDP sıcak baktı, MHP karşı çıktı. BDP, maddeye “Çocukların kendi dilini kullanma hakkı” ifadesinin de konulmasını istedi ancak bu destek görmedi. AK Parti ve CHP, bu tür konuların ve eğitim maddesinde ele alınabileceğini belirtti. Üzerinde uzlaşılan hükümlere göre çocukla ilgili her durumda çocuğun üstün yararı gözetilecek, çocukla ilgili kararların alınmasında çocuğun katılımı sağlanacak. Çocuğun tutuksuz yargılanması esas olacak. Tutukluluk veya hükümlülük hallerinde çocuk yetişkinlerden ayrı olarak ve yaşına uygun kurumlarda bulundurulacak. Maddeye göre, 18 yaşını doldurmayan herkes çocuk sayılacak.
 
ÇİZGİLERİNİZE KARIŞIYOR MUYUZ?
CHP’li Atilla Kart, AK Partililere “Komisyonu oyalamayın. Başkanlık sistemini çekecekseniz çekin” dedi. AK Partili Mehmet Ali Şahin, “Bu bizim vereceğimiz karar. İsteğimiz zaman çeker ya da çekmeyiz. Biz sizin kırmızı çizgilerinize karışıyor muyuz” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'ye hırsızlar dadandı: Kamer Genç'in evine de girdiler
Kemal Kılıçdaroğlu’nun Tunceli programına eşlik ettiği için Ankara dışında ...
AK Partili vekilden CHP'ye sert çıkış
AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, CHP Aydın Milletvekili Prof. ...
CHP’li Özel’den “linç çağrısına' suç duyurusu
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Galatasaray- Fenerbahçe maçından önce, ...
 
MİT'ten CHP'ye şok fişleme: Kimler var?
CHP yönetimi, 15 milletvekili ve yerel yöneticisi için hazırlanan fişleme ...
Sarıgül'den CHP'nin çağrısına yanıt: Katılacak mı?
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in 'artık karar vermeli' dediği ...
Erdoğan’ın sağlığıyla ilgili habere ‘marjinal’ yalanlama
Başbakanlık, bugün bir gazetede yer alan Başbakan Erdoğan'ın sağlığı ile ...
 
AKP'li adayın koruması CHP'li başkanı yumrukladı
Marmaris’te herkesin 'Hollandalı Ahmet' diye tanıdığı turizmci Ahmet Özkal'ın ...
Türeli’den Küçük Menderes'e bayram ziyareti
CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın ...
AK Partili Vekil’den çarpıcı ‘Gezi’ raporu: Başbakan…
AK Parti Milletvekili Prof. Dr. İdris Bal'ın yaptığı Avrasya Global Araştırmalar ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva