HABERLER>EKONOMİ
12 Ağustos 2013 Pazartesi - 08:41

Alkollü içki şişelerinde yeni dönem: 'dost' uyarısı

İçki ambalajları üzerine konulacak uyarı mesajları belirlendi. İçki ambalajları üzerinde artık 18 yaş, araba kullanımı ve hamilelere ilişkin işaretli uyarılar ile “Alkol dostunuz değildir” mesajı yer alacak.

Alkollü içki şişelerinde yeni dönem:  dost  uyarısı

ANKARA - Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK), Alkollü İçki Ambalajları Üzerine Konulacak Uyarı Mesajlarıyla İlgili Tebliği, dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Böylece uzun süredir tartışılan alkollü içkilerin üzerinde yer alacak uyarı mesajları da belirlemiş oldu. Piyasaya arzına izin verilen alkollü içkilerin tabanı hariç iç ve dış ambalajlarında, belirlenen 3 adet grafik uyarı mesajı ve bir adet yazılı uyarı mesajı birlikte kullanılacak. Uyarı mesajı taşımayan alkollü içkiler, iç piyasaya arz edilemeyecek ve satılamayacak. İçki ambalajları üzerinde artık 18 yaş, araba kullanımı ve hamilelere ilişkin işaretli uyarılar ile “Alkol dostunuz değildir” uyarı mesajı yer alacak.
 
UYARI KAPATILAMAYACAK
· Uyarı mesajları, herhangi bir şekilde saklanamayacak, kapatılamayacak veya kesilemeyecek.
· Bandrol, pul ve benzeri ilaveler üzerine yazılamayacak.
· Uyarılar, sabit ve silinemez olarak basılmayacak.
· Rakam metni koyu, diğer kısımlar ilk harf büyük devamı küçük harflerle ve normal cümle şeklinde yazılacak.
· Mesajlar doğrudan ambalaj üzerine, doğrudan ambalaj üzerine uygulanan çıkartmaların üzerine veya etiket üzerine uygulanacak, ambalaj üzerinde kolayca görülebilecek bir yere, açıkça okunabilecek ve beyaz üzerine siyah yazı olacak şekilde yerleştirilecek.
 
KARAKTERİ HELVETICA
· Uyarı mesajlarının yazı karakteri “Helvetica” olacak. Mesajlar normal, tek satır ve standart karakter aralıklarıyla yazılacak.
· Alkollü içkilerin üzerinde yer alacak uyarı mesajlarının yazı karakterlerinin büyüklüğü ise şöyle olacak: Dış ambalaja uygulanacak uyarı mesajları 14 puntodan küçük, 100 cl’den daha büyük ambalaj hacmine sahip ürünler için 12 puntodan küçük, 70 (dahil)-100 cl (dahil) arası ambalaj hacmine sahip ürünler için 10 puntodan küçük, 50 (dahil)-70 cl arası ambalaj hacmine sahip ürünler için 9 puntodan küçük, olmayacak.
 
KIRMIZI ÇERÇEVE ŞARTI VAR
Her bir uyarı mesajı ve uyarı mesajı toplam alanı, genişliği 1 milimetreden az ve 2 milimetreden daha büyük olmayacak bayrak kırmızı renkte sınır çizgisi ile çerçevelenecek. Sınır çizgisi hiçbir şekilde uyarı mesajının içerdiği metne müdahale etmeyecek biçimde olacak.
            
10 AY SÜRE VAR
Alkollü içki ambalajları tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandıktan itibaren 10 ay içinde tebliğ hükümlerine uygun hale getirilecek. Tebliğ hükümlerine uygun olmayanlar, bu tarihten itibaren piyasaya arz edilemeyecek.
 
‘İÇİNDE ALKOL KALDI’ UYARISI
Resmi Gazete’de dün yayımlanan tebliğe göre 18 yaşını doldurmamış kişiler, alkollü içkilerin üretiminde, pazarlanmasında, satışında ve açık sunumunda istihdam edilemeyecek. Bu kişileri çalıştıranlar, 11 Haziran 2014’e kadar bu kişileri çalıştırmaya devam edebilecek. Yasal düzenlemeler uyarınca gerçekleştirilen eğitim amaçlı çalışmalar ise bu hükmün dışında olacak. Allkollü içki kategorisindeki ürünlerin işlenmesi sonucunda elde edilen alkolsüz içeceklerin doğrudan ürün ile temas eden iç ambalajlarının veya bu ambalaja yapıştırılmış etiketlerinin üzerinde; içeriğinde alkol kalmış ise alkol miktarı, alkol kalmamış ise alkolün tamamen uzaklaştırıldığı hususu yazı ile belirtilecek. Alkol kalmış ise miktarının, alkol kalmamış ise “Alkolü tamamen uzaklaştırılmıştır” şeklindeki bilginin belirtilmesine yönelik yazı yer alacak.
 
SEKTÖR BEĞENMEDİ
3’ü bir arada sadece türkiye’de
İçki şişelerinin üzerine 3 logo ve mesajın aynı anda yer aldığı uyarı mesajına sektörden itiraz geldi. Sektör yetkilileri, dünyanın hiçbir ülkesinde 3 logo ve mesajın aynı anda kullanıldığı bir model olmadığını belirterek, alan itibariyle de Fransa’nın 7 katı, ABD’nin de 3-3.5 katı bir uyarı mesajının alan olarak büyük olduğu eleştirisini getirdiler.
 
Sektör yetkilileri yasa ilk çıktığında sağlık bakanlığı ile TAPDK’nın sigaradaki gibi resimli uyarıları içki şişelerine koymak istediklerini ancak bunun dünyada örneği olmadığını görünce vazgeçtiklerini anlattılar. Sektör yetkililerinin verdiği bilgiye göre alkol uyarıları 3 ülkede uygulanıyor. Almanya’da 18 yaş için logo, Fransa’da hamile kadınlar için logo, ABD’de hamilelikte tüketilmesi halinde çocuklara zarar verdiği, aşırı tüketilmesi halinde sağlığa zararlı olduğuna yönelik mesaj içerikli uyarılar yer alıyor. Ancak bu uyarıların tamamının yer aldığı uyarı mesajı sadece Türkiye’de uygulanmaya başlanacak. Rusya’da da gönüllü olarak 18 yaş uyarı mesajı uygulanıyor.
 
‘BİLİMSEL DEĞİL’
TAPDK’nın belirlediği “Alkol dostunuz değildir” mesajı da bilimsel bulunmadı. Sektör kaynakları dünya uygulamalarında ‘aşırı tüketimin sağlığa zararlı olduğu’ na yönelik uyarı mesajı kullanıldığını söylediler.
 
Aynı markanın ‘alkolsüz’ü olamayacak
· Alkollü içkilerin işaretleri alkolsüz içkilerde kullanılamayacak.
· Alkollü içkilerin marka, tanıtıcı ve ayırt edici hiçbir işareti, alkolsüz
içki ve sair ürünlerde; alkolsüz içki ve sair ürünlerin marka, tanıtıcı ve ayırt edici hiçbir işareti de alkollü içkilerde kullanılamayacak.
· İhraç edilecek alkollü içkiler için ise bu hüküm aranmayacak.
· Üretim, ithalat, dağıtım ve perakende satış faaliyetinde bulunan firmalar, faaliyet sahalarına giren ürünler üzerinde eşdeğer sorumluluk taşıyacak.
· Kurum, alkollü içki tüketiminden kaynaklanan kamusal,
toplumsal ve tıbbi nitelikteki her türlü zararlı etkileri önleyecek düzenlemeleri yaparak bunların uygulanmasına yönelik kararları alacak.
· Mevcut ürünler, 10 ay içinde hükümlere uygun hale getirilecek. Uygun olmayan ürünler, bu tarihten itibaren piyasaya arz edilemeyecek.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Avrupa'da 5500 banka şubesine kilit!
Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin genelinde 2012 yılında toplam 5 bin 500 ...
Aslan’dan İzmir’e başkan profili: Vizyoner…
Adı Büyükşehir Belediye başkan adaylığıyla anılan Ege-Koop Genel Başkanı ...
Sigaradan sonra alkole de ambalaj ayarı
Alkollü içki ambalajları üzerine konulacak uyarı mesajlarını belirlendi. ...
 
Fuar otomotiv sektörünün buluşma noktası olacak
Bu yıl 82'inci kez kapılarını açmaya hazırlanan İzmir Enternasyonal Fuarı'nın ...
‘Gizli’ TOMA: İhaleyi alan Katmerci sistemde yok!
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TOMA’lar için 16 Mayıs’ta düzenlenen yaklaşık ...
Fuar'ın onur konuğu il Sinop
Türkiye'nin ilk ve en büyük uluslararası fuarı İzmir Enternasyonal Fuarı'nın ...
 
Fuar'a özel üç ayrı bölüm İzmirliler'i bekliyor
İZFAŞ tarafından 29 Ağustos – 8 Eylül 2013 tarihleri arasında 82’nci kez ...
Uluslararası pamuk piyasalarında durum hassas!
İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu ...
Ve memura zamda uzlaşma: Önce 175 TL sonra…
Hükümetle memur sendikaları arasında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva