HABERLER>GÜNCEL
19 Şubat 2017 Pazar - 09:07

Aliağa’da çevrecilerin karşı durduğu tartışmalı santrale yargı freni!

İzmir’in Aliağa ilçesinde üç yıldır faaliyette bulunan İzmir Demir Çelik AŞ termik santralinin ÇED olumlu kararı mahkeme tarafından iptal edildi.

Aliağa’da çevrecilerin karşı durduğu tartışmalı santrale yargı freni!

Ender ALDANMAZ/EGEDESONSÖZ - Aliağa’da 2014 yılından bu yana faaliyet gösteren ve çevrecilerin yoğun tepkilerine neden olan İZDEMİR Termik Santrali’nin ÇED raporu İzmir 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. 7 yıldır devam eden mahkemeden çıkan sonuç çevrecilerde sevinç etkisi yaratırken İZDEMİR’in yakınında faaliyete devem eden ENKA Termik Santrali’nin ÇED raporu da geçtiğimiz ay iptal edilmişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın enerji santrali için verdiği “ÇED olumlu” kararı mahkemeye taşınmış, Menemen Belediyesi ve Menemen Ticaret Odası’nın da aralarında olduğu çok sayıda kurum iptal için dava açmıştı. Yargılamanın ilk aşamasında mahkeme davayı reddederken Danıştay kararı bozmuş ve dava yeniden görülmeye başlamıştı. Bu süreçte bilirkişi tarafından yapılan keşifte üretim alanının uygun olmadığı, fabrika atıklarının doğaya salındığına dair görüşlerin aktarılmış ve dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu fotoğrafı tartışması gündeme gelmişti. Keşif tutanağının hazırlandığı toplantı salonunda İDÇ yetkilileri ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun fotoğraflarının bulunduğu dergilerin yer alması tartışmalara neden olmuştu.

7 yıl süren dava sonucunda mahkeme kararında, öngörülen depolama alanının, Menemen, Foça ve Aliağa’daki Myrina, Aigai, Gryneion, Larissa, Panaztepe, Phokaia, Pitane gibi önemli antik kentlere yakınlığına dikkat çekildi. Ayrıca ÇED raporunda, proje alanındaki turizm yörelerinin dikkate alınmadığı belirtildi. Kül depolama alanının kentsel sit alanında bulunması ve bu bölgede bulunan Kozbeyli köyünün müze kent niteliğinde olduğunu altı çizildi ve ÇED iptal edildi.

EK KAPASİTEYE ONAY VERİLMİŞTİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, dava süreci devam ederken termik santralin ikinci ünitesi için ‘ÇED olumlu’ kararı vermiş ve o karar da mahkemelik olmuştu. İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin aldığı kararın ardından dikkatler şimdi ek kapasite için yapılan davaya çevrildi.

‘DEMİRCİ DÜKKANI BİLE AÇILMAZ’

Dava süreci devam ederken yürütmeyi durdurma kararı verilmemesi ve ek kapasite artışının onaylanması ile santralin tam kapasite çalıştığını belirten Avukat Arif Ali Cangı, “Bu karar önemli bir hak ve hukuk zaferidir. Geçtiğimiz günlerde Enka Termik Santralı ÇED kararı da iptal edilmişti. Şimdi geriye İZDEMİR'in ikinci ünite eklenmesi projesi ile SOCAR termik santralı projeleri kaldı. Asıl proje iptal edildiğine göre ikinci ünitenin ÇED kararı da iptal edilecektir, önümüzdeki günlerde o davadan da iptal bekliyoruz. SOCAR Termik ÇED kararının iptali davası hukuka aykırı bir şekilde reddedilmişti, şimdi temyizde, onun da bozulacağını ve sonunda iptal edileceğini bekliyoruz. Çünkü Aliağa var olan kirliliği ile kapasitesini doldurmuştur, bilim insanları 'demirci dükkanı bile açılamaz" uyarısı yapıyorlar” dedi.

‘30 GÜN İÇİNDE KAPATILMALI’

Cangı şunları söyledi: “İZDEMİR davasının kazanılmasının anlamı büyük. Dava bitmeden iki yıldır santral tam kapasite ile çalışıyor. Neredeyse tüm Menemen'in davacı olduğu mahkeme kararı derhal uygulanması gerekiyor. İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 28.maddesine göre bu süre en geç 30 gün. Bu santral mutlaka mühürlenmeli. Çevre Bakanlığı, İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi bu süre içinde mahkeme kararını uygulamakla yükümlüler. Santralın kapatılması İzmir'in sağlığı için ve hukuk devleti gereği zorunludur. Belediye başkanları başta olmak üzere tüm İzmirlilerin Konak'tan Gencelli'ye insan zinciri eylemi ile termik santralı durdurduğu günleri unutmuyoruz. 1989-1990 yılında yapılan şimdi de yapılmalı. Sorumluları göreve çağırıyoruz.”

 
İzmir’in ülkeye örnek merkezi mimar adaylarını ağırladı
 
‘Yeşil hat’ta komuta Türkiye ve Rusya’da!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sedat Elmasli 7 Temmuz 2017 Cuma 22:15

Gencelli''de oturan bir vatandaş Olarak mevcut ve proje halindeki diğer termik santralların tamamı yöreye uygun değildir. Tabiatın ve vatandaşların bombalanmasidir.

Yorumu oyla      11      5  
19 Şubat 2017 Pazar 17:59

neden işadamları erzurumda vanda urfada termik santral açmıyor.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hızını alamadı, restorana girdi: 9 yaralı!
Bursa'nın merkez Osmangazi ilçesinde, hafif ticari aracın restorana girmesi ...
Kan bağışlayan amigonun telefonunu çaldılar
Bodrumspor'un taraftar grubu 'Asi Tayfa'nın amigolarından 38 yaşındaki ...
Ülke genelinde dev operasyon: 1873 gözaltı!
Türkiye genelinde aranan şahıslara yönelik başlatılan eş zamanlı operasyonlarda ...
 
KHK ihraçları İzmir'de protesto edildi
KESK İzmir Şubeler Platformu üyeleri, kanun hükmünde kararnameler ile ...
İzmir'de dehşet: Denizden ceset çıktı!
İzmir'in Konak ilçesinde, denizden 20 yaşlarında kimliği belirsiz bir erkek cesedi çıkarıldı
Fırat Kalkanı'nda 104 DEAŞ hedefi vuruldu
Türk Silahlı Kuvvetlerince, Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik ...
 
İzmir'de akaryakıt kaçakçılarına baskın!
İzmir'in Bornova ilçesinde polis tarafından düzenlenen iki ayrı operasyonda ...
Darbecilerin yargılanacağı salon duruşmalara hazır
FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin yargılamaların yapılacağı, bin 558 kişi ...
"Oğlum cennetlik, onlar kendini düşünsün"
Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesindeki terör saldırısında şehit olan 11 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva