HABERLER>GÜNCEL
18 Nisan 2013 Perşembe - 12:09

‘Akil’lerden İzmir raporu: Destek ne kadar/Endişeler ne?

Akil İnsanlar Ege Bölgesi Heyeti, hafta sonu gerçekleşen ve bir takım açıklamalar sonrası tepkilere de neden olan İzmir ziyaretini değerlendirdi. Temaslarda edinilen izlenimleri anlatan heyet üyeleri, İzmir’in çözüm sürecine destek ‘oranını’ ve süreçle ilgili endişelerini de dile getirdi.

‘Akil’lerden İzmir raporu: Destek ne kadar/Endişeler ne?

İZMİR - Akil İnsanlar Ege Bölgesi Heyeti, vatandaşların kendilerine verdiği destek nedeniyle İzmir'den umutlu ayrıldı.

İzmir temaslarını AA muhabirine değerlendiren Erdem, çözüm sürecine ülke genelinde bir destek olduğunu, bu destek oranının iller itibarıyla küçük farklılıklar gösterdiğini dile getirdi.

Temasları öncesi herhangi bir beklenti içinde girmediğini ifade eden Erdem, İzmir ile diğer iller arasında da büyük farklılıklar olmadığını gördüğünü söyledi.


Sürece yönelik eleştirilerin toplumsal bir araştırmaya, bilimsel bir veriye dayalı öngörüler olmadığını, genelde ezberlenmiş görüşlerden kaynaklandığını belirten Erdem, şöyle devam etti: "Çözüm süreci şu nedenden dolayı devam edemez ya da etmemeli' diye bir görüş iletilmedi. Daha çok '30 bin şehitten sonra geç değil mi-', 'Öcalan serbest mi kalacak-' gibi görüşler etrafında eleştiriler oldu. Toplumda henüz üniter devlet, federal devlet veya ulus devlet gibi kavramların bilinmediğini de saptamış olduk. İzmir programı öncesi 'İzmir'de destek yüzde 60' demiştim, şimdi bunun da üzerinde olduğunu düşünüyorum. Ama bunu söylemek için bir kaç kez daha temaslarda bulunmak gerekiyor."

İlk ziyaretin heyet için tecrübe amaçlı olduğunu ve "görüşleri yoklama" amacı taşıdığını, daha çok geleceklerini anlatan Erdem, heyetten 6 ismin Denizli'de temaslarda bulunacağını açıkladı.

Heyet üyesi Avni Özgürel de İstanbul'dan hareket etmeden önce gazetelerde çıkan yazılarda, heyetin İzmir'de "cadı kazanına düşüyormuş" gibi aktarıldığını, ilk temaslarında sürece karşı çıkanların da büyük nezaket ve saygıyla kaygılarını ifade ettiğini kaydetti.


"(En zor bölge sizin) yorumlarıyla gittik, çok daha ılımlı bir İzmir ile karşılaştık" diyen Özgürel, ezici çoğunluk olmasa da büyük çoğunluğun sürece destek verdiğini gördüğünü dile getirdi.

Avni Özgürel, "Yapılan itirazların bir bölümü, Türkiye çapında gördüğümüz kaygılardı. Açıktan yapılan protestolar da vardı. Bunları da anlayışla karşılamak lazım... Kimseyi ikna etme gibi bir amacımız yok, bizim iddiamız birbirimizi dinleme konusunda... Akillerin yaptığı çalışmalar ülke genelinde sinerji ve umut dolu bir gündem oluşturdu" diye konuştu.

Sürece yönelik en fazla "Nasıl bir taviz verildi-" sorusuyla karşılaştıklarını aktaran Özgürel, silah bırakmanın tamamlanmasıyla bu tip soruların azalacağını, verilen bir tavizin olmadığının anlaşılacağına inandığını kaydetti.

TGB’Yİ DAVET ETTİM AMA…”       
Akil insanlara İzmir'de en fazla tepkinin Türkiye Gençlik Birliği (TGB) örgütü tarafından verildiğini belirten Özgürel, İzmir'deki protesto eylemi sırasında TGB'ye elektronik posta atarak toplantıya davet ettiğini, yanıt alamadığını hatırlatarak, "TGB'nin İzmir Şubesi'ndeki arkadaş aradı. Üniversite öğrencisiymiş, sınavları olduğu için elektronik postamı görmemiş. Görüştük, haftaya TGB'lilerle bir araya gelmek üzere İzmir'e geleceğim. Şube binalarında konuşacağız, birbirimizi dinleyeceğiz" dedi.
     
"İZMİR GÖSTERİLDİĞİ GİBİ DEĞİL"
Heyette yer alan Hasan Karakaya ise Ege Bölgesi'nin sürece destek anlamında en kritik bölge görüldüğünü, sürece "evet" diyenlerin oranının yüzde 43.5, "hayır" diyenlerin ise yüzde 49.5 olduğunun açıklandığını ifade ederek, "Dolayısıyla nasıl bir ille karşılaşacağımızı önceden bilerek gittik" ifadelerini kullandı.

Manisalı olduğunu, bu nedenle rakamları biraz abartılı gördüğünü kaydeden Karakaya, İzmir'de son derece olumlu bir havayla karşılaştıklarını dile getirdi.

Hasan Karakaya, İzmirlilerin sürece ilişkin bazı endişeler taşıdığını fakat bunların giderilmeyecek endişeler olmadığını söyleyerek, şöyle konuştu: "Terör örgütü ile pazarlık yapıldı mı-', 'Türkiye bölünecek mi-' gibi endişeleri vardı. Biz bu endişelerin kesinlikle yersiz olduğunu anlatınca, örneklerini de verince, doğrusu ikna oldular. Çok çok olumlu bir gezi oldu.

İzmir farklı, gösterildiği gibi değil. Farklı göstermek istiyorlar, laiklik hassasiyeti şöyledir, cumhuriyetçidir. Nihayetinde insan insandır. Doğruları anlatınca ikna oluyorlar. Ege insanı da sanıyorum bazı gerçekleri gördü, destek oranı yükseldi."

Karakaya, Ege'deki temaslarını cuma akşamı Denizli'de devam ettireceklerini, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve iş adamlarıyla görüşeceklerini, çat kapı sohbetler yapacaklarını da sözlerine ekledi.

     
90 YILLIK EZBER 90 DAKİKADA BOZULMAZ
Prof. Dr. Baskın Oran da İzmir'deki temaslarında olumsuz bir durumla karşılaşmadığını, hatta ilk görüşmelerinin beklediğinden daha olumlu geçtiğini ifade etti.

Oran, "90 yıllık ezberi, 90 dakikalık görüşmelerle bozmak mümkün olmamakla birlikte yapılan çalışmaları çok önemli ve yararlı bulduğunu" söyledi.

Görev için yeterli hazırlık yapma olanakları bulunmadığını, ellerinde gittikleri bölgelerdeki insanların siyasi tercihlerine yönelik bir rapor olması durumunda, çalışmaların daha da verimli geçebileceğine değinen Oran, yine de 90 yıldır ilk kez ''kan dursun'' diye bir adım atıldığına işaret etti.
 
Geçmişte farklı olanla birlikte yaşama kültürüne sahip son derece liberal bir kent olan İzmir'de ekonomik etkinliğin bir ölçüde yitirilmesi ve gayrimüslimlerin ayrılması sonucu farklı olana hoşgörünün eskiye oranla azaldığını belirten Oran, şöyle devam etti: "İzmir'de yine de ben kötü durum görmedim, hatta iyi bir durum gördüm. İzmir, bu sürece köstek olan CHP milletvekillerinden ve yöneticilerinden daha ileri biçimde barış sürecini destekliyor. Süreçte bazı küçük grupların sabote çalışmaları oldu ama genelde olumluydu. En çok dile getirilen eleştiri 'Kürtlere ne verildi ki, bu süreci kabul ettiler-' oldu. Biz de artık bardağın dolduğunu, bardağın kanla dolduğunu, insanların artık daha fazla çocukların ölmesini istemediğini söyledik. 90 yıldır ilk kez bir adım atılıyor. Kürt vatandaşlarımız da bu fırsattan istifade ederek, kanın durmasını ve kendi kimliklerinin tanınmasını istiyor. 90 yıllık ulus-devlet ezberinin kırılması aşamasındayız. 90 yıllık ezberi, 90 dakikalık görüşmelerle bozmak mümkün olmamakla birlikte, yapılan çalışmaları çok önemli ve yararlı buluyorum."

Oran, Akil İnsanlar Heyeti'nin devlet memuru olarak algılanmaması gerektiğinin de altını çizerek, "Hükümet tarafından görevlendirildik ama tayin edilmedik, tayin rızayla olmaz, emirle olur" dedi.

     
“ŞEHİT VE GAZİ ANNELERİYLE KUCAKLAŞMAK İSTİYORUZ”
Fadime Özkan da İzmir'e Ege Bölgesi'nin sürece yüzde 43.5 oranında "evet", yüzde 49.5 oranında "hayır" dediği bilgisiyle geldiklerini ancak kendisinin verilerle değil, insanların duyguları ve düşünceleriyle ilgilendiğini söyledi.

İzmir'de güzel karşılandıklarını kaydeden Özkan, sokakta karşılaştıkları İzmirlerin sorularını, endişelerini, düşüncelerini not ettiklerini anlattı.

Özkan, İzmir'in süreci zannedilenden daha yüksek oranda desteklediği yönünde izlenim edindiklerini ifade ederek, şunları kaydetti: "Bir kere kimsenin evladının canı üzerinden kırmızıçizgi savunusu yapılmıyor İzmir'de... Devletin terör örgütüne silah bıraktırmak amacıyla görüşme yapmasının gerekli olduğunu, dünyadaki başka örneklerde de bunun böyle olduğunu görüyorlar. Elbette endişeler var, sorular var. Bu da son derece normal, meşru... Bunun bir devlet projesi olduğu ve devletin bunca yıllık tecrübenin ardından oluşan ortak aklıyla, tüm kurum ve kuruluşlarıyla ve imkanlarıyla süreci Türkiye'nin hayrına olacak şekilde neticelendirmek istediği anlatıldıkça, peyderpey bu böyle görüldükçe endişelerin de giderileceğine inanıyorum."

İzmir'e mayıs ayı içinde tekrar gelmeyi düşündüklerini, program takviminin netleşmediğini aktaran Özkan, sözlerini şöyle tamamladı: "Tekrar geldiğimizde kadın dernekleriyle, barış anneleriyle, sadece sorundan dolayı canı yanmış ve çözüm sürecinde derdine derman arayan kadınlarla değil, sürece dair endişeleri olan kadınlarla da buluşmayı arzu ediyoruz. Şehit ve gazi anneleriyle, aileleriyle, mutlaka görüşmek kucaklaşmak istiyoruz. Hem üniversitelilerle hem İzmir'in entelektüelleri, akademisyenleri ve akil adamları buluşmanın, onları dinlemenin faydasına inanıyoruz."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 14 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC İZMİRLİ 18 Nisan 2013 Perşembe 21:22

YILLARCA KÜRT KARDEŞLERİMİZLE BERABER YAŞADIK BİR TÜRK OLARAK BİR SORUNMUMDA HİÇ OLMADI KÜRT SORUNU DİYE BİRŞEY YOK TERÖR SORUNU VAR O TERÖRÜN ADI PKK BÖLÜCÜ ÖRGÜT BUNDAN SONRADA KARDEŞÇE YAŞAYACAĞIZ 3-4 MİLYON PKK LIMI VE APO MU BELİRLEYECEK HERŞEYİ AKİLLEREDE KARŞIYIM BÖYLE BARIŞADA TAVİZ VERİLEREK BARIŞ OLMAZ..

Yorumu oyla      12      5  
İZMİRLİ... 18 Nisan 2013 Perşembe 21:10

YARIN GİDİLECEK YERLERİ BİR GÜN ÖNCEDEN AÇIKLASALAR YA, BİZDE ŞİDDETLE ONLARI BEKLEYELİM, YOK ÖYLE LAP DİYE ÇAKTIRMADAN GELMEK, VATANDAŞA HABER VERİN EYY AKİLLER...

Yorumu oyla      18      5  
partizan 18 Nisan 2013 Perşembe 18:28

AKİLİM DİYEN HEYETİ İZMİR DE GÖREMEDİK ONLARI KONAKTA HASAN TAHSİN ANITI ÖNÜNE EŞREFPAŞA MEYDANINA BEKLİYORUZ ABD PROJESİNİ ANLATSINLAR BEKLİYORUZ...

Yorumu oyla      22      5  
y yeter 18 Nisan 2013 Perşembe 17:06

İki İnşaat ustasının kendi aralarındaki konuşmayı akıl insanlara soralım.ne diyecek. Yaşar usta Veysi ustaya hayırlısı olsun devletiniz kuruluyor Artık memleketine gidersin Veysi usta gitme neden çifte vatandaşlık hakkımı kullanırım demiş. vermezlerse ille de gideceksin derlerse o zaman ne yaparsın kürtlükten vaz geçerim. zaten yıllarca biz Türk olarak yaşadık hiç bir sonun çıkmadı senle benim ne sorunum var yıllara beraber çalıştık.

Yorumu oyla      21      5  
TC misafir 18 Nisan 2013 Perşembe 16:44

Öyle Urla ve Kemalpaşada İzmirin kıyısında köşesinde milletin haberi olmadan toplantı yapacağınıza adam gibi çıkın herkesi haberdar edin konak meydanına da kurun masaları o zaman görün destek oranı neymiş.

Yorumu oyla      21      5  
TC. Öz Vatandaş. 18 Nisan 2013 Perşembe 15:19

Heyette bulunan akiller yalan konuşuyor. Bir kere siz kime neyi anlattınız da destek gördünüz onu açıklayın. İzmir e gelipte yapılan görüşmelerde tek kelime Türkçe bilmeyen Muş'lu vatandaşa anlattığınız ve verdiği cevabı bile anlamadığınız bir diyalogtan ne medet umuyorsunuz. Siz kendinize ve sizi piyasaya salanlara bir sözüm var; kendinize bu kadar güveniyor ve yaptığınız işe inanıyorsanız bırakın varoşlarda gezmeyi gelin Alsancak, Hatay, Bornova, Buca, K.Bağlar, Çeşme vs. semtlerede anlatın.

Yorumu oyla      20      5  
18 Nisan 2013 Perşembe 14:09

BU NEYİN BARIŞI BİLEN VARSA SÖYLESİN KÜRTLERLE TÜRKLER NEZAMAN KAVGA ETTİLERDE BARIŞ SÜRECİ BAŞLADI PKK İLE BARIŞIN SÜRECİMİ BİLEN VARSA LÜTFEN YORUM ATSIN

Yorumu oyla      25      6  
gereken yapılır 18 Nisan 2013 Perşembe 14:08

evet izmir gereken cevabı sandıkta verir zaten hep veriyor sıkıntı yok siz izmiri başka illerle karıştırmayın lütfen

Yorumu oyla      27      6  
CEMAİL 18 Nisan 2013 Perşembe 13:56

Hepsi katil Apo'nun esiri olmuş sanki(!)bu yüzde beş oy alabilen bölücülerin istekleri asla bitmez.Yavaş,yavaş son isteklerine Amerika sayesinde ulşmayı hedefliyorlar.Akepe ve kadroları iktidar'da kalmak uğruna bu bölücülerin oyunlarına figüran oluyorlar.Akepe içindeki vatnsever vekiller bu rezilliğe fırsat vermemeledirler.Başbakan başkanlık veya yarı başkanlık uğruna gözlerini ve kulaklarını gerçeklere tamamen kapatmış.Başbakan yanlış yoldadır.Bir an evvel uyanmalıdır.Hala geç değildir.

Yorumu oyla      26      7  
İZMİR'Lİ 18 Nisan 2013 Perşembe 13:45

Ne barışı arkadaş,ülkede savaş mı var.Sanki bu memleketin askeri ,polisi,batıdaki vatandaşı birileri ile savaşıyormuş gibi göstermenin amacı nedir.sORUN VARSA PKK denen terör var,EKONOMİDE,SİYASETTE,EĞİTİMDE,İŞSİZLİKTE,PAHALILIKTA VE GERÇEK ENFLASYON UN hayatımıza yansıyan olumsuzluğu var.Üstelik memleketin her köşesinde yaşanmaktadır.Orası,burası diye ayrım olabilir mi hiç.Peki amaç ne.Allah bu memleketi bölücülerden,bayrak ve Cumhuriyet düşmanlarından korusun.Vatandaşlar arasına fitne sokmayın

Yorumu oyla      30      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dilek’ten AK Parti’ye jet yalanlama: Bakan cebime…
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, katıldığı ...
TV’de yeni dönem: Antenler tarih oluyor
Türkiye genelinde ücretsiz olarak izlenebilen karasal yayın, 300 milyon ...
Fenerbahçe yasta: Serkan Acar yaşamını yitirdi
Fenerbahçe Spor Kulübü Genel Müdürü Serkan Acar hayatını kaybetti.
 
Bakan açıkladı: Dilek kaç parayı reddetti?
Kanser hastası Dilek Özçelik ile Bakan Erdoğan Bayraktar arasındaki para ...
İzmir'de motorsiklet kazası: Selim köyüne gidemedi
Urla’da kullandığı motosikletle yol kenarındaki aydınlatma direğine çarpan ...
AK Partili vekilin kardeş acısı
AK Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan'ın kardeşi Özcan Candan, ...
 
İzmir'de kaçak elektronik sigara baskını
İzmir'de düzenlenen operasyonda, kaçak olarak yurda getirilen 3 bin lira ...
Beko’dan rest: 650 işçiyi vermeyeceğiz
DİSK Genel Başkanı Kani Beko, İzmir'de yarın tüm Türkiye'deki taşeron ...
“Ellerinde iktidar partisi dahil her partiden kayıt var”
Meclis Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu’na bilgi veren Eski Emniyet ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva