HABERLER>POLİTİKA
7 Haziran 2020 Pazar - 10:28

AK Partili Nasır: İzmir’in yapı stoğu aklıma gelince uykum kaçıyor!

Koronavirüs salgını sürecinde 5 bine yakın canımızı kaybettiğimizi ancak deprem gerçeğini de unutmamamız gerektiğinin altını çizen AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, “Ülkemizde depremler sebebiyle çok daha fazla canlar kaybettik. Deprem değil binalar öldürüyor. Kentimizin yapı stoğunun tehlikeli boyutu aklımıza gelince uykularım kaçıyor. Çünkü olası bir depremde canımız öyle bir acıyacak ki, bu konuda uyarmak boynumuzun borcudur" dedi.

AK Partili Nasır: İzmir’in yapı stoğu aklıma gelince uykum kaçıyor!

EGEDESONSÖZ- AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır SonsözTV’nin konuğu olarak Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını cevapladı.

Koronavirüs salgını sürecinde İzmir’de oluşan tabloyu değerlendiren Milletvekili Nasır, İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği hakkında son gelişmelerle birlikte kentsel dönüşüm ve ekonomi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

İZMİR’DE KORONAVİRÜS ÖLÜMLERİ AZALDI
İzmir’de oluşan koronavirüs tablosunu açıklayan Nasır, “Dün itibariyle paylaşılan koronavirüs tablosuyla birlikte İzmir’i değerlendirirsek dün 2 bin 471 test yapılmış ve 39 vaka var fakat vefat yok. İzmir’de dün 27 hasta iyileşmiş. İzmir’de 10’u entübe durumda 24 hastamız var. Geçtiğimiz ayın ortasından itibaren bazı günler hiç vefat eden olmuyor İzmir’de, bazı günler entübe hastalarımızdan 2 kişi 3 kişi kaybedebiliyoruz. Cumhurbaşkanımızın takibi, Bakanlığımızın çalışmaları ile dünyada bu süreci en iyi yöneten ülkelerden biriyiz. Her zaman ifade ediyorum, DSÖ’nün bu tür pandemilerde ifade ettiği 2 kriter vardı. Sağlıktaki altyapının sağlamlığı ve güçlü bir liderin olması. Bizim de en büyük şansımız iyi bir sağlık altyapısı ve çok güçlü bir lidere sahibiz. Tüm sağlık çalışanlarına teşekkür ediyorum. Ancak aşı ve tedavi tam olarak bulunmadan bunu atlattık diyemeyiz. Bunun için de tedbirleri elden bırakmamamız gerekiyor. Vatandaşlarımızın Bakanlık ve Bilim Kurulu’nun belirlediği tedbirleri dikkatle takip etmeleri ve uyum sağlamaları gerekiyor” dedi.

İMAR YÖNETMELİĞİ YORUMU: ‘ATIN BAKANLIĞIN KUCAĞINDA PATLASIN’ MANTIĞIYLA HAZIRLANMIŞ
İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği ile ilgili son çalışmalara değinen Nasır,  “Dünyanın en güzel şehri olan İzmir’in hak ettiği noktada olmadığını hep ifade ediyorum.  İzmir’in hak ettiği noktada olmayışının en önemli nedeni ekonominin çarklarının iyi dönmemesidir. Bu konuda gerekli STK’ların bir araya gelerek çözüm üretmesi gerektiğini düşünüyorum. İzmir’in planları henüz yok, alt planları ile üst planları uyumlu değil. 2012’den beri İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin imar yönetmeliği yok. 24 Haziran 2018 yılında milletvekili olduğum süreçte sahada  en çok karşılaştığım sorun, inşaat yapacak veya yapı ruhsatı alacak kişilerin yaşadığı sorunlardı. Bakanlık Türkiye’yi ilgilendiren planlı alanlar imar yönetmeliğini yayınlıyor. Orada bütün belediyeler imar yönetmeliğini düzenlesin deniyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi  8 yıldır İmar Yönetmeliğini yapmadığı gibi, üzerine de davalar açılınca 25 Temmuz 2019 yılına kadar İzmir’de tek bir çivi çakılamadı. İzmir’de dinamizmi şehrin dinamiklerini harekete geçirerek sağlayabilirler. İzmir’de Türkiye ortalamasının üzerinde bir istihdam sorunu var. İzmir’de çok büyük bir beyin göçü söz konusu. İş bulamayan gençler İzmir’i terk ediyor. Bu dinamizmi harekete geçirecek yerel yönetimlerdir. Bu imar yönetmeliği hayata geçirilemediği için hiç kimse inşaat ruhsatı bile alamadı. Bununla ilgili İZTO yönetim kurulu ile ilgili de görüşmeler yaptık. Tunç Soyer seçildiğinde 2019 Haziran ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği meclise getirildi. Meclisteki AK Partili arkadaşlarımız bana mesleğim sebebiyle fikir sordu. Bu konuda meclise destek verilmesi gerektiğini söyledim ve orada meclisten oy birliği ile geçti. Daha sonra bu yönetmelik eski maddeleri içerdiği için durduruldu. Yeniden Ankara’ya giden İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği geçtiğimiz günlerde öğrendik ki durdurmayı gerektiren maddeler yine eklenmiş. En son Şubat ayında gönderilen İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği’nde Danıştay’ın iptal ettiği hükümler var, bunu bakanlığın onaylaması mümkün değil. Bir belediyenin imar yönetmeliğinin olmaması kadar kötü bir durum olamaz. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne Danıştay’ın iptal ettiği kararları değiştirmesi için yazı gönderdik. Büyükşehir’in şimdi çok hızlı bir şekilde bu revizeleri yaparak tekrar bakanlığa göndermesi gerekiyor. Bu yönetmelik bu şekilde bakanlığa göndererek ‘atın bakanlığın kucağında patlasın’ mantığıyla gönderilmiş, daha sonra da bakanlık yönetmeliğimizi onaylamıyor diye malzeme yapılması sebebi çıkıyor ortaya. Biz Konak’ta Hakan Tartan’ın belediye başkanı olduğu benim de STK başkanı olduğu dönemde Konak için bu planları yapma girişiminde bulunduk ancak bakanlık Büyükşehir’e tabi olduğumuz sebebiyle kabul etmedi. Şimdi Büyükşehir’in hızlıca düzenleyip göndermesi gerekiyor” diye konuştu.

İZMİR’İN YAPI STOĞU AKLIMA GELİNCE UYKULARIM KAÇIYOR!
Salgın döneminde 5 bine yakın canımızı kaybettiğimizi ancak deprem gerçeğini de unutmamamız gerektiğinin altını çizen Nasır, “Ülkemizde depremler sebebiyle çok daha fazla canlar kaybettik. Deprem değil binalar öldürüyor. Kentimizin yapı stoğunun tehlikeli boyutu aklımıza gelince uykularım kaçıyor. Çünkü olası bir depremde canımız öyle bir acıyacak ki, bu konuda uyarmak boynumuzun borcudur. Yetkililerin bir an önce gerekli hamleleri atması lazım. 7 şiddetli bir deprem halinde en büyük risk taşıyan kentlerden biriyiz.İzmir’de 17 fay hattı var ve bu hatlar merkezden geçiyor. İstanbul da önemli ancak 2 tane fay hattı Marmara Denizi’nden geçiyor. İzmir’de bu konuda neler yaptığını araştırdım. 1998 yılında BM tarafında dünyada 9 kent seçiliyor. Bu kentlerden biri de İzmir. 1999 yılında bir rapor yayınlanıyor 6.5 büyüklüğünde 19 bin 500 kişinin canını kaybedebileceği 1.5 milyon kişinin evsiz kalacağı söyleniyor. Bugün artan nüfusla birlikte bu durum çok daha felaket boyutlarında” ifadelerini kullandı.

İSTANBUL’DA YAPILAN ÇALIŞMALAR İZMİR’DE YOK
İzmir’de doğal afetlerle ilgili çalışmaların yapılmadığını söyleyen Nasır, “İzmir’in CHP ile tanıştığı 1999 yılında bir Master Planı yapılmış. O günden bu güne ne yapılmış diye bir araştırma yaptım. İstanbul’un master projesi de 2002 yılında yapılmış, İzmir’den sonra. Bu araştırmada İstanbul’da olan bazı çalışmaların İzmir’de olmadığını gördüm. Şimdi İzmir’in güncel deprem master plan çalışması var mı? Yok. Kent jeolojisi çalışmaları var mı? Yok. Mikto bölge çalışmaları var mı? Yok. Yer bilgi sistemi var mı? Yok. Tsunami tehlikesi çalışması var mı? Yok. Deprem hasar analizleri var mı? Yok. Afet risk gösterge sistemi çalışması var mı? Yok. Erken uyarı ve acil yardım sistemi var mı? Yok. Bütüncül olarak heyelan tehlikesi çalışması var mı? Yok. İzmir geçici toplanma ve barınma ihtiyaç analizi var mı? Yok. İzmir yapı güçlendirme çalışmaları var mı? Yok. Kentsel dönüşüm stratejik planı var mı? Yok. Bunlar kimin görevi, bunları bakanlık yapamaz. Bunları yapması gereken Büyükşehir belediyesidir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde bunlar var. Biz İzmirliler olarak şunu bilmeliyiz, İzmir’in yenilenmesi, kentsel dönüşümün yapılması, bir deprem riskinde, acılar yaşamamamız için gereklidir” açıklamasını yaptı.

BAKANLIK ALSANCAK’TA KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPAMAZ
İzmir’de kritik noktalarda kentsel dönüşüm için büyükşehir’in yetkili olduğunun altını çizen Nasır, “İzmir’de belediyeler Kentsel Dönüşüm ile 435 tane konut yapmış. Bakanlığın yapabileceği konutlar sosyal içerikli konutlardır. Zaten onun dışında olmasını da doğru bulmayız. Bakanlık İzmir’de 57 şantiyede şu an 20 bini bulmuştur. 3 ay önce 19 bin 490 bin konut yapmış. Bakanlık TOKİ aracılığıyla yapabilir. Bakanlık Alsancak veya Alaybey’de kentsel dönüşüm yapamaz. Anayasa gereği bunu büyükşehirler yapmalıdır. Bugüne kadar bakanlığın sağlamış olduğu finansman 1 milyon 961 bin lira. Çevre İl Müdürlüğü vasıtasıyla da 37 bin 110 binanın yıkımı gerçekleştirilmiş, 228 trilyon lira riskli yapıya kira yardımı yapılmış. Tüm kalemlerde toplam 377 trilyon İzmir’e destek sağlanmış” diye konuştu.

İKTİDARIN MİLLETVEKİLLERİ OLARAK BELEDİYELERE DESTEĞE HAZIRIZ
Kentsel dönüşüm konusunda belediyelerin harekete geçmesi gerektiğini ifade eden Nasır, “İzmir’de Sayın başkanlara çağrı yapıyorum, kentsel dönüşümleri bir an önce çalışmalara başlasınlar. Önlerinde hiçbir problem kalmadı. Muhittin Başkan çok iyi bilir, planlamanın önünde bir engel vardı, TBMM’de o yasanın çıkması için komisyonda kendim çaba göstererek çözdük. 540 hektarlık alanın 350 hektarını büyük bir park olarak dizayn ettik. Geride kalan konutlar yapıldığında bölgenin cazip hale gelmesini sağlamak amacıyla bakanlık o işi yüklendi. İzmir’in deprem riskine karşı kaybedecek zamanı kalmadı. Depremin oluşturacağı sonuçları düşünmek bile istemiyorum, bu iş ilgili aktörlerin sorumluluğunda. Biz hükümet olarak TOKİ aracılığıyla sosyal konut üretimine devam edeceğiz. Burada sorumluluk büyükşehir ve ilçe belediyelerine düşüyor. Biz Ankara’da hükümetçe desteklenmesi gereken her konuda, iktidarın İzmir milletvekilleri olarak her konuda destek olmak için hazırız. Bu siyasetüstü bir meseledir. Deprem olduğunda geriye dönüp sorgulamanın gereği kalmayacak. Bakanlığın icraate desteği burada planlama kaynak tahsisi yaptıralım hemen. İlan edilen yerler için harekete geçilsin, kira yardımında bulunalım. Bunlar bizim bakanımızın ifadeleri. Rezerv alan talepleri varsa, devlete ait araziler tahsis edilsin. Bakanımızla konuştuğumuzda, işin hızlı yürümesi ve bürokrasiye takılmamak için belediye başkanları istediğinde oraya genel müdür yardımcılığı olarak ofis açıla bilineceği söyleniyor. Bakanlık elinden gelen her konuda, desteğe sonuna kadar hazır. Büyükşehir belediyesini ve ilçe belediyelerini buradan göreve davet ediyorum. Biz de her daim göreve 7 gün 24 saat hazırız. Pandeminin ardından oluşacak yeni dönemde İzmir’in çarklarının da hızlıca çalışmaya başlaması gerekiyor” dedi.

ARTIK İNSANLAR YURT DIŞINDAN TÜRKİYE’YE DÖNME ÇABASINDA
Pandeminin ekonomiye etkisi konusunda konuşan Nasır, “Ülkemiz süreci başarılı bir şekilde yürüttü. İzmir’de kırsal alanlarda büyük sorunlar yok. Üretimimiz devam etti, sanayide de aynı şekilde üretim sürdü. Yasaklı günlerde verilen özel izinlerle üretim durmadı. Bu süreç bir yandan ekonomik bir savaş. Bugün kadar oluşturulan altyapı ile sanayide, tarımda iyi bir durumdayız. Geçenlerde Maliye Bakanımız Berat Albayrak’ın açıkladığı destek paketleri ve önümüzdeki günlerde açıklanacak olan destek paketleriyle, iş dünyasının çok daha güçlü bir hale gelecektir. 2018 yılında yapılan ekonomik saldırılar ve 2019 yılında seçim öncesi yapılan ekonomik saldırılarda duvara tosladılar. Ekonomimizde altyapımız çok sağlam. Ulaşımda da dünyanın 10 gelişmiş ülkesi arasındayız. Ekonomik olarak 2023 hedeflerinden ufak bir sapma vardı ancak pandeminin yarattığı fırsatla bu hedefleri yeniden tutturabileceğimize inanıyorum. 2000’li yıllarda vatandaşlarımız yurt dışına gitme çabası içindeydi, artık yurt dışından Türkiye’ye dönme çabası içindeler. Bundan sonra da Türkiye’ye çok büyük talepler olacak. Kendi içimizde birbirimize çelme takmazsak, önümüzdeki süreçte ne kadar insanın Türkiye’ye geleceğini göreceğiz” ifadelerini kullandı.

 
Denizli'de feci kaza: Park halindeki traktöre çarptı!
 
Salgınla mücadelede Konak’a tam not
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 7 Haziran 2020 Pazar 21:19

Siz önce istihdamı artırın, herkes insanca ve huzurla yaşayabileceği şekilde para kazansın, gelecekte işsiz kalma kaygısı taşımasın işte o zaman konutları yeniler vatandaşı mağdur etmezsin. Sizin dönüşüm sisteminizle müteahhitlere kâr payı bırakıp vatandaşı borçlandırıyorsunuz devlet olarak toplu konut yapmaktan acizsiniz. Toki sadece konut yapmasın, konutları depreme dayanıklı hale getirecek güçlendirmeleri de yapsın bunu bu koca devlet yapamaz mı? İlla müteahhitlere mi mahkum olacağız? Milletvekili herhalde ülkesinden de bihaber çıksın sorsun gençlere bu gençlerin ne kadarı çareyi yurtdışında görüyor? Yahu daha geçen kış mülteciler için sınır kapılarını açtınız avrupaya geçmeleri için, mültecilerden çok bizim vatandaşlarımız kaçmaya çalıştı haberlere bile konu oldu siz neyin kafasını yaşıyorsunuz? Gurbetçiler buraya hiç de dönmek istemiyorlar isviçrede yaşayan bir tanıdığım var buradaki sağlık sistemi ve hastanelerden yaka silkti siz hangi hayal aleminde yaşıyorsunuz anlamadım. Aldığınız maaş ve haklarınızla hayat size güzel gel asgari ücretle 12 saat çalış da görelim ne kadar dayanacaksınız bol keseden atmak kolay.Meclise milletvekillerinin asgari ücretle çalışması hakkında teklif gelse kaçınız vatan sağ olsun deyip buna razı olur?

Yorumu oyla      2      3  
o yapıları siz yaptınız. 7 Haziran 2020 Pazar 19:30

Arkadaş sen müteahhit federasyonu başkanı değil mi idin? O yapıları yapan müteahhitlerin başı sensin.

Yorumu oyla      2      3  
Bülent ışık 7 Haziran 2020 Pazar 17:55

AKP li gençlerin yüzde 49 u MHP li gençlerin yüzde 63 ü yurt dışına gitmek istiyormuş yapılan araştırmaya göre. Hep bize ekonomik saldırı oluyor nedense .Arjantin ve Yunanistan ekonomik krize girince dışarıdan ekonomik saldırı var dediklerini hiç duymadım.

Yorumu oyla      2      3  
Gürkan 7 Haziran 2020 Pazar 12:13

6 yıl önce Karabağlar'da kentsel dönüşüm yapacağız dediniz ama çivi çakılmadı. Boş araziye "Yenitepe İzmir" diye bir proje yapılmaya çalışıldı ancak o da yarım kalmıştı. Son durum nedir bilmiyorum. Otogara metro, hızlı tren ve daha bir çok proje yapılmadı. Sen yap, sonra eleştir.

Yorumu oyla      2      3  
sezarın hakkı sezara 7 Haziran 2020 Pazar 10:48

İyi de izmir in bu hale gelmesine izin veren nesil kendilerinin nesli!!!

Yorumu oyla      2      3  
Ali Cengiz Kurt 7 Haziran 2020 Pazar 10:40

Bu ne biçim develet kimseye verilmeyip sır gibi saklanan virus kaynaklı bilgiler nasıl akp lilerce biliniyor ve açıklanıyor. Gideceksiniz bu kafayla siz devlet değil mahalle yönetemezsiniz bence.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MHP'den 'Eren Erdem' tepkisi: Soyer, Büyükşehir'i peşkeş çekiyor!
MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç ...
'Pandemi geçecek, deprem tehlikesi geçmeyecek'
Bakan Kurum, İstanbul Kartal'da Yeşilyurt Apartmanı'nın çöktüğü bölgedeki ...
Soylu 3 ismin vekilliğinin düşmesine ne dedi?
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 1'i CHP'li 2 HDP'li milletvekilinin vekilliklerinin ...
 
Celpte 100 bin test... Yunan Bakan'a çatışma yanıtı!
Bakan Akar, Doğu Akdeniz'deki sondaj gerilimine değindi,"Sorunlarımızı ...
CHP'li Bayır'dan çevre çıkışı: Ata mirasını koruyamadık
Konak Kent Konseyinin düzenlemiş olduğu Dünya Çevre Günü Etkinliğinde ...
AK Partili Sürekli'den CHP'ye 'disiplin' çağrısı
AK Parti İzmir İl Başkanı Sürekli, ‘Camiden müzik yayını’ soruşturmasında ...
 
Erdoğan'a hakaret soruşturmasında çifte karar!
Sosyal medyada Cumhurbaşkanına hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında suç ...
'Kurallara uyulmazsa kısıtlama geri gelir'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerçekleşen 10 yeni Millet Bahçesi açılış törenine ...
İYİ Parti İzmir’de kongre tarihi belli oldu!
Pandemi sebebiyle il kongresini erteleyen İYİ Parti, 21 Haziran’da yeni ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva