HABERLER>POLİTİKA
21 Ekim 2016 Cuma - 09:32

AK Partili Kaya Milli Tarım Projesi’ni anlattı

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Başbakan Binali Yıldırım tarafından geçtiğimiz günlerde Ödemiş'te açıklanan ‘Milli Tarım Projesi’nin detaylarını anlattı.

AK Partili Kaya Milli Tarım Projesi’ni anlattı

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Başbakan Binali Yıldırım tarafından geçtiğimiz günlerde Ödemiş'te açıklanan "Milli Tarım Projesi" ile üreticilere büyük rahatlama sağlanacağını söyledi.

Havza bazlı üretime destek verileceğini belirten Kaya, "Başbakanımız Binali Yıldırım tarafından açıklanan projeye göre, çiftçilerimizin ürettiği ürünler ancak verimli olduğu havzalarda desteklenecek, böylelikle desteklerin etkinliği ve havzalarımızın verimliliği artarken, üretim planlamasına geçilerek, arz açığı ya da fazlası tartışmaları ortadan kalkacaktır. Çiftçiler neyi, nerede ekerse ne kadar destek alacağını önceden bilecek ve piyasalardaki fiyat dalgalanmaları en aza indirilerek, fiyat istikrarı sağlanacaktır" şeklinde konuştu.

941 HAVZADA 19 FARKLI ÜRÜNE DESTEK
Türkiye'de 941 havzanın ürün deseninin çıkartıldığını hatırlatan Kaya, stratejik açıdan önem arz eden 19 ürünün daha verimli ve ekonomik olarak hangi havzalarda destekleneceğinin belirlendiğini söyledi. Ülke genelinde, arpa, buğday, çavdar, çeltik, dane mısır, tritikale, yulaf, kuru fasulye, mercimek, nohut, aspir, yağlık ayçiçeği, kanola, kütlü pamuk, soya, çay, yağlık zeytin, fındık ve yem bitkileri üretimine destek verileceğinin bilgisini veren Kaya, buğday ve yem bitkileri üretiminin ise havza ayırmadan her yerde destekleneceğini hatırlattı.

AVRUPA'NIN EN BÜYÜĞÜ TÜRKİYE
Milli Tarım Projesi'ne göre hedefin, 2023'te 150 milyar dolar tarımsal hasılaya, 40 milyar dolar tarımsal ihracata ulaşmak olduğunu belirten Kaya, "Türkiye, özellikle 10 yılda tarımsal hasılasını yaklaşık üç kat arttırdı. Şu anda tarımsal hasıla bakımından Avrupa'nın en büyük tarım ülkesiyiz. 2023 yılı için konulan hedeflere ulaşmak için tarımsal üretimde de kaynakları verimli kullanmak zorundayız. Hedefimiz belli, 2023 yılında tarımsal üretim değerini 150 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Bu rakamla, dünyanın beşinci büyük tarımsal ekonomisi olacağız. Sayın Başbakanımızın açıkladığı Milli Tarım Projesi bu açıdan bakıldığında büyük önem taşıyor" dedi.

MAZOTUN YARISINI DEVLET KARŞILIYOR
Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı Milli Tarım Projesi'nin çiftçilere sağladığı avantajlardan bahseden Kaya, "Tarımsal destekleme başvurularında bürokratik işler azaltılıyor. Çiftçiler yılda bir kez destek başvurusu yapacak ve destekler Nisan-Mayıs ile Eylül-Ekim olmak üzere iki dönemde ödenecek. Daha önceden gübrede KDV'nin kaldırılmasıyla zaten yüzde 23 indirim sağlanmıştı, artık çiftçimizin kullandığı mazotun da yüzde 50'si devlet desteği olarak verilecek. Çiftçimiz tarlada ne kadar mazot kullanırsa bunun yarı parasını devlet karşılayacak. Böylelikle çiftçi üzerindeki girdi yükü ciddi miktarda hafifletilmiş olacak. Proje kapsamında 31 şehirde en az 500 baş 'damızlık gebe düve üretim merkezleri' hayata geçirilecek. Bu çerçevede, 4 ayını doldurmuş, tüm aşıları zamanında ve düzenli yapılmış buzağılara 750 lira destek verilecek, ahır ve ağıl yapımına yüzde 50, düve alımına ise yüzde 30 hibe sağlanacak. İzmir, bu damızlık gebe üretim merkezlerinin oluşturulacağı illerin başında gelmektedir" ifadesinde bulundu.

İZMİR'DE 11 FARKLI ÜRÜNE DESTEKLEME GELDİ
İzmir'in ilçelerinde toplamda 11 kalem ürüne destek verildiğinin bilgisini veren Kaya, "İzmir'de 11 farklı ürüne destekleme veriliyor. Bunlar; Arpa, Buğday, Dane Mısır, Kütlü Pamuk, Yem Bitkileri, Zeytinyağı, Tritikale, Yağlık Ayçiçeği, Nohut, Kuru Fasulye ve Yulaf olarak belirlendi. Bu ürünleri üreten çiftçilerimiz hiçbir prosedüre ve bürokrasiye takılmadan desteklemelerini rahatlıkla alabilecekler. Bu projenin İzmir'de açıklanmış olması çok önemli. İzmir, tarımın merkezidir. İzmir'e her zaman hak ettiği değeri vermiş olan Başbakanımız Binali Yıldırım, ülke tarımı için hayati önem taşıyan bu projeyi İzmir'de açıklayarak önemli bir mesaj vermiş oldu. İzmir çiftçisi artık eskisinden daha güçlü ve daha kalkınmış olacak. Bütün üreticilerimize hayırlı ve uğurlu olsun" şeklinde konuştu.

 
Büyükşehir'den 'tarihi' destek: 100 milyonu aştı!
 
İzmir'de eş zamanlı FETÖ baskını: 23 gözaltı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 21 Ekim 2016 Cuma 10:29

Mevcut hal sistemini devletleştirip aracıları bu işin içinden almadığınız sürece fiyat istikrarını sağlayamazsınız. Üreticiden halka sistemi getirerek hem enflasyonu düşürüp hem de üreticinin daha çok kazanmasını sağlayabilirsiniz. Sadece verimli arazilerin desteklenmesi verimin daha düşük olduğu dolayısıyla geliri de daha düşük olan çiftçileri zor duruma düşürür ve göçe neden olur bunun önüne geçmek şart. Ayrıca İzmir için sakızın da destek kapsamına alınması gerekir Sakız adasının sakızdan yıllık yaklaşık 200 milyon avro gelir elde ettiğini düşünürsek böyle bir ihtiyacın da var olduğu gayet açıktır. Tarımda dünya liderliğini amaç edindiysek öncelikle öncelikle dünya fındık üretiminin %70'ini karşılayan ülkemizi hammadde ihracatçısı durumundan mamul ihracatçısı durumuna getirerek bunun gelirini 3-4 kat artırabiliriz. 14 yıldır tek başına iktidar olan bir parti bu adımları atmakta bu kadar geç kalmamalıydı. Son olarak, tarımda gelişme isteniyorsa genetiği değiştirilmiş toprağı hasta eden ithal tohumların alımı en kısa zamanda durdurulmalıdır tohum ıslahı yapmazsanız verim alamazsınız.

Yorumu oyla      11      5  
poyraz 21 Ekim 2016 Cuma 10:11

Gübre ve mazot fiyatı düşünce köylünün sattığı ürünlerin fiyatı da düşüyor.Gıda fiyatları düşünce doğal olarak enflasyon ve faizlerde düşüyor.Faizler düşünce ev satışları ve fiyatları artıyor.Bu işten kim kazançlı çıkıyor ?

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkanlığın yol haritası Afyon'da şekilleniyor!
AK Parti istişare ve değerlendirme toplantılarının 25’incisi bugün Afyonkarahisar’da başlıyor.
Bahçeli'den 'başkanlık eleştirileri'ne yanıt
MHP lideri Devlet Bahçeli, başkanlık sistemi açıklamaları nedeniyle kendisine ...
Kurtulmuş: Kimsenin bir karış toprağında gözümüz yok ama...
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Musul bizim Misak-ı Milli sınırlarımızın ...
 
Flaş gelişme: CHP'de 'Gaziemir krizi'ne Genel Merkez el koydu!
Gaziemir Belediyesi’nde Başkan Halil İbrahim Şenol’un belirlediği yeni ...
MHP'de Akşener'den sonra o isim için de ihraç istemi!
Özdağ'ın, tüzüğün bazı maddelerini ihlal gerekçesiyle tedbirli ve parti ...
İşte ana hatlarıyla TBMM'ye gelecek başkanlık modeli!
AK Parti, başkanlık modelini de kapsayan anayasa değişikliği teklifini ...
 
Purçu’dan ‘Roman konutları’ isyanı: Devlet denen kurum yok!
Roman vatandaşlar için Manisa’da 2011 yılında yapılan TOKİ konutlarını ...
Darbe Komisyonu'ndan Org.Akar'a davet!
FETÖ darbe girişimini araştırmak amacıyla kurulan komisyon, bugün eski ...
MHP'de Akşener'in ardından o isme de disiplin yolu!
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın “parti disiplinine aykırı açıklamaları” ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva