HABERLER>POLİTİKA
16 Ağustos 2017 Çarşamba - 10:50

AK Parti'de yeni dönem teyakkuzu: Erdoğan kriterleri

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin MYK’sında yeni dönemine ilişkin önemli talimatlar verdiği öğrenildi.

AK Parti de yeni dönem teyakkuzu: Erdoğan kriterleri

Kuruluş kutlamalarıyla kongre sürecine giren AK Parti’nin son MYK’sında 2018 Şubat’a kadar tamamlanması gereken kongreler masaya yatırıldı. Toplantıda Erdoğan’ın parti teşkilatına “Milletin güvenini kazanmış, halkta karşılığı olan, oy getirecek isimleri bulalım. Mart’ta güçlü bir şekilde sahaya inelim” talimatı verdiği öğrenildi.

Yeniasır’dan Eda Işık’ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün başkanlık ettiği AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında kongre süreci ele alındı. Toplantıda 2018 Şubat'a kadar kongrelerin tamamlanacağını hatırlatan Erdoğan, Mart'a kadar, milletin güvenini kazanmış, halkta karşılığı olan, partiye oy getirecek isimler bulunmasını istedi. Sahada, kadın ve gençlere çok iş düştüğünün altını çizen Cumhurbaşkanı, teşkilatların buna göre yenilenmesi yönünde talimat verdi. "Garibanları bulun, kimsesizlerin kimi olun, sorunları çözün" mesajı da veren Erdoğan, kongre sürecinde aday belirlerken de kısır çekişmelerin bir tarafa bırakılmasının önemini vurguladı.

'EVET' MEMNUNİYETİ
Toplantıda AK Parti'nin, 16 Nisan referandumu sonrası yaptırdığı anket masaya yatırıldı. Referandumda 'evet' çıkmasından memnun olanların oy oranı, referandumdaki evet oranından yüksek çıktı. 16 Nisan'daki referandumda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine 'evet' diyenlerin oyu yüzde 52 iken, 'evet' çıkmasından memnun olanların oranının yüzde 55 olduğu belirlendi. Toplantıda Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş, tarafından 7 bölge adı altında Genel Merkez'de mülakata çağrılan ayrıca haklarında sahada araştırma yapılan bütün yönetici adayları ile ilgili detaylı rapor sunuldu.

HAFTA SONU BAŞLIYOR
AK Parti'de ilçe kongreleri bu hafta sonu başlıyor. Kasım sonuna kadar her hafta sonu ortalama 40-50 kongre yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, metal yorgunluğu olarak dikkat çektiği teşkilatlardaki durumla yakından ilgileniyor. Erdoğan'ın en az 10-15 ilçe kongresine bizzat katılması bekleniyor.

LİDERE DUYULAN GÜVEN İLK SIRADA

Toplantı da Hukuki ve Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı da, 16 Nisan referandumunun ardından kendi başkanlığında kurulan 11 kişilik komisyonun analiz raporu ile ilgili sunum yaptı. Analizde, yeni sistemin yeteri kadar anlatılamadığı, bu nedenle beklenenden daha az 'evet' oyu alındığı bilgisi yer aldı. Yine referandumdan 'evet' çıkmasında en büyük etken olarak ilk sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan'a olan güven yer aldı. İkinci sırada ise yeni sistemin istikrar sağlayacağının düşünülmesi oldu.

SELVİ DE YAZDI
Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi de aynı konu üzerinde yazdığı köşe yazısında önemli bilgiler verdi. Selvi’nin ‘Erdoğan’dan yeni kriterler ve seçim takvimi’ başlıklı yazısı:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, teşkilatlardaki değişim konusunda çıtayı her gün biraz daha yükseltiyor. AK Parti’nin 16. kuruluş yıldönümünde, “Madem mücadelenin şartları değişti, bizim de değişmemiz lazımdır. Değişim AK Parti’nin kimliğidir. Bu defa çok daha köklü değişime ihtiyaç var” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında yapılan AK Parti MYK toplantısında bir üye, “Efendim, teşkilatlarda ve yerel yönetimlerde değişimi söylemeniz toplumda büyük karşılık buldu. Halk heyecanlandı” diyor. Erdoğan, “Doğru, bana da aynı yönde tepkiler geliyor” diye karşılık veriyor.

Cumhurbaşkanı, bir süredir toplumdan ciddi bir şekilde değişim yönünde sinyallerin geldiğini belirterek, “Biz bu değişimi gerçekleştirmezsek millet sandıkta değiştirir” diyor. Erdoğan, “Değişmeyen tek gerçek değişimin kendisidir” ilkesinden hareket ediyor. 2002 seçimlerinden bu yana, milletvekili listelerinin en az yüzde 50’sini yeniliyor. Cumhurbaşkanı, AK Parti Genel Başkanı seçildiği 21 Mayıs tarihli kongreden itibaren teşkilatlardaki ‘metal yorgunluktan’ söz ediyor. Kimi zaman buna, ‘mesleki deformasyonu” ekliyor. Ama her konuşmasında ısrarla ve her defasında dozunu biraz daha artırarak değişim talebini dile getiriyor. Bir süredir Erdoğan’ın değişim konusunda neden bu denli ısrarlı olduğu sorusunun cevabını arıyorum. 16 Nisan referandumunda bazı teşkilatların sahada etkili çalışmaması, bazı belediye başkanlarının partinin oyunu aşağıya çekmesi, çok etkili olmuş. Bir de Ordu’da kameraların önünde yaşanan kavga ile Giresun’daki il danışma toplantısında yaşananlar tetiklemiş. Buna bir de bazı büyükşehir belediye başkanları ile bakanların arasındaki soğukluk eklenince Erdoğan çıtayı daha yukarıya çekmiş.

DEĞİŞİMİN KRİTERLERİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, teşkilatlarda ve yerel yönetimlerdeki değişimin kriterlerini ise şöyle sıralıyor:

1- Partiyi sırtlaması gerekirken, partinin sırtına binenlerle işimiz olmaz.

2- Bize donanımı, heyecanı, enerjisi ve projesi olan, vatandaşa dokunan, vatandaşın dokunabildiği yol arkadaşları lazım.

3- İlkelerine bağlı, sevdası millet olan, kendini millete hizmet etmeye adamışlarla yolumuza devam edeceğiz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, her iki sözünden birinin değişim olmasının nedeni 2019 seçimleri. Erdoğan, “Yeni teşkilatlarla 2019 yılında üç seçimi geçireceğiz. Yerel seçimler, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi için bu teşkilatlar sahada olacak. O nedenle halka sırtı dönük değil, halka yüzü dönük olan, heyecanı, enerjisi olan kadrolarla bu seçimlerden başarıyla çıkabiliriz” diyor.

SEÇİMLER 2019’DA
Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında yapılan AK Parti MYK toplantısında bir de takvim ortaya çıkıyor. Erken seçim tartışmalarına ışık tutması açısından bu takvimi önemsiyorum.

1- AK Parti 6-7 Ekim tarihinde Afyon’da kampa girecek. 3 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında ilk kamp olacak.

2- İlçe kongreleri kasım ayında, il kongreleri ise şubat ayında tamamlanacak. 2018 yılı Eylül ayında büyük kongre yapılacak. Kongrede, AK Parti vitrini yenilenecek. Partiyi 2019 seçimlerine götürecek olan yönetim ortaya çıkacak. Büyük kongrenin ardından kabine değişikliği bekleniyor. Ülkeyi 2019 seçimlerine götürecek olan kabine teşkil edilecek.

3- 31 Mart 2019 tarihinde yerel seçimler yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimlerin 2018 yılına çekilmesine ve üç seçimin bir arada yapılmasına sıcak bakmadığı söyleniyor. Bakanlar Kurulu toplantısında, “Yerel seçimlerde oyumuz düşer, o nedenle üç seçimi birleştirelim” önerisine Erdoğan, “Yerel seçimlerde durumumuzu görür, kasım ayına kadar toparlarız” diye karşı çıkmıştı.

4- 3 Kasım 2019 tarihinde cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri birlikte yapılacak.

KAMUOYUNUN İSTEDİĞİ ADAYLAR
Erdoğan, belediye başkan adaylarının belirlenmesiyle ilgili parti yönetimine çok önemli bir uyarıda bulunmuş, “Adayları belirlerken illerdeki kısır kavgaları bir kenara bırakmalıyız” demişti. Cumhurbaşkanı adayların belirlenmesinde ise çok önemli bir ölçü ortaya koyuyor, “Yerel seçimler, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bir göstergesi olacak. O titizlikle çalışmalıyız. Seçimlere bizim istediğimiz değil, kamuoyunun istediği adaylarla gireceğiz. Bunlar partinin sırtına binen değil, partinin yükünü alan, oylarını artıran adaylar olmalı.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, teşkilatlardaki değişim konusunda her gün dozu daha da artırıyor. Çıtayı daha da yükseğe koyuyor. Bir parti yetkilisine göre, Erdoğan teşkilatlardaki değişim için bastırıyor ama asıl hedef yerel yönetimlerdeki değişim.

 
İzmir’de yeni pazarlama taktiği: Kurbanlıklar internete düştü!
 
Ege turizmine bayram dopingi: Hedef 1 milyon!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmir 16 Ağustos 2017 Çarşamba 15:24

İl başkanı sırf değişti diye Sayın Delican‘ı alınıp eskilerden biri getirilirse çok büyük hata olur.

Yorumu oyla      11      5  
UFUK 16 Ağustos 2017 Çarşamba 12:16

İZMİRDE SAĞ-SOL FARKETMEZ MERKEZDE OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜĞÜM HER KESİME HİTAP EDEBİLECEK DAHA ÖNCE BELEDİYE BŞK.LIĞI-İL BŞK.LIĞI-BİR DÖNEM MİLLETVEKİLLİĞİ YAPMIŞ YILDIRIM ULUPINARIN SAYIN CUMHUR BAŞKANIMIZIN KRİTERLERİNE UYGUN OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM AL SANA PARTİYI SIRTLAYABİLECEK SİYASET ADAMI SAYGILARIMLA

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li Güven’den Ege’deki başkanlara davet… Gündem: 2019!
İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven’in organize ettiği Ege Bölgesi il başkanları ...
HDP’nin İzmir Nöbeti'nde gerginlik: Baydemir'den Eren Bülbül mesajı!
HDP İzmir'de başlattığı 'Adalet ve Vicdan Nöbeti' öncesi Alsancak'ta parti ...
Yıldırım: Artık dur deme zamanı gelmiştir
Başbakan Yıldırım "Ne yazık ki sosyal medya dili, gençlerimiz arasında ...
 
CHP’li İrgil’den İzmir Atatürk Lisesi’yle ilgili çarpıcı iddialar
CHP Milletvekili Ceyhun İrgil, İzmir Atatürk Lisesi’nde öğretmen, öğrenci ...
AK Partili Kaya'dan 'İnciraltı' çıkışı: Süreci tıkayan Kocaoğlu'dur!
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir Büyükşehir Belediye ...
İzmir’den Erdoğan’a sert tepki: Gittiğin yol, yol değil!
CHP İl Başkanı Güven, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na ...
 
CHP'li Yiğit engellilerin sorunlarını Meclis'e taşıdı
CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, engellilerle ilgili oranlama yüzünden ...
CHP'li Bakan Atatürk Orman Çiftliği'ndeki satışı meclise taşıdı
Atatürk Orman Çiftliği’nin 37 bin metrekaresinin ABD’ye satılması konusunu ...
16. yıl kutlamaları: İşte Gül'ün kararı!
AK Parti’nin 16. kuruluş yıldönümü kutlamaları birazdan Ankara'daki Sincan ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva