HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Aralık 2017 Pazar - 09:37

Ahmet Taner Kışlalı 'katalpa'sına İzmir'de kavuşacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli'de kurduğu Ahmet Taner Kışlalı Parkı'na, bombalı saldırıda katledilen bu ünlü siyasetçi ve yazarın en sevdiği ağaç olan "katalpa"ya da yer verdi.

Ahmet Taner Kışlalı  katalpa sına İzmir de kavuşacak

Atıl durumdaki alanları modern görünümlerine kavuşturan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kez 1999 yılında bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden siyasetçi ve yazar Ahmet Taner Kışlalı’nın adının verildiği mahalle için Çiğli’deki 19 bin metrekarelik alanda kentin “en iddialı” parklarından birini oluşturuyor. Yüzde 80’ni tamamlanan parkın en önemli sürprizi ise katalpa ağacı..

Ahmet Taner Kışlalı'nın eşi Nilüfer Kışlalı’nın yazdığı bir mektuptan yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, parkta merhum gazetecinin en sevdiği ağaç olan "katalpa"ya da yer verdi. Kışlalı’nın 1997 Eylül’ünde evinin önüne diktiği katalpa ağacının aynısı, kendi adını taşıyan ve Ocak sonunda açılacak parkın en özel köşesine yerleştirildi.

YEŞİLİ, DOĞAYI ÇOK SEVERDİ”
Ahmet Taner Kışlalı’nın parkları çok sevdiğini belirten Nilüfer Kışlalı, eşinin yeşili, özellikle de parkları çok sevdiğini söyledi. Kışlalı, katalpanın öyküsünü şöyle anlattı:

"Bir yerde konferans vermeye gideceği zaman ararlardı.. Özellikle istediğiniz bir şey var mı diye sorduklarında, kalacağı yerin yanında bir park olmasını isterdi. Biz buraya taşındığımızda evin önünde arabasını park ettiği bir yer vardı. Bir gün geldi 'Nilüfer, buraya bir ağaç dikeceğim. Arabayı yola park ederim' dedi. Peyzaj mimari bir arkadaşı ile çıkageldi 1997 yılının Eylül ayıydı. Küçük bir katalpa ağacı dikildi. Şimdi 20 yıl oldu. O bize Ahmet’in hatırası. Tabii ki çok büyüyen bir ağaç, budatmak zorunda kalıyoruz sürekli. Bu da beni üzüyor ama ne yapalım."

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür eden Nilüfer Kışlalı, önemli bir engeli çıkmazsa parkın açılışına da mutlaka katılacağını söyledi.

Nilüfer Kışlalı, bombalı saldırıda katledilen eşi Ahmet Taner Kışlalı’ya 2013 yılında yazdığı mektupta şöyle demişti:

“Canım, tam 14 yıl sensiz geçti. Sen buradan çok uzağa gittiğinde 50 cm, 3,5 kilo olan minocuk, 1,65 boyunda, 45 kilo… Benim saçımda beyazlar, yüzümde çizgiler çoğaldı. Sensizliği öğrenemedim ama sensiz yaşamayı öğrendim. Hani evin önüne diktiğin, arabayı bu yüzden yola park etmek zorunda kaldığın 'Katalpa' ağacı o kadar büyüdü ki, kaç kere üzülerek budatmak zorunda kaldım.”

350 AĞAÇ, BİNLERCE ÇİÇEK
İzmir Büyükşehir Belediyesi, sadece Çiğli’nin değil, kentin tamamı için önemli bir çekim merkezi olacak ‘Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi Semt Parkı’nın 11 bin metrekaresini yeşil alan olarak düzenliyor. Proje kapsamında seyir terasları ve açık fitness alanları oluşturuluyor. Parkta ayrıca, yeni nesil çocuk oyun alanları ile dinlenme ve toplanma mekanları hazırlanırken, 2 bin metrekare çim alan düzenlenecek, toplam 350 adet ağaç dikiliyor. Ahmet Taner Kışlalı Semt Parkı’na dikilecek oya, kırmızı yapraklı süs eriği ve akasya ağaçları, çiçekleri ve yaprak dokusuyla parka ayrı bir renk verecek. Çınar yapraklı akçaağaç, melez servi, mavi servi, grevilya, fıstık çamı ve Londra çamı türlerindeki ağaçlar ile çiçekli çalı grubundan güzellik çalısı, bahar dalı, ağaç hatmi, beyaz zakkum, gül türleri, kokusuyla ünlü lavanta, biberiye, defne ve Arap yasemini türlerindeki çalı grupları da, parkı kentin yeni çekim merkezlerinden biri haline getirecek.

Kökeni Doğu Asya ve Kuzey Amerika’nın güneydoğu bölgesi olan katalpa ağacı ise parkta Ahmet Taner Kışlalı'nın anısını yaşatan en özel bitki olacak.

 
Mehmet KARABEL yazdı... 'Aşkın kanununu yazsam yeniden'
 
Yılbaşında başlıyor... Bildirmeyene ceza!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mahmut Esat ASLAN 3 Aralık 2017 Pazar 13:19

Bu zerafeti düşünen ve uygulayan herkese teşekkür eder, sevgili dostum Ahmet Taner Kışlalı'yı bir kere daha rahmetle anıyorum.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de bisiklet yolu için eylem... Yola yattılar!
Bisikletçiler, Karşıyaka ilçesinde bisiklet yollarının kapatılmasına tepki ...
Buca’da coşkulu tören... O tesis yola çıktı
Buca Belediyesi tarafından yapılacak olan Ufuk Mahallesi Pazaryeri’nin ...
Bergama modern hayvan pazarına kavuşuyor
İzmir'in Bergama Belediyesi tarafından kente kazandırılacak olan; idari ...
 
Başkan Kocaoğlu'ndan Ankara'ya mesaj: Başarmaya niyetleri yok!
Üretici kooperatiflerinden yaptığı alımlarla bölge tarımının gelişmesine ...
Bornova'da 3 Aralık buluşması... “Farklıyız, farkında mıyız”
Bornova Belediyesi 3 Aralık Engelli Hakları Farkındalık Günü kapsamında ...
Karşıyaka’da denetimler sıklaştı!
Karşıyaka Belediyesi, içkili mekanlara yönelik denetim ve uyarılarını ...
 
Bayındır’da kadın hakları için buluşma
Bayındır Kaymakamlığı konferans salonunda "Birleşmiş Milletler Kadın Dostu ...
Başkan Çerçioğlu'na sevgi seli
Germencik ilçesine bağlı Dağyeni mahallesi halkı, mahalleye verdiği hizmetlerden ...
Başkan Bakıcı’dan Engelliler Günü mesajı
Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı 3 Aralık Dünya Engelliler ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva