HABERLER>EKONOMİ
20 Mayıs 2020 Çarşamba - 08:47

Adım adım normalleşme: Haziranda ofise dönüş planı!

Türkiye’de koronavirüs sonrası normalleşme sürecinde milyonlarca çalışan haziranda ofise dönmeye hazırlanıyor. Uzaktan çalışan şirketler farklı çözümlerle iş başı planlıyor.

Adım adım normalleşme: Haziranda ofise dönüş planı!

Türkiye’de evden çalışmaya başlayan milyonlarca kişinin kademeli olarak 1 Haziran’dan itibaren ofislere dönmesi bekleniyor.

Ülkemizde ilk koronavirüs vakasının görüldüğü 11 Mart’tan itibaren üretim ve saha elemanı haricindeki pek çok beyaz yakalı evlerden çalışmaya başlamıştı.

Milliyet Gazetesi'nin haberine göre, Türkiye’nin büyük gruplarının bir kısmı haziranda ofise dönme kararı verirken, bazıları kısmen başlayarak bir geçiş süreci ortaya koydu. Bazı firmalar bundan sonra da tamamen uzaktan çalışmayı gündeme alıyor.

Nasıl yapılacak?
Koç Holding İnsan Kaynakları, normale geçiş için yol haritası hazırladı. Grupta 90 bin çalışan var. Şu an sahada, ofiste ve evde çalışan ekipler bulunuyor. Normale dönüş dönemini bu şekilde geçirmek hedefleniyor. Salgın sonrası yeni dönemin gerektirdiği çalışma düzeni ile başlamak üzere hazırlık yapılıyor.

Sabancı Holding, 1 Haziran’dan itibaren çalışanların yüzde 50 şeklinde ofise dönmesi kararını aldı. İki grup halinde işe dönme planı yapılıyor. Pazartesi, salı günü bir grup işe gelecek. İkinci grup evden çalışacak. Çarşamba günü ofis dezenfekte edilecek. Perşembe, cuma günü ise ikinci grup işe gidecek, birinci grup evden çalışacak.

Eczacıbaşı Holding, 20 Mart’tan itibaren tüm ofislerinde uzaktan çalışmaya geçti. 11 Mayıs haftasından itibaren, yönetim kademesi haftada üç gün ofise dönmeye başladı. 1 Haziran’dan itibaren de, iki grup halinde çalışma düzenine geçiliyor. Birinci grubun ofiste olduğu hafta, ikinci grup uzaktan çalışacak. İkinci grubun ofise geldiği hafta ise, birinci grupta uzaktan çalışma düzeninde olacak.

Gözler 1 Haziran’da 
Borusan Holding İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş, “1-15 Haziran arası grup şirketlerimizde yüzde 25, yüzde 50 ve yüzde 75 oranında, kademeli çalışan grupların ofise dönecek. İlk 4 hafta boyunca haftada 2 gün ofisten, 3 gün evden, kalan 4 haftada ise 3 gün ofisten, 2 gün evden çalışılacak. 60 yaş üzeri, hamileler, kronik rahatsızlığı olanlar, engelliler evden çalışmaya devam edecek” dedi.

‘Risk grubu’ evde kalacak
Doğuş Holding, “Pandemi sırasında işi evden çalışmaya elverişli çalışanlarımız evden çalıştı. Normalleşme sürecinde de evden çalışma gibi yeni ve esnek çalışma modellerini uygulamak üzere planlama yapıyoruz” açıklamasını yaptı.

Yaşar Grubu’nda gıda ve içecek grubu normal çalışma düzenini sürdürüyor. İdari tarafta dönüşümlü olarak nöbetleşe ve evde çalışma sistemiyle devam ediliyor.n Kale Grubu’nun ise henüz kesin karar alınmamakla beraber yüzde 90 oranında 1 Haziran itibariyle ofislere döneceği belirtildi.

Akfen Holding, sağlıkla ilgili ülke genelindeki gidişatı takip ediyor. 1 Haziran itibariyle ofislere dönülmesi düşünülüyor.

Limak Grubu’nun şantiyeleri açık. Merkez ofislerin de 1 Haziran’da iş başı yapacağı tahmin ediliyor.

Turkcell’de saha elemanları görevini sürdürürken, uzaktan çalışan ofis çalışanları için kademeli olarak işe dönüş planlanıyor ama net bir takvim verilmedi.

Türk Telekom’da evden çalışanların vaka sayısına göre, merkez ofislerde kademeli olarak 15 Haziran’da iş başı yapması planlanıyor.

Bazıları sürekli...
Boyner Grup CHRO’u Emek Yurdanur, “Merkez ofislerimiz için haziran ayı itibariyle kademeli dönüş planlıyoruz. Yaş ya da mevcut hastalıkları nedeniyle risk grubundakiler evde olmaya devam edecek. Ofislerde sıkı tedbirler alacağız. Ofislerimizin havalandırma sistemleri tekrar tasarlanıyor” dedi.

Bazı firmalar ise bundan sonra tamamen uzaktan çalışma sistemine geçeceğini duyurdu. Emre Kurttepeli’nin sahibi olduğu Mynet.com, bundan sonra tamamen uzaktan çalışma kararı aldı.

Türkiye’de sayıları 80’i aşan teknopark ve 1.250’yi geçen Ar-Ge merkezlerinin de evden çalışma süreleri 27 Mayıs’a kadar uzatılmıştı. Bunların da bu tarihten itibaren iş başı yapması bekleniyor.

Uzaktan ve esnek çalışma sürebilir
Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (Peryön) Başkanı Berna Öztınaz, iş yapış şekillerinde büyük değişiklik yaşandığını belirterek, şunları söyledi:

“Uzaktan çalışma tüm dünyanın hızlıca adapte olduğu bir çalışma yöntemi haline geldi. Mercer Türkiye ile yaptığımız ankete göre, salgın öncesinde evden çalışma uygulaması olan şirketlerin oranı yüzde 45 iken bu dönemde yüzde 95’e ulaştı. Şirketlerin yüzde 59’u Covid-19 süreci sonrasında uzaktan ve esnek çalışma modeline devam edeceğini belirtiyor. Bu tüm dünya olarak köklü bir değişimin eşiğinde olduğumuzu bize gösteriyor. Ofisteki günlük işleyişler konusunda net kuralların çıkarılması ve bütün bu sürecin doğru iletişim uygulamaları ile çalışanlara anlatılması gerekiyor.” 

 
ABD ve İsrail'le varılan tüm anlaşmalardan çekildi
 
Güzelbahçe'de 101.yıl coşkusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... Çeşme ‘turizm mağduru’ olmasın!
Mehmet KARABEL yazdı... Çeşme ‘turizm mağduru’ olmasın!
800'den fazla ürüne ilave gümrük vergisi!
Corona virüs salgınının ekonomi üstündeki olumsuz etkilerini azaltmak ...
Çeşme'de 'Covid-19 tipi' tatil dönemi: Teknede karantina!
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle yat ve teknelere olan ilgi, ...
 
İzmir’de servisçilerden 32 maddelik ‘acil destek’ çağrısı
Salgın nedeniyle okulların kapatılması ile okul servislerinin tamamına ...
Dünya Ekonomik Forumu'nun raporundan 'küresel resesyon riski' çıktı
Dünya Ekonomik Forumu'nun anket yöntemiyle hazırladığı raporda, başta ...
Piyasalara aşı dopingi: 6 haftanın en hızlı yükselişi!
ABD'de hisse senetleri, corona virüse karşı yürütülen aşı çalışmasının ...
 
Sosyal temassız ‘mavi tatil’e yoğun talep
Antalya'nın Demre ilçesinde bulanan Kekova koyları ile Demre- Kaş arasında ...
Dolar - Euro fiyatlarında son durum!
Dolar - euro kaç TL? Dolar kuru en son ne kadar oldu? Bankalararası piyasada ...
İzmir'den İstanbul'a uçuşa başlıyor!
Türk Hava Yollarının kargo markası Turkish Cargo'nun, 28 Mayıs'tan itibaren ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva