HABERLER>DÜNYADAN
18 Aralık 2017 Pazartesi - 22:45

ABD gerilimi tırmandırıyor! Veto etti!

Türkiye'nin öncülüğünde Mısır tarafından BMGK gündemine getirilen ve "ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti kabul ettiği" kararın hukuken geçersiz sayılmasını öngören tasarı, ABD tarafından veto edildi.

ABD gerilimi tırmandırıyor! Veto etti!

Türkiye'nin öncülüğünde Mısır tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sunulan ve "ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti kabul ettiği" kararın ilgili Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına aykırı olması sebebiyle "hukuken geçersiz" sayılmasını öngören tasarı, ABD tarafından veto edildi.

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti kabul etmesinin ardından BM nezdinde şu ana kadarki en önemli girişim olan BMGK'daki Kudüs tasarısı oylaması yapıldı.

Türkiye'nin öncülüğünde hazırlanan ve BMGK üyesi Mısır tarafından gündeme getirilen Kudüs tasarısı, konseyin toplam 15 üyesinin 14'ünün lehte oy kullanmasına karşın ABD tarafından veto edildi.

14 ÜYE LEHTE OY KULLANDI

ABD'nin vetosuna karşın konseyin kalan üyeleri İngiltereFransaÇin, RusyaUruguayBolivyaEtiyopyaİtalya, Japonya, KazakistanSenegal, İsveç ve Ukrayna, Mısır'ın tasarı lehinde oy kullandı.

Oylama öncesinde yaptığı konuşmada Mısır'ın BM Daimi Temsilcisi Amr Abdüllatif Abdulatta, neden tasarıyı gündeme getirdiklerini açıkladı ve ABD'nin Kudüs'ün nihai statüsüne etki edecek bu adımının kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Uruguay'ın BM Daimi Temsilcisi Elbio Rosselli da yaptığı kısa konuşmada Mısır'ın tasarısına destek vereceklerini ve Kudüs'le ilgili BM kararlarının açık olduğunu vurguladı. İki devletli çözümün önünü tıkayan ABD'nin Kudüs kararının gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

İNGİLTERE'NİN BÜYÜKELÇİLİĞİ TEL AVİV'DE KALACAK

Benzer şekilde İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft da yaptığı açıklamada İngiltere Büyükelçiliğinin Tel Aviv'de kalmaya devam edeceğini dile getirdi.

Oylamanın ardından söz alan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley ise ABD'nin Kudüs konusundaki pozisyonunu bir kez daha dile getirdi ve mevcut yaklaşımlarını koruyacaklarını belirtti.

BM GENEL KURULU'NA GETİRİLEBİLİR

ABD'nin söz konusu tasarıyı BMGK'da veto etmesi üzerine konunun BM Genel Kurulu'na taşınacağı ve bu platformda üçte iki çoğunlukla kabul edilmesi için çaba gösterileceği belirtildi.

Dün Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre tasarının, şu anda BMGK üyesi olan Mısır tarafından sunulacağı, teklifin sahibinin ise Filistin olduğu kaydedilmişti. Ancak ABD'nin Kudüs kararının ardından yoğun bir diplomasi süreci yürüten Türkiye'nin bu süreçte önemli rol oynadığına dikkat çekilmişti.

"KUDÜS'ÜN NİHAİ STATÜSÜ GÖRÜŞMELER SONUCUNDA BELİRLENİR"

 Söz konusu tasarının taslağında Kudüs'le ilgili bugüne kadarki BM kararlarına atıf yapılarak, Kudüs'ün nihai statüsünün tek taraflı adımlarla değil, "Filistin ile İsrail arasındaki barış görüşmeleri sonucunda" belirleneceğine işaret edilmişti.

Tasarıda, Kudüs'ün statüsünü veya demografik yapısını değiştirmeye yönelik tüm tek taraflı adımların "hukuki bağlayıcılığı olmayan, geçersiz ve ilgili anlaşmalar gereği iptal edilmesi gereken" adımlar olduğuna vurgu yapılmıştı.

Tasarıda ayrıca, herhangi bir ülkenin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımaması gerektiği yönünde de çağrıya yer verilmişti.

Geçen hafta İstanbul'da İslam İşbirliği Teşkilatını (İİT) toplayan ve Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olarak sayılması yönünde bir kararın çıkarılmasına öncülük eden Türkiye'nin BM sürecinde de aktif rol oynayacağı ve üçte iki imzanın toplanması hususunda çaba göstereceğine işaret edilmişti.

ABD Başkanı Donald Trump, 6 Aralık'ta yaptığı açıklamada Kudüs'ü tek taraflı olarak İsrail'in başkenti olarak kabul ettiğini ilan etmiş, bölgede ve dünya genelinde bu karara ilişkin çok protestolar düzenlenmeye başlamıştı. (AA, NTV)

 
Bornova'da Konya sefası... Göz-Göz fırtına gibi!
 
Ankara'da kahreden kurşun: Bir polis şehit!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhalif 19 Aralık 2017 Salı 20:22

tasarıyı güvenlik konseyine niye Türkiye vermiyorda, Mısır veriyor?Acaba Türkiye bu konuda iç siyasete mi oynuyor? demekki Mısır Türkiyenin bir kaç adım önünde, birde Mısır-Türkiye ilişkilerinin durumu malum....

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Esad'dan kritik açıklama: PYD vatan haini
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, terör örgütü PKK'nın uzantısı PYD'yi ...
Direnişin sembolü Filistinli'ye İsrail'den işkence!
Onlarca İsrail askerinin gözaltına aldığı Filistinli Cüneydi, günlerdir ...
Güney Kore'yi böyle avladı!
Güney Kore gizli servisi, dünyanın en önemli sanal para borsalarının hacklenmesi ...
 
Suriye görüşmeleri sonuçsuz kaldı!
Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, İsviçre'nin ...
ABD'den flaş karar! Bütün dünyayı etkileyecek
ABD Federal İletişim Kurulu (FCC), kullanıcılar için internetin kullanım biçimini değiştirecek.
Google, başkenti Doğu Kudüs olarak tanıdı!
Doğu Kudüs'ün İslam İşbirliği Teşkilatı'nın tarihi zirvesinde Filistin'in ...
 
Tarihi karara İsrail'den küstah yorum!
ABD Başkanı Donald Trump'ın tartışmalı Kudüs kararı sonrası İstanbul'da ...
Rusya, Suriye'de ödülünü aldı!
Rus donanması, Tartus'taki deniz üssünü 49 yıllığına bedelsiz kullanacak ...
Fanatik Yahudiler Mescid-i Aksa'yı bastı!
İsrail polisi eşliğindeki 49 fanatik Yahudi'nin Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlediği bildirildi.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Konserve bamyadan zehirlendi suikast zannetti!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Elgin Mermerleri!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ah Alaçatı vah Alaçatı!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva