HABERLER>DÜNYADAN
24 Mayıs 2016 Salı - 07:35

ABD’den yeni ‘YPG’ mesajı!

ABD Dışişleri Bakanlığı, IŞİD ile mücadelede Suriye’deki silahlı Kürt güçlerini temsil eden YPG ile işbirliklerinin sürdüğünü söyledi.

ABD’den yeni ‘YPG’ mesajı!

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, başkent Washington’da düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin Suriye’deki gelişmelere ilişkin sorularını yanıtladı. Toner, sorular üzerine Irak’ta Peşemergeler’in, Suriye’de de YPG’li Kürtlerin IŞİD ile mücadelede çok etkin olduklarını ve bu gruplara son derece güven duyduklarını belirtti.

Toner, Irak’ta IŞİD’in kontrolünde bulunan Felluce’yi almak için mücadele eden Peşmergeler’in, bu mücadele kapsamında, Irak hükümetinin ve ordusunun kontrolü altında yeteneklerini bir çok kez kanıtladıklarını söyledi.

Toner, nüfusunun çoğunluğunu Arap asıllı Suriyelilerin Rakka’nın, IŞİD’in elinden alınması için Kürtlere nereye kadar güvendiklerine ilişkin bir soruya da, “Kuzey Suriye’de, değişik gruplarla birlikte çalıştık. Burada, IŞİD’i ele geçirdiği yerlerden çıkarmayı başaran YPG ve diğer Kürt grupları ile ilgili daha önce de konuştuk. Bu işbirliği devam ediyor. Ayrıca sahada IŞİD’e karşı mücadele eden Suriyeli Araplara ve Türkmenlere yardımımız sürüyor” dedi.

Toner, bu sözlerinin ardından kendisine yöneltilen, “Bölgedeki en büyük müttefikiniz Türkiye’yi uzaklaştırmak pahasına da mı? Çünkü tüm değerlendirmeler bu gruplara yönelik” sorusuna da şu yanıtı verdi: “Bu konuda çok konuştuk; tabii ki biz Türkiye ile yakın diyalog halindeyiz ve onların Suriye’nin Kuzeyindeki Kürt güçleri ile ilgili kaygılarını anlıyoruz. Oradaki Kürt güçlerine, özerklik yada yarı özerklik arayışlarına girmemelerini açıklıkla söyledik, özgürleştirdikleri bölgeleri kendilerine tutmamaları gerektiğini, hangi sivil irade varsa onlara devretmeleri gerektiğini söyledik ki, yerlerinden edilen insanlar oralara geri dönebilsinler. Şu da bir gerçek ki, bu güçler gerçekten etkili güçler ve IŞİD’i ele geçirdiği yerlerden  atmaya can atıyorlar.”

Toner, “Özerkliği tanımayacağınızı söylüyorsunuz ama uygulamada bir anlamda tanıdığınız söylenebilir.  Örneğin Brett McGurk (IŞİD'e Karşı Küresel Koalisyon'da ABD Başkanlık Temsilcisi Yardımcısı ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı), Kobanı’yı ziyaret etti ve Kürt özerk yönetimi liderleri ile görüştü. Şimdi de CENTCOM (ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı) komutanı Kobanı’yı öteki Kürt şehirlerini ziyaret edip, özerk yönetim liderleri ile görüşüyor. Bu uygulama, bu yönetimin tanınması değil midir?” sorusuna da, “Öyle olduğuna inanmıyorum. Öncelikle onların ihtiyaçlarının ne olduğunu, sahada ne tür zorluklarla karşılaştıkları, yakın görüşmeler aracılığıyla ilk elden öğreniyoruz. Bu bağlamda bu güçleri tanıyoruz ve işbirliğini sürdürmek istiyoruz. Ama bu, onların egemenliklerini ya da başka şeylerini tanımak anlamına gelmez” karşılığını verdi. (dha)

 
Dokunulmazlıkta gözler yargı sürecinde!
 
Bulgaristan Türkiye sınırına duvar örüyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
O ülkede kıtlık: hamburger 170 dolar
Ekonomik krizin giderek derinleştiği Venezuela'da halk zorda. Ülkede bir ...
Çipras: Avrupa Birliği yeterli yaklaşımı göstermedi
İstanbul'da düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi'nde konuşan Yunanistan Başbakanı ...
O ülkenin cumhurbaşkanlığı seçimini bağımsız aday kazandı
Avusturya'da cumhurbaşkanlığı seçimlerini bağımsız aday Alexander Van ...
 
Merkel'den flaş Türkiye açıklaması!
Dünya İnsani Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Almanya Başbakan Merkel ...
O ülkenin 2 kentinde 7 patlama: En az 100 ölü!
Suriye'de Lazkiye ve Tartus şehirlerinde gerçekleşen patlamalarda en az ...
Yıldırım'ın başbakanlığına Rusya'dan ilk yorum!
Türkiye’de Binali Yıldırım’ın başbakan olması ve kurulacak yeni hükümet ...
 
Dünyayı korkutan grafik!
ABD'de kasımdaki başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi aday adayı Trump ...
Vize muafiyeti 2017'ye mi sarkacak?
Alman Bild gazetesi, terörle mücadele yasasındaki değişiklik konusunda ...
17 kız öğrenci yanarak can verdi!
Tayland'ın kuzeyindeki iki katlı bir yatılı okulda çıkan yangında 17 kız öğrenci yaşamını yitirdi.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva