HABERLER>DÜNYADAN
7 Kasım 2018 Çarşamba - 08:35

ABD basını kritik seçimin sonucunu verdi!

ABD'de son yılların en kritik ara seçimi gerçekleşiyor. Doğudaki eyaletlerde sandıkların çoğu kapanırken, batıda oy verme işlemi sürüyor. ABD basını sonucu, "Senato'da Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi'nde Demokratlar kazandı" şeklinde duyurdu. Donald Trump, "Bu gece muhteşem bir başarıydı, herkese teşekkürler" mesajı attı.

ABD basını kritik seçimin sonucunu verdi!

ABD’de seçmenler kritik ara seçimler için bugün sandık başında.

Birçok eyalette oy kullanma merkezlerinde uzun kuyruklar oluştu. Bugüne kadar yapılan son üç ara seçimde seçime katılım oranı ortalama yüzde 40 olurken, bu yıl rekor kırılması bekleniyor. 

ABD BASINI SONUCU AÇIKLADI
Seçimin en yakından izlenen tarafı Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğun hangi partide olacağıydı. Seçim öncesi Beyaz Saray'la birlikte hem Senato hem de Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçilerin elinde bulunuyordu.

ABD basını, bugünkü seçimlerde Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi'ni kaybettiğini duyurdu. Haberlerde, "Santo'da Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi'nde Demokratlar kazandı" denildi. 

SON RAKAMLAR
Son duruma göre; Senato'da Cumhuriyetçiler 51, Demokratlar 42 sandalyeye sahip.  Temsilciler Meclisi'nde ise Cumhuriyetçiler 169 Demokratlar 179 sandalyenin sahibi.  Bugünkü seçimlerde 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nin üyelerinin tamamı, 100 üyeli Senato’nun da 35 üyesi belli olacak. 

Ayrıca 36 eyalette seçmenler vali seçimi için de oy kullanacak. Bazı eyaletlerde farklı yasal düzenlemeler de referanduma sunuluyor.

GERÇEKTEN ZAFER Mİ?
Temsiliciler Meclisi'nde üstünlüğü Demokratların ele geçirmesine rağmen Trump'ın bu sonuçları başarılı görmesi dikkati çekti. Bu durumda Kongrenin onayına ihtiyaç duyulan konularda Trump'ın hareket alanı daralmış olacak ve bu durum NTV yayınında konuşuldu.

Trump'ın mesajından "Cumhuriyetçiler değil ABD kazandı anlamı da çıkar" notunu düşen DYG Dış İlişkiler ve Haberler Müdürü Ahmet Yeşiltepe, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Kendisinin görevi onaylandı diye görüyor. 1956’dan bu yana ara seçimlerde başkanların hemen hepsinin kaybettiğini görüyoruz ve bunların en büyüğünü de Obama yaşadı. Trump Senato’yu sağlam tuttu, kongrede ise sıkıntı olacağı zaten belliydi. Trump için muazzam bir başarı diyebiliriz. Trump açısından, sadece Cumhuriyetçiler içinde McCain misali güçlü bir iç muhalefet olursa, yüz kızartıcı bir suç ya da Ruslarla ilişkisiyle ilgii yeni deliller ortaya çıkarsa azledilme gibi bir durum söz konusu olabilir. 'Olağansütü bir başarı' diyor ve evet doğru... Kanatlardan birini sağlam tutmuş durumda ve Senato daha güçlü kanattır. Örneğin Senato'nun onayı olamadan azledilme olmaz. Senatoyu kaybetseydi 'topal ördek' olacaktı."

OY VERME İŞLEMİ DEVAM EDİYOR

Kongre seçimlerinde doğudaki eyaletlerde sandıklar kapanırken batıda oy verme işlemi devam ediyor.  Altı farklı zaman diliminin bulunduğu ABD'de sandıkların kapanış saatleri eyaletlere göre farklılık gösteriyor.

ANKETLERDEKİ DURUM

Öte yandan Amerikan CNN kanalının ülke genelinde yaptığı sandık çıkış anketlerine göre oy kullanan seçmenlerin yüzde 55'i ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'daki performansını beğenmediklerini ifade etti. Aynı ankete göre katılımcıların yüzde 44'ü ise Trump'ın başkanlık performansını başarılı bulduğunu belirtti.

Diğer yandan Washington Post'un yaptığı güncel bir ankette seçmenlerin oy verme davranışındaki iki ana unsurun "Trump'ın başkanlığı" ve "sağlık reformu" olduğu kaydedildi.

SEÇİMDEN NOTLAR

BİR İLK: Müslüman kadınlar Meclis'te

ABD'de Michigan eyaletinden seçimlere giren Filistin asıllı Rashida Tlaib, yarışı kazanarak Temsilciler Meclisine giren ilk Müslüman kadın oldu.  Minnesota eyaletinden seçimlere giren Somali asıllı Ilhan Omar da, yarışı kazanarak Temsilciler Meclisine giren ikinci Müslüman kadın olmayı başardı. 

İlk sandalye değişimi Florida ve Virginia'da

Demokrat aday Jennifer Wexton, Cumhuriyetçi Temsilci Barbara Comstock'u Virginia'da Temsilciler Meclisindeki sandalyesinden etti. Bu sonuçla Wexton, ara seçimlerde Temsilciler Meclisinde Cumhuriyetçilerden koltuk alan ilk Demokrat oldu. Wexton, Virginia Eyalet Senatosunda Demokrat Senatör olarak görev yapıyordu.

Temsilciler Meclisi seçimlerinde Yahudi lobisinin güçlü isimlerinden Ileana Ros-Lehtinen ise Florida eyaletinde koltuğunu Demokrat aday Donna Shalala'ya kaptırdı. Shalala, Ros-Lehtinen'a karşı kazanarak, Wexton'ın ardından Cumhuriyetçilerin koltuğunu elde eden ikinci Demokrat isim oldu. Eski ABD Başkanı Bill Clinton döneminde Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı yapan Shalala, 10 yıldır Miami Üniversitesinde rektörlük görevini yürütüyordu. 

 
İzmir'deki korkunç cinayetin altından 'nişan' çıktı!
 
O madde komisyonu bu hale getirdi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fransa'da Macron'a suikast girişimi!
Fransa Güvenlik Hizmeti, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a suikast planlayan ...
İçişleri bakanının yatak fotoğrafı ülkeyi karıştırdı
İtalya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini'nin sevgilisi ...
Kriz tırmandı! 'ABD savaş açtı'
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD'nin ikinci aşama yaptırımlarının ...
 
ABD'nin İran ambargosu başladı!
ABD, nükleer anlaşmayla kaldırılan İran yaptırımlarının enerji, finans ...
İran'dan Kaşıkçı cinayetiyle ilgili yeni iddia!
İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, ABD, İsrail ve ...
Fransa'dan bağımsızlık için sandık kuruldu
Yeni Kaledonya halkı Fransa’dan bağımsızlık konusunda bugün sandık başına gitti.
 
'Suikast timini Prens'in danışmanı yönetiyordu'
Wall Street Journal gazetesi, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed ...
ABD'nin İran ambargosuna 8 ülke muaf
ABD Dışişleri Bakanı, 5 Kasım'da uygulanmaya başlanacak İran ambargosundan ...
Sığınmacıya çelme takan kameraman için karar!
Macaristan'da yüksek mahkeme, sınırda sığınmacıları tekmeleyen Macar gazeteci ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva