HABERLER>EKONOMİ
24 Aralık 2014 Çarşamba - 15:16

Zorlu İzmir’i yerden yere vurdu!

İTO'dan Ekonomiye Katkı Ödülü alan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, İzmir'i yerden yere vurdu. Çankaya'da gökdelen kuracakları yerde karşılarına 50 engel çıktığını belirten Zorlu, "Affedersiniz orası mezbelelik duruyor. İzmir'e nasıl turist çekeceksiniz" dedi. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise Zorlu'nun Türk ekonomisinin yiğidi olduğunu belirterek, "Yiğidin hakkını yiğide veriyoruz' diye konuştu.

Zorlu İzmir’i yerden yere vurdu!

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Odası, bu yıl ilk defa başlattığı 'Türkiye Ekonomisine Katkı Ödülü'nü Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu'ya verdi.



İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Ekonomiye bu kadar katkı sağlayan kişiye yiğit denmez de ne denir. Yiğidin hakkını yiğide verelim" dedi.
 
İTO Meclis Üyeleri'ne hitap eden Ahmet Nazif Zorlu ise İzmir'i ağır şekilde eleştirdi. Kentin turizmde de sanayide de olmadığını belirten Zorlu, Çankaya'da eski Orkide Alışveriş Merkezi ve yanındaki tütün deposunun yerine yapmayı planladıkları rezidans ve alışveriş merkezini bir türlü hayata geçiremediklerini söyledi. Zorlu, "Orası affedersiniz mezbelelik duruyor. İzmir'e nasıl turist çekeceksiniz?" dedi.
 
'ÖNCE İZMİRLİ YATIRIM YAPSIN'
Yurtdışında olmadığı her hafta İzmir'e geldiğini dile getiren Zorlu, "Çok üzülüyorum. Niye üzülüyorum? Karadenizli'nin dediği gibi su akar göz bakar. Gelmişiz şehrin içine limanı kurmuşuz. Deri fabrikalarını şehrin içinde kurmuşuz. Bu körfez temizlenir mi? Çok zor. Onu biz göremeyiz. O Kordon'un eski haline bakıyorum. İzmir buradan Çeşme'ye kadar neden bir turizm cenneti olmasın. Bundan 50 sene önce İzmir neydi? Türkiye'nin en büyük sanayisi buradaydı. Neden İzmir bugün sanayide yok? Hiçbir şey yok. Asansörde işadamı arkadaşlar 'Ahmet Bey İzmir'de yatırım yap' dediler. İzmirli önce kendisi yatırım yapacak ki ondan sonra başkası yapacak. Bizim yatırımımız zaten İzmir'de. Beyaz yakalı çalışanların yüzde 90'ı burada çalışıyor" diye konuştu.
 
'O PARA İÇİN OTEL YAPAR MIYIM?'
İzmir'in Türkiye turizminden yüzde 3 pay alabildiğine dikkat çeken Zorlu, şöyle devam etti: "Geçtiğimiz günlerde Çeşme'de toplantımız vardı. İnanın bakın in cin top atıyor. Çok üzülerek söylüyorum. Turistlere 'Kaç lira oda fiyatı?' diye sordum. '45 euroya kalıyoruz'  dediler. E kardeşimiz o paraya otel yapar mıyım? İzmir turist gelirse çok daha güzel bir şehir olur. Bir yer aldık, Çankaya'da. Bir yer yapalım dedik. Önümüze 50 engel çıktı. Büyükşehir Belediye Başkanımız yardımcı oldu. 6 dönümlük arsayı belediyeye bıraktık. Oradan başka birisi çıkıp itiraz ediyor. Affedersiniz mezbelelik duruyor. Nasıl turist çekeceksiniz?".


 
'BİRİLERİNİ ÇARPIP GİDECEK DEDİLER'
Faaliyet gösterdiği her sektörde ilkleri yaptığını belirten Zorlu. "Tekstille başladım. Elektroniğe geçtiğimiz zaman o zaman bize inanmadılar. İzmir Fuarı'nda stant açmıştık. 'Bu sene 1 milyon televizyon üreteceğiz' dedik. Kimse inanmadı. 'Bu birilerini çarpıp gidecek' dediler. Yaptığımız iş inanma işi. Bir işe girdiğim vakit 'kaybedersem beni yok eder mi?' diye düşünüp bunun hesabını yapmışımdır. Rahmetli babamızın verdiği en büyük servet 'yapacaksan en iyisini yapacaksın, yapmayacaksan git başka yerde amelelik yap' demiştir. Bizde artık 40 saniyede bir televizyon çıkıyor. 1 milyon televizyon üreteceğiz diye yola çıktık. 15 milyon televizyon, 10 milyon beyaz eşya ve ayda 500 bin telefon üretecek kapasiteye sahibiz. Bunun altyapısı hazır. Bunu Türk işçisi, mühendisi ile yapıyoruz. Dünyada üç televizyondan biri Vestel. Bütün dünya markalarına mal yapıyoruz. 152 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Avrupa'nın her ülkesinde satış noktalarımız var. Şu an 26 bin çalışanımız var. Hedeflerimiz büyük" dedi.
 
'YERALTINA İNİYORUZ'
Gördes'te nikel madeni yatırımına başladıklarını dile getiren Zorlu "İlk seneki ihracatımız kemiksiz 200 milyon dolar olacak. 2020 hedefimiz 700 milyon dolar ihracat yapmak. Türkiye'nin ne büyük değerleri var. Denizli'de jeotermal için 4 bin metreye iniyoruz. Yatırım ile senelik 250 milyon dolarlık doğalgaz ithalatını engelleyeceğiz. Bizim yeraltı kaynaklarına inmemiz lazım" diye konuştu.
 
'EKONOMİK SAVAŞ VAR'
Hayal ettiklerini ama hayalci olmadıklarını vurgulayan Zorlu, şöyle devam etti: "Karşıdaki düşman, yani rakibin durmuyor. Savaşın içindeyiz. Bugün ekonomik savaş var. Amerika Rusya'yı nasıl dize getirdi. Bizim de ona göre çalışmamız lazım. Başkalarından medet ummadan, kendi bileğimizin gücüne güvenmeliyiz. Biz 90'lı yıllardaki çekişmeler, 2001 krizi olmasaydı 10 milyar dolar ihracatı çok rahat yakalardık. Ama 90'lı yılları kolundan, saçından kulağından çekerek kaybettik. 2001 yılında yerle bir olduk. O bize çok şey öğretti. 12 seneden beri Türkiye bir yerlere geldi. Bundan sonra yeni politikalar, yeni senaryolar ile beraber 2023 hedeflerini yakalarız."
 
Sanayici ile devletin işbirliği yaptığı Güney Kore modelini öneren Zorlu, 17 yıl önce 80 milyar dolar olan Kore'nin ihracatının bugün 600 milyar dolara ulaştığını söyledi. Zorlu, "Bizim 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefimiz var. Sanayisiz bir Türkiye düşünemiyorum. 24 saat, 365 gün üretim yapacaksın. Tarım da turizm de lazım ama sanayisiz ülke olmaz. Orada istihdam, ihracat var. Türkiye 6 milyar dolar tablet ve telefon ithal ediyor. Artık bizim kendimize inanmamız lazım. Kendimize inanmıyoruz. 1 milyon 200 bin otomotiv üretiyoruz. 1 milyonunu ihraç ediyoruz. Her ürettiğimiz 100 televizyondan 90'ını ihraç ediyoruz. Kendi ürettiğimiz malı almıyoruz. Bütün dünyanın gözü Türkiye'de. Tüketim toplumu olduk. Üretim toplumu olamadı" şeklinde konuştu.
 
BEDAVA TELEFON ESPRİSİ
Konuşmaların ardından İTO Meclis Üyesi Erol Eroğlu, Zorlu'dan Vestel'in ürettiği 'Venüs' marka cep telefonunu oda meclis üyelerine hediye etmesini istedi. Eroğlu, "179 meclis üyesi var. 179 telefon hediye edin' dedi. Bunun üzerine Zorlu, sanayi ve ticaret odalarının üyelerine yılbaşında cep telefonu hediye ettiğini söyledi.
 
'YİĞİDİN HAKKINI YİĞİDE VERELİM'
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Zorlu'nun bu ülke ekonomisi için çok şey yaptığını belirterek, "Birileri Zorlu için bir şey yapar diye düşündük. Ama kimse çıkmadı. Bir akıllı telefon üretti. 6 milyar dolara yaklaşan bir döviz kaybına karşı bunun takdir edilmesi çok önem taşıyor. Yiğidin hakkını yiğide verelim dedim. Türkiye ekonomisine katkı ödülü verelim dedim. Kendisi de kabul etti, çok teşekkür ediyoruz" dedi.

Yerli malı kullanmanın önemli olduğuna dikkat çeken Demirtaş, "Televizyon istiyorsanız Vestel, tablet istiyorsanız yine Vestel, cep telefonu istiyorsanız Venüs. Avrupa'da şu an 3 evden birinde herhalde Vestel var. Bu kadar ekonomiye katkı yapan birine yiğit denmez de ne denir" şeklinde konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 26 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
kvncozsy 29 Aralık 2014 Pazartesi 01:05

İzmirde gökdelenler yeni kent merkezine yapılıyor daha bundan haberi yok! Çok gökdelen yapmaya meraklıysan satarsın arsanı ,alırsın YKM den arsa ister 30 katlı ister 50 katlı gökdelen dikersin kimsede sana engel koymaz! Folkart,mistral egeperla,novus&ventus,atek bunların hiçbirine engel çıkarmadılar üstelik mistral kuleleri 215m. inşaatı devam ediyor hiç bir problem yok. belirttiğim gibi gökdelen yapmak isteyenin adresi izmirde bellidir.

Yorumu oyla      13      6  
Mustafa Y 25 Aralık 2014 Perşembe 10:17

sn.zorlu, sadece ticari ve para kazanma kaygısı içinde, toplumsal sorumlulukmuş,çevre bilinciymiş,tarih kültür, sanatmış,korumaymış umurunda değil

Yorumu oyla      15      9  
üfürükçü 24 Aralık 2014 Çarşamba 22:12

Hükümetten elektronik ürünlerde anti-damping vergisini kapmışsınız, borsada hisseleriniz uçmuş tabii üfürürsünüz "yok İzmir şöyle, yok İzmir böyle" diye. Manisa ile İzmir arası 20 dakika ama, teşvik farkı dağlar kadar.. İzmir'li sanayici feryad ediyor!.. Biraz da bundan bahsetsene Ahmet Bey

Yorumu oyla      32      11  
İZMİRLİ 24 Aralık 2014 Çarşamba 21:05

Bizi kimler ısırmaya kalkmadı ki?

Yorumu oyla      19      10  
Yerlidir... Yersen! 24 Aralık 2014 Çarşamba 20:52

Yerli malı diyor, yuh be. Montajın adını bile değiştirdiler, yerlidir dediler. Sadece Zorlu'nun kendisi yerli.

Yorumu oyla      27      10  
turist gözüyle 24 Aralık 2014 Çarşamba 20:50

Sayın Zorlu turist tarihe, geçmişe saygıya, kültüre gelir. Dünyanın en çok turist çeken şehirlerinden biri olan Roma'ya insanlar çirkin gökdelenleri değil, tarihi ve geçmiş kültürleri görmek tanımak için gidiyor. Yıllardır İZTO'nun desteklediği Agora projesine kaç kuruşluk destek verdiniz söyler misiniz? Roma'da tarihi dokuya zarar vermemek için metro bile yapılmıyor. Siz neden bahsediyorsunuz..

Yorumu oyla      29      10  
24 Aralık 2014 Çarşamba 20:28

izmir destek istemiyor ama hep engelleniyor İzmirlinin el konulan mallarndan azıcık bahsetseydiniz ya

Yorumu oyla      16      9  
24 Aralık 2014 Çarşamba 20:09

Bilgi sahibi olmadan yorumlar yapılıyor.1/5000 ölçekli plan, sadece Zorlu'nun parseli için yapılmıştı.Çok dar bir alan için 5.000 lik plan yapılamayacağı için mahkeme iptal etti. Doğru işlem yapılırsa neden karşı çıkılsın?

Yorumu oyla      17      5  
seçil 24 Aralık 2014 Çarşamba 16:49

bedeva telefon istenir mi arkadaş pesss...

Yorumu oyla      30      6  
izmirli 24 Aralık 2014 Çarşamba 16:46

Dikkat ederseninz büyükşehir belediye başkanımız yardımcı oldu diyo.Özellikle okumadan yorum yapanlar için yazıyorum.

Yorumu oyla      25      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TCDD’den İzmir’de 20 milyonluk satış
TCDD 3. Bölge Müdürlüğü uzun yıllardır kiralama yöntemiyle kullanıma sunduğu ...
Urla’da arazileri ‘uçurmuşlar’: 3’ten aldı TOKİ’ye 23’e sattı!
Urla’da ‘İzmir’i uçuracak proje’ diye sundukları sağlık parkı için 368 ...
Türkiye'nin ilk iklimlendirme laboratuvarı İzmir'e açılıyor
Ege Soğutma Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ESSİAD) öncülüğünde kurulacak ...
 
Hükümetten ithal elektronik aletlere ek vergi!
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ithal ürünlere ek vergi uygulamasıyla ilgili ...
Ege’nin üzüm salonu 90 yaşında!
Kuru üzümün İzmir Ticaret Borsası'nda işlem görmesinin 90. yılı törenle ...
Yargıtay'dan '17 Aralık' kararı: Kayıp-kaçak bedelleri...
Yargıtay, ‘karar düzeltme’ talebi üzerine 17 Aralık’ta yaptığı toplantıda, ...
 
Kaynaklar'da direniş kazandı: Fabrikadan geri adım
Batıçim, yöre halkının tepki gösterdiği ve iki defa halkın katılımı toplantısı ...
Hazım giyim sektörüne 'destek' dopingi
Bugüne kadar reel anlamda uygulanabilir ve sektörün tasarım ihtiyacını ...
Teşvikte yine hüsran: Manisa İzmir'i geçti!
Teşvikte üçüncü bölgede kalan Manisa, birinci bölgedeki İzmir’e yatırım ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva