HABERLER>EKONOMİ
17 Eylül 2014 Çarşamba - 09:26

Zeytinyağında kalpazanlık yeniden hortladı!

Stokları dibe vuran, litre fiyatı 10 liranın üstüne çıkan zeytinyağında fırsatçılara gün doğdu. Daha ucuz yağlar zeytinyağına karıştırılarak piyasaya sürülürken, hem üretici hem tüketici mağdur oldu. İçinde bir damla zeytinyağı olmayan kanola yağının 'sızma yağ' diye satıldığını belirten Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı, tüketiciyi yolda, sokakta satılan yağları almamaları yönünde uyardı.

Zeytinyağında kalpazanlık yeniden hortladı!

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Kararlı mücadele ile uzun zamandır ortadan kalkan zeytinyağında tağşiş (zeytinyağına daha ucuz yağ karıştırma) yeniden hortladı. Zeytinyağı stoklarının 20-30 bin ton seviyesine düşmesi ve fiyatın 10 liranın üzerine çıkmasını değerlendiren fırsatçılar, daha ucuz olan kanola yağını zeytinyağı ile karıştırarak piyasaya sürmeye başladı. Zeytinyağı sektörü, karışım yağın yeniden gündeme gelmesi nedeniyle endişeli. Tüketicinin yanı sıra elinde zeytinyağı kalan üretici de mağdur.
Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Tatlı, son günlerde zeytinyağının başka yağlarla karıştırılmasıyla ilgili çok sayıda duyum aldıklarını belirterek, üreticinin ve tüketicinin dikkatli olmasını istedi. 

ÜRETİCİ MAĞDUR
Güneydoğu Anadolu'dan ve Ege'den zeytinyağının diğer yağlarla karıştırıldığı bilgilerini aldıklarını dile getiren Tatlı, özellikle Milas yağları ile ilgili çok sayıda dedikodunun gündeme geldiğini, bu nedenle yöre üreticisinin mağdur olduğunu belirtti. Tatlı, "Kanola yağı 5-7 lira arasında, zeytinyağı 10 liranın üzerinde. Bu nedenle kanolayı zeytinyağına karıştırıyorlar. Doğrudan kanola yağını bile zeytinyağı diye satıyorlar. İçinde bir damla zeytinyağı olmadan kanola yağını sızma yağ diye satıyorlar. Bakınca zaten belli olmuyor. Art niyetli, fazla para kazanmak isteyen insanların yaptığı bir uygulama bu. Yağ az diye, kalmadı diye piyasadan bir miktar para toplamaya çalışıyorlar" dedi.

'YOL KENARINDAN ALMAYIN'
Tüketicilere yolda, sokakta satılan zeytinyağını almama tavsiyesinde bulunan Tatlı, "Ege'de yaşayıp da zeytinyağının aromasını bilmeyen yok. Tüketici yağ alırken dikkatli olmalı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan izni alınmış, etiketli ve ambalajlı yağ tüketilmeli. Işığa, güneşe maruz kalmış zeytinyağları satın alınmamalı. Yol kenarında, şeffaf şişe içinde satılan, markasız hiçbir ürün alınmamalı. Zeytinyağı bir meyve suyu. Sıcağa dayanıklı değildir. Marketin önünde bekleyen 5 litrelik tenekelerdeki yağlarda da bozulma riski var" diye konuştu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kurallara uymayan firmaları ve ürünlerini ifşa ettiğini hatırlatan Tatlı, bu uygulama nedeniyle markalı, raflarda ürün satan firmaların tüketiciye karşı sorumlu olduğunu belirterek, "Tüketici markalı üründen korkmasın" dedi.

'FİYATLAR ÇOK DÜŞMEZ'
Zeytinyağı fiyatlarının yüksek seyretmeye devam edeceğini ifade eden Tatlı, "Daha sezona 1.5-2 ay var. Stoklarla devam edeceğiz. Stoklar çok azalıyor. Dünya piyasasında da üretim sınırlı. En büyük üreticiler İspanya ve İtalya'da rekolte az. Bizde yüzde 20 artış bekleniyor. Fiyatlar bir miktar geriye gelecek. Ancak sofralık zeytin piyasası oturdu, ihracatımız belli seviyede gidiyor. Bu sezon durma noktasına gelen ihracat yeni sezonda bir miktar artacak. Bu nedenle litre fiyatının 7 liranın altına düşmesi beklenmiyor" şeklinde konuştu. 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
BERKANT 17 Eylül 2014 Çarşamba 15:49

değerli arkadaşlar bende bir zeytin narenciye ve kesme çiçek üreticisi olarak yazmak istedim.aracılar para kazanıyor her daim bu ilkede koop laşalım onlar çekilsin.onlarda kendi rant ları için hal deyip çıkıyorlar hal %15 kom isyon %3 hamaliye alır buda %18 yapar 2 tl ye satılan zeytin 5 tl olmaz 50krs bahçede satılan mandalin 3 tl olmaz her türlü pislik aracılarda .

Yorumu oyla      13      5  
Işık Dikicigil 17 Eylül 2014 Çarşamba 11:43

TÜRKİYE BİLİMDE TEKNOLOJİDE YOK. TARIM'I BİTİRİRSELER , TAM BAĞIMLI OLACAĞIMIZI BİLİYORLAR. GDO YALNIŞ HAYVANCILIK POLİTIKALARI, YEM İTHALATI SAMAN İTHALATI, ET İTHALATI. TARIMSAL ÜRÜNLERDE EKEMEZSİN, TARIMDAKİ İŞ GÜCÜNÜ SERBEST BÖLGELERDE BÜYÜK ŞEHİRLEDE, KÖLELİK ÜCRETLERİNE TRANSFER DERKEN. BU ÜLKE TAM SÖMÜRGE ÜLKESİ OLDU.

Yorumu oyla      16      5  
Zeki Anıl 17 Eylül 2014 Çarşamba 10:18

Bu yıl ovalarda dağlarda zeytin az. Ne üretim artışından bahsediyor Abidin Tatlı denen zat? Emperyalistler zeytin ve incir ağaçlarımızı yok etmek için kimyasal kullanmaya başladı dışa bağımlı kalalım diye. Uyanık olalım beyler. Pis kokular geliyor.

Yorumu oyla      16      8  
17 Eylül 2014 Çarşamba 10:04

keşke çiftçide bu fiyat artışından faydalanıyor olsa. çiftçi zeytin mahsulünü aldığında TARİŞ 10 kuruşluk sattığı yağı 1 kuruşa çiftçiden alır.çok gördük biz bu artışları

Yorumu oyla      14      5  
ado 17 Eylül 2014 Çarşamba 09:51

külliyen yalan 3/5 yıla kalmaz zeytinyağı para etmez dağ tepe taş zeytin oldu millet zeytinleri kökleyip başka şey dikiyo zeytin para etmiyo diye

Yorumu oyla      16      11  
Işık Dikicigil 17 Eylül 2014 Çarşamba 09:40

ÜÇ KAĞITÇI BİR MİLLET OLDUK. ALAVERA DALAVERA , GÜYA GİTTİKÇE MUHAFAZAKARLAŞIYORUZ. MUHAFAZAKARLAŞTIKÇA SAHTEKARLAŞIYORUZ

Yorumu oyla      21      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Babacan’dan ‘FED’ güvencesi: Karamsar olmaya…
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan 5. İstanbul Finans Zirvesi'nde yaptığı ...
Belediyelerden İZKA’ya para yok!
İzmir Kalkınma Ajansı'nın en büyük gelir kalemlerinden olan belediye payları ...
İzmir Limanı’nda yeniden rıhtım ihalesi
İdari şartnamenin uygun olmaması nedeniyle iptal edilen İzmir Alsancak ...
 
İTO'ya aidat borcu olanlara 8 taksit müjdesi
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Torba Kanun ...
Bank Asya'dan flaş 'mudi' açıklaması
Bank Asya "Bankamız bu güne kadar hiçbir mudisini ve müşterisini mağdur ...
8 aylık periyotta dev bütçe açığı
Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan bütçe açığı Ocak-Ağustos döneminde ...
 
İzmir Almanların gözdesi!
İzmir Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün bu yılın ilk 8 ayı verilerine göre, ...
Yıldız’dan yanıt: Türkiye IŞİD’ten petrol aldı mı?
''Türkiye IŞİD'den petrol aldı'' iddialarını yalanlayan Enerji Bakanı ...
İşsizlik yüzde 9'u aştı
Türkiye'de işsizlik oranı, Haziran'da bir önceki aya göre 0,3 puan artarak ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva