HABERLER>EKONOMİ
18 Eylül 2014 Perşembe - 16:02

Zeybekci Fitch ve Moody’s’i sildi: Önemsemiyoruz!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Fitch ve Moody's'in Türkiye ekonomisi ile ilgili olumsuz açıklama yapma gayretinde olduğunu iddia ederek, "Sen siyasi bir enstitü müsün yoksa ekonomi derecelendirme kuruluşu musun? Türkiye'nin maliyetleri ile ilgili ön yönetim yapılmaya çalışılıyor" dedi.

Zeybekci Fitch ve Moody’s’i sildi: Önemsemiyoruz!

Sinan DOĞAN / EGEDESONSÖZ - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir'de basına kapalı olarak gerçekleşen Deniz Restaurant'taki öğle yemeğinde kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve Moody's ile ilgili çok sert açıklamalar yaptı.

- ZEYBEKCİ’DEN İNÖNÜ’NÜN SÖZÜYLE REST!

- KURBEYDE ŞARKILI-TÜRKÜLÜ KARŞILAMA…

Zeybekci, Türkiye olarak kredi derecelendirme kuruluşlarını önemsemediklerini belirterek, "Türkiye olarak elimizde başarılarımız var. 'Aman onlar ne der' diye el pençe divan duracak değiliz. Türkiye ile ilgili olumsuz açıklama yapma gayretindeler. Sen siyasi bir enstitü müsün yoksa ekonomi derecelendirme kuruluşu musun? Kredi derecelendirme kuruluşlarıyla ilişkimizi keseriz. Bu da önem vermek olur. Türkiye olarak biz yolumuza, işimize bakarız" dedi.

Türkiye'nin Fitch ve Moody's'e aboneliğinin olduğunu dile getiren Zeybekci, "Dolayısıyla bu Türkiye için böyle bir şeyi kestiğinde bir B planı olmasına da gerek yok. Öyle bir şey konuşmamak lazım... Cumhurbaşkanımız 'gerekirse' dedi ama gerekir hale geldi diye konuşmamak lazım. Şunu da iyi bilmek lazım... Türkiye'de 10 Ağustos'ta pazar günü seçim yapılacak. Moody's cuma günü illa 'Türkiye ile ilgili açıklama yapacağım' diye gayret içinde. Bunu pazartesi yap. 'Ben öyle pozitif bir yaklaşım olduğunu sanmıyorum, negatif şeyler bekliyorum' diye o hafta bir açıklama yaptım. Dolayısıyla cuma günü açıklama iptal edildi. Sonra seçimler yapıldı. Türkiye birinci turda Cumhurbaşkanını seçmiş. Pazartesi saat 09.00'da siyasi istikrarsızlık ve risk ile ilgili açıklama yapıyor. Hükümetin açıklaması önemli, yetmez diyor. Sen siyasi bir enstitü müsün yoksa ekonomi derecelendirme kuruluşu musun?" diye konuştu.

Türkiye'nin dış ticaret açığında yüzde 25, cari açıkta yüzde 34 daralma olduğunu belirten Zeybekci, yıl sonundaki yüzde 6.4 cari açık rakamının şu an  yüzde 5.5 seviyesinde olduğunu söyledi. AB'De 6 milyon istihdam açığı varken, Türkiye'de istihdamın 6 milyon arttığını ifade eden Zeybekci, komşu ülkelerdeki sorunlara rağmen ihracatın yüzde 6.5 arttığını, 18 çeyrektir büyüme rakamının ortalama yüzde 6 büyüdüğünü açıkladı. Derecelendirme kuruluşlarının puanları aşağıda tuttuğu sürece Türkiye'nin yüksek faiz ödemek zorunda kaldığını savunan Zeybekci, "Türkiye'nin maliyetleri ile ilgili ön yönetim yapılmaya çalışılıyor. Faiz anlamında yüksek getiri isteyenlerin de algı yönetimlerinin olma ihtimali yüksek. Para satan insanların el ovuşturmalarına benzer bir şey bu" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Atara Atar, Gidere Gider! 18 Eylül 2014 Perşembe 17:24

FED açıklamasıyla dolar olmuş 2,23 TL! 2,30'a kadar yolu var. Elin mahkum faizi arttıracaksın. Her sene 100 milyar USD cari açık ve toplamda 300 milyar USD (kamu+özel)ödenmesi gereken dış borç var! 12 senedir beton dökmekten başka birşey yapmıyorlar,o kadar inşaat yerine Türkiye'nin ithal ettiği ürünlerden bazılarını üreten fabrikalar açsalardı ya! Tam tersi olanı da sattılar, ne de olsa ülkelerini "pazarlamakla" yükümlü zat-ı muhterem bunlar! Krizle gelen krizle gider.

Yorumu oyla      12      5  
misafir 18 Eylül 2014 Perşembe 16:46

Fitch ve Moody's kesin CHP'li :))) İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kredi notları kat kat yükseltirken, Türkiye geneli notları düşüyor. Kesin bi kasıt var :) Hayır, yani Kocaoğlu'nun Ekonomi Bakanı olacak hali yok ya canım di mi? Bizim ekonomi bakanı dünyanın en ünlü kuruluşlarına küserek ekonomiyi pekala düzeltebilir :)))

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
FED bombası: Dolar 6 ayın zirvesinde
Fed kararının ardından küresel çapta artan dolar talebiyle yükselişe geçen ...
TESK listesi İzmir’i karıştırdı: Susam ve Mutlu’ya yaylım ateşi
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nun (TESK) yapılan olağan ...
Flaş! Bank Asya hisseleri tavan yaptı
Bank Asya ilk işlemlerde yüzde 10,94 düşüşle 0,57 TL'lik taban fiyattan ...
 
Bakan Zeybekci’ye tarihi korbeyde şarkılı-türkülü karşılama
İzmir Ticaret Borsası'nın tarihi korbeyi (pamuğun sözle alınıp satıldığı ...
İzmir'de asansör güvenliği zirvesi
Makine Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası asansör kazalarına ...
Bakan Zeybekci İzmir’de: İnönü’nün sözüyle rest!
Avrupa ile Amerika arasında ticareti serbestleştirecek anlaşmada Türkiye'nin ...
 
'FED faizi' etkisi: Dolar 2.23’e dayandı
ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımlarına başladıktan sonra yükselişlerin ...
İzmir’in antik kenti para bastı!
İzmir turizmindeki durgunluk, müze ziyaretçilerine de yansıdı. Yılın ilk ...
Yönetmelik hazır: İşte ‘2023’le uyumlu DEİK!
DEİK’in AK Parti'nin 2023 hedefleriyle uyumlu hale gelmesini hedefleyen ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva