HABERLER>SAĞLIK
21 Nisan 2012 Cumartesi - 18:20

Zehirlenen kişiyi kusturmayın

Temizlik maddelerinin kazara içilmesi veya yanlış kullanılmasıyla meydana gelen zehirlenmelerde yapılan en büyük hata, zehirlenen kişiyi kusturmak.

Zehirlenen kişiyi kusturmayın

İSTANBUL - Bahar aylarında temizlik maddelerinden zehirlenmelerin artığını belirten uzmanlar, temizlik maddelerine bağlı zehirlenmelerin, kimyasalların kazara içilmesi veya ürünlerin yanlış kullanılması sonucu meydana geldiğini söyledi.
 
Kırıkkale Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Meral Saygın, özelikle bahar aylarında temizlik, badana ve taşınma olaylarının sık yaşandığını, bu gibi işler yapılırken hem temizliği yapanların hem de ortamdaki küçük çocukların çok iyi takip edilmesi gerektiğini belirtti.
 
Özelikle bahar aylarında temizlik, badana, taşınma olaylarının sık olduğunu anımsatan Saygın, bu gibi işler yapılırken hem temizliği yapanların hem de ortamdaki küçük çocukların çok iyi takip edilmesi gerektiğini vurguladı.
 
Ev veya herhangi bir mekan temizliği yapılırken ''kadınların genellikle insan sağlığı için zararlı olan temizlik maddelerini ortalıkta bıraktıklarını'' söyleyen Saygın, ''Bu sıvı maddeleri bazen çocuklar su veya farklı bir içecek zannederek alıp içebiliyorlar. Bunu önleyebilmek için öncelikle annelerin çocuklarını kontrol altında tutmaları gerekir'' dedi.
 
''Çamaşır suyu ve tuz ruhu karıştırıldığı zaman ortaya çıkan klor gazlarının solunum depresyonu yapıp zehirlenmelerine neden olduğuna'' dikkati çeken Saygın, ''Özellikle tuvalet, banyo gibi kapalı, havalandırması az, dar alanlarda çok şiddetli zehirlenmeler, sulunum depresyonları oluyor. Hatta hayatını kaybeden ev hanımları bile oluyor'' ifadelerini kullandı.
 
KUSTURMAYIN, AYRAN VEYA SÜT İÇİRMEYİN
Halk arasında zehirlenmelerden sonra birçok yanlış yapıldığına dikkat çeken Saygın, özellikle sindirim kanalıyla korozif etki gösteren maddeler alındığında hastaların kusturulmamasının çok önemli olduğunu belirtti. Saygın, zehirlenmelerden sonra yapılan yanlışlar konusunda şu bilgileri verdi:
 
''Halkımız yanlış bir inançla bu tip zehirlenmelerde hastayı kusturmaya çalışıyorlar. Bu kötü bir etki yapıyor. En yakın sağlık kuruluşuna başvurmak ve hastayı kusturmamak gerekli. Zehirlenen kişi korozif etki gösteren maddeyi yuttuktan sonra aynı şekilde çıkaracak ve doku zedelenmesi ikinci kez olacak. Yani yakıcı irritant (tahriş edici) bir maddeyi yutuyor yemek borusundan gidiyor bu. Siz onu kusturursanız aynı şekilde aynı korozif etki gösteren madde çıkacak. Çıkarken de yine deriyi zedeleyecek. Onun için kesinlikle kusturulmaması lazım.''
 
Halk arasında zehirlenen kişiyi kusturmanın dışında yapılan bir başka yanlışın ise zehirlenen kişiye ayran gibi maddelerin içirilmesi olduğuna dikkati çeken Saygın, ''Süt içirmek böyle zehirlenme durumlarında kurtarıcı gibi görülüyor, fakat bir faydası yok. Onun için ağızdan başka hiçbir şey içirmeden ve kusturmadan en yakın sağlık kuruluşuna gitmek gerek. Portakal suyu, süt, ayran içirenler var. Bunların hiç birinin içirilmemesi lazım. Yani ağızdan başka bir şey almaması lazım hastanın'' diye konuştu.
 
Saygın, eğer kapalı bir ortamda zehirlenme meydana gelmişse kişiyi açık havaya çıkarmak ve en yakın sağlık kuruluşuna hemen başvurulması gerektiğini belirtti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli Eczacılar'dan 'vitamin' zirvesi
İzmir Eczacı Odası bitkisel ürünlerin tıp alanında kullanımının artması ...
9 GDO'lu mısırdan 6'sına ret
Biyogüvenlik Kurulu GDO’lu 9 mısır başvurusu hakkında kararını verdi. ...
Urla'ya sağlık parkı geliyor
EXPO 2020'ye 'Daha İyi Bir Dünya İçin Yeni Yollar-Herkes İçin Sağlık' ...
 
İzmir'de sağlık devrimi
Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile bir araya gelen Binali Yıldırım, İzmir'e ...
Torbalı'nın yeni hastanesi 250 yataklı olacak
İzmir’in Torbalı ilçesine yeni yapılacak olan Devlet Hastanesi’nin yatak ...
Nisan yağmurlarından korkmayın ıslanın
Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal ...
 
Beyaz isyan: Doktorlar önlük çıkardı!
Türk Tabipler Birliği (TTB) öncülüğünde Türkiye genelindeki kamu ve üniversite ...
Kelliğe kök hücre umudu
Japon bilim insanları, yetişkinlerden alınan kök hücreleri kullanarak, ...
Anne sütünde bile
Sebze ve meyvelerdeki kimyasal ilaç kalıntısı sorunu ile ilgili şok bir iddia ortaya atıldı...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva