HABERLER>SAĞLIK
20 Temmuz 2014 Pazar - 15:00

Yurtdışını tercih edenlere 'turist ishali' uyarısı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Tuna Demirdal, yurtdışı seyahatlerinde gözlenen artışın, ‘seyahat sağlığı’ konusunu gündeme taşıdığını söyledi.

Yurtdışını tercih edenlere  turist ishali  uyarısı

İZMİR - Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) rakamlarına göre ülkemizden yurtdışına seyahatin 2012’de 6 milyonu, 2013’de ise 8 milyonu geçtiğini,  Dünya Turizm Organizasyonu (UNWTO) verilerine göre ise 2013 yılında uluslararası seyahat edenlerin sayısının bir önceki yıla göre %5 artarak  1 milyarı aştığına dikkat çeken Doç. Dr. Tuna Demirdal , bu rakamların seyahat-sağlık ilişkisinin önemini giderek arttırdığını söyledi.

“GİDECEĞİNİZ YERDEKİ ENFEKSİYON RİSKİNE KARŞI ÖNLEM ALIN”
 Doç.Dr.Demirdal , “Özellikle yurtdışı seyahatlerde sağlık açısından risk taşıyan durumların bilinmesi ve ona göre tedbirler alınması gerekir. Seyahat edilecek ülkede hijyen koşullarının bozuk olması, özellikle beslenme konusunda dikkatli olmayı zorunlu kılar.  Bunun yanında varılacak yerde birçok enfeksiyon hastalığı yerel olarak görülüyor olabilir. Bunun için de aşı ile önlenebilen hastalıklar için aşılama ve koruyucu ilaç kullanılması ihtiyacı ortaya çıkabilir” diye konuştu.

“YURTDIŞI SEYAHATLERİ ÖNCESİ AŞI YAPTIRIN”
Bu ihtiyaçlardan dolayı ‘’seyahat tıbbı’’ adını verilen  ayrı bir tıp alanı ve kavramı ortaya çıktığını söyleyen Doç. Dr. Tuna Demirdal , ülkemizin bu alanda yol kat etmesi gerektiğini vurguladı. Doç. Dr. Tuna Demirdal ,  “Ülkemizde kişilere seyahat öncesi öneri ve bilgi verecek, gerekli aşılamaları ve ihtiyaç duyulan  ilaçları uygulayacak ‘’seyahat kliniği’’ dediğimiz yapıların sayısı oldukça azdır. Bu ihtiyaçlar için enfeksiyon hastalıkları polikliniklerine başvurulabilir. Yurtdışı seyahatlerden önce gidilecek yerlerdeki olası risklere karşı kişilerin aşılanma ihtiyaçları Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü tarafından karşılanmaktadır” dedi.

TURİST İSHALİ UYARISI
Uluslararası seyahatlerde güvenli beslenmenin de oldukça önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Demirdal , tıpta ‘turist ishali’ diye adlandırılan hastalığa yakalanmamak için, riskli bölgelere gidiliyorsa doktorun verdiği korunma amaçlı ilaçların kullanılmasına vurgu yaptı.

“KAYNAT, PİŞİR, KABUĞUNU SOY YA DA VAZGEÇ”
Doç. Dr. Demirdal şu tavsiyelerde bulundu: “Seyahat yapanlar için klasik önerilerden biri; ‘’kaynat, pişir, kabuğunu soy ya da vazgeç’’ şeklindedir. Yani kaynamış, pişmiş, kabuklu ise kabuğu soyulmuş gıdaları yemek her zaman daha güvenlidir. İçme suyu olarak da çeşme suyu değil, şişe suları tercih edilmelidir. Dünya sağlık örgütü (WHO), Amerika hastalıkları önleme merkezi (CDC) ve Avrupa hastalıkları önleme merkezi (ECDC) web siteleri seyahat sağlığı açısından detaylı bilgilerle doludur. Yurtdışı seyahatlere gidecek olanlar gidecekleri ülkedeki muhtemel riskler açısından internet imkânlarından da yararlanabilirler”

“SEYAHATTEN ÖNCE ENFEKSİYON HASTALIKLARI KLİNİĞİNE VEYA UZMANINA BAŞVURUN”
Doç. Dr. Tuna Demirdal , sağlık açısından riskli olduğu düşünülen ülkelere seyahat edecekler başta olmak üzere seyahat planı olan herkesin, seyahat tıbbı açısından tecrübeli bir enfeksiyon hastalıkları kliniğine veya uzmanına başvurması gerekliliğini vurgulayarak;  İKÇÜ  Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğinin bu açıdan yeterli donanıma sahip önemli merkezlerden biri olduğunu kaydetti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Her 7 dakikada 1 kanser teşhisi
Erken teşhisle tedavi edilebilen cilt kanseri melanom, beyaz ve açık tenlilerde ...
İzmirli doktorun 'zeytinyağlı diyeti'ne uluslararası onur
Çocuk Nörolojisi Uzmanı Dr. Orkide Güzel tarafından geliştirilen zeytinyağlı ...
Bilinçsiz klima kullanımı hasta ediyor!
Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Murat ...
 
Şok! Ödemiş Devlet Hastanesi inşaatı durdu
İzmir’in Ödemiş İlçesi'nde yılbaşında hizmete girmesi planlanan 250 yataklı ...
Körlüğü hapla tedavi ettiler!
Kanada’da bilim insanları doğuştan Leber amarozu olan bir hastayı, geliştirdikleri ...
Yapay pankreasta umut veren gelişme
Üzerinde iki yıldır çalışılan ve şeker hastalarının tedavisinde devrim ...
 
Yeniden birleşme: İzmir’in 2 büyük hastanesinde papatya falı!
İzmir’in iki büyük hastanesi için alınan birleştirme kararından vazgeçildiği ...
TÜİK’ten korkutan raporu: Bin gençten 38'i…
Türkiye’de gençlerin ortalama kiloları da boyları da yükselirken, genç ...
HIV tedavisinde kötü haber
Yeni tedavi yaklaşımıyla 2 yıl önce tamamen iyileştirildiği sanılan AIDS ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva