HABERLER>EKONOMİ
6 Mayıs 2015 Çarşamba - 08:53

Yorgancılar'dan enflasyon ve vaatler yorumu!

Nisan ayı enflasyon verilerinin açıklanması ve enflasyonun beklentilerin oldukça üzerinde gelmesinin ardından bir değerlendirme yapan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, kur artışı ile birlikte enflasyonda da artış yaşandığına dikkat çekti.

Yorgancılar dan enflasyon ve vaatler yorumu!

İZMİR - Yorgancılar, "Yılın ilk dört ayında gerek ÜFE gerekse TÜFE enflasyonun yüzde 5'e yaklaşması 2015’in enflasyonla mücadelede kayıp bir yıl olacağını daha şimdiden ortaya koymuştur. Baz etkisiyle Mart ve Nisan aylarında enflasyonda düşüş beklenirken tam tersi bir süreç yaşanması yıl sonunda enflasyonun yüzde 10'lara yükselmesi ihtimalini güçlendirmiştir. Ekonominin yasaları, ülkemiz ekonomisinin dinamiklerini ve yapısal koşullarını dikkate almadan yaptığımız tartışmalar ve Merkez Bankasına yönelik müdahaleler enflasyonla mücadeleyi zayıflatmıştır. Kuşkusuz dış konjonktürün de etkisiyle artan döviz kurları da bu süreçte etkili olmuştur. Ancak dünya genelinde petrol fiyatları geçen yılın yarısı düzeyindeyken, iç talep belirgin bir şekilde yavaşlamışken enflasyonun artış trendine girmesi üzerinde ilgili tüm kesimler dikkatle düşünmelidir. Zira artan enflasyon, yükselen işsizlik oranları ve yavaşlayan ekonomi stagflasyonist bir sürece işaret etmektedir. Bu sorunun enflasyondan daha olumsuz sonuçlar doğuracağı açıktır" dedi.
 
ARTIŞ TRENDİNE GİRDİ
Türkiye'nin bu enflasyon oranları ve makro dengesizlikleri ile küresel rekabet ortamında başarılı sonuçlar elde etmesinin imkansız olduğunu ifade eden Başkan Yorgancılar yapısal ve kurumsal kalıcı önlemlere ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Yorgancılar " ABD'nin 2000'li yılların başında devasa cari açıklarını finanse etmek için, 2008 sonrasında ise krizden çıkış için adeta dünyayı dolara boğması sonucu TL'nin konjonktürel olarak değer kazanması Türkiye'de enflasyonla mücadeleye olumlu katkı yaptı. Ancak kamu açıklarının kontrol altına alınmasına ilave olarak enflasyonu kalıcı olarak düşürmeye imkan verecek; tarımsal üretimde istikrarın sağlanması, dışa bağımlılığın azaltılması, tüketim beklentilerinin makul düzeylere çekilmesi, tasarrufların arttırılması, nüfus artış hızının azaltılması ve kamu harcamalarında israftan kaçınılması gibi diğer yapısal önlemler yeterince devreye alınamadı. Bunların doğal sonucu olarak döviz kurları ile enflasyon arasındaki etkileşim gerektiğince zayıflatılamadı. Böylece kurlarla birlikte düşen enflasyon, kurlarla birlikte artmaya başladı. Diğer taraftan bağımsız kurumlara yönelik müdahale algısı ile hukuk alanında yaşanan sorunlar da enflasyonla mücadelede arz cephesinden destek verecek yabancı doğrudan yatırım girişini zayıflattı. Hatta makro iklimin olumsuz koşulları nedeniyle yerli yatırımcılar bile yurtdışına çıktı. Bu şekilde hem arz hem talep cephesinden beslenen enflasyon artış trendine girdi" diye konuştu.
 
VAATLER KADAR ÖNLEMLERİ DE ANLATILMALILAR
Enflasyonla mücadelede küresel koşulların sunduğu imkanların adeta heba edildiğini ifade eden Başkan Yorgancılar "Seçimler sonrasında iktidara gelecek parti veya partileri oldukça zorlu bir ekonomik ortam beklemektedir. Vaat yarışları kadar ekonomik dengelerin sağlıklı bir zemine oturulmasına yönelik önlemlerin de kamuoyu ile paylaşılmasını diliyoruz. İktidar koltukları adeta ateşten gömlek" dedi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Merkez 6 Mayıs 2015 Çarşamba 09:26

Merak etmeyin akp nin dışında kim gelirse gelsin en fazla iki yıl sonra kaçar geçmişte olduğu gibi

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İTO’da gündem Kıbrıs: Akıncı’ya ‘yavru vatan’ desteği
KKTC Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, İzmir Ticaret Odası Başkanı ...
Tariş’ten 100.yıla özel ‘asırlık’ yağ
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, kuruluşunun 100'üncü yılında 'Asırlık' ...
Zeytinde büyük korku: Yüzde 80 ürün kaybı!
Balıkesir'in Ayvalık ilçesi ve Edremit Körfezi'nde, zeytin ağaçlarında ...
 
Patates enflasyonu: Fiyatı 4 ayda ne kadar arttı?
Merkez Bankası nisan ayında yüksek çıkan enflasyonu patatese bağladı. ...
İzmir turizminde nisan ayı da hayalkırıklığı
İzmir’e 2015 yılı Nisan ayında havayoluyla gelen turist sayısında bir ...
Türkiye tarihinin en büyük 'internet' satışı!
Türkiye tarihinin en büyük internet satın alımı gerçekleşti. Türkiye’nin ...
 
Dev şirketten kuş gribi açıklaması
Banvit, Bandırma Edincik'te bulunan kuş gribine ilişkin açıklama yaptı. ...
Aliağa'da büyük hüzün: Özer son yolculuğuna uğurlandı
İzmir'de tedavi gördüğü hastanede geçtiğimiz gün vefat eden Aliağa Ticaret ...
Telekom Yöneticisi iş adamına İzmir’de RES vizesi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İşadamı Abdullah Tivnikli’ye ait 55 milyon ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva