HABERLER>EGE
21 Nisan 2015 Salı - 11:21

Ve Kolin santrale yeni yer buldu: 6 bin ağacın günahı neydi?

Termik santral kurmak için Manisa'nın Soma İlçesi Yırca Mahallesi'nden umudunu kesen Kolin firması, yeni yer belirledi. Firma tarafından yapılan açıklamada santralin kurulacağı yerin Yırca'ya yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki Türkpiyale ve Kayrakaltı mahalleri arasında bir alan olduğu, inşası ve işletmesiyle ilgili yer değişikliği tescili için resmi makamlara gerekli başvuru sürecinin başlatıldığı bildirildi. Zeytin katliamıyla suçlanan firma adına yapılan yazılı açıklamada bu kez yeni belirlenen yerde hiç zeytin ağacı olmadığı, en yakın zeytinliğin 3 kilometrede olduğunun altı çizildi.

Ve Kolin santrale yeni yer buldu: 6 bin ağacın günahı neydi?

Soma Yırca Mahallesi'nde yasal süreç tamamlanmadan termik santrali arazisinde 6 bin 600 zeytin ağacı bir gecede Kolin Şirketinin görevlileri tarafından kesildi. Aynı günün akşamında ise mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı geldi.

Geçen süreç içinde de Yargıtay Yırca'ya termik santralle ilgili işlemleri iptal etti. Bu süreçte Kolin şirketi yeni yer arayışına girdi ve son iki aylık süreçte Türkpiyale ve Kayrakaltı mahallerinde arazi satın almaya başladı.

Beklenen açıklama Kolin şirketinden bugün geldi.
 
Yeni proje alanında dikili zeytin ağacı bulunmadığı ve 3 kilometre çevresinde de herhangi bir zeytinlik saha bulunmadığı firma tarafından duyuruldu. Kolin Firması tarafından yapılan açıklamada, ayrıca şu ifadelere yer verildi:
 
"Termik santralin yeri ile ilgili orijinal planlar uyarınca Yırca Mahallesi'nde gerçekleştirilen ve yürütmesi mahkemece durdurulan acele kamulaştırmaya ilişkin hukuki süreç devam etmektedir. Hukuki sürecin tamamlanmasını takiben, acele kamulaştırmaya tabi olan taşınmazların hak sahiplerine iadesi yine Kamu İdaresi tarafından yapılacaktır. Kolin Grubu, hak sahiplerinin Yırca'da termik santral yapılmaması nedeniyle doğabilecek olası mağduriyetinin önüne geçilmesi amacıyla ek önlemler üzerinde çalışmaktadır. Daha önce de beyan edildiği gibi Soma nüfusunun ve ekonomisinin büyük bir bölümünü temsil eden Somalı Meslek ve Sivil Toplum Örgütleri, ilçede baş gösteren ekonomik olumsuzluklara çözüm oluşturması adına yeni termik santral yatırımını desteklemektedir. Bu desteğin temelinde ülke ekonomisinin sağlıklı işleyebilmesi adına her dalda dışa bağımlılığı azaltmak hedefiyle yer altı ve yer üstü zenginliklerimizin üretime katılması gerekliliği ve yaratılacak istihdam yatmaktadır. Kolin Grubu, yerel iradenin desteklediği bu yatırımı, Soma halkı ile uzlaşı içerisinde Soma'ya ve ülkemize kazandırma kararlılığındadır."
 
Açıklamada ayrıca, yeni yer tespiti çalışmaları boyunca kendilerini cesaretlendirip, yönlendirdiğini belirtikleri Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, Kırkağaç Kaymakamı Ali Sırmalı, Soma Belediye Başkanın AK Partili Hasan Ergene, Somalı meslek ve sivil toplum örgütleri, Manisa milletvekilleri ve Soma halkına da teşekkür edildi.


 
YENİ SANTRALİN TEMELİ EYLÜL AYINDA ATILACAK
Termik santral kurmak için Manisa'nın Soma İlçesi Yırca Mahallesi'nden umudunu kesen Kolin firması, Türkpiyale ve Kayrakaltı mahalleri arasında belirlediği yeni yeri Soma Egerens Otel'de düzenlenen basın açıklamasıyla duyurdu. Kolin İnşaat Enerji Grup Başkanı Murat Zekeriya Aydın, santralin inşaatına Eylül ayı gibi başlanacağını söyledi.
 
Kolin Şirketler Grubu bünyesinde yer alan Hidro-Gen A.Ş. tarafından Soma'da yerli linyit yakıtlı 510 MW kurulu güce sahip Soma Kolin Termik Santrali kurulması planlandı. Bunun için en uygun yer olarak Soma'nın 30 Mart'taki yerel seçimlerin ardından mahalleye dönüştürülen Yırca Köyü belirlendi. Soma'da binlerce metrekarelik alanda bulunan zeytinlik, Soma Kolin Termik Santrali'nin yapımı için acele kamulaştırıldı. Bunun üzerine, Soma'ya yapılacak üçüncü termik santralin kurulacağı Yırca Mahallesi ile bu santrale verilecek kömürün bulunduğu saha olan Deniş Mahallesi'nde oturanlar, zeytinliklerin kamulaştırılmasına tepki amacıyla geçen 1 Eylül'de eylem yaptı. Acele kamulaştırma sürecinin iptali için de dava açtı. Yırca Mahallesi sakinleri ve Greenpeace yetkilileri, Soma Kaymakamlığı ve Soma Belediyesi'ni durumdan haberdar edip, şirketin zeytinlik alanlara zarar vermesi olasılığına karşı gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Dava sonuçlanmadan ve acele kamulaştırma süreci tamamlanmadan şirketin zeytinliklerin çevresine tel örgü çekmesinin hukuka aykırı olduğu ileri sürülürken, geçen 17 Eylül'den itibaren bölgedeki zeytin ağaçlarının kesilmeye başlanması tepkilere neden oldu. Santralin yapılacağı alanda 6 bin 666 zeytin ağacının kesilmesi tepkileri daha arttırdı. Bakanlar Kurulu'nun aldığı acele kamulaştırma kararının geçen 7 Kasım'da yürütmesini durduran Danıştay 6'ıncı Dairesi, 26 Aralık'ta kararı esastan iptal etti. İptal karanının ardından köylüler ve çevreciler sökülen zeytin ağaçların yerlerine yenilerini dikerek tepkilerini dile getirdiler. Tüm bu gelişmeler üzerine Yırca'dan umudu kesen Kolin Şirketi, Soma'da başka bir yer bakmaya başladı. Kolin Şirketi'ne Yırca yerine termik santral kurmak için Çerkez Sultaniye, Türkpiyale, Bozarmut ve Kayraltı Mahalleri önerildi. Kolin firması bu yerler arasından Türkpiyale ve Kayrakaltı mahalleri arasında bir alanı santralin yeni yeri olarak belirledi.
 
Firma santralin yapılacağı yeri Soma Egerens Otel'de düzenlenen basın açıklamasıyla duyurdu. Açıklamaya Kolin İnşaat Enerji Grup Başkanı Murat Zekeriya Aydın, AK Partili Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, Kolin İnşaat Maden Grubu Danışmanı Mahmut Samer katıldı. Kolin İnşaat Enerji Grup Başkanı Murat Zekeriya Aydın, santalin yapılacağı yeni yeri Türkpiyale ve Kayrakaltı mahalleri arasındaki alan olarak belirlediklerini söyledi. Santralin inşası ve işletmesiyle ilgili yer değişikliği tescili için resmi makamlara gerekli başvuru sürecinin başlatıklarını belirten Aydın, eylül ayı gibi temelin atılacağını söyledi.
 
'SOMA'YI EN AZ YÜZDE 50 BÜYÜTECEK YATIRIM'
Soma Belediye Başkanı Ak Partili Hasan Ergene ise Soma'nın bir süreçten geçtiğini belirtip, "Kolin firması, yatırım yönünden bize kararlılığıın ifade etti. yapılacak yatırım, ülkemizde artan işsizlik oranını düşürmek için milli servetimiz olan kömürden, elektrik enerjisi elde etmek için çok önemli. Soma'yı en az yüzde 50 büyüteceğine inandığımız bir yatırım. Bir an evvel hayata geçmesini arzu ediyoruz. Yerel yönetim olarak ben ve belediye meclisi arkadaşlarımız bu yatırım destekliyoruz" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
berk 21 Nisan 2015 Salı 21:57

adam basmış parayı almış arazileri ne yaparsa yapar satanlar satarken mutlu sonra ahlamışlar çiftçilikte kuraldır satılan malın önünden dahi geçilmez tabi gururluysa.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bodrum’daki kazılarda Halikarnassos izi!
Muğla’nın Bodrum ilçesi Yokuşbaşı Mahallesi'nde inşaat yapılacak alandaki ...
Geyikleri öldürüp etlerini alıp kaçtılar!
Afyonkarahisar'ın Kızılören İlçesi'nde özel izinle belirli oranda avlanmasına ...
Aydın'da 79 kilo esrar ele geçirildi
Aydın'ın Buharkent İlçesi'nde durdurulan bir TIR'da arama yapan jandarma ...
 
Paralarını alamaya işçiler çatıya çıktı
Denizli'de, TOKİ'nin yaptırdığı öğrenci yurt binasında çalışan taşeron ...
Köyceğiz'de orman yangını: 30 hektar kül oldu
Muğla'nın Köyceğiz İlçesi, Dövüşbelen Mahallesi'nde çıkan yangında ilk ...
Altın gibi ilk kiraz: Kilosu 150 TL!
Manisa’nın Şehzadeler İlçesi'nde ilk hasadı yapılan cristobalina cinsi ...
 
Rektör AK Parti seçim bürosu açtı!
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, ...
Uşak Üniversitesi'nde sandıktan Prof. Çelik çıktı
Uşak Üniversitesi'nde 7 aday ile gidilen rektörlük seçiminde, mevcut Rektör ...
Denizli'de off-road heyecanı
Denizli ve Ankara Off Road Kulüplerinin girişimiyle Denizli'nin Bozkurt ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva