HABERLER>POLİTİKA
27 Ekim 2012 Cumartesi - 12:22

Yerel seçime doğru: Buca şimdiden kaynayan kazan!

Yerel seçim heyecanının yaşandığı ilçelerin en başında gelen yerlerden birisi de Buca. İşte olası Buca adayları ve son kulisler...

Yerel seçime doğru: Buca şimdiden kaynayan kazan!

FATİH YAPAR/EGEDESONSÖZ – Buca’da üç dönem üst üste ilçede belediye Başkanlığı yapan AK Partili Cemil Şeboy’un ardından koltuğu devralan ve tam 38 yıl sonra CHP’nin adını ilçe tarihine yazdıran Belediye Başkanı Ercan Tatı, kendi partisinde potansiyel adayların en başında yer alıyor. Merhum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina’nın onayı ile CHP’ye geçen il genel meclisi üyeliği döneminde çalışmaları ile adını duyuran Tatı, 2009 yerel seçimlerinde 122 bin oy alarak yüzde 50 oy oranı seçildiği görevi üç yıldır devam ettiriyor. Göreve geldiği günden bu yana yaşadığı krizler, kendi partilileri ile girdiği tartışmalar, disiplin süreçleri, polis operasyonları ve mahkemeler ile gündemden düşmeyen Tatı’nın bir dönem daha görev almak için çabaladığı biliniyor. CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın İzmir’deki yakın ekibinde yer alan eski İl Başkanı Kemal Karataş’ın önerisi ile aday gösterilen Tatı’nın zaman zaman gerçekleştirdiği Ankara ve genel merkez ziyaretleri durumu ortaya koyuyor.

Yerel seçime doğru: Olası Konak adayları
 
Mevcut Başkan Tatı’nın ‘aday olamaması’ halinde yarışın daha da kızışmasının beklendiği Buca’da seçimlere kadar 20’nin üzerinde aday adayının çıkacağı öngörülüyor.  Buca’da başkanlık yarışına şimdiden başlayan diğer isim ise Doç. Dr. Oktay Gökdemir. Delege seçimlerinde ve ilçe kongrelerinde  ‘kemik ekibi’ ile hareket eden kongrelerin sonuçlarını değiştiren yapının temsilcisi olan Gökdemir çalışmalarını sürdürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşiv Müzesi’nde uzun süredir müdürlük yapan Gökdemir’in Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu üzerinden başkan adaylığını zorlayabileceği ifade ediliyor. Başkanlığının ilk yıllarında bürokratının siyasete girmesine ve siyasi çalışmalarda aktif rol olmasına pek sıcak bakmayan Kocaoğlu’nun geçen yıllar içerisinde fikrini değiştirmesi ve Prof. Dr. Hülya Güven gibi isimleri milletvekilliği makamına kadar desteklemesi bu dönem aday adayı olacaklar kadar Gökdemir’i de umutlandırıyor. Son olarak ilçe ile ilgili yaptığı araştırmalar ve tarihi analizlerle gündeme gelen Gökdemir’in temaslara başladığı, mahalle toplantıları yaptığı ve zaman zaman ilçenin siyasetinde etkili olan isimlerle bir araya geldiği biliniyor.
 
Buca’da başkanlık için çalışan kişilerin başında ilçenin yakından tanıdığı isim Doç. Dr. Levent Köstem de geliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis üyeliği görevini devam ettiren ünlü spor doktoru Köstem’in adı aday adayları arasında yer alıyor. Mecliste yer aldığı günden bu yana Başkan Tatı ile yıldızı bir türlü barışmayan, her toplantıda belediyeyi sert sözlerle eleştiren Köstem’in bu dönem çalışmalara ağırlık vereceği ifade ediliyor. Son olarak Türkiye’nin ilk engelli stratejik planını hazırlayarak Engelsizmir 2013 Kongresi ile adını duyuran Köstem’in çalışmalara devam ettiği ifade ediliyor.
 
Buca’da belediye başkanlığı için çalışmalar yapan isimler arasından Milletvekili Adayı Turgay Bozoğlu da yer alırken Merhum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina’nın oğlu Levent Piriştina’nın da ismi adaylar arasında geçiyor.  Kars-Ardahan-Iğdır Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Öner Osmanoğulları, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin üzerinden çalışmalara devam ederken Önder Sav ekibinin önemli isimlerinden biri olan eski İlçe Başkanı Mehmet Süne de adaylığı düşünen isimlerin başında yer alıyor.  İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Diş Hekimi Ali Rıza Kaya’nın da gönlünden adaylık geçiyor. Buca eski Belediye Başkanı Cemil Şeboy'a karşı yaptığı sert muhalefet ile tanınan, parti içindeki uzlaşmacı tavrı ile ön plana çıkan Kaya güçlü aday adayları arasında gösteriliyor.Yine ilçede, Hüseyin Yüzer, Efe Yüksel, Necati İmam gibi birçok isim de gelişen dengelere göre yer bulabilmek için çabalıyor.
 
Öte yandan üç dönem Ankara’da İzmir’i temsil eden Bucalı eski Milletvekili Ahmet Ersin’in de adaylık için genel merkez ile temaslara başladığı konuşuluyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hakkında davayı geri çekmediği tek isim olan ve bu yüzden tazminata mahkum olan Ersin’in özellikle parti içindeki alevi yapısı tarafından da desteklendiği belirtiliyor.  Öte yandan parti içinde etkinliği bilinen alevi yapılanmasının bazı ilçelerde alternatif isimler üzerinde çalışmalar yaptığı vurgulanıyor.
 
Parti yönetiminde görev alan isimlerin de ilçelerde gözü var. Buca’da başkan adaylığı için ismi geçen diğer önemli bir isim ise CHP İl Sekreteri Sevda Erdan Kılıç. Parti içinde çeşitli görevler alan, siyasi yaşamının dışında Ege Böbrek ve Diyaliz Hastaları Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği, Hacı Bektaş-ı Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Konak Şubesi kurucu Başkanlığı gibi görevlerde de bulunan Kılıç, potansiyel aday adayları arasında yer alıyor.  Yine partide, İlçe Başkan Adayı Umut Orkun Uğraş, Güngör Kaya, Hakkı Geyik, Bayram Kurt ve Zaman Suyer gibi isimler de nabız yoklayan kişiler arasında bulunuyor.
  


AK PARTİ’DE HAREKETLİLİK VAR
AK Parti’nin Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na göz kırpan, uzun süredir bu amaç için çabalayan Buca eski Belediye Başkanı Cemil Şeboy’un 15 oturduğu koltuk son seçimlerde CHP’ye geçti. Şeboy’un başkanlığının son döneminde düzenlenen Arı Kovanı Operasyonu ile girdiği 18 günlük cezaevi serüveni kaderini değiştirdi. Adaylığına mal olan sürecin ardından parti o dönemin ilçe Başkanı Beytullah Selman’ı aday gösterdi. CHP’li Belediye Başkanı Tatı’nın karşısında mağlup olan Selman’ın yeniden nabız yokladığı konuşuluyor. Anketler ve siyaset bilimcilere göre makasın daraldığı ilçeler arasında gösterilen Buca’da AK Parti cephesinde de hareketlilik oldukça yüksek. Buca İlçe Başkanı Mustafa Solmaz, uzun süredir teşkilatın başında çalışmalarını sürdürürken geriye kalan kısmı ise belediye başkanlığı koltuğunda geçirmek istiyor. Solmaz’ın genel merkez ve il başkanlığı düzeyinde nabız yokladığı biliniyor.
 
Göçmen oylarının büyük bölümünü almasına kesin gözüyle bakılan eski Belediye Başkanı Cemil Şeboy’un tutumu ve davranışının eğilimde önemli rol oynaması bekleniyor. Yüzde 10-15 arasında şahsi oyu bulunduğu ifade edilen Şeboy, her fırsatta ‘Buca’yı istemiyorum’ derken olası bir görev verilmesi durumunda ‘hayır’ diyemeyeceği de konuşuluyor.
Buca’da aday adayı olmasına kesin gözüyle bakılan isimlerden birisi de Mehmet İlkbahar. Belediye başkan adaylığı için yola çıkan, geçmiş dönem belediye meclis üyeliği yapan İlkbahar, uzlaştırıcı isimler arasında yer alıyor. Şu anda İl Genel Meclis Üyeliği görevini yürüten İlkbahar’ın karar aşamasında olduğu ifade ediliyor.  Eski İlçe Başkanı Avukat Mehmet Girgin’in de ismi adaylık için geçerken Şeboy’un arkasında durabileceği isimlerden birisi olarak gösteriliyor. Son yapılan İzmir Barosu seçimlerinde bir gurup avukat ile yola çıkan Girgin’in ilçe başkanlığında bulunduğu ‘bilen adam’ duruşu da önemli bir etken olarak görünüyor. 
 
Buca’da AK Parti cephesinde aday olmak isteyen isimler arasında belediye meclisinden de isimler bulunuyor. Başta AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Arslan’ın nabız yokladığı ifade edilirken gelişmelere göre karar vereceği belirtiliyor. Büyük Birlik Partisi’nde il başkanlığı görevinde bulunduktan sonra AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül’ün kendi il başkanlığı döneminde partiye davet ettiği isimlerden biri olan işadamı Arslan, şansı yüksek kişiler arasında gösteriliyor.
 
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğurul Günay’ın da katıldığı il yürütme kurulu zirvesinde gündeme gelen ve partide uzun süre tartışmalara neden olan ‘hiç kimse ikametgahı dışında bir ilçeden aday olamayacak’ kararı bazı partililerin kararının değişmesinde büyük rol oynuyor. Buca’da oturmasına rağmen Gaziemir’de geçen dönem belediye başkan yardımcılığı yapan, bu dönem Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkan Vekilliği görevini yürüten Yusuf Kenan Çakar’ın da adaylık için ilçede nabız yokladığı belirtiliyor.  AK Parti’de geçmişte İl Gençlik Kolları Başkanlığı yapan, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Zafer Kürkçü’nün ikametgahını ilçeye aldırma girişimleri bulunduğu belirtilirken potansiyel adaylar arasında Doruk Tıp Merkezi’nin Sahibi Dr. Cafer Büyükalmus da yer alıyor.  Bayan adaylar arasında Belediye Meclis Üyesi Mimar Yeşim Gülhan da nabız yoklarken AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait ile yollarını ayıran Uluslar arası Balkan Dernekleri Federasyonu (ULUBALDEF) Başkanı Ekrem Selimler’in de çalışmalara başladığı konuşuluyor.  Öte yandan AK Parti cephesinde adaylık için zorlayan isimlerin başında her dönemin potansiyel adayı İsmail Bekiroğlu da yer alıyor.



MHP’DE TEK ADAY
Buca’da MHP’nin en güçlü aday adayları arasında Mevcut İlçe Başkanı Ali Karakuş yer alıyor. 1999 - 2004 MHP Buca Belediye Meclis üyeliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeliği, Mahalli İdarelerden Sorumlu İl Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunan ve 2009 yılından bu yana ilçede partiyi temsil eden Karakuş’un yerel seçimlerde aday gösterileceği ifade ediliyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 52 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Levent Kaya 8 Eylül 2013 Pazar 13:48

CHP verilen şanslar sonucunda CHP hayal kırıklığına uğrattı. MHP ye şans verilmeli

Yorumu oyla      33      7  
fan bucalı 8 Eylül 2013 Pazar 12:59

bence de buca da MHP ye şans verilmeli

Yorumu oyla      40      8  
vatandaş 8 Eylül 2013 Pazar 12:47

arkadaşlar buca sadece chp ve akp değildir birde mhp gerçeği var mhp belediyelerinin yaptıkları yapacaklarının teminatıdır örnek hemen yanımızda manisa izmiri geçti nazihli bucayı çoktan gçti bence bucamıza mhpeli belediye başkanı mutlak lazım saygılarımla tc bucalı vatandaş

Yorumu oyla      39      6  
Cem Sargın 27 Ağustos 2013 Salı 09:44

Tatı bence hasbelkader buraya gelmiş belediye başkanlığı yapabilecek yeterliliğe kesinlikle sahip değil ne eğitimi nede bu konuda bilgi birikimi yok.

Yorumu oyla      33      8  
kırgın 24 Mayıs 2013 Cuma 02:25

ERCAN TATI başkanımızı bir dönem daha bucamızda görmek istiyoruz ancak yol arkaşlarını onu yolda bırakmayacak kişilerden seçmeli hiç bir kusuru olmayan başkanımız çıkar peşinde olan meclis üyelerinin kurbanı oldu kendisinin batık bir gemi almasına ramen iyibir kaptan olduğunu gördük tüm karalamalara ramen anlı ak çıktı ve başarısız olduğu birşey yok tüm projelerinin temeli atıldı kimisi bitti kimisi bitmek üzere kültür sanat ve sosyal hizmetlerdede hiç yapılmayanları yaptı yolu açık olsun

Yorumu oyla      21      26  
durunn 1 Kasım 2012 Perşembe 13:49

nayır demokrat benim

Yorumu oyla      17      7  
demokrat a 31 Ekim 2012 Çarşamba 14:28

karda kalmışsın donuyorsun uyumak tatlı geliyor ama biliyormusun sen aslında kayboluyorsun ea

Yorumu oyla      26      8  
Kırlangıç 30 Ekim 2012 Salı 23:03

Karga pardon demokrat ,gene gaklıyon bakıyom.sen bağırmıyon gerçekten.Ercan TATI güçlendiği için kendini yırtıyon.Sen kendini paralaya dur biz gerçekleri biliyoz.Bu işler atıp tutmakla olmaz.Yürekle olur.Bu da Ercan Tatı da var.Sen git kendi partinin Cumhuriyeti kutlamak isteyen halkın üzerine biber gazı ve tazyikli su sıkmasının haberlerine bir yorum yap.gerçekleri gör.kahve siyaseti yapma.Tamam mı demo.

Yorumu oyla      31      16  
DEMOKRAT 30 Ekim 2012 Salı 22:14

20.31 de Yorum Yapan,Ve Yapmaya'da Devam Eden Demokrat!Ne Dediğin,Ne Anlatmak İstediğin Belli Değil.Sanırım En Kısa Zamanda Uzman Bir Doktora Görünmen Gerekiyor.Umarım Yararı Olur.

Yorumu oyla      26      7  
DEMOKRAT 30 Ekim 2012 Salı 20:31

SERCE pardon kırlangıç ben bağırmıyorum gerçeklerden bahsediyorum 14 projesi olan arkadaş sahte o demokrat değil olsa olsa hayalci olur aday olanda rumuzlarla ahkam kesmez adam gibi ortaya çıkar mahçup tavırlar sergilemez PARDON mahcup TATININ ATININ İSMİYDİ

Yorumu oyla      18      23  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vekil oğluna 4, polise 8.5 yıl hapis!
Hatay Dörtyol İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde polisleri teşhis için sıraya ...
Şengül'den Kocaoğlu'na 'istismar' suçlaması
AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül, katıldığı bir toplantıda bütünşehir ...
Bakan anlatmak istedi, AK Partililer dinlemedi!
AK Parti'nin İstanbul İl Başkanlığı'ndaki bayramlaşma töreni ilginç görüntülere sahne oldu.
 
Susam'dan Ankara Valisi'ne 29 Ekim çağrısı
CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel’e ...
AK Partili Sait: Çaka Bey'in büstü nerede?
Dünya Türk İş Konseyi’nin (DTİK) davetlisi olarak Romanya’nın başkenti ...
29 Ekim için AK Parti'den farklı ses
Ankara'da 29 Ekim yürüyüşüne izin verilmezken Milli Savunma eski Bakanı, ...
 
Çıray’dan şok iddia: ''One mınute'' tekrarlanacak
Ödemiş’te ÇHP ilçe teşkilatı tarafından düzenlenen bayramlaşma törenine ...
Kılıçdaroğlu'ndan Baydemir'e 'tarihi' ziyaret
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı ...
Türeli: İncir bahçeleri tarlaya dönüştürülüyor!
CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva