HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
27 Temmuz 2015 Pazartesi - 09:54

Yeniden sinematek: Dünya sineması İzmir’de buluşuyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “yaz klasiği” haline getirdiği “Yeniden Sinematek” etkinlikleri, Çarşamba akşamı Havagazı Fabrikası’nda başlıyor. Amerikan ve Avrupa yapımlarının yanı sıra Pakistan, Japon ve Arap sinemasından da ödüllü filmlerin yer aldığı gösterimler, 30 Eylül’e kadar devam edecek.

Yeniden sinematek: Dünya sineması İzmir’de buluşuyor

İzmir’in kültürel yaşamının vazgeçilmez renklerinden biri haline gelen “Yeniden Sinematek” etkinlikleri, bu yaz yine birinden güzel filmleri sinema tutkunlarıyla buluşturacak. Bu yazın programı, 29 Temmuz Çarşamba akşamı Tarihi Havagazı Fabrikası’nın büyülü ortamında, 2014 yapımı Geronimo filmiyle başlayacak. Tony Gatlif’in senaryosunu yazıp yönettiği Céline Sallette, Rachid Yous ve David Murgia’nın başrollerini paylaştığı Fransız yapımı film, yüksek enerjili, dans, flamenko, Türk müziği ve hip hopla dolu, çağdaş bir trajedi. Fransa’nın güneyinde, kızgın yaz sıcağında, bir rahibe gibi kendini St. Pierre mahallesindeki gençler arasındaki gerilimi gidermeye adayan sosyal eğitmen Geronimo’nun, zorla evlendirilmek istenen Türk kökenli genç Nil’in evden kaçmasıyla yaşanan gerginlik ve çatışmayı dindirme çabasını anlatıyor.
 
10 FİLM, 13 GÖSTERİM
“Yeniden Sinematek” etkinliği kapsamında, her hafta dünya sinemasından farklı örnekler gösterilecek. 30 Eylül’e kadar her çarşamba Tarihi Havagazı Fabrikası’nda saat 21.00’de gerçekleştirilecek gösterimlerin yanı sıra 18 Ağustos, 1 Eylül ve 15 Eylül tarihlerinde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde de ekstra gösterimler yapılacak. Amerikan ve Avrupa yapımlarının yanı sıra Pakistan, Japon ve Arap sinemasından da ödüllü filmlerin yer aldığı gösterim programı ise şöyle:


 
Bir Papamız Var (Habemus Papam)
 
5 Ağustos 2015 (Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi)
Yönetmen: Nanni Moretti
Senaryo: Nanni Moretti, Francesco Piccolo, Federica Pontremoli
Oyuncular: Michel Piccoli, Nanni Moretti, Jerzy Stuhr
Müzik: Franco Piersanti
Yapım: 2011 ~ İtalya, Fransa
Tür: Komedi, Dram
Süre: 104 dakika
Dil: İtalyanca; Türkçe altyazılı
 
2012 Arjantin Film Eleştirmenleri Derneği Ödülleri En İyi Yabancı Film
2012 David di Donatello Ödülleri En İyi Erkek Oyuncu
2011 İtalyan Ulusal Sinema Yazarları Sendikası Avrupa Gümüş Kurdele Ödülü
2011 İtalyan Ulusal Sinema Yazarları Sendikası En İyi Yönetmen, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Özgün Hikaye, En İyi Yapımcı, En İyi Sanat Yönetimi, En iyi Kostüm Tasarımı


Konu: Son Papa ölünce yerine geçecek yeni kişi için yapılan seçimde Kardinal Gregori'nin seçileceği zannedilirken, süpriz şekilde Kardinal Melville yeni Papa seçilir. Yeni seçilen Papa'nın katedral balkonundan yapacağı konuşmayı, avludaki milyonlarca kişi beklerken garip bir olay yaşanır. Zira Papa, milyonların çığlığından ürkmüştür. Zaman içinde ruh hali alt üst olan yeni Papa görevi üstlenmek istemeyince, Vatikan Kilisesi bir psikolog ile anlaşır ve durum daha da içinden çıkılmaz bir hal alır.
 
Önceki filmi “Il caimano”da Silvio Berlusconi ile ilgili kurmaca bir konuyu ele alan Nanni Moretti, şimdi de kamerasını Papa'ya çeviriyor.
 
 
Kızım İçin (Dukhtar) (13 +)
 
12 Ağustos 2015 (Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi)
 
18 Ağustos 2015 (Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi)
Yönetmen: Afia Nathaniel
Senaryo: Afia Nathaniel
Oyuncular: Samiya Mumtaz, Mohib Mirza, Saleha Aref, Asif Khan
Müzik: Sahir Ali Bagga, Peter Nashel
Yapım: 2014 ~ Pakistan
Tür: Dram, Suç
Süre: 93 dakika
Dil: Urduca, Peştuca; Türkçe altyazılı
 
2015 Pakistan En İyi Yabancı Film Oscar Adayı
2015 Créteil Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, En İyi Film Seyirci Ödülü
2015 Sonoma Film Festivali, En iyi Dünya Uzun Metrajı
 
Konu: Aralarında anlaşmazlık olan iki kabileden birinin lideri barış anlaşmasının bir parçası olarak diğer kabile liderinin kızı 10 yaşındaki Zainab’ı evlenmek için ister. Evlilik sözünün verilmesinin ardından yıllar önce aynı şey başına gelen Allah Rakhi kızıyla birlikte Pakistan Dağları’na kaçar ve ardından kocası ile müstakbel damadının sağ kolu onların peşlerine düşer. Bu durum, kabileler arasında çok büyük bir faciaya neden olur. Rakhi, iki kabile tarafından da dışlanır ve onu ilk kim bulursa öldürecektir.
 
 
Umut Limanı  (Le Havre)


19 Ağustos 2015 (Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi)
Yönetmen: Aki Kaurismäki
Senaryo: Aki Kaurismäki
Oyuncular: André Wilms, Blondin Miguel, Kati Outinen
Yapım: 2011 ~ Finlandiya, Fransa, Almanya
Tür: Komedi, Dram
Süre: 93 dakika
Dil: Fransızca; Türkçe altyazılı
 
Konu: 2011 Cannes Film Festivali, Altın Palmiye Adayı
2011 Cannes Film Festivali FIPRESCI Ödülü
2011 Cannes Film Festivali Evrensel Jüri Özel Ödülü
2011 Münih Uluslararası Film Festivali En İyi Uluslararası Film Ödülü
 
Eski bir yazar olan, bohem bir hayat tarzına sahip olan Marcel Marx, Fransa'nın liman şehri Le Havre'de yaşamakta, kentte ayakkabı boyacısı olarak mütevazi bir hayat sürüp gitmektedir. Başarılı bir edebiyatçı olma hayallerinden vazgeçerek işi, karısı Arletty ve akşamları demlendiği bar arasında gidip gelen Marcel'in çizdiği bu sade hayat, yasa dışı yollarla kente gelen Afrikalı bir göçmenin hayatına girmesi ile alt üst olur. Eşi Arletty ise bu arada ciddi bir hastalığa yakalanır. Marcel'ın kılıçlarını yeniden kuşanma vakti gelmiştir...



Büyük Gözler (Big Eyes) (7+)
 
26 Ağustos 2015 (Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi)
Yönetmen: Tim Burton
Senaryo: Scott Alexander, Larry Karaszewski
Oyuncular: Amy Adams, Christoph Waltz, Danny Huston
Müzik: Danny Elfman
Yapım: 2014 ~ ABD, Kanada
Tür: Biyografi, Dram
Süre: 105 dakika
Dil: İngilizce; Türkçe altyazılı
 
2015 Golden Globe

Konu: 1950’li yıllarda çizdiği kendine has iri gözlü çocuk tablolarıyla tanınan Amerikalı ressam Margaret Keane’in, eşi Walter Keane ile yaşadığı güç mücadelesini beyazperdeye taşıyan film, Keane çiftinin aralarındaki iktidar gerginliğini konu alan biyografik bir uyarlama. Karısının göze çarpan yeteneğini ve ortaya koymuş olduğu orijinal eserleri satış stratejisi adına sahiplenen Walter Keane, para ve şöhreti yakaladıktan sonra eşi Margaret'ı gölgede bırakır. Yaptığı tabloların birisi için bile "Benim tablom!" diyemeyen Margaret, kocasının baskına karşı çetin bir savaş verecektir.
Tim Burton'ın ‘Ed Wood’dan sonraki en kişisel filmi olarak yorumlanan filmin başrollerini Amy Adams ve Christopher Waltz paylaşırken, senaryo Scott Alexander ve Larry Karaszewski'ye ait. Filmin müziklerinde Danny Elfman imzası var.
 
Prenses Kaguya Masalı (Kaguyahime No Monogatari)
1 Eylül 2015 (Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi)
2 Eylül 2015 (Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi)
Yönetmen: Isao Takahata
Senaryo: Isao Takahata, Riko Sakaguchi
Seslendirenler: Tatsuya Nakadai, Shichinosuke Nakamura, Nobuko Miyamoto
Müzik: Joe Hisaishi
Yapım: 2013 ~ Japonya
Tür: Animasyon, Dram, Fantastik
Süre: 137 dakika
Dil: Japonca; Türkçe altyazılı
 
2014 Cannes, Toronto, Sydney, Vancouver
2015 Oscar Adayı, En İyi Animasyon 
Konu: Bir bambu ağacının parıldayan sapında yaşlı bir oduncu ve karısı tarafından bulunan avuç içi büyüklüğündeki küçük kız, bir anda büyür ve güzeller güzeli bir kadına dönüşür. Kendisiyle her karşılaşanı büyüleyen bu gizemli prenses, onunla evlenmek için kapıya dizilen prensler arasında en uygununu aramaktadır. Studio Ghibli’nin bu son mucizesi, aynı zamanda stüdyonun kurucularından olan Isao Takahata’nın 1999 tarihli Komşularım Yamadalar’dan beri ilk filmi. Masalları özleyenler için duyusal bir şölen sunan Prenses Kaguya Masalı el yapımı suluboya çizimleri ve muazzam güzellikteki dokunuşlarıyla bize adeta başka bir dünyadan sesleniyor. Bir Japon halk masalından esinlenen, her ânı büyüleyici bu animasyon, melankolik ve dokunaklı ritmiyle pek alışılmadık bir güzelliğe sahip.
 
Theeb
 
9 Eylül 2015 (Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi)
Yönetmen: Naji Abu Nowar
Senaryo: Naji Abu Nowar, Bassel Ghandour
Oyuncular: Jacir Eid Al-Hwietat, Hassan Mutlag Al-Maraiyeh, Hussein Salameh Al-Sweilhiyeen
Müzik: Jerry Lane
Yapım: 2014 ~ Katar, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere
Tür: Macera, Dram, Suç
Süre: 100 dakika
Dil: Arapça; Türkçe altyazılı
 
2014 Venedik En İyi Yönetmen–Ufuklar
2014 Londra Mansiyon, FIPRESCI Ödülü
2014 Abu Dhabi En İyi Arap Filmi, FIPRESCI Ödülü
2014 Camerimage En İyi İlk Film
Konu:  “Arap dünyasından çıkan en izleyici dostu film” olarak tanımlanan Theeb’de, küçük bir çocuğun, babasının ölümünün ardından nasıl yetişkine dönüştüğünü izliyoruz; kardeşlik ve ihanet üzerine bir film bu… Yıl 1916, Arap İsyanı başlamak üzere. Kabilede bedevi geleneklerine göre sürüp giden yaşam, bir İngiliz subayın gizemli bir görevle yanlarına gelmesiyle değişir. Theeb’in ağabeyi Hüseyin, Arap çöllerinde yapacağı tehlikeli yolculukta subaya mihmandarlık yapmayı kabul eder. Ancak tuzağa düşerler ve Theeb küçücük yaşına rağmen durumun derhal farkına varır. Hayatta kalmak için, tıpkı adını taşıdığı kurt gibi olmalı, yetişkin olmayı ve güvenmeyi öğrenmelidir.
 
Toprağın Tuzu (Le Sel De La Terre / The Salt of the Earth) (13A)

16 Eylül 2015 (Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi)
Yönetmen: Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado
Senaryo: Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado
Oyuncular: Sebastião Salgado, Wim Wenders, Juliano Ribeiro
Müzik: Laurent Petitgand
Yapım: 2014 ~ Brezilya, İtalya, Fransa
Tür: Belgesel, Biyografi
Süre: 110 dakika
Dil: Fransızca-Portekizce-İngilizce (Türkçe altyazılı)
 
2014 Cannes Film Festivali Belirli Bir Bakış Bölümü Jüri Özel Ödülü
2014 San Sebastian Film Festivali Seyirci Ödülü
Konu: Belgesel, yakın tarihteki uluslararası uyuşmazlıklara, açlığa ve toplu göçlere tanıklık eden dünyaca ünlü fotoğrafçı Sebastião Salgado’nun, gezegenin güzelliğini, el değmemiş toprakları, vahşi hayvan ve bitkileriyle muazzam insanlık manzaralarını keşfetme öyküsünü anlatıyor. Fotoğrafçı Sebastio Salgado, oğlu Juliano ile çıktıkları bir seyahate, dışarıdan üçüncü bir bakış açısı olarak Wim Wenders’in de eşlik etmesini isteyince, Wenders bu seyahatleri belgesel filmi yapmaya karar verir. Belgesel, bir fotoğrafçının çalışmasını hayata geçirdiği sırada baba-oğul ilişkisine ve Salgadoların aile yaşantısına da değinen dokunaklı bir çalışma.
 
While We Are Young
15 Eylül 2015 (Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi)
23 Eylül 2015 (Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi)
Yönetmen: Noah Baumbach
Senaryo: Noah Baumbach
Oyuncular: Ben Stiller, Naomi Watts, Adam Driver, Amanda Seyfried
Müzik: James Murphy
Yapım: 2014 ~ ABD
Tür: Komedi, Dram
Süre: 97 dakika
Dil: İngilizce; Türkçe altyazılı
Konu: Josh ve Cornelia çocukları olmayan, New York’lu bir çifttir. Dostları çocuk sahibi olup onlardan uzaklaşmaya başlayınca, hipster bir çift olan Jamie ve Darby ile yakınlaşmaya başlarlar. Kendilerinden daha genç insanlarla vakit geçirdikçe hep aradıkları hayat enerjilerine yeniden kavuşurlar. Josh, genç çiftle tanıştıktan sonra hayatında bir kırılma noktasına tanık olacaktır. Geçen yıl sinematek programında da yer alan bir önceki filmi Frances Ha ile son yılların en çok konuşulan bağımsızlarından birini yapan Noah Baumbach, ilk kez Toronto Film Festivali’nde görücüye çıkan yeni filminde uzmanlık alanı olan insan ilişkilerini merkeze alıyor.
 
The Rocket
 
30 Eylül 2015 (Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi)
Yönetmen: Kim Mordaunt
Senaryo: Kim Mordaunt
Oyuncular: Sitthiphon Disamoe, Loungnam Kaosainam, Suthep Po-ngam
Müzik: Caitlin Yeo
Yapım: 2013 ~ Avustralya, Tayland, Laos
Tür: Dram
Süre: 96 dakika
Dil: Laoca; Türkçe altyazılı
2013 Berlin En İyi İlk Film, En İyi Film-Çocuk Jürisi, Uluslararası Af Örgütü Ödülü
2013 Tribeca Film Festivali, En iyi film
 
Konu: Ahlo, doğduğundan beri lanetlidir. En azından diğerleri böyle düşünmekte ve onun kötü şans getirdiğine inanmaktadır. Evlerini kaybedip taşınmak zorunda kaldıklarında, savaşın izlerini hâlâ taşıyan ülkeyi boydan boya geçen Ahlo, lanetli olmadığını kanıtlamak için son bir çabayla, yılın en tehlikeli yarışması olan Roket Festivali´ne katılmak için devasa bir füze yapar. Dünyanın en çok bombalanan ülkesi gökyüzüne ateş açtığında, küçük bir çocuk af dilemek için cennete ulaşacaktır. Kim Mordaunt´un gerçek ritüeller ve törenler içeren bu ilk uzun metrajı, çok fazla tanınmayan Laos´ta çekilen ilk uluslararası film.

 
Ünlü şarkıcının kızı da yaşam savaşını kaybetti
 
Bornova’da acil sorunlara anında çözüm
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de edebiyat günleri: 3 kadın yazar...
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “İzmir Uluslararası Edebiyat ...
İpek Yolu günleri: Doğu ile Batı İzmir'de buluşacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çin Zhejiang Kültür Festivali’ne ev sahipliği ...
Duvarlar yüzey tasarımlarıyla canlanıyor
İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve ...
 
‘Aliağa sahnesi’ bir ayda 20 bin kişiyi ağırladı
Kültür ve sanatın başkenti olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Aliağa ...
İzmir’de edebiyat özgürleşecek: 11 ilçe, sayısız panel ve söyleşi
İzmirli sanatseverler yeni bir festivale daha kavuşuyor. İzmir Büyükşehir ...
‘Sakin Şehir’de büyük festival
İzmir’in Seferihisar ilçesi, 6-7-8-9 Ağustos tarihlerinde Türkiye’nin ...
 
Bill Cosby'den 'taciz ettiği' kadınlara para teklifi
Uyuşturucu ilaç verdiği kadınlara cinsel saldırıda bulunmakla suçlanan ...
Vizyonda 9 yeni film birden!
Bu hafta 1'i yerli 9 film vizyona girecek.
Ünlü şair ölümden döndü!
Şair Ataol Behramoğlu, Medellin Şiir Festivali’ne katılmak üzere gittiği ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva