HABERLER>EKONOMİ
24 Kasım 2015 Salı - 16:20

Yeni kabineye İzmir iş dünyası bakışı!

Başbakan Davutoğlu’nun hazırladığı 64’ücü hükümet Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan onay aldı. İzmir’den en az üç bakan çağrısı yapan iş dünyası, yeni kabineyi değerlendirirken Ekonomi eski Bakanı Nihat Zeybekci’nin kabinede yer almamasını Denizlili başkanlar yorumladı.

Yeni kabineye İzmir iş dünyası bakışı!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - 1 Kasım seçimleri sonrası Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun hazırladığı 64. Hükümet, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onay aldı.

Ekonomi cephesinde merakla beklenen yeni kabinede önemli değişiklikler yaşanırken, En az üç bakan bekleyen AK Parti İzmir cephesine rağmen İzmir’in tek bakanı yeniden Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı olan Binali Yıldırım oldu.

İzmir iş dünyası 64. Hükümet’in yeni isimlerini, İzmir karnesini değerlendirirken Denizlili başkanlar ise Ekonomi eski Bakanı Nihat Zeybekci’nin kabinede olmaması yorumladı.

Ege Bölgesi'nde ise Afyon Milletvekili Veysel Eroğlu Orman ve Su İşler Bakanlığı koltuğunu korurken, tek kadın bakan Aile ve Sosyal Politaklar Bakanı Sema Ramazanoğlu'nun olması Ege Bölgesi'ne 3 bakan az olarak değerlendirdi.



Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar: Öncelikle yeni Bakanlar Kurulu'nun insanımıza, ülkemize ve ekonomimize hayırlı olmasını diliyorum. Ekonomi yönetiminin başına oldukça tecrübeli ve başarılı eski bakanlardan, Sayın Mehmet Şimşek'in getirilmesini bekliyoruz” dedi. Ekonomi Bakanlığı’na getirilen Sayın Mustafa Elitaş oldukça tecrübeli bir isim olmasını önemsediklerini kaydeden Başkan Yorgancılar, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak Fikri Işık'ın devam etmesinden büyük memnuniyet duyduk. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na Ticaret Hukuku alanında yüksek lisans yapmış bir hukukçu olarak Bülent Tüfenkçi'nin getirilmesi de anlamlı olmuştur. İzmir milletvekili Sayın Binali Yıldırım'ın yeniden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na atanmasını büyük bir kazanç olarak görmekle birlikte, İzmir'den birden fazla milletvekilinin Bakan olmasını diliyor ve bekliyorduk.



İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş: “Yeni hükümet hayırlı uğurlu olsun. Bizim o ya da şu olmuş, bu olmamış gibi şahıslar bazında değerlendirme ya da eleştirme hakkımız olmadığını düşünüyoruz. Bu konuda takdir, bakanlarla birlikte çalışacak olan Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu’nundur. İzmir Milletvekili Sayın Binali Yıldırım’ın, kentimiz için çok önemli projeleri yürüten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na getirilmesi İzmir için son derece sevindirici oldu.  Ama Ege’den daha fazla bakanın yeni hükümette olması yönündeki beklentimiz gerçekleşmedi. Yine de bakanlarımızın tümü zaten ülkemizin bakanı. Oda olarak tüm bakanlarımız ile yakın ilişki kurarak üyelerimizin ve kentimizin sorunlarını çözmek için çalışacağız.”

KADIN BAKAN AZ AMA SEVİNDİRİCİ



İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli: “Yeni Kabine, Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu’nun koordinasyonunda ortak akılla ortaya çıkmış görünüyor. İzmir milletvekilimiz Sayın Binali Yıldırım’ın hükümete kaldığı yerden devam etmesi önemli. Kabinede iki kadın bakanımız var, az ama sevindirici. Şimdi önümüzde 4 yıllık bir icraat dönemi var. Büyüme ve dönüşüm motorunun yeniden çalıştırılması ve hızlandırılması için hızlı ve pozitif icraat bekliyoruz. Ülkemize hayırlı olsun.”



İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu: “Yeni kabinede Sayın Binali Yıldırım’ı tekrar bakan olarak görmekten esnaf teşkilatı olarak büyük şeref duyduk. İzmir’deki diğer vekillerimizi de bakan olarak görmeyi çok arzu ederdik. Çünkü İzmir Türkiye’nin üçüncü büyük kenti. İzmir Sanayide, turizmde çok etkin bir kent. Türkiye’nin  Avrupa’ya açıklan penceresi. Ama takdir Başbakan’ındır.”

ÖNEMLİ OLAN BAKANLIK DEĞİL POLİTİKA



Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Başkanı Levent Akgerman: “İzmir’den özellikle eskiden bakanlık yapmış birinin tekrar bakan seçilmesi bir avantajdır  İzmirliler bunun faydasını görecektir. Yeni kabinede tecrübeli isimlerin yer alma sı çok önemli. Milli Eğitim Bakanlığı’nda Rabi Beyin devam ettiğini görüyoruz.  Yap boza dönen Milli Eğitim çalışmaları,  Rabi Beyle rayına  oturacaktır. Mehmet Şimşek’in her ne kadar Maliye Bakanlığı’nı bıraksa da Başbakan Yardımcılığı önemli bir görevdir. İki kadın bakanın görev alması kadınların temsili için önemlidir. Umarın bu şekilde daha da artacaktır. Ekonomi de sadece tek bakanlıktan görüşülecek bir konu değil.  Nihat Bey çok önemli biri ama bir kan değişimi olmuştur. Bu da her zaman kabinenin dinamizmi için önemlidir. Nihat Beyin çalışmaları bölgede devam edecektir. Bakanlıktan ziyade ekonomi politikaların nasıl olacağı çok önemli. Ekonomide realiteler var çevremizde. Jeopolitik konumu çok önemli olan Türkiye’nin belirleyici ekonomi politikaları bu realite ile oluşmalıdır. Bir reform gerekli. İstikrarlı bir ülke olarak kalıyoruz. Ama bunun yanına reformu getirirsek tek partinin faydasını o zaman göreceğiz. Sadece istikrar değil, reformların da sürmesi lazım. “



İzmir Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanı  Kemal Çolakoğlu: “Biz yeni kabineden en az üç bakan istedik. Ama İstemek başka gerçekler başka. Türkiye’de 81 il var. Bir o kadarda bakan olmak isteyen insan var. Çok şükür Binali Bey bakan oldu. Bizim avuntumuz o. Binali Bey, 3 bakana eşit güçte bir bakan.“



Ege Sanayicileri Ve İş Adamları Derneği Başkanı Mustafa Güçlü: “İzmir’den bakan sayısı konusunda İzmirliler olarak hassasiyet gösteriyorduk. Ama daha önemlisi kabinenin genel yapısı. Binali bey İzmir bakanıdır. Ama başka yerden de bakan olabilirdi Önemli olan Binali beyin Ulaştırma bakanı olmasıdır. Bakanların nereden olduğunu takılmamız gerekiyor. Bunu bir hayal kırıklığı olarak görmememiz lazım. Kabinenin yapısı bizim için önemli. Hükümetin bir bütün olarak nasıl çalışmalar yapacağı, ekonomide ne gibi çalışmalar yapacağı,  büyüme konusunda yeni hamleler başlatması  önemli. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı’na Mehmet Şimşek’in getirileceğini görüyoruz. Eski ekibe duyulan güven olarak bakıldığında olumlu görülüyor. Yepyeni bir anlayışın hakim olmayacağı, üç dönemdir uygulanan gelişimin devam edeceğini görüyoruz.”



İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk: Halkımız 1 Kasım seçimlerinde tercihini yaptı. Artık önümüze bakma zamanı. Yeni hükümet ülkemize hayırlı olsun. Binali Yıldırım’ın yeniden Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı olması bizleri çok mutlu etti. Sayın bakanımızla ulaştırma ve denizcilik alanında reformların hız kazanacağını düşünüyorum. genel seçimler sonrası oluşan iyimserlik ortamı, ekonomik reformları yapmak için itici güç olmalıdır. Denizcilikte Binali Bey ile birlikte denizcilikte çıtamızın yükseleceğinden eminiz.



DENİZLİ’DEN ZEYBEKCİ YORUMU
Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci: “Her şeyden önce Ekonomi Bakanlığı'na Nihat Zeybekci'nin tekrar seçilmemesine üzüldük. Çünkü bu görevi bihakkın yaptığına dair mutlak inancımız vardı. Gerek bölgeye gerek ülkeye faydalı işler yaptı. Diğer taraftan Sema Hanımın seçilmesine de sevindik. Denizli'den en azından bir bakanımızın olması bizi mutlu etti. Yeni kabinede çok yeni isimler var. Bu isimlerin çok büyük problemlerin çözümü noktasında yükümlülükleri ve sorumlulukları da çok büyük. Ben bu hükümetin gerçekten önümüzdeki günlerde reform hareketleriyle ülkeyi önemli sorumluluklar altında bir yere götüreceklerine inanıyorum. Özenilerek seçilen bir Bakanlar Kurulu olmalı ki Başbakan tarafından da iddia bir şekilde sunuldu. Ben yeni kabinenin ülkemize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum.”



EGE'YE 3 BAKANLIK AZ
Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer: “Öncelikle yeni kabine hayırlı olsun. Nihat Bey gibi sanayiyi bilen birinin yine Denizli'den Bakan olmasına bekliyorduk. Kendisi oldukça başarılı bir bakanlık yürüttü. Denizli ihranacıtyla, ekonomisiyle öne çıkan bir ili olduğundan en azından Nihat Beyin kabineye girmesini beklerdik. Gerçekten üzüldük. Ama diğer yandan Sema Ramazanoğlu'nun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na getirilmesi Denizli'ye verilen bir ödüldür. Ama biz Nihat Beyin birikim ve deneyimlerinin değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorduk. Bakanlık olmadı ama inşallah başka şekilde kendisinin görevlendirileceğini tahmin ediyoruz. Kısaca hem üzüldük hem sevindik. Diğer yandan Ege'nin nüfus ve sanayisine baktığınızda 3 bakanlık az. Daha fazla bakanlık verilebilirdi ama Başbakan'ın takdirir.”

 
CHP’li İnce: 177 imzayla 415 oy alınıyorsa…
 
Merkez Bankası'ndan faiz kararı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İLGEO’da yönetim krizi: Dedemin mirasını yedi
İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Odası Başkanlığı için Adil Müftüoğlu ...
İTO’da Romanya zirvesi: Tarıma yatırım sözü
Romanya İzmir Başkonsolosu Mioara Ştefan, İzmir Ticaret Odası Başkanı ...
Flaş! Piyasalarda ilk tepki: Uçak düştü, dolar uçtu!
Sabah saatlerinde 2,85 TL seviyelerinden işlem gören dolar, savaş uçağının ...
 
Seferihisar’daki balık çiftliğine kapasite artışı
Orkinos çiftlikleriyle verdiği mücadele ile gündeme gelen Seferihisar’ın ...
Asgari ücrette kötü haber: Önce çıkacak sonra...
Net 1300 lira olması beklenen asgari ücret vergi dilimi nedeniyle ekim ...
İzmir’de kayyum atanan holding madenine 3.vize!
Mahkeme kararı ile yönetimine kayyum atanan İpek Holding’e ait Koza Altın ...
 
İlaç sektöründe dev satın alma
Pfizer, botoks ürünleri üreticisi Allergan'ı 150 milyar dolara satın alarak ...
Taksitini erken ödeyen indirimi kapacak!
Kredi sözleşmesi imzalayan tüketiciler 14 gün içinde gerekçe göstermeden ...
EBSO'dan öğrencilere kırtasiye yardımı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Ege Bölgesi Sanayi Odası, 2015-2016 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva