HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
1 Aralık 2015 Salı - 09:46

Yeni Kent Merkezi’nde yeni kriz!

İzmir 1. İdare Mahkemesi, Alsancak-Turan arası Yeni Kent Merkezi Nazım İmar Planı'nda İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Aralık 2013 tarihinde yaptığı plan notu değişikliklerini iptal etti. Mahkeme, Turizm-ticaret ve turizm-ticaret-kültür tanımlarına "recidence" ve "yüksek nitelikli konut" eklenen plan notlarıyla ilgili iptal kararını, planda öngörülmeyen nüfus artışına neden olmasına karşın ek teknik ve sosyal altyapı alanlarına yönelik plan kararı içermemesi nedeniyle verdi. Karar bölgede recidence ve konut yapacak yatırımcıları olumsuz etkileyecek.

Yeni Kent Merkezi’nde yeni kriz!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2013 yılında İzmir'in Turan-Alsancak arası kıyı kesimini kapsayan Yeni Kent Merkezi'nin 1/5000'lik planı notlarında yer alan "Turizm ve ticaret" ile "Turizm, ticaret ve kültür" tanımlarında yaptığı değişiklikleri mahkeme iptal etti.



2013 yılı Aralık ayında Meclis kararıyla yapılan ve uygulamada oluşan sıkıntıların gerekçe gösterildiği değişiklikte, "Turizm, ticaret ve kültür" plan notuna "yüksek nitelikli konut", "recidence" eklendi. Turizm ve ticaret plan notunda varolan üçte bir oranında recidence koşulu korundu. Ayrıca hem "Turizm ve ticaret" hem de "Turizm, ticaret ve kültür" tanımlı alanlara üçte bir oranında turizm koşulu getirildi. Bu değişikliğe bölgedeki bazı yatırımcılar ve Liman arkasında arazileri olan Tariş itiraz etti. İtirazları değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi plan notlarında bazı yeni düzenlemelerde bulundu. Merkezi iş alanı tanımına, turizm tesisi alanları da eklendi. Ayrıca, malikleri aynı olan ve bir bütünlük oluşturan imar adası ve parsellerinde yapılaşma koşulları ve kullanım kararı oranları değişmemek kaydıyla kullanımlar arası transfer yapılabilmesi, bir parselde birden fazla kullanımın yeralmasının önü açıldı. Böylece, örneğin çok katlı mağaza olan bir parselin, turizm kullanımlı başka bir parselle değiştirilmesi sağlandı. Yeni Kent Merkezi'ndeki üçte bir olarak belirlenen turizm koşulu ise yüzde 15'e düşürüldü. Konut kullanımlarının üçte bir oranından fazla olamayacağı maddesi korunurken, parseller arası kullanım transferi olanağı sağlandı.
 
Plan notu değişikliklerine yaptıkları itirazları reddedilen Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi 2014 yılı içinde dava açtı. Plan notu değişikliği sonrası Liman arkası bölgesinde Tariş, Turan Alsancak arası sahilde de yatırımcılar projelerini hayata geçirmek için harekete geçti. İzmir 1. İdare Mahkemesi plan notu iptali davasında 30 Eylül tarihinde karar verdi. Mahkeme, plan notu değişikliklerini "kamu yararı taşıyan nesnel ve teknik gerekçelere dayanmaması, planda öngörülmeyen bir nüfus artışına neden olmasına karşın, artan bu nüfusun ihtiyacı olan ilave teknik ve sosyal altyapı alanlarının yine aynı bölge içerisinde planlanmasına yönelik bir plan kararı içermemesi ve mevcut planın işlevsel bölgeleme kararına dayanan yaklaşımını ve bu yaklaşımın hayata geçmesine yönelik yönlendiriciliğini ve bütünlüğünü ortadan kaldırması gerekçeleriyle planlama esaslarına, şehircilik ilkelerine, kamu yararına, yasal mevzuata uygun olmadığı ve hukuka aykırı" olduğu gerekçesiyle iptal etti. Mahkeme'nin verdiği bu kararın Yeni Kent Merkezi'nde plan notu değişiklerine, özelikle recidence ve yüksek nitelikli konut tanımlamasına göre yatırıma hazırlanan, ruhsat süreci devam eden projeleri olumsuz etkileyecek.
 
Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, "Mekansal plan yönetmeliği uyarınca bir planlama alanında yeralacak işlevlerin gereksinimi olan teknik ve sosyal altyapı alanları ayırmak zorundadır. Bunları ayırmadığı taktirde bu davada olduğu gibi, ilk planda konut yokken belli oranda konut önerildiğinde oradaki konutlarda yaşayacak insanların ihtiyacı olan yeşil alan, eğitim, sağlık alanı, kültür alanı, gibi işlevler ayrılmadığı takdirde o plan değişiklikleri hukuken yanlıştır. Yargı da bu yönde karar vermiştir" dedi. (dha)

 
81.yıla özel: Siyasette İzmir’in Kadınları!
 
3’ü TIR 4 araç birbirine girdi: 1 ölü, 2 yaralı
YORUMLAR
Toplam 17 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mimar 2 Aralık 2015 Çarşamba 08:04

İzmir yillardir imarrin basinda Olan buyuk sehir Belediyesi yetkilsi yuzunden Geri kaliyor.. Yeter artik izmire zulum Erne gucluye ayrimcilik yapma

Yorumu oyla      14      6  
1 Aralık 2015 Salı 21:57

Bizim İzmir'de hayal aleminde yaşayan, her şeye karşı olan ama niye karşı olduğunu da doğru düzgün bilmeden karşı çıkan tipler dolu. Şehre vizyon katacak bu projeye bile karşı çıkan çok sayıda insan var. Belediye rant sağlıyor vb. diyenler bile var. Rant kötü bir şey değil ki! bir şehir rant sağlamıyorsa o şehir bitmiştir ki İzmir'in bir çok bölgesi resmen çöp durumunda. Sahilde oturup da arkasını görmeyen insanlar bu şehri çok gelişmiş zannediyorlar. Sosyal medyada bu haber hakkında yapılan yorumları görünce bu şehrin niye bu kadar geri kaldığına şaşırmak gerekir. "İzmir'de gökdelene gerek yok, 3-4 katlı yapılar, yeşillikler içinde olsun diyen" çok. O kadar nüfusu 3 katlı yapılara mı sığdırmayı düşünüyorsunuz? Hem yeşili bol olsun hem de çok katlı yapı olmasın. Nasıl olacak? Arazi bol, nüfus az değil ki! Trafik var bu sorun çözülsün diyenlere köprü yapılsın deniyor, bakıyorsun ona da karşı çıkılıyor. Tramvay diyorsun ne gerek var. AVM yapılmasın deniyor yeni yapılan AVM'ye ilk gün 80 bin kişi gidiyor :)

Yorumu oyla      13      6  
1 Aralık 2015 Salı 21:12

SMYRNOFF İstanbul ve Ankara mı plansız şehirler? Sen hiç Ankara'ya gittin mi?Gökdelenler belli bölgelerde. Ankara belki de Türkiye'de ki en düzenli şehir. Keşke İzmir'de Ankara gibi planlı olsa diyeceğim ama ne doğru düzgün yol var, ne de yapılaşma. Bu saatten sonra da düzelmesi de en az 50 yılı bulur. bir de böyle her şeye dava açma meraklı insanların olduğu bir şehirde 50 yıl bile az. İstanbul'a gelirsek; gökdelenlerin çoğu belli bir bölgede. Arada bazı projeler yapılmış. Biz de de örnekleri az da olsa var. Point, İnciraltı'nda ki kule gibi. Ama gökdelenler plansız yapılmış demek doğru değil. Biz de çok mu planlı? Metro nerede? Ne zaman bozulacağı belli olmayan İzban mı bölgenin ilacı? Kapasitesi yetersiz. 3 büyük şehir içinde İzmir şehircilik açışından diğer 2 büyük şehir ile kıyas bile edilmeyecek derecede kötü.

Yorumu oyla      20      9  
Ercument sahin 1 Aralık 2015 Salı 19:47

Hicbir altyapi alani artirilmadan bu alanlar nasil gokdelenlere izin verir belediye.kent trafigi daha yuzde onu yapilmadan durma noktasina geldi.belediyelerde hic bir planci calusiyor herhalde ceya hic yetkileri yok.Bir kent bu kadar basibozuk olm

Yorumu oyla      17      8  
1 Aralık 2015 Salı 19:33

Smyrnoff demişsin ki mistral ile ege perla arasına yen bir gökdelen gelecek, hastahene yok ( hastahene neyse artık ), eleştirmişsin de eleştirmişsin. Nereye ne yapılacak bildiğine emin misin? O dediğin yere AVM yapılacak ama bildiğimiz AVM değil. İçinde hastane, eczane, protez, optik gibi çok kapsamlı sağlık hizmetini sunacak; tüm sağlık hizmetlerini tek bir çatı altında toplayacak bir yapı olacak. Türkiye'de bir ilk. Hemen adliye arkası. Tam bölgenin göbeği. Yeşil alanlar. Sahilde yolu yer altına alırsın ortaya büyük bir meydan çıkar. Al sana yeşil alan. Denize sıfır rekreasyon alanı. İnciraltı gibi.

Yorumu oyla      15      9  
smyrnoff 1 Aralık 2015 Salı 16:33

Bazı arkadaşlar okumadan yorum yapmakta! Bölgede gökdelen yapımını engelleyen bir karar yok! sadece ufak bir revizyon var.yani kimse izmir gelişmesin diye ugraşmıyor tam tersi bu karar istanbulda oldugu gibi plansız gökdelenleşmenin biraz olsun önüne geçer. İstanbulda ,ankarada çatır çatır gökdelen yapılıyor diyen arkadaşım! çatır çatır gökdelen yapmakla şehir gelişmez. bunu yaparken yeşil alanı,yolu,okulu ,sağlık tesislerini de yapacaksın. Son olarak ercan isimli arkadaşa katılıyorum bu karar zaten Büyük firmaları durdurmaz heleki izmir valisi yerindeyken . çatır çatır gökdelen yapılmasını isteyen arkadaşlar merak etmesin özel izinler çıkartır gene yaptırır sevgili valiniz.

Yorumu oyla      16      10  
1 Aralık 2015 Salı 16:30

kriptonik burasımı avrupa çapında ses getiriyor? Evet ses getiriyor doğru. Gecekonduları ve varoşlarıyla ses getiriyor.

Yorumu oyla      16      10  
Hasan 1 Aralık 2015 Salı 15:29

Ya İzmir' e bişey yapmayın gecekondulardan memnunuz biz. Böyle kalsın.

Yorumu oyla      15      12  
1 Aralık 2015 Salı 14:25

Bölgede sosyal, kültürel altyapı olmaz olur mu ? Nasıl yok? Sinemalar, kafeler, alış veriş yerleri, sanat galerileri vs. var. Daha da olacak. Hastane de olacak. Eğitim kısmı da halledilir. Yeşil alan kısmı da var. Sahil bandı yeniden düzenlenecek. Gelecek yıllarda yolun tamamı ya da bir kısmı ve izban yer altına alınarak yeni meydanlar ortaya çıkar.

Yorumu oyla      15      15  
muhalif 1 Aralık 2015 Salı 13:20

belediyenin planda sosyal ve teknik altyapıyıda belirlemiş olması gerekirdi,meydana gelecek nüfus artışına karşın alt yapının oluşmamış olması ilerde bölgede yaayanlar için sorun oluşturacaktır.bölgede diklemesine yerleşim ve yoğunluk olacağı için yeşil alam arzı zaten ortaya çıkacaktır. belediye planlarını bu yönde yenileyerek sorunları aşabilir, ancak bu daha önce düşünülmeli idi.

Yorumu oyla      23      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
81.yıla özel: Siyasette İzmir’in Kadınları!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı’nın ...
Bergama’da UNESCO toplantıları devam ediyor
UNESCO’nun 999.Dünya Mirası Bergama’da, Bergama Belediyesi Alan Başkanlığı ...
Gerenköy’e yeni pazar yeri
Gerenköy, Mareşal Fevzi Çakmak Mahallesi’nin Adnan Menderes Caddesi üzerinde, ...
 
Konak’ta öğrencilerden işçilere sağlık dersi
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hemşirelik Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği ...
Selçuk'ta bebeklere 'hoş geldin' Bayan Bakıcı'dan
Selçuk Belediyesi’nin sosyal sorumluluk projelerinden biri olan “Hoş Geldin ...
Buca-Koop’a modern meydan!
Buca’nın kent dokusunu yenilemek amacıyla çalışmalarına hız veren Buca ...
 
EVKA 3-Pınarbaşı hattına 4 şeritli yol
EVKA 3 ve Pınarbaşı hattı, kesintisiz ulaşıma kavuşuyor. 25 metre genişliğindeki ...
Karşıyakalı kadınlara sağlıklı yaşam eğitimi
Kadınlara yönelik hizmet ve etkinlikleriyle dikkat çeken Karşıyaka Belediyesi, ...
Başkan Soylu’dan ‘Mandi’ açıklaması
Gümüldür Mandalina Festivali’nin maskotu Mandi ile ilgili çıkan haberlere ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva