HABERLER>EKONOMİ
23 Ekim 2014 Perşembe - 09:28

Yavuz’dan liman çıkışı, Demirtaş’tan sert yanıt!

SOCAR Türkiye CEO’su ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, Petkim Limanı’na ilk geminin yanaşacağı 2015 Eylül’ünden itibaren hiçbir ihracatçının İzmir Alsancak Limanı’na ihtiyacı kalmayacağını söyledi. Yavuz, Alsancak Limanı’nın kentsel dönüşümle yolcu ve yat limanı haline getirilmesi gerektiğini önerdi. Limanla ilgili konuşma hakkını yaptığı yatırımlardan aldığını belirten Yavuz, “Ben 400 milyon dolar harcayarak liman yaptım ve konuşuyorum. Peki liman yapmayanlar konuşma hakkını nereden buluyorlar?” dedi. Yavuz’un açıklamalarına İTO Başkanı Demirtaş’tan sert tepki geldi.

Yavuz’dan liman çıkışı, Demirtaş’tan sert yanıt!

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - SOCAR Türkiye CEO’su ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, İzmir Alsancak Limanı’nın artık yük limanı olmaktan çıkarılıp kruvaziyer ve yat limanı haline dönüştürülmesi gerektiğini belirterek, “İzmir’in en güzel yerinde demir yığınlarına, kamyonlara ne gerek var? Biz limanımızı 2015 Eylül’de açıyoruz. O tarihten sonra hiçbir ihracatçının Alsancak Limanı’na ihtiyacı kalmayacak” dedi.

Liman konusunda konuşma hakkını yaptığı yatırımdan bulduğunu dile getiren Yavuz, “Ben 400 milyon dolar harcayarak liman yaptım ve konuşuyorum. Peki liman yapmayanlar konuşma hakkını nereden buluyorlar? Ben elimi taşın altına koydum. Para ödüyorum. Bölgede limancılığa büyük bir alternatif getirdim. ‘Devlet yatırım yapsın, para harcasın, biz de oradan faydalanalım.’ Böyle bir mantık var mı?” şeklinde konuştu.



‘İHTİYACI BİZ KARŞILARIZ’
Şu an itibariyle Ege Bölgesi’nin toplam konteynır elleçleme kapasitesinin 1.6 milyon TEU olduğunu, gelecek yıl eylülden itibaren Petkim’in limanının açılmasıyla beraber bölgenin kapasitesinin 2 milyon TEU’yu geçeceğini ifade eden Yavuz, “Nemrut Körfezi’ndeki limanların kapasitesi 3 milyon TEU’ya ulaşacak. Talep olursa biz limanımızı 1.5 milyon TEU’dan 3 milyon TEU’ya kadar çıkarabiliriz. Devlet altyapı devrimi yaptı. İzmir-İstanbul Otoyolu yapılıyor. Demiryolu yatırımları var. Artık Aliağa’daki limanlar hem ihracatçının hem ithalatçının konteyner elleçleme ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak duruma geliyor. Nemrut’taki potansiyel Ege’nin 2030’a kadar olan ihtiyacını karşılar” diye konuştu.

ESNAFA ÇAĞRI
Geçtiğimiz hafta İzmir’e 4 kruvaziyer gemisi geldiğini hatırlatan Yavuz, gemilerden birinin yük limanına yanaşmış zorunda kaldığını söyledi. Yavuz, şöyle konuştu: “Her gelen kruvaziyer gemisinin Kemeraltı’ndaki esnafa, Alsancak’taki esnafa büyük katkısı var. Konteyner gemisinin kente ne katkısı var? Eskiden bir alternatif yoktu. Bu nedenle Alsancak Limanı çok önemli ve stratejik bir limandı. Ama artık Alsancak Limanı konteynır anlamında vazgeçilmez olma özelliğini kaybetmiştir. İzmir’in önünde çok büyük fırsat var. İzmir’in en muhteşem yerindeki demir yığınları gidecek, orası bir kruvaziyer limanına kavuşacak. O bölgede geleneksel dokuyu koruyan, yeşil alana sahip, dikey değil yatay mimari ile oluşturulmuş bir kentsel dönüşüm yapılmalı. O zaman İzmir Barselona olur, Nice olur. Bunu İzmir esnafının görmesi lazım.”

Devletin Çandarlı’yı Akdeniz’in transfer merkezi yapmak istediğine dikkat çeken Yavuz, Çandarlı’nın Bursa’ya otoyol ve demiryolu ile bağlanacağını söyledi. Yavuz, “O zaman Çandarlı Türkiye ve bölge için önemli bir limana dönüşür. Ama sadece Ege ile sınırlı kalınırsa, yine sıkıntı yaşanacak. Çünkü pazar yok. Nemrut Körfezi’ndeki potansiyel kapasiteler Ege Bölgesi’nin 2030 yılına kadar ihtiyacını karşılıyor” dedi.



DEMİRTAŞ’TAN SERT TEPKİ
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Kenan Yavuz'un liman ile ilgili açıklamalarına sert tepki gösterdi.

Yavuz'un Alsancak Limanı'nı yük limanı olmaktan çıkarma söylemlerini eleştiren Demirtaş, "İzmir bir liman kenti. İzmir'den limanı söküp alamazsınız. Bugünün değil binlerce yılın gerçeği liman. SOCAR Çinliler ile beraber Petkim Limanı'nı yapıyor. Kendisi de profesyonel yönetici olarak bu  konuda sürekli konuşmalar yapıyor. İzmir'de yük limanına inen turistleri tebrik ediyor. Konteyner limanını kapatılsın diyor. Öyle yağma yok" dedi.

İzmir Alsancak Limanı'ndan en az 100 bin kişinin ekmek yediğini belirten Demirtaş, "İzmir kruvaziyer limanından gelen yolculardan para kazanmıyormuş. Gelenin ayağının tozu kalsa kardır. İzmir'e moral getiren kruvaziyer turizm aynı zamanında para da kazandırıyor. İzmir bin yıllarca süredir liman kenti, öyle kalacak" şeklinde konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 15 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
yanlisa dogru diyemem 25 Ekim 2014 Cumartesi 12:02

Yorum yaparken iskembeden atmayalim Socar cumhuriyet tarihinde tek noktaya yapilan enbuyuk yatirimi yapmaktadir bolgemiz icin cok iyi iki devlet bir millet izmir in hedeflerine ulasabilmesi icin devlet isletmelerini babalarinin dukkani gibi kullanma donemi bitmeli 350 milyon$ devlet yatirim yapsin izmirde belli kisiler orada soz hakki olsun dukkan bizim olsun yok kardsim oyle yagma o zaman alin limani rekabet olusturun oda yok ben kendimi bildimbileli alsancagin hali hep boyle yaziktir izmirimize yakismiyor nemrut limanlar bolgesi sanki baska ulkenin sinirlari icinde nebukadar tepki anlam veremedim

Yorumu oyla      12      5  
İzmirli 24 Ekim 2014 Cuma 08:49

Çiğli'ye liman yapılmalı. İzmir'de eskiden beri Alsancak semti limanı nedeniyle para kazanıyor. Birazda Çiğli kazansın. Hem şehrin içinde gemilerin ne işi var. Alsancakta oturan gelsin Çiğli'ye para harcasın. Çiğli gelişsin.

Yorumu oyla      12      7  
smyrnoff 23 Ekim 2014 Perşembe 23:24

nüfus olmuş 4.5 milyon. Şehrin merkezin de ,trafiğin ortasın da yük kamyonları falan görüyoruz. liman yeni kent merkezine çok yakın ,o gökdelenlerden birine çıkın ve tepeden limanı görün kordon nekadar güzel gözüküyor ise yük limanı da bir okadar kötü gözüküyor.

Yorumu oyla      16      5  
Özgür 23 Ekim 2014 Perşembe 16:40

Maalesef İzmir'imiz bu gibi istemezükçüler yüzünden arpa boyu ilerleyemiyor. Dünyanın gelişmiş hiç bir şehirinde şehir merkezinde yük limanı yok. Kenan Yavuz haklı. İstemezükçüler yüzünden Stad bile yapılamıyor ve takımlarımız sürünüyor.

Yorumu oyla      19      6  
gerçekçi ol demirtaş 23 Ekim 2014 Perşembe 15:12

Demirtaş zırvalamış ve maalesef ilk defa Yavuz'a hak verdim. Burada garip olan nedir ki zaten demirtaş ta makul bir cevap verememiş.

Yorumu oyla      18      6  
Murat Özkan 23 Ekim 2014 Perşembe 14:32

Alsancak trafiği çok rahatlar, tırların ve kamyonların olmadığını düşünsenize! Bence Yük limanlarının Aliağa ve Çandarlı'da olması bu şehrin gelişimi açısından çok olumlu

Yorumu oyla      17      5  
35 23 Ekim 2014 Perşembe 14:24

Alsancak tamamen turistik gemilere hizmet verse Şehrin merkezi konteyner pisliğinden temizlense fena mı olur yani bence çok güzel olur. Şehrin geliri daha da artar.

Yorumu oyla      19      5  
kvncozsy 23 Ekim 2014 Perşembe 13:11

Söyledikleri kısmen dogur! yani izmirin yük limanı artık aliağa ,çandarlı gibi yerler de olmalı ve alsancak limanı da yolcu gemilerine hizmt etmeli,turizm e kazandırılmalı. TAbi bunu söylerken de kendi limanının reklamını yapmış o da yanlış olmuş.

Yorumu oyla      19      5  
muhalif 23 Ekim 2014 Perşembe 12:33

hamburg limanı şehir merkezindedir, rotterdam limanı şehir merkezindedir, marsilya limanı şehir merkezindedir, nehir limanları şehir merkezindedir.izmir limanıda yerinde kalacaktır.

Yorumu oyla      13      15  
Mustafa Y 23 Ekim 2014 Perşembe 12:24

sn.yavuz niye yapmış o limanı? kendi tesislerine gelecek hammaddeler için yanaşacak gemiler için yapsaydı. 400 milyon harcadı diye izmir limanını feda mı edeceğiz yani.bu konuda demirtaş haklı izmir limanı izmir için hayati önemlidir.peki sn.yavuza sormak lazım, yapılan çandarlı limanıda iptal mi edilsin.

Yorumu oyla      14      13  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Nokia adı tarih oluyor
Geçen sene Nokia’nın cep telefonu birimini satın alan Microsoft, Nokia Lumia’nın adını değiştiriyor.
İTO Meclis raporu: Demirtaş’tan kruvaziyer isyanı
İzmir'de kruvaziyer turizmini geriliyor şeklinde göstermenin kimseye faydası ...
Bel-Bir Sen’den zam isyanı!
Maliye Bakanı Sayın Şimşek, 2015 yılında memur ve emeklisine 3+3 zam ve ...
 
'ACE of M.I.C.E. Exhibition' katılımcılarını bekliyor
Türkiye’nin tek MICE endüstrisi fuarı “2. ACE of M.I.C.E. Exhibition” ...
Sebat Alüminyum sektöre yön vermeyi hedefliyor
Alüminyum sektörünün lider firmalarından biri olan Sebat Alüminyum, yeniliklerine ...
Bulut oyuncaklı parklarda tek sınır hayal gücü
İzmir Üniversitesi Mimarlık Bölümü 3’üncü sınıf öğrencileri Berk Kırmızı ...
 
DTO'dan Özbek Köyü şenliğine davet var
İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk Urla Belediyesi, ...
İzmirli reklamcıların 25 yıllık yolculuğu bu sergide
25'inci yılını kutlayan İzmir Reklamcılar Derneği (İRD) üyelerinin çeyrek ...
İzmir’de bir ünlü işadamına daha RES vizesi
İzmir Valiliği, İşadamı Abdullah Tivnikli’nin Seferihisar Sığacık’ta ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva