HABERLER>EKONOMİ
23 Kasım 2014 Pazar - 10:19

Yargıtay'dan bankalar için emsal karar

Tüketici mahkemesinin, kullandığı konut kredisi için kendisinden 2 bin 425 lira haksız ve yersiz kesinti yapıldığını belirten tüketicinin ipoteğin tesisi ve fekki (kaldırılması) için ödediği 247 lira 80 kuruşun iade edilmemesini öngören kararı Yargıtay'dan döndü. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, ipotek tesisi ve fekki işlemleri için sunulan avukat serbest meslek makbuzunun fatura olarak kabul edilemeyeceğine hükmetti.

Yargıtay dan bankalar için emsal karar

Kararda, "Bu işlemlerin banka çalışanları tarafından yapılması mümkün iken serbest bir avukata yaptırılmasının makul kabul edilemeyeceği anlaşıldığından bu masraflarında tüketici tarafından istenebileceği gözetilerek davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile davanın kısmen kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir" denildi.

İzmir'de, yıllardır hayalini kurduğu evi almak isteyen bir vatandaş, 2013 yılında bankadan konut kredisi çekti. Kredi karşılığında bankanın kendisinden 'Yeniden yapılandırma ve kredi kullandırma masarfı' adı altında haksız ve yersiz şekilde 2 bin 415 lira kesinti yapıldığını belirten tüketici, konuyu İzmir 2. Tüketici Mahkemesi'ne taşıdı. Davalı banka avukatı, davanın rededilmesini istedi. Mahkeme verdiği kararda, davanın kısmen kabulüne hükmederek 2 bin 170,60 liranın dava tarihinden itibaren yasal faizi ile davalıdan tahsil edilmesine hükmetti. Mahkeme kararını hem tüketici hem de banka temyiz etti.

BANKA İPOTEK TESİS VE FEKKİ ÜCRETİNİ DE ÖDEMELİ; AVUKAT ÜCRETİ TÜKETİCİYE YANSITILAMAZ
Davada son sözü söyleyen Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, emsal bir karara imza attı. Daire, son aylarda tüketici mahkemelerinin geri çevirdiği 'ipotek tesisi' ve 'ipotek fekki' ücretinin de tüketiciye iade edilmesi gerektiğine karar verdi. Yargıtay kararında şu ifadeler yer aldı: "Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalının tüm temyiz itirazlarının reddi gerekir. Davacının temyiz itirazlarının incelenmesinde; dairemizin yerleşik içtihatlarında da vurgulandığı üzere, davalı bankanın tacir olup, yaptığı masrafları tüketiciden isteme hakkı bulunduğu anlaşılmakta ise de, somut uyuşmazlığın tüketici hukukundan kaynaklandığı da gözetildiğinde, bankanın ancak davaya konu kredinin verilmesi için zorunlu, makul ve belgeli masrafları tüketiciden isteyebileceğinin kabulü gerekir. Mahkemece, davalı bankanın ipotek tesisi için 153,40 lira, ipotek fekki için 94,40 lira masraf yaptığı ve masrafa ilişkin faturaları sunduğu gerekçesiyle bu meblağ yönünden davanın reddine karar verilmiş ise de; ipotek tesisi ve fekki işlemleri için sunulan avukat serbest meslek makbuzunun fatura olarak kabul edilemeyeceği ortadadır. Keza bu işlemlerin banka çalışanları tarafından yapılması mümkün iken serbest bir avukata yaptırılmasının makul kabul edilemeyeceği anlaşıldığından bu masraflarında tüketici tarafından istenebileceği gözetilerek davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile davanın kısmen kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir. Davacının temyiz itirazının kabulü ile hükmün davacı yararına bozulmasına oybirliği ile karar verdi."
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Salihli TSO’dan öğrencilere büyük yardım
Salihli Ticaret ve Sanayi Odası, Salihli Kula ve Selendi’de toplam 1 200 ...
Çin’de Poyrazcan rüzgarı
Ege’nin en kaliteli zeytinyağlarını Poyraz Grubu bünyesinde 6 yıldır tüketicinin ...
Canlı hayvan ihracatında 5 yılın rekoru
İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (İDSYB) Yönetim Kurulu Başkanı ...
 
İş kadınları sandığa gidiyor: Elmasoğlu aday olacak mı?
İzmir iş kadınları, TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu’nun yeni başkanını ...
Sanayiciler İzmir-Ankara yoluna köprülü kavşak istiyor
Tamamlandığında 100 fabrikada, 10 binin üzerinde kişinin çalışacağı Bağyurdu ...
Mandalinanın tadı kaçtı!
Geçen yıl kilosu 1.20 liraya kadar çıkan Gümüldür’ün satsuma mandalinası, ...
 
Bakanlıktan Petkim Limanı’na süper teşvik!
Ekonomi Bakanlığı, Petkim’in 1.5 milyon TEU kapasiteli konteynır liman ...
Aliağa limanları S.O.S veriyor!
İzmir Alsancak Limanı’na alternatif olarak gösterilen Aliağa’daki limanlarda ...
Bakan Avcı açıkladı: Kamuya 74 bin personel
Milli Eğitim Bakanı Avcı, öğretmen atamalarına ilişkin, 2015'te kamuya ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva